#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/06/2013 16:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί ο Πούτιν αποφάσισε να χωρίσει τώρα;Από τη Ρωσία με αγάπη; Όχι από την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Προ ημερών, ο Πούτιν αποφάσισε να επαναβεβαιώσει τo ρωσο-συριακό γεωπολιτικό γάμο από συμφέρον παρακολουθώντας την πώληση των θανατηφόρων όπλων στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, επιτρέποντας στον στρατό του Άσαντ να σκοτώσει τους αντιπάλους του με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποφασιστικότητα. Ο Πούτιν, στη συνέχεια, αποφάσισε να διαλύσει τον γάμο του με την Λιουντμίλα Σκρέμπνεβα, σύζυγό του επί 29 έτη, ανακοινώνοντας το διαζύγιο δημόσια, με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο - η γυναίκα του στεκόταν στο πλευρό του - για μια συνεσταλμένη Ρωσίδα. Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί λόγοι; Η  Nina L. Khrushcheva, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο New School της Νέας Υόρκης, γράφει:

Επί χρόνια υπήρχαν φήμες για τον αποτυχημένο γάμο του Πούτιν. Οι υποτιθέμενες ερωμένες του κατονομάστηκαν και έγιναν γνωστές. Η μία, λέγεται, βρίσκεται στη Δούμα, ως μέλος του πολιτικού κόμματος Ηνωμένη Ρωσία του Πούτιν. Όμως, μέχρι τώρα, ήταν ταμπού να συζητήσουμε την ιδιωτική ζωή του Πούτιν δημοσίως. Αρκετοί εκδότες εφημερίδων, πράγματι, είναι γνωστό ότι έχασαν τις δουλειές τους επειδή δημοσίευσαν ακόμη και τον παραμικρό υπαινιγμό για την οικογενειακή ζωή του Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ και η Λιουντμίλα σπάνια έχουν εμφανιστεί μαζί την τελευταία δεκαετία, οπότε υπήρχε άφθονο κουτσομπολιό στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Πριν από μερικά χρόνια, τα social media έβγαλαν φήμες ότι ο Πούτιν ήταν στην πραγματικότητα ήδη διαζευγμένος και είχε ξαναπαντρευτεί τη γυμνάστρια Αλίνα Καμπάεβα, που είχε γεννήσει τον γιο του. (Έχει δύο κόρες, δίδυμες, με την Λιουντμίλα). Έτσι, η εμφάνιση του ζευγαριού μαζί σε ένα μπαλέτο του Κρεμλίνου ήταν ένα μοναδικό γεγονός, και ο Πούτιν το εκμεταλλεύτηκε όσο μπορούσε. Ένας δημοσιογράφος, κατά πάσα πιθανότητα με τη συνενοχή του Πούτιν, είχε το θράσος να τον ρωτήσει για την κατάσταση του γάμου του. Είπε ότι τελείωσε, με την πετρωμένη σύζυγό του έτοιμη να το επιβεβαιώσει με μια σιωπή που ήταν πιο δυνατή από λέξεις.

Γιατί να κάνει μια τέτοια δημόσια και σκηνοθετημένη ανακοίνωση; Εξάλλου, στη Ρωσία του Πούτιν, ο σύγχρονος τσάρος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει.

Μια υπόθεση είναι ότι ο Πούτιν επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή από την υποστήριξή του στην κυβέρνηση της Συρίας και από την αυξημένη καταστολή των αντιπάλων του στο εσωτερικό (όπως δήλωσε ο κορυφαίος οικονομολόγος Σεργκέι Γκούριεφ μετά από παρενόχληση από την αστυνομία, σε μια πρόσφατη πτήση από τη Ρωσία). Με μια γυναίκα που, σε αντίθεση με  την Λιουντμίλα, θα εμφανίζεται συχνά στο πλευρό του στο μέλλον, ο Πούτιν θα παρουσιάσει μια πιο ήπια εικόνα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αν οι Ρώσοι - ιδιαίτερα οι επαρχιώτισσες Ρωσίδες - πιστεύουν ότι μια νέα Πρώτη Κυρία θα παράσχει κάποιον εξανθρωπισμό και μια πιο μαλθακή προσέγγιση στο σκληρό άνδρα του Κρεμλίνου, μπορεί να είναι περισσότερο διατεθειμένοι να του δώσουν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό καθώς ξεκινά μία ακόμη ψεύτικη δίκη-παρωδία - αυτή τη φορά για τον ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση. Αλλά το αν μια νέα γυναίκα θα βοηθήσει να μαλακώσει και την αντίληψη των ξένων για την κυνική διπλωματία και την όλο και πιο βίαιη ηγεσία του Πούτιν, είναι αμφίβολο.

Ή, λέγεται, ίσως ο Πούτιν να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι του χρόνου ως ένα μεγαλοπρεπές σκηνικό για μια πρόταση γάμου - και ίσως έναν γάμο - για την επόμενη, ενδεχομένως την Καμπάεβα.

Μια άλλη υπόθεση είναι ότι ο Πούτιν, όπως και πολλοί Ρώσοι, αγαπούν τους Γάλλους. Θέλει να δείξει ότι, όπως και οι περισσότεροι διάσημοι πολιτικοί της Γαλλίας, είναι κοσμικός γόης που μπορεί να "τραβήξει" όμορφες γυναίκες. Αφού ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μπόρεσε να χωρίσει και να ξαναπαντρευτεί ένα παγκοσμίου φήμης μοντέλο και τραγουδίστρια, ενώ ήταν ακόμη επικεφαλής, μπορεί να το κάνει και ένας Ρώσος πρόεδρος. Και ο Πούτιν έχει ήδη λάβει συμβουλές ομορφιάς από έναν άλλο κορυφαίο Δυτικοευρωπαίο Λοθάριο, τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς το 2010 το λίφτιγνκ του Πούτιν έκανε την όψη του τόσο λεία, όσο κι εκείνη του Μπερλουσκόνι, ο οποίος κάνει συχνά μπότοξ.

Όμως, το Ιταλικό μάτσο, με τα γυαλισμένα παπούτσια και τα λαμπερά κοστούμια, είναι διαφορετικό από τη χονδροκομμένη ρωσική έκδοση. Και καμία ποσότητα ευρωπαϊκού αέρα δεν μπορεί να καλύψει την εσωτερική ωμότητα του Πούτιν.

Πράγματι, μια ένδειξη της διαφάνειας του πολιτικού συστήματος είναι το κατά πόσον ή όχι ένας ηγέτης εμφανίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις με τον ή την σύζυγό του. Πρόκειται για μια επίδειξη της νεωτερικότητας και της ισότητας που ακόμη και η μυστικοπαθής ηγεσία της Κίνας και της Βόρειας Κορέας φαίνεται να έχουν μάθει τελευταία. Ο θεσμός της "πρώτης κυρίας" είναι ένα σημάδι ότι οι δημοκρατίες βλέπουν την εξουσία ως κάτι που πρέπει να μοιράζονται, όπως, ας πούμε, κάνουν ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα. Δικτάτορες όπως ο Χίτλερ, ο Στάλιν και ο Κιμ-Ιλ-σουνγκ, ως μοιραία σκληροί, πρέπει να είναι μόνοι τους.

Όταν οι Μπολσεβίκοι αντικατέστησαν την καταπιεστική μοναρχία της Ρωσίας με τον κομμουνισμό το 1917, η "δικτατορία του προλεταριάτου" του Βλαντίμιρ Λένιν άφησε περιθώρια στον ηγέτη όχι μόνο να έχει μια γυναίκα, αλλά και να της επιτρέπει ένα δημόσιο ρόλο. Η Ναντέζντα Κρούπσκαγια, η πρώτη σοβιετική Πρώτη Κυρία, εκτελούσε έναν ρόλο σουφραζέτας.  Αντίθετα, η αυτοκτονία το 1939 της συζύγου του Στάλιν, Ναντέζντα Αλιλούεβα, υπογράμμισε τη βασιλεία του τρόμου στη χώρα. Το 1950 ο Νικίτα Χρουστσόφ επέτρεψε στη σύζυγό του, Νίνα, να τον συνοδεύσει στα ταξίδια στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας μια σπιτική εικόνα του κομμουνισμού με ανθρώπινο πρόσωπο.

Αλλά με την πτώση του Χρουστσόφ,  οι Σοβιετικές πρώτες κυρίες επέστρεψαν στο σπίτι. Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ απέκρυψε τη σύζυγό του, Βικτόρια, από τη δημοσιότητα καθόλη τη δεκαετία του 1970, και η σύζυγός του Γιούρι Αντρόποφ, η Τατιάνα Φιλίποβνα, ήταν ελάχιστα γνωστή μέχρι την κηδεία του το 1984.

Όπως συμβαίνει και με οτιδήποτε άλλο στη Ρωσία, η αλλαγή της θέσης των γυναικών ήρθε με την έναρξη της περεστρόικα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Η σύζυγος του Γκορμπατσόφ, Ραΐσα, εξέπληξε το έθνος, όχι μόνο επειδή εμφανίστηκε δημόσια, αλλά και επειδή ακολουθούσε τη μόδα και εξέφραζε τις απόψεις της. Όταν ο Μπόρις Γέλτσιν ήρθε στην εξουσία στην ανεξάρτητη Ρωσία, είδε μόνο μια μερική αντιστροφή, με την μεγαλωμένη στην ύπαιθρο σύζυγό του, Νένα, να κάνει δημόσιες εμφανίσεις στο πλευρό του περιστασιακά.

project-syndicate

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 10/06/2013 18:03:37

  Ε ρε μίσος για το Πούτιν από τους Σάξωνες! Αν τον μισούν τόσο αυτοί, τόσο με παρακινούν να τον συμπαθήσω. Μιλάνε αυτοί για ωμότητα; Αφγανιστάν, Σερβία, Συρία δικά τους κατορθώματα... Ο Πούτιν μόνο με τους Τσετσένους που είναι από τους πιο αιμοσταγείς στον πλανήτη φέρθηκε σκληρά. Με τη Γεωργία απλά έκανε επίδειξη δύναμης. Δεν χτύπησε κατοικημένες περιοχές, αντίθετα από τον Σαακασβίλι (το φίλο των Σαξώνων) που έριξε ρουκέτες σε αμάχους μέσα στη νύχτα.

  • Vee avatar
   Vee @ Γεώργιος Τ. 10/06/2013 22:32:11

   'Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Τί σχέση έχουν αυτά που γράφεις με το άρθρο;

 2. Νικήτας avatar
  Νικήτας 10/06/2013 18:03:40

  Όλα γίνονται για το σέξ και το χρήμα.
  Αξίες διαχρονικές , Αναντάμ παπαντάμ.

  • Vee avatar
   Vee @ Νικήτας 10/06/2013 22:35:16

   ana dan, baba dan είναι Τουρκικά. Γιατί δε χρησιμοποιείς τις αντίστοιχες Ελληνικές λέξεις;

 3. android avatar
  android 10/06/2013 18:24:14

  Επειδή ήρθε καλοκαίρι και θέλει να είναι ελεύθερος για να παίζει απο εδώ και απο κει;

 4. Αν... avatar
  Αν... 10/06/2013 19:13:28

  ...Και πολύ το καθυστέρησε τώρα που θυμάμαι την ξινή έκφραση της γιαγιάς-συζύγου του Λιουντμίλα!!

 5. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 10/06/2013 23:22:00

  Με τέτοια νεα συντροφο χωρίζω και εγώ απόψε

 6. roadrunner avatar
  roadrunner 10/06/2013 23:43:59

  Αποκλείεται να ερωτεύθηκε ;

 7. DebbyTant avatar
  DebbyTant 11/06/2013 02:05:01

  Χωρισε για να παντρευτει μια νεα ομορφη γυμναστρια βουλευτη με την οποια εχει παιδια. Τις κορες του τις αποκατεστησε η Λουντμιλα ειναι παμπλουτη και ειναι φιλοι μεταξυ τους.
  Τωρα δεν ειναι κ στην πρωτη νιοτη αλλα δε ζητησε να του βρειτε νυφη. Την βρηκε μοναχος του. Μακαρι κ σεις τετοια διαζυγια.

 8. Ρηνα avatar
  Ρηνα 11/06/2013 10:23:57

  Ηθελα ναξερα τι τις θελει τις επισκεψεις στο Αγιο Ορος ως Ορθοδοξος; Δεν τον συμβουλευουν οι γερονταδες εκει και οι σταρετς της πατριδας του;
  Ενας ηγετης που στεκεται ψηλα πρεπει να γνωριζει οτι δινει το παραδειγμα, αλλα αυτα ειναι μηπως απηρχαιωμενες ιδεες; Οτι και αυτος πεφτει στη πεπατημενη διαφθορα που δινει το χρημα και η εξουσια;
  Τα υπολοιπα ειναι για τα περιοδικα του life style...

 9. DebbyTant avatar
  DebbyTant 11/06/2013 10:33:39

  Ρηνα σουταξε γαμο κ σε γελασε?
  Να προσεχεις.

 10. Πατωματζής avatar
  Πατωματζής 11/06/2013 14:24:28

  Ζηλεψε το μακαριτη Ανδρεα της αεροσυνοδου (Αυγουστας κατα Β. Λεβεντη), το φυλακισμενο Ακη της Βικυς....
  Ε ολοκερος Πουτιν ειναι, να μη ξαναφαει μαναρι?
  Η γκιοσα εχει πολυ χοληστερινη!

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Πατωματζής 14/06/2013 10:40:31

   Κάνουμε εξαγωγή ... οικογενειακού ήθους ! :-)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.