Γιατί ο Πούτιν είναι μάλλον μετα-φασίστας παρά μετα-κομμουνιστής
04/05/2014 20:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί ο Πούτιν είναι μάλλον μετα-φασίστας παρά μετα-κομμουνιστής

Κάποιοι ήθελαν να εξιδανικεύσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ως ιδεολογικό διάδοχο των αριστερών σοβιετικών ηγετών, αλλά αυτό είναι καθαρή ανοησία. Οι ομιλίες του προσφέρουν σαφείς ενδείξεις ότι τα σημεία αναφοράς του προέρχονται από το φασισμό, σχολιάζει ο αρθογράφος του Der Spiegel, Jan Fleischhauer.

Για να κατανοήσουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πρέπει να τον ακούσουμε. Θα πρέπει να κατανοήσουμε αυτό που θέλει. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να δούμε τι είναι αυτό που ο ίδιος επιδιώκει να αποτρέψει. Συχνά, οι φόβοι και οι αποστροφές ενός πολιτικού μπορεί να είναι πιο αποκαλυπτικοί από τα σχέδια και τις υποσχέσεις του.

Οπότε, τι είναι αυτό που οδηγεί την Πούτιν; Το κεντρικό θέμα όλων των ομιλιών του είναι ο φόβος της περικύκλωσης - η απειλή που αντιπροσωπεύεται από δυνάμεις που θέλουν να καταστείλουν το ρωσικό λαό, επειδή φοβούνται την εσωτερική του δύναμη. «Προσπαθούν συνεχώς να μας στριμώξουν σε μια γωνία, γιατί έχουμε μια ανεξάρτητη θέση, γιατί τη διατηρούμε και γιατί λέμε τα πράγματα όπως είναι και δεν ασχολούμαστε με την υποκρισία», είπε σε μια ομιλία στη Δούμα, στις 18 Μαρτίου. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη τον Απρίλιο είπε: «Υπάρχουν αρκετές δυνάμεις στον κόσμο που φοβούνται τη δύναμή μας, ‘το μέγεθός μας’, όπως το έθεσε ένας από τους ηγεμόνες μας. Κι έτσι επιδιώκουν να μας διασπάσουν».

Μια απειλή για τη ρωσική ψυχή

Εξακολουθεί να υπάρχει μια τάση να βλέπουμε την εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου κατά κύριο λόγο από γεωπολιτική σκοπιά - δηλαδή ότι η χώρα επιδιώκει να ανακτήσει μέρος του εδάφους που έχασε όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Αλλά όταν ο Πούτιν μιλά για τον εχθρό του ρωσικού λαού, ο ίδιος μιλάει για κάτι πιο βαθύ και πιο βασικό. Οι δυνάμεις εναντίον των οποίων έχει κηρύξει τον πόλεμο δεν επιδιώκουν μόνο να επεκτείνουν την επιρροή τους όλο και περισσότερο στην Ανατολή – καταδιώκουν επίσης και την ρωσική ψυχή. Αυτό εννοεί όταν λέει ότι η Ρωσία πρέπει να αρχίσει μια πάλη εναντίον της Δύσης.

Αλλά τι βρίσκεται στην καρδιά αυτής της ψυχής; Ο Πούτιν έδωσε κάποιες ιδέες και γι’ αυτό. «Μου φαίνεται ότι ένας Ρώσος ή , σε ευρύτερη κλίμακα, ένα πρόσωπο του ρωσικού κόσμου, σκέφτεται κυρίως τον ανώτερο ηθικό ορισμό του, ορισμένες ανώτατες ηθικές αλήθειες», είπε στη συνέντευξη. Σε αντίθεση με αυτό είναι μια Δύση που έχει προσδιοριστεί από την προσωπική επιτυχία και την ευημερία ή, όπως αναφέρει ο Πούτιν, τον « εσώτερο εαυτό τους». Κατά την άποψη του προέδρου της, η μάχη που διεξάγει η Ρωσία είναι ιδεολογικού χαρακτήρα. Είναι ένας αγώνας ενάντια στην επιπολαιότητα του υλισμού, ενάντια στην απαξίωση των αξιών, ενάντια στη θηλυκοποίηση και τη μαλθακότητα της κοινωνίας - και ενάντια στη διάλυση όλων των παραδοσιακών δεσμών που αποτελούν μέρος αυτής της ανάπτυξης. Με λίγα λόγια, ενάντια σε οτιδήποτε «μη ρωσικό».

Ακόμα και σήμερα, πολλοί έχουν πρόβλημα να αναγνωρίσουν την αληθινή φύση ενός ανθρώπου που βρίσκεται στη διαδικασία της ανατροπής της ευρωπαϊκής ειρήνης. Ίσως δεν έχουμε το θάρρος να κάνουμε τις σωστές συγκρίσεις, επειδή μας θυμίζουν μια εποχή που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας. Εντός του Αριστερού Κόμματος της Γερμανίας και τμήματα των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, ο Πούτιν εξακολουθεί να θεωρείται ως ένας άνθρωπος φορμαρισμένος στην παράδοση του ηγέτη του Σοβιέτ, που αντιπροσωπεύει μια εξιδανικευμένη εκδοχή του σοσιαλισμού. Η άμεση αίσθηση της αλληλεγγύης είναι ακόμα εκεί. Βασίζεται σε μια παρεξήγηση, όμως, γιατί ο Πούτιν δεν είναι μετα - κομμουνιστής. Είναι μετα-φασίστας.

Μια αναζήτηση της σωστής ιστορικής αναλογίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στα γεγονότα της Ρώμης του 1919 και όχι στο Σεράγεβο του 1914 . Δεν θα χρειαστεί πολύ για όσους εισχωρούν στον κόσμο της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής ειδήσεων και των μεταφορών, που χρωματίζουν τη σκέψη του Πούτιν, ώστε να εντοπίσουν χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν επίσης κατά τη γέννηση του φασισμού. Υπάρχει η λατρεία του Πούτιν για το σώμα, η αγέρωχη ρητορική αυτοεπιβεβαίωση, η σπίλωση των αντιπάλων του ως έκφυλοι, η περιφρόνησή του για τη δημοκρατία και τον Δυτικό κοινοβουλευτισμό, ο υπερβάλλοντας εθνικισμός του.

Οι εχθροί της ελευθερίας στην ακροδεξιά στην Ευρώπη αισθάνθηκαν την αλλαγή του πολιτικού κλίματος νωρίς. Κατάλαβαν αμέσως ότι, στο πρόσωπο του Πούτιν, μιλά κάποιος ο οποίος συμμερίζεται τις εμμονές και τις αποστροφές τους. Ο Πούτιν ανταποδίδει αναγνωρίζοντας αυτούς τους ομοϊδεάτες. «Όσον αφορά την επανεξέταση των αξιών στις ευρωπαϊκές χώρες, ναι, συμφωνώ ότι είμαστε μάρτυρες αυτής της διαδικασίας», είπε στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, επισημαίνοντας τη νίκη του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και την επιτυχία της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Ήταν το μόνο θετικό πράγμα που είχε να πει στο σύνολο της τετράωρης συνέντευξης.

Μια ιστορική αποστολή για το ρωσικό λαό

Όταν εισήχθησαν για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο, ο λαός, επίσης, απέτυχε να αναγνωρίσει την αληθινή έννοια των νέων αντι-γκέι νόμων της Ρωσίας. Αλλά σήμερα είναι σαφές ότι σηματοδότησαν την εμφάνιση της νέας Ρωσίας. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα αντι - γκέι δίκαιο συνεχίζει τώρα σε ένα άλλο επίπεδο: η λογική εξέλιξη της πεποίθησης ότι ορισμένες ομάδες είναι κατώτερες είναι η πίστη στην ανωτερότητα του ίδιου του λαού του.

Και όταν ο Πούτιν θυμίζει το μύθο της Μόσχας ως «Τρίτη Ρώμη», είναι σαφές ότι εκχωρεί στο ρωσικό λαό μια ιστορική αποστολή. Η ευθύνη πέφτει στη Ρωσία, όχι μόνο για να σταματήσει την παρακμή της Δύσης στα σύνορά της, αλλά και για να παρέχει ένα τελευταίο προπύργιο για όσους είχαν ήδη παραιτηθεί από την ελπίδα σε αυτόν τον αγώνα. Αλλά λέει επίσης ότι η Ρωσία δεν μπορεί ποτέ να τα παρατήσει. «Ο θάνατος είναι φρικτός, έτσι δεν είναι;» ρώτησε ο Πούτιν τους θεατές στο τέλος της τηλεοπτικής εμφάνισής του. «Αλλά όχι, φαίνεται ότι μπορεί να είναι όμορφος αν υπηρετεί το λαό: ο θάνατος για τους φίλους κάποιου, τους ανθρώπους του ή για την πατρίδα, για να χρησιμοποιήσω την σύγχρονη λέξη». Πιο φασιστικό απ’ αυτό δεν γίνεται.

http://www.spiegel.de/international/world/speeches-by-russian-president-putin-betray-fascist-inspiration-a-967283.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 05/05/2014 09:04:59

  Μάλλον αυτό το άρθρο θα ερεθίσει άσχημα τους οπαδούς της κοίλης γής, του λιακόπουλου και του defence net... Είμαι σίγουρος ότι θα δούμε σχόλια για τους φασίστες ουκρανούς που δεν είναι αρκετά ευγενικοί να αφήσουν την μισή τους χώρα να περάσει στους ρώσους επειδή υπάρχει ρωσική μειονότητα εκεί. Άραγε εμείς είμαστε έτοιμοι να είμαστε το ίδιο ευγενικοί όσον αφορά την θράκη όπου υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα; Άραγε ο πούτιν είναι έτοιμος να δει να φέυγουν απο την χώρα του εκτάσεις και πληθυσμοί αφού λίγο λιγότερο από το 1/3 του πληθυσμού στην ρωσία δεν είναι ρώσοι; Μάλλον όχι.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Άπαντα Επιστάμενος 05/05/2014 10:49:27

   Άπαντα αναδεύοντα και τριχών επιστάμενε, η "Ουκρανία" ήταν επί μακρόν γεωγραφικός ρωσικός όρος που σημαίνει "σύνορο". Διοικητικώς είναι σοβιετικό κατασκεύασμα με αυθαίρετα οριοθετημένα σύνορα. Συνεπώς οι Ρώσοι που επί αιώνες κατοικούν στην "ανατολική Ουκρανία" έχουν κάθε ιστορικό δικαίωμα να ζητούν δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης, το οποιο τους αρνούνται με τη βία οι φασίστες που, κατά τα φαινόμενα, υποστηρίζεις.

   • βαγγέλας avatar
    βαγγέλας @ pythagorean 05/05/2014 13:13:15

    Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητη χώρα από το 1991, αναγνωρισμένη από όλες τις χώρες του ΟΗΕ και μετά από δημοψήφισμα όπου το 92% ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Σαν ανεξάρτητη χώρα, θα πρέπει να έχει ίδια αντιμετώπιση με οποιαδήποτε άλλη αναγνωρισμένη χώρα, ανεξάρτητα αν κατά τη γνώμη του κάθε μετα-φασίστα ή μετα-κομμουνιστή είτε μετα-δημοκράτη η πληθυσμιακή της σύσταση ή η ιστορική ιερότητά της είναι αρεστή σε αυτόν ή οποιονδήποτε άλλον.

 2. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 05/05/2014 11:08:00

  «Ο θάνατος είναι φρικτός, έτσι δεν είναι;» ρώτησε ο Πούτιν τους θεατές στο τέλος της τηλεοπτικής εμφάνισής του. «Αλλά όχι, φαίνεται ότι μπορεί να είναι όμορφος αν υπηρετεί το λαό: ο θάνατος για τους φίλους κάποιου, τους ανθρώπους του ή για την πατρίδα, για να χρησιμοποιήσω την σύγχρονη λέξη». Πιο φασιστικό απ’ αυτό δεν γίνεται.
  Μήπως αυτό λέγεται πατριωτισμός;

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Επισκέπτης 05/05/2014 16:31:15

   Κοίτα να δεις τί γίνεται. Ο πατριωτισμός ενέχει την αίσθηση της «κοινής μοίρας» με όσους συναποτελούν το έθνος και έχουν την ίδια πατρίδα. Σε αντίθεση με τον φιλελευθερισμό, σύμφωνα με τον οποίον ο καθένας (οφείλει να) κοιτάει το στενό ατομικό του συμφέρον, κλεισμένος στην «βιοτική του σφαίρα» (sic) - κοινώς, στη γυάλα του. Όταν κάποιος διαπνέεται από πατριωτισμό, είναι φυσιολογικό να ιεραρχεί πάνω από το προσωπικό του όφελος και το τομάρι του, τον λαό του και να κάνει και μεγάλες προσωπικές θυσίες, όποτε αυτό απαιτηθεί. Αυτό, για τον φιλελευθερισμό, είναι αφεαυτού απορριπτέο και καταδικαστέο, αφού αντιβαίνει στα δόγματα αυτής της ψευτοθρησκείας. Στο Κοράνι τους, το βιβλίο «Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της», ο Καρλ Πόππερ, εξηγεί ότι εξηγεί ότι ο φιλελεύθερος (οφείλει να) είναι εξ ορισμού εχθρός κάθε πολιτικού, ιδεολογικού ή κοινωνικού ρεύματος που προτάσει το «κοινό». Οτιδήποτε δεν είναι είναι αυστηρά ατομοκεντρικό, είναι αθέμιτο και πρέπει να πολεμηθεί. Μην εκπλήσσεσαι λοιπόν όταν κάποιοι αποκαλούν την θυσία για την πατρίδα «φασισμό». Στα μυαλά τους, δεν υπάρχει διαφορά.

   • Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης @ ΚΜ 05/05/2014 16:49:43

    Έτσι.

   • Lichnee avatar
    Lichnee @ ΚΜ 06/05/2014 10:50:17

    Σωστός.

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ Επισκέπτης 06/05/2014 16:55:04

   Όταν το λέει αυτός που πάει να πολεμήσει και να πεθάνει, ναι. Όταν το λέει όμως αυτός που μαγειρεύει τον πόλεμο και στέλνει τον άλλον να πάει να πεθάνει, είναι φασισμός.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ βαγγέλας 06/05/2014 17:57:57

    Εν προκειμένω, άλλοι μαγειρεύουν τον πόλεμο.

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 05/05/2014 11:34:58

  pythagorean, To πως σχηματίστηκε ένα κράτος, αν σχηματίστηκε ενώ νωρίτερα ήταν "σύνορο", "φράχτης", σοβιετική αυθαιρεσία ή οτιδήποτε, δεν του στερεί το διακαίωμα να υπερασπίζεται την ακεραιότητά του. Ούτε είναι δουλειά ενός τρίτου κράτους να υποδεικνύει σε αυτό το κράτος πως και απο ποιούς θα κυβερνάται. Η ρωσία εισέβαλε εκεί δίχως καμία απολύτως αφορμή. Δίχως να εχει ανοίξει μύτη ρώσου εκεί πριν την εισβολή.
  Χαιρετίσματα από τους νεφελίμ, την κοίλη γη, τον μέγα γουναρά και τον πολέμαρχο.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Άπαντα Επιστάμενος 05/05/2014 11:53:28

   Άπαντα αναδεύοντα και τριχών επιστάμενε, για ποια εισβολή μιλάς? Η Κριμαία οργάνωσε δημοψήφισμα με βάση τη συμφωνία του 1992 και ακολούθως εντάχθηκε στη Ρωσία με την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της.
   Τα παράπονα περί "υποδείξεων πώς και από ποιους θα κυβερνάται ένα κράτος" να τα υποβάλεις στους υπερατλαντικούς φίλους σου που εγκατέστησαν με πραξικόπημα τα φασιστοειδή τσιράκια τους στο Κίεβο.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Άπαντα Επιστάμενος 05/05/2014 12:03:47

   Η Κριμαία ανήκε πάντα στην Ρωσία. Το 1954 ο Χρουτσώφ την προσάρτησε στην Ουκρανία (Ουκρανός και ο ίδιος, αλλά αυτό είναι ίσως άσχετο). Μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, για ποιον λόγο έπρεπε η Κριμαία να εξακολουθεί να ανήκει στην Ουκρανία, αφού το 57% των κατοίκων της είναι Ρώσοι;

 4. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 05/05/2014 12:34:09

  "για ποια εισβολή μιλάς? Η Κριμαία οργάνωσε δημοψήφισμα με βάση τη συμφωνία του 1992" 1)Μιλάω για πάνοπλους ρώσους δίχως διακριτικά που δεν ήσαν ντόπιοι. 2)Το ουκρανικό σύνταγμα δεν προβλέπει απόσχιση. Καμία συμφωνία δεν προβλέπει απόσχιση. Η απόσχιση είναι παράνομη με βάσει το διεθνές δίκαιο. Ομοίως το ελληνικό σύνταγμα ΔΕΝ προβλέπει απόσχιση καμίας περιοχής της επικράτειάς μας. Αν αύριο οι τούρκοι στείλουν άτομα δίχως διακριτικά στην θράκη και οι δικοί τους εκεί οργανώνουν δημοψήφισμα, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟ. Δ Ι Α Φ Ω Ν Ε Ι Τ Ε ; Οι μουσουλμάνοι είναι 50% στην θράκη όσοι και οι ρώσοι στην Κριμαία.
  3)Ακόμη και η διοργάνωση δημοψηφίσματος είναι παράνομη. Αλλά ας δούμε κι άλλες λεπτομέρειες: Δημοψήφισμα ενώ η τοπική διοίκηση έχει ήδη κηρύξει ένωση με την ρωσία και η ρωσία την έχει ήδη δεχτεί; Δημοψήφισμα με ρώσους στρατιώτες και ρωσόφωνους παραστρατιωτικούς παντού; Δημοψήφισμα στο οποίο η απόσχιση λαμβάνει πολύ - πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το ποσοστό του ρωσικού πληθυσμού; Σίγουρα εξέφρασε την ακριβή βούληση του λαού! Αλλά επαναλαμβάνω: το δημοψήφισμα δεν είναι μόνο γεμάτο παρατυπίες, είναι ευθύς εξ αρχής παράνομο. 4)"βάση τη συμφωνία του 1992..." Το 1991, το Κίεβο έδωσε στην Κριμαία ένα αυτόνομο καθεστώς, εξαιτίας της παρουσίας του ιστορικού λαού των Τατάρων στην χερσόνησο. Αυτό το καθεστώς έδωσε στην Κριμαία δικές της αρμοδιότητες και εξουσίες οικονομικές και πολιτιστικές αλλά δεν της δίνει το δικαίωμα να εγκαταλείψει την Ουκρανία. Κανένα δικαίωμα απόσχισης δεν αναγνωρίζεται. Ούτε καν το σύνταγμα και οι νόμοι της Κριμαίας δεν προβλέπουν απόσχιση. 5)Το ότι δόθηκε η Κριμαία το 54 στην Ουκρανία είναι άσχετο με την κουβέντα. Τελείως άσχετο. Τώρα ανήκει στην Ουκρανία. Το 1947 δόθηκε η Ρόδος στην Ελλάδα η οποία έχει μία τουρκική μειονότητα. Νωρίτερα την είχε η Ιταλία και λίγο πιο πριν η Τουρκία. Είναι παράνομο και η Ελλάς οφείλει να απαντήσει με πόλεμο αν εγερθούν επιθυμίες προσάρτησης της νήσου από ιταλούς ή τούρκους. ΔΙΑΦΩΝΕΊΤΕ;

  • παναγιωτης avatar
   παναγιωτης @ Άπαντα Επιστάμενος 05/05/2014 13:16:12

   επισταμενε ο πουτιν ειναι χριστιανος ορθοδοξος υποθετω πολυ κακο για σενα . εσυ τι να εισαι αραγε? ενας καλος προτεσταντης?

  • ΙΦΘΙΜΟΣ avatar
   ΙΦΘΙΜΟΣ @ Άπαντα Επιστάμενος 05/05/2014 13:16:29

   Είναι ντροπή να αποκαλείς τους όποιους μουσουλμάνους της Ρόδου "τουρκική μειονότητα".

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Άπαντα Επιστάμενος 05/05/2014 14:40:39

   Επιστάμενε, οι φασιστοειδείς πραξικοπηματίες του Κιέβου και οι ανόητοι υπερατλαντικοί καθοδηγητές τους είναι αυτοί που κατέλυσαν την ουκρανική και τη διεθνή νομιμότητα. Δεν έχουν ούτε το δικαίωμα ούτε τη δύναμη να επικαλούνται τη νομιμότητα. Ας πρόσεχαν. Τώρα οδηγούν την Ουκρανία σε οικονομική και πολιτική κατάρρευση, και δεν θα αργήσει η ώρα που οι Ουκρανοί κάθε εθνοτικής ομάδας και ιδεολογικής απόχρωσης θα ζητάνε όχι την Κριμαία, αλλά τα κεφάλια του Γιάτσενιουκ, του Γιάρος και των αιματοβαμένων νεοναζιστικών συμμοριών τους στο πιάτο. Μόσχα και Βερολίνο θα τα βρουν στη μοιρασιά που θα επακολουθήσει.

   • Χαβιάρης avatar
    Χαβιάρης @ pythagorean 05/05/2014 16:25:07

    Ποια διεθνή νομιμότητα κατέλυσαν οι "μπλα μπλα μπλα" του Κιέβου; Η Ρωσία προσάρτησε κομμάτι άλλης χώρας, της Ουκρανίας, και το Κίεβο κατέλυσε τη διεθνή νομιμότητα; Πλάκα έχετε οι φανατικοί Ρωσόδουλοι...

    • pythagorean avatar
     pythagorean @ Χαβιάρης 05/05/2014 17:02:27

     Χαβιάρη, η χρηματοδότηση, υποκίνηση και αμέριστη στήριξη (από τις ΗΠΑ) πραξικοπήματος κατά της νόμιμης κυβέρνησης ξένης χώρας (Ουκρανίας) αποτελεί κατάλυση της διεθνούς νομιμότητας. Τι δεν καταλαβαίνεις?

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ pythagorean 05/05/2014 20:18:21

      Απόδειξε πρώτα αυτό που λες και το ξανασυζητάμε. Για την προσάρτηση της Κριμαίας από γειτονική χώρα δεν μας απάντησες γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλυση της διεθνούς νομιμότητας και μάλιστα αυτό δε χρειάζεται απόδειξη ότι έγινε.

     • Lannister avatar
      Lannister @ βαγγέλας 05/05/2014 21:04:25

      Έγινε στρατιωτική επέμβαση με χιλιάδες νεκρούς και δεν το κατάλαβα; Εγώ νομίζω δημοψήφισμα έγινε και πολλοί ΟΥΚΡΑΝΟΙ ψήφισαν προσάρτηση στην Ρωσία... Για τους ελεύθερους σκοπευτές που σκότωναν και υπάρχει σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο για την ταυτότητά τους, έχεις να πεις τίποτα;;

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ Lannister 06/05/2014 11:53:31

      Τι σχέση έχει η στρατιωτική παρέμβαση με χιλιάδες νεκρούς; Αλλιώς δεν θεωρείται προσάρτηση; Ο Πούτιν ο ίδιος παραδέχτηκε ότι Ρωσικές δυνάμεις χωρίς διακριτικά εισέβαλαν και έδρασαν στην Κριμαία. Κάτω από τέτοιες συνθήκες μιλάς σοβαρά για δημοψήφισμα; κάτω από τη μπούκα των όπλων; Και ποιος σου είπε ρε μάστορα ότι όποιος γουστάρει σηκώνει μπαϊράκι και κάνει δημοψήφισμα για το διαμελισμό μιας χώρας; Που το λέει αυτό; Θάθελες να το κάνουν π.χ. και στη Θράκη; Άσε τα παραμύθια με τα ηχητικά ντοκουμέντα, κάποιος μου είπε, κάποιος του είπε κλπ. Με τους πράκτορες της Μόσχας να αλωνίζουν στο Κίεβο, ψάξε βρες αξιοπιστία σε κουβέντες που είπε κάποιος.

     • Χαβιάρης avatar
      Χαβιάρης @ pythagorean 05/05/2014 21:27:14

      Δηλαδή Πυθαγόρειε, το 1974 με την Κύπρο, εσύ ήσουν με τους Τούρκους ε; Κι εκεί έγινε πραξικόπημα μετά από υποκίνηση της Ελλάδας, και εκεί μάλιστα η Τουρκία ήταν εγγυήτρια δύναμη, ενώ η Ρωσία τίποτε δεν είναι για την Ουκρανία παρά γείτονας που την αργοκαταπίνει.

     • Χαβιάρης avatar
      Χαβιάρης @ Χαβιάρης 05/05/2014 21:32:44

      Και μετά τους φταίει ο Ν.Δήμου, αφού κι αυτοί τα ίδια λένε. Απλά αλλάζουν τα ονόματα των χωρών για ξεκάρφωμα. Βρε μήπως ψηφίζετε Ποτάμι;

  • MCA avatar
   MCA @ Άπαντα Επιστάμενος 05/05/2014 16:23:31

   Άλλο η θρησκευτική μειονότητα και άλλο η εθνική.Συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια.Επίσης δεν παίζει ρόλο μόνο το ποσοστό αλλά και ο πληθυσμός.Δηλαδή εάν σε ένα χωριό 1000 κατοίκων της Φλώρινας ζουν 800 υποστηρικτές των Σκοπίων,έχουν το δικαίωμα να κάνουν δημοψήφισμα; Ηθικά θεωρώ απαράδεκτο αυτό που έγινε στην Κριμαία,αλλά δεν ήταν το μόνο άσχημο συμβάν στην Ουκρανία τον τελευταίο καιρό.Εδώ έχουμε δημοκρατία και σεβόμαστε τα δικαιώματα των μειονοτήτων,εκτός ίσως από αυτά των Πομάκων και των Ρομά της Θράκης, που τους αφήνουμε να καταπιέζονται από τους πράκτορες της Άγκυρας.

 5. Άλυτη εξίσωση avatar
  Άλυτη εξίσωση 05/05/2014 13:26:45

  Το Der Spiegel μήπως καλύτερα να εμβαθύνει και ν΄αφιερωθεί στην ....ψυχολογική ανάλυση της Νεοφασιστικής συμπεριφοράς της λαοπρόβλητης και λαοφιλούς Νεοναζίστριας Γερμανίδας Πρωθυπουργού; Αυτής που υποκίνησε το αιματοκύλισμα και την προώθηση των χιτλερικών φασιστοειδών αποβρασμάτων στην Ουκρανία; Αυτής που καταδικάζει ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Νότο σε κινεζοποίηση και παρακμή; Αυτής που συμπεριφέρεται ως αδίστακτος μαφιόζος τοκογλύφος και βάζει σε τραγική δοκιμασία την όποια Ευρωπαϊκή ‘’ενότητα’’ καθώς και τη διατήρηση της Δημοκρατίας εντός της Ε.Ε; Ή μήπως δεν οφείλεται εν πολλοίς στην αχαλίνωτη απληστία της, και στην επιβολή των ακραίων πολιτικών λιτότητας, η αναζωπύρωση του Νεοφασισμού σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες; Ας ασχοληθούν με τα του ....οίκου της ενοχής τους λοιπόν οι Γερμανοί ...αναλυτές. Ο Βλαδίμηρος Πούτιν είναι ένας ευφυέστατος και ικανότατος παίκτης στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα κι ένας γνήσιος πατριώτης Ηγέτης, για τον Ρωσικό λαό. Πολύ σωστά τους …ενοχλεί λοιπόν.

  • Πλούς avatar
   Πλούς @ Άλυτη εξίσωση 05/05/2014 14:53:59

   Θα ήταν όντως παράξενο το γερμανικό spiegel να έβγαζε τα γερμανικά γυαλιά με τα οποία αναλύει τον Πούτιν και την Ρωσική στρατηγική στην περιοχή. Οι Γερμανοί καλό θα ήταν να σταματήσουν την αλαζονική ηγεμονική στάση τους και να κάνουν την αυτοκριτική τους. Το να γράφουν αυτά για τον Πούτιν είναι αναμενόμενο μιας και δεν είναι όλες οι χώρες υπόδουλες και διαθέτουν αυτόνομη δική τους πολιτική. Οι άνθρωποι στην Κριμαία αποφάσησαν αλλά ξέχασα.... δεν ρώτησαν την Μέρκελ κλπ δυνάμεις.

   • Πλούς avatar
    Πλούς @ Πλούς 05/05/2014 14:57:26

    αποφάσισαν

 6. G?????? avatar
  G?????? 05/05/2014 13:36:36

  Ποια η διαφορά του μετα-φασίστα από τον μετά-κομμουνιστη;

  • pan avatar
   pan @ G?????? 05/05/2014 15:22:08

   ισχνή...ο Μουσολίνι από μαρξιστής,ιδρυτής του φασισμού,αντιστοίχως στον Πούτιν βλέπουμε μία παρόμοια μετεξέλιξη

 7. MCA avatar
  MCA 05/05/2014 16:52:05

  Κατά τον αρθρογράφο αυτοί που θυσιάζουν την ζωή τους για την πατρίδα είναι φασίστες. Τι πιο χαρακτηριστικό από τους εθνικούς μας ήρωες, Αθανάσιο Διάκο, Παπαφλέσσα, κ.λ.π.

 8. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 05/05/2014 17:19:44

  "Είναι ντροπή να αποκαλείς τους όποιους μουσουλμάνους της Ρόδου "τουρκική μειονότητα" Στην θράκη οι μουσουλμάνοι αποτελούνται από πομάκους, γύφτους και τούρκους. Είχα την πεποίθηση ότι στην ρόδο δεν υπάρχουν γύφτοι μουσουλμάνοι, ενώ στα σίγουρα δεν υπάρχουν πομάκοι μουσουλμάνοι. Μπορεί να κάνω λάθος, δεν είχα πρόθεση να μειώσω κάποιον κάτοικο της ρόδου ή την Ελλάδα.
  Επειδή ρωτάνε κάποιοι για το θρήσκευμά μου, είμαι χριστιανός ορθόδοξος. Όπως και οι Ρώσοι. Όπως και οι Ουκανοί.
  Κανένας δεν ασχολήθηκε με τα επιχειρήματά μου. Δεν προτρέπω σε ακραία αντιρωσική στάση που βέβαια δεν συμφέρει την ελλάδα. Απλά σας λέω εδώ μέσα πως έχουν τα πράγματα με παραδείγματα.
  Αφήστε το επιχείρημα ότι οι ουκρανοί είναι φασίστες. Στην χώρα τους μέσα ας κυβερνηθούν και απο αρειανούς αν γουστάρουν. ΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΠΕΛΟ ΤΟΥΣ. Δεν αφορά την ρωσία.

  • Lannister123 avatar
   Lannister123 @ Άπαντα Επιστάμενος 05/05/2014 21:08:53

   Είχαν εκλεγμένο πρωθυπουργό και τον έριξαν. Μέχρι και ελεύθερους σκοπευτές έβαλαν να σκοτώνουν κόσμο (υπάρχει σχετικό ντοκουμέντο) και έδερναν βουλευτές και δημοσιογράφους. Την Ρωσία την αφορά η Κριμαία όπου ζουν ΡΩΣΟΙ. Από κει και πέρα, εσύ γιατί κόπτεσαι τόσο τέλος πάντων;

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ Άπαντα Επιστάμενος 05/05/2014 21:09:08

   Αυτό που έκαναν , ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης, στην Ουκρανία η CIA , FBI και τα λοιπά ευαγή ιδρύματα δεν είναι τίποτα διαφορετικό από αυτό έκαναν στην Χιλή (Pinochet) , Αργεντινή(Videla), Ελλάδα(Παπαδόπουλος) κ.λ.π. Απλώς άλλες εποχές άρα άλλα τα μέσα. Όσον αφορά την Ρωσία , λίγο την ενδιαφέρει η «δημοκρατικότητα» του καθεστώτος του Κιέβου. Εκείνο όμως που την απασχολεί σοβαρά , και δικαιολογημένα κατά τη γνώμη μου, είναι η ασφάλεια των Ρώσων που κατοικούν στην ανατολική Ουκρανία και με πολιτικούς σαν τους Yulia Tymoshenko, Arseniy Yatsenyuk,Oleksandr Turchynov,Vitali Klitschko κ.λ.π. κάθε άλλο παρά ήσυχη μπορεί να νιώθει για το «ευ ζην» των Ρωσόφωνων αλλά και γενικώς όλων των Ουκρανών. Υ.Γ. Μια φιλική συμβουλή ! μη συνεχίζεις την κόντρα με τον pythagorean διότι τόσες τάπες που σου έχει ρίξει ούτε σε αγώνα μπάσκετ Π.Α.Ο vs Α.Ο ΚΩΛΟΠΕΤΙΝΙΤΣΑΣ δεν έχω ξαναδεί.

  • ΙΦΘΙΜΟΣ avatar
   ΙΦΘΙΜΟΣ @ Άπαντα Επιστάμενος 05/05/2014 21:15:07

   Όσο Έλληνες είναι οι χριστιανοί της Εθιοπίας άλλο τόσο "Τούρκοι" είναι οι όποιοι μουσουλμάνοι της Ρόδου. Απλά πρόκειται περί (βιαίως) εξισλαμισθέντων Ελλήνων. Και γενικώς, ούτε οι "τούρκοι" της Μικράς Ασίας είναι και πολύ Τούρκοι αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα μικρό ποσοστό τους είναι απόγονοι των μογγολικών φύλων ( δηλαδή, των γνήσιων τούρκων) που εισέβαλλαν στην Μικρά Ασία...

 9. ΙΩΣΗΦ avatar
  ΙΩΣΗΦ 05/05/2014 17:42:40

  Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ !! ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΛΑΟ ΚΑΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΠΛΑ - ΜΠΛΑ-ΜΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΥΣΙΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ''ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΓΕΛΟ'' ( ΚΑΤΑ ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ)

 10. Athinaios avatar
  Athinaios 05/05/2014 20:50:30

  Ο πουτιν ειναι χριστιανος και μεγαλος πατριωτης με αρχες και αξιες πραγμα που ενοχλει παρα πολυ διαφορους στην συγχρονη εποχη. Νομιζω οτι παρα τις δυσκολιες θα επανενωσει την πατριδα του και θα γραψει ιστορια λαμπρη για το λαο του.

 11. Pi. avatar
  Pi. 05/05/2014 21:50:08

  Αν ο Πούτιν είναι μάλλον μετα-φασίστας, Ο Ομπάμιας Μετα - τι είναι?

  • Azarias avatar
   Azarias @ Pi. 06/05/2014 08:16:41

   Στο θέμα της Ουκρανίας ο Ομπάμα είναι ο χρήσιμος ηλιθιος των neo-cons.
   Το θέμα της Αμερικής δεν είναι η Ουκρανία, είναι η αλλαγή πολιτεύματος, όχι απλά προέδρου, στη Ρωσία. Θέλουν να φτιάξουν ένα τεράστιο puppet state με μία διεφθαρμένη φιλελεύθερη ελίτ επικεφαλής, με αποσχισμένες διάφορες περιοχές περιφερειακά, για να διαμοιραστούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Είπε κανείς ότι ο φιλελευθερισμός είναι ασύμβατος με τη διαφθορά; Αν ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα, ο φιλελευθερισμός είναι η κύρια κατοικία του.

   • χαβιάρης avatar
    χαβιάρης @ Azarias 06/05/2014 09:03:43

    Θέλουν να φτιάξουν ένα τεράστιο puppet state με μία διεφθαρμένη φιλελεύθερη ελίτ επικεφαλής; Πετύχανε το 50% του στόχου τους δηλαδή...

 12. Katia Z avatar
  Katia Z 05/05/2014 22:58:57

  Όλη η ανάρτηση μαζί με τα σχόλια, μάς δείχνει το μέγεθος του διχασμού της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής δεξιάς. Αυτός που ανέβασε το άρθρο και οι μισοί περίπου σχολιαστές, μάλλον συμμερίζονται την άποψη πως ο Πούτιν και όσα αυτός εκφράζει δεν έχουν σχέση με την Ευρώπη και ως εκ τούτου, δεν έχουν σχέση και με τα συμφέροντα της Ελλάδας, ως επί το πλείστον. Οι άλλοι μισοί σχολιαστές, βλέπουν με συμπάθεια τον Πούτιν και προφανώς -αν κρίνω και με την επιχειρηματολογία που δικαιώνει ό,τι έκαναν στην Κριμαία- δεν συμμερίζονται τις (επιθυμητες) βασικές αρχές διακυβέρνησης στο δυτικό κόσμο. Προφανώς το ζήτημα ανάγεται στον προαιώνιο βαθύτερο διχασμό της πατρίδας: η Ελλάδα ανήκει στη Δύση ή στην Ανατολή; Όμως δεν αναμένουμε οι Έλληνες να αποφασίσουν ομόφωνα σε αυτό το ερώτημα. Όμως, σκεφτείτε: α)Πόσες φόρες βοήθησε η Ανατολή την Ελλάδα; β)Πόσες φορές βοήθησε η Δύση την Ελλάδα; γ) Είναι καλύτερο για μια μεσαία χώρα, όπως η Ελλάδα να συντάσσεται με κάποιον που δεν αποδέχεται καθόλου τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου ή με κάποιους που πότε-πότε το τηρούν; και κυρίως: δ)Που ζούν καλύτερα οι άνθρωποι, στη Δύση ή στην Ανατολή;

  • Azarias avatar
   Azarias @ Katia Z 06/05/2014 06:23:05

   Πότε τηρεί τις αρχές της η Δύση, αν έχει αρχές; Μόνο αμοραλισμό διακρίνω στη στάση της στην Ουκρανία. Υποστηρίζει μία κυβέρνηση εθνικιστών-ναζί μόνο και μόνο για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά που οι φιλελεύθεροι δεν μπορούν να κάνουν. Χειρότερος αμοραλισμός δεν υπάρχει. Αυτή η Δύση με τρομάζει περισσότερο από τον αυταρχισμό της Ρωσίας.

 13. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 06/05/2014 11:55:04

  Δεν αφήνετε το παραμύθι περί φασιστικής κυβέρνησης του Κιέβου; Από που προκύπτει αυτό; Από τα κόψε ράψε των φωτογραφιών;

  • Azarias avatar
   Azarias @ βαγγέλας 06/05/2014 18:17:17

   Όντως, όλα είναι μία οφθαλμαπάτη. Όπως και οι δηλώσεις υπουργών και μελών των κομμάτων που συναπαρτίζουν την "κυβέρνηση" και οι οποίες θυμίζουν δηλώσεις στελεχών Χούτου την περίοδο της γενοκτονίας των Τούτσι της Ρουάντας, είναι παρερμηνευμένες. "Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζετε!". Είναι απολαυστική αυτή η συμπόρευση φιλελεύθερων ευρωλιγούρηδων και ναζιστών ηλιθίων. Οι δεύτεροι κάνουν τη βρώμικη δουλειά που ήθελαν πολύ οι πρώτοι να γίνει, αλλά δεν έχουν τα κότσια να την κάνουν.

   • βαγγέλας avatar
    βαγγέλας @ Azarias 06/05/2014 19:30:45

    Οφθαλμαπάτη π.χ. είναι ο χαλκευμένος ναζιστικός χαιρετισμός του Ουκρανού πρωθυπουργού από Ρωσικά ΜΜΕ απευθείας ελεγχόμενα από την FSB, που άκριτα οι Έλληνες δημοσιοκάφροι αναπαρήγαγαν και οι λάτρεις του νεο-σταλινικού, νεορθόδοξου, ομοφοβικού Ρώσου πατερούλη υιοθέτησαν. Από την πρώτη στιγμή των διαδηλώσεων στο Κίεβο, τα φιλορωσικά ΜΜΕ έδωσαν έμφαση στους «Ουκρανούς ακροδεξιούς» ανάμεσα στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, και σε λίγες ημέρες είχαν βαφτίσει συλλήβδην «φασιστικό» το κίνημα. Αλλά, είναι γεγονός ότι το κίνημα περιλαμβάνει σημαντικά εξτρεμιστικά στοιχεία της Άκρας Δεξιάς που έχουν εν μέρει ενσωματωθεί στη νέα κυβέρνηση και στην κρατική γραφειοκρατία. Συμμετέχουν άτομα από το Σβομπότνα που πήραν τις θέσεις τους ως μέρος του μπλόκ της αντιπολίτευσης, και προσποιούνται τους ευυπόληπτους πολιτικούς προσπαθώντας να αποστασιοποιηθούν με κάθε τρόπο από τον επιθετικό φασισμό. Το άλλο μπλόκ των ακροδεξιών,ο δεξιός τομέας, δεν έχει λάβει κυβερνητικές ή άλλες θέσεις Πάντως η "φασιστική" νέα κυβέρνηση εξόντωσε τον ακροδεξιό Μούζιτσκο (τον γνωστό τραμπούκο που έδερνε εισαγγελείς, κ.λ.π.) Η ουκρανική βουλή πάντως δεν άλλαξε. Είναι η ίδια που εξέλεξαν οι Ουκρανοί και περιλαμβάνει όλα τα κόμματα που υπήρχαν και πριν από τα γεγονότα, μαζί με του Γιανουκόβιτς. Η Ουκρανία βλέπει μια μια τις επαρχίες της να οδεύουν στο δρόμο της απόσχισης. Είναι σαφές ότι ένας Ουκρανός πατριώτης, όπως και να αντιδράσει, θα χαρακτηρισθεί "φασίστας" από την προπαγάνδα των Ρώσων και τα τσιράκια της εν Ελλάδι. Ποιος πατριώτης όμως θα καθόταν να βλέπει τη χώρα του να διαλύεται με σταυρωμένα χέρια;

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ βαγγέλας 12/05/2014 13:02:36

     Άν η νέα «κυβέρνηση» εξόντωσε τον (όντως φασίστα και τραμπούκο) Μούζιτσκο, αποτελεί αυτό τεκμήριο δημοκρατικότητας ή μήπως αυταρχισμού; Δεν έπρεπε να τον πάνε σε δίκη, ξέρω'γω; Τί παραπονιέσαι μετά που τους λέμε φασίστες, όταν εσύ ο ίδιος το επικυρώνεις; Το ότι τρώγονται μεταξύ τους δεν σημαίνει ότι δεν είναι τέτοιοι. Όσο για την Ουκρανική βουλή, είδαμε όλοι το λυντσάρισμα στο βήμα της βουλής του βουλευτή που είπε τα πράγματα με το όνομά τους, αναφορικά με την συνταγματική εκτροπή. Μάθαμε και για τον ξυλοδαρμό του τέως προέδρου της βουλής Βολοντιμίρ Ρίμπακ, προκειμένου να εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Γελάσαμε και με τους βουλευτές που ψήφιζαν και για λογαριασμό άλλων απόντων, ενώ το ένα τρίτο των βουλευτών δεν τόλμαγε να πατήσει. Ακόμα κι έτσι όμως, η ψηφοφορία για την αποπομπή του Γιαννούκοβιτς δεν έπιασε το 75% που απαιτείτο για να έχει ισχύ, σύμφωνα με τους νόμους. Οπότε τί να μας πεις κι εσύ; Συνέχισε να γράφεις για «Ουκρανούς πατριώτες» (sic) που καίνε ζωντανούς συμπατριώτες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.