Γιατί ο κόσμος δεν διαλύεται
29/05/2014 09:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί ο κόσμος δεν διαλύεται

Παρότι οι παγκόσμιες πολιτικές συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σκεφτούμε ότι δεν είναι και τόσο κακές όσο ισχυρίζονται πολλοί, υποστηρίζει ο Gareth Evans, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας και Πρόεδρος του International Crisis Group.

Όταν συζητάμε για την γεωπολιτική, υπάρχει πάντα χώρος για κατήφεια. Τον τελευταίο καιρό ο χώρος βουίζει με το θέμα αυτό, με τον Economist, το Foreign Affairs και πολλά ακόμα λιγότερο γνωστά έντυπα να είναι γεμάτα από ισχυρισμούς ότι η παγκόσμια τάξη καταρρέει, η ικανότητα της Αμερικής (και προθυμία της) να την σώσει είναι σε τελική πτώση και η προοπτική της αποφυγής μιας μεγάλης σύγκρουσης στην επόμενη δεκαετία είναι απατηλή.
Η αφθονία των πρόσφατων γεγονότων - μαζί με τα φαντάσματα του 1914 και του 1939- έχουν αυξήσει τις φήμες και τα οφέλη των σημερινών εσχατολόγων. Υπάρχει ο τυχοδιωκτισμός της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εδαφική αυταρχικότητα της Κίνας - και ο νέος αμυντικός εθνικισμός της Ιαπωνίας- στην Ανατολική Ασία. Η συνεχιζόμενη καταστροφή στη Συρία και η σύγχυση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η αναβίωση των θηριωδών εγκλημάτων στο Νότιο Σουδάν, τη Νιγηρία και αλλού στην Αφρική. Και το άγχος για την ανανεωμένη δημόσια σύγκρουση στην Ινδία, μετά την εκπληκτική εκλογική νίκη του Ινδού εθνικιστή Ναρέντρα Μόντι.

Όμως, παρότι οι παγκόσμιες πολιτικές συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες -ποτέ δεν είναι – υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σκεφτούμε ότι δεν είναι και τόσο κακές όσο ισχυρίζονται τόσοι πολλοί. Ιδού οι πέντε πιο σημαντικοί λόγοι για να μην χάσετε τον ύπνο σας, όπως μερικοί ειδήμονες λένε ότι θα έπρεπε.
Πρώτον, δεν συμβαίνει ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος. Η Ρωσία και η Κίνα δυσανασχετούν με το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για παγκόσμια ηγεσία, απολαμβάνουν να κουνούν την ουρά τους όποτε μπορούν, θέλουν μεγαλύτερη περιφερειακή επιρροή και (όπως και οι ίδιες οι ΗΠΑ) συχνά γυρίζουν την πλάτη τους στην συνεταιριστική πολυμέρεια. Αλλά είναι ενταγμένες στην υπάρχουσα παγκόσμια τάξη και δεν έχουν ούτε το ιδεολογικό κίνητρο, το οικονομικό συμφέρον και τη φυσική ικανότητα, ούτε τη συμμαχική υποστήριξη για να την αμφισβητήσουν. Θέλουν μεγαλύτερη επιρροή στα διεθνή θεσμικά όργανα και όχι να τα ανατρέψουν.

Δεύτερον, η μείωση της δύναμης των ΗΠΑ και η επιρροή σε σχέση με την Κίνα και άλλες αναδυόμενες δυνάμεις είναι φυσική και αναπόφευκτη και όχι αιτία συναγερμού μεταξύ εκείνων που από καιρό εξαρτώνται από την προστασία και την υποστήριξη της Αμερικής. Είναι αδιανόητο οι ΗΠΑ να μπορούσαν να διατηρήσουν για πάντα τη μονοπολική κυριαρχία των πρώτων χρόνων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν αντιπροσώπευαν περίπου το 30 % του παγκόσμιου ΑΕΠ και το ήμισυ των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως. Άλλοι δεσμεύτηκαν να τους φτάσουν.
Η πραγματικότητα είναι ότι, σε απόλυτους όρους, η αμερικανική οικονομική και στρατιωτική δύναμη εξακολουθεί να είναι τεράστια και ότι έχει - και θα έχει για το άμεσο μέλλον - πολύ περισσότερους συμμάχους, φίλους και επιρροή από οποιονδήποτε ανταγωνιστή της. Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς επιλέγει τώρα να ασκήσει την εξουσία. Όπως άκουσα τον Μπιλ Κλίντον να λέει κατ 'ιδίαν, λίγο μετά την προεδρία του, η επιλογή αυτή δεν θα πρέπει να είναι «να προσπαθήσουμε να μείνουμε ηγέτες στην παγκόσμια σκηνή για πάντα, αλλά να δημιουργήσουμε έναν κόσμο στον οποίο θα ζούμε άνετα όταν πλέον δεν θα είμαστε ηγέτες στην παγκόσμια σκηνή».

Τρίτον, ενώ η φιλοδοξία των ανερχόμενων δυνάμεων για περισσότερο χώρο και επιρροή είναι δεδομένη, δεν είναι καθόλου αναπόφευκτο ότι αυτή η αναζήτηση πρέπει να λάβει μια στρατιωτική μορφή. Όλοι έχουν να χάσουν πάρα πολλά. Οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου είναι πολύ πιο αλληλεξαρτώμενες οικονομικά και από την άποψη των αλυσίδων εφοδιασμού από ό,τι ήταν το 1914 - το έτος λανθασμένης αισιοδοξίας που οι απαισιόδοξοι αγαπούν να αναφέρουν- και η αθροιστική φρίκη του εικοστού αιώνα έχει αλλάξει ριζικά το κανονιστικό περιβάλλον. Η τάση για πόλεμο - η ιδέα ότι ο πόλεμος είναι ευγενής και μπορεί να είναι εξαγνιστικός και καθαρτικός - είναι νεκρή πέρα από κάθε λύτρωση.
Τέταρτον, η μείωση της εξάρτησης από τη στρατιωτική εξουσία για την επίλυση γεωπολιτικών προβλημάτων δεν είναι ένα σημάδι ότι μαλθακοί είναι επικεφαλής, αλλά μάλλον ότι είναι ενήλικες. Η αξιοπιστία των ΗΠΑ δεν κινδυνεύει, ούτε για τους συμμάχους ούτε για τους εχθρούς τους, όταν κάνει προσεκτικά βαθμονομημένες επιλογές για την εξισορρόπηση του κινδύνου και των αποτελεσμάτων στη χρήση τέτοιας δύναμης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η επαναλαμβανόμενη κριτική κατά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επειδή δεν υλοποιεί την απειλή του να επιτεθεί στη Συρία αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, χάνει εντελώς το νόημά της. Ο στόχος ήταν να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα από το καθεστώς Άσαντ και η διπλωματία - που υποστηρίζεται από την απειλή της βίας - φαίνεται να έχει επιτύχει ακριβώς αυτό (αν και υπήρξαν πρόσφατα δημοσιεύματα, ανεπιβεβαίωτα αλλά ανησυχητικά, για χρήση τόσο των ανταρτών όσο και του καθεστώτος).
Φυσικά, η στρατιωτική δύναμη πρέπει να παραμείνει ως απειλή, για να απαντά σε κράτη που διεξάγουν επιθετικό πόλεμο, όπως το Ιράκ το 1991. Η στρατιωτική ικανότητα είναι επίσης απαραίτητη για την κάλυψη της παγκόσμιας ευθύνης για την προστασία των πολιτών που διατρέχουν κίνδυνο γενοκτονίας και άλλα εγκλήματα μαζικής θηριωδίας, εάν καμία μικρότερο επιλογή δεν είναι διαθέσιμη και αν η παρέμβαση θα κάνει περισσότερο καλό παρά κακό, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση της Ρουάντα το 1994. Αλλά αν η εποχή των κάουμποϊς επί Τζορτζ Μπους τελείωσε, αυτό είναι κάτι αξιέπαινο και όχι κατακριτέο.

Πέμπτον, το διεθνές σύστημα έχει ανταποκριθεί στις γεωπολιτικές προκλήσεις πιο αποτελεσματικά από ό,τι είναι γενικά αποδεκτό. Παρά την κατάρρευση της σχέση τους όσον αφορά την Κριμαία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συνέχισαν να συνεργάζονται για να διαπραγματευτούν μια διπλωματική λύση στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν και (με την Κίνα) αναπτύσσουν συλλογικές απαντήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στις διαδοχικές κρίσεις στην Αφρική. Σχεδόν σε κάθε τομέα μεγάλης αντιπαλότητας εξουσίας, τα δυνητικά ρευστά θέματα διαμερίζονται, ενώ συνεχίζεται η συνεργασία αλλού.
Κανείς πολιτικός δεν μπορεί να εφησυχάζει. Δεν υπάρχει κανένα τέλος στον ορίζοντα για τον συριακό εφιάλτη, η ανάπαυλα στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή και στις σινο- ιαπωνικές σχέσεις δεν υπάρχουν και πολλοί ψύχραιμοι. Ούτε υπάρχει καμία έλλειψη άλλων θεμάτων και συστημικών βελτιώσεων, κυρίως στη μείωση των πυρηνικών όπλων, την οποία να επεξεργάζονται. Αλλά η αφυπνιστική απαισιοδοξία είναι αυτοτροφοδοτούμενη, ηττοπαθής και πρέπει να αμφισβητηθεί. Υπάρχουν άφθονοι λόγο να πιστεύουμε ότι, εκεί όπου είναι πραγματικά σημαντικό, έχουμε διδαχθεί πάρα πολλά από τα λάθη του παρελθόντος. Αν μπορούμε να μείνουμε ήρεμοι και με καθαρή σκέψη, τα χειρότερα από αυτά τα λάθη δεν θα επαναληφθούν.

http://www.project-syndicate.org/commentary/gareth-evans-rebuts-those-who-insist-that-the-global-order-is-on-the-verge-of-collapse

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 29/05/2014 09:34:31

  ...μάλλον διότι βρίσκεται υπό τη διαρκή πρόνοια κάποιου...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Κυθήριος 29/05/2014 10:06:34

   Σωστος. Υπαρχει η μαγια που Τον ευαρεστει και για χαρη της μακροθυμει και γλυτωνουμε ολοι....Αλλωστε το εχει πει οτι "βρεχει επι δικαιων και αδικων". Το θεμα ειναι ως ποτε; Καποτε θαρθει και ο λογαριασμος για τον καθενα προσωπικα. Καλημερα Κυθηριε.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Ρηνα 29/05/2014 10:08:56

    Και Χρονια Πολλα, απο σημερα παλι ......δι ευχων.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Ρηνα 29/05/2014 11:54:25

     Να είσαι καλύτερα Ρήνα μου,χρόνια πολλά για την ημέρα! Δι' ευχών και εν αναμονή των πυρίνων γλωσσών. Ο λογαριασμός έρχεται για τον καθένα μας όταν κλείνει τα μάτια του.Φτάνει να 'χει αρχίσει να ξεπληρώνει γραμμάτια πρίν το τέλος...

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Κυθήριος 29/05/2014 12:04:23

      ...καλά...

     • Naruto avatar
      Naruto @ Κυθήριος 29/05/2014 12:47:42

      Ελάτε βρε παιδιά αφήστε τα μακάβρια .

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Naruto 29/05/2014 18:29:23

      Όλα είναι στο πρόγραμμα φίλε Naruto...

 2. Xristos avatar
  Xristos 29/05/2014 12:43:54

  Eνα ακόμα άρθρο απο τα ελάχιστα που λένε την αλήθεια και ξεφεύγουν που και που φτάνοντας ως εμάς. Η σημαντικώτερη απο τις αλήθειες που λέει, περιέχεται στη φράση: "Η τάση για πόλεμο - η ιδέα ότι ο πόλεμος είναι ευγενής και μπορεί να είναι εξαγνιστικός και καθαρτικός - είναι νεκρή πέρα από κάθε λύτρωση."

 3. Ρηνα avatar
  Ρηνα 29/05/2014 16:39:06

  Παρ ολα αυτα ο κοσμος τιμωρειται. Απο τις ιδιες του τις πραξεις αυτοκαταστρεφεται. Μια βολτα στο διαδικτυο αποκαλυπτει οτι τα χημικα της Συριας ετοιμαζονται να βυθιστουν στα νοτια της Κρητης και ηδη με υπουργικη αποφαση απαγορευεται το ψαρεμα σε εκτεταμενες περιοχες της Κρητης, των Ιονιων και των νοτιων της Πελοποννησου για δυο μηνες. λες και μονο δυο μηνες θα ειναι μολυσμενη η θαλασσα....Σιγη ιχθυος απο παντου....Στα μερη σου Κυθηριε.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Ρηνα 29/05/2014 18:28:46

   Ναι Ρήνα,κι εμείς φωνάζουμε,όσο μπορούμε...: http://kithiraikanea.blogspot.gr/2014/04/blog-post_8341.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.