#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/10/2013 11:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί οι φασίστες στην Αυστρία τα καταφέρνουν καλύτερα από ότι στην ΕλλάδαΗ Αυστρία και η Ελλάδα έχουν τουλάχιστον ένα κοινό πέρα από τη συμμετοχή τους στην ευρωζώνη: και οι δύο αντιμετωπίζουν την ταχεία άνοδο των υπερεθνικιστών κινημάτων. Παραδόξως, στο φτωχό έθνος του Νότου έχει μεγαλύτερη επιτυχία στο να τους κρατά σε απόσταση ασφαλείας, γράφει ο Leonid Bershidsky στο Bloomberg, επιχειρώντας μία σύγκριση της Χρυσής Αυγής με το Κόμμα της Ελευθερίας.

Ο Χάινς- Κρίστιαν Στράχε, ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας στην Αυστρία, προσπαθεί να είναι διακριτικός με τις πολιτικές του απόψεις. Όταν μια φωτογραφία του που κυκλοφόρησε ευρέως τον έδειχνε να κάνει έναν ναζιστικό χαιρετισμό, που απαγορεύεται στη Γερμανία αλλά όχι στην Αυστρία, ο Στράχε ισχυρίστηκε ότι ήταν για να παραγγείλει τρεις μπύρες. Οι ψηφοφόροι γνώριζαν ότι η εξήγηση ήταν ανειλικρινής, καθώς ο Στράχε προσπαθεί να απορρίψει τις ενδείξεις που τον συνδέουν με την άκρα δεξιά. Παρόλα αυτά, το κόμμα του κέρδισε το 21,4 τοις εκατό των ψήφων στις πρόσφατες γενικές εκλογές.

Στην Ελλάδα, ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος, αρχηγός της Χρυσής Αυγής, έχει κάνει επανειλημμένα και χωρίς να απολογηθεί τον ναζιστικό χαιρετισμό, κάτι που στην χώρα δεν απαγορεύεται. «Τουλάχιστον τα χέρια που χαιρετούν έτσι δεν έχουν κλέψει», είπε κάποτε. Το σύμβολο του κόμματος μοιάζει με σβάστικα. Η  Χρυσή Αυγή εκλέχθηκε στο κοινοβούλιο το 2012 με 7 τοις εκατό.

Τόσο ο Στράχε όσο και ο Μιχαλολιάκος μισούν τις διασώσεις των ασθενέστερων χωρών της ευρωζώνης, οι Αυστριακοί επειδή είναι κοστίζουν στους φορολογούμενους της χώρας τους και οι Έλληνες λόγω των συνθηκών λιτότητας που τις ακολουθούν. Και οι δύο πιστεύουν ότι οι χώρες τους έχουν πλημμυρίσει με μετανάστες από ισλαμικά έθνη που δεν ταιριάζουν με την κυρίαρχη κουλτούρα και να βαραίνουν υπερβολικά το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.

Τόσο ο Στράχε όσο και ο Μιχαλολιάκος είναι προικισμένα πολιτικά όντα. Ο αυστριακός πολιτικός ηχογραφεί επαγγελματικό hip - hop ενημερώνει συχνά το Facebook, όπου η σελίδα του έχει πάνω από 172.000 οπαδούς. Ο Έλληνας υπερεθνικιστικής είναι ένας παθιασμένος δημόσιος ομιλητής, με μια τσιριχτή φωνή - σήμα κατατεθέν, που σε παρακινεί και σε υπνωτίζει.

Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες διαφορές, τόσο επιφανειακές όσο και βαθύτερες. Ο ωραίος και γυμνασμένος Στράχε έδειξε το σώμα του κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας. Ο Μιχαλολιάκος είναι μεγαλύτερος, κοντός και ζαρωμένος και μοιάζει σχεδόν κωμικός σε φωτογραφίες όπου εμφανίζεται δίπλα σε μυώδεις χρυσαυγίτες. Ο Στράχε  δείχνει στους επισκέπτες ένα μετάλλιο που έλαβε από το δήμαρχο μιας ισραηλινής πόλης, σε μια προφανή προσπάθεια να υπονοήσει ότι δεν είναι αντισημίτης. Ο Μιχαλολιάκος αρνείται ανοιχτά ότι υπήρχαν θάλαμοι αερίων στο Άουσβιτς.

Μόνο μια κρίσιμη διαφορά, όμως, εξηγεί γιατί ο Μιχαλολιάκος είναι τώρα στη φυλακή και κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο Στράχε γιορτάζει μια εκλογική νίκη. Η Χρυσή Αυγή έχει καταφύγει στη βία, επιτίθεται σε αριστερούς και μετανάστες στους δρόμους. Η κόρη του Μιχαλολιάκου, Ουρανία, συνελήφθη μετά από μια επίθεση σε έναν πωλητή κεμπάπ στην Αθήνα. Στις 18 Σεπτεμβρίου, οπαδός της Χρυσής Αυγής μαχαίρωσε τον αριστερό ράπερ Παύλο Φύσσα. Όταν χιλιάδες Έλληνες διαμαρτυρήθηκαν, η κυβέρνηση πάταξε τον Μιχαλολιάκο και τους μπράβους του.
Το Κόμμα της Ελευθερίας, αντίθετα, ήταν προσεκτικό ώστε να αποφύγει μια βίαιη εικόνα. Θέλει να είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτικού γίγνεσθαι. Κατά κάποιο τρόπο, οι Έλληνες ήταν πιο τυχεροί από τους Αυστριακούς. Χάρη στις ωμότητες της Χρυσής Αυγής, έχουν λάβει ένα «ισχυρό εμβόλιο» κατά του υπερεθνικισμού. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο το 6 τοις εκατό των Ελλήνων υποστηρίζει τους υπερεθνικιστές, πολύ πιο κάτω από το 12 τοις εκατό που ήταν πριν από τα βίαια γεγονότα. Στην ειδυλλιακή Αυστρία, με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ - μόλις 4,8 τοις εκατό - μια πιο ήπια μορφή της ίδιας νόσου εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα.

bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος avatar
  Γιώργος 01/10/2013 11:37:08

  Αν εμφανιζόταν ένα εθνικιστικό κόμμα στην Ελλάδα σαν αυτό το αυστριακό ή σαν της Λεπέν, πόσο θα έπαιρνε; ...

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/10/2013 12:47:52

  Υπηρχε το ΛΑΟΣ.

  • Ναύτης avatar
   Ναύτης @ ψυχραιμια 01/10/2013 13:54:29

   Το Λάος είχε δύο αρνητικά. Πρώτον τον αστείο Καρατζαφέρη για αρχηγό και δεύτερον τη συμμετοψχή της στην Παπαδήμια κυβέρνηση = Κάηκε.

   • Ναύτης avatar
    Ναύτης @ Ναύτης 01/10/2013 13:55:39

    ''τη συμμετοχή του''

 3. occultist avatar
  occultist 01/10/2013 13:01:15

  Ο Χάινς- Κρίστιαν Στράχε, ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας στην Αυστρία δεν ειναι ο τύπος που μας κούναγε το δάκτυλο και έλεγε οτι με την Χ.Α στην βουλή πρέπει να μας αφαιρεθεί η προεδρία της Ε.Ε;;;; Τί έχει να πεί τώρα που η νεοναζιστική παράταξή του έλαβε το 21% των ψήφων και είναι τρίτο σε εκλογική δύναμη;;;;

  • τελέστιος avatar
   τελέστιος @ occultist 01/10/2013 14:03:24

   O Στράχε δεν θεωρεί ότι έχει σχέση το κόμμα του με την ΧΑ. Γενικώς θεωρεί την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα με την οποία η Αυστρία δεν έχει καμία σχέση. Το κόμμα του είχε βγάλει και αφίσα στην οποία ένα ηλιοκαμένος μπουνταλάς Έλληνας είχε ανοικτή την παλάμη ζητιανεύοντας τα χρήματα της ΕΕ. Πάλι καλά που μας βλέπουν ως ζητιάνους και όχι ως κλέφτες και εγκληματίες όπως έκαναν με άλλη αφίσα τους που αναφέρονταν στην εγκληματικότητα των μαροκινών.

 4. occultist avatar
  occultist 01/10/2013 13:16:09

  ΛΑΘΟΣ ΔΙΩΡΘΩΝΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
  αντί Χάινς- Κρίστιαν Στράχε ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας στην Αυστρία, διάβαζε ο Αυστριακός σοσιαλιστής Χάννες Σβόμποντα.......

 5. AΠΟΛΛΩΝ avatar
  AΠΟΛΛΩΝ 01/10/2013 13:52:11

  Θεμα χρόνου είναι ....

 6. τελέστιος avatar
  τελέστιος 01/10/2013 14:32:56

  Το κόμμα του Στράχε είναι προσεκτικό και ούτε τα σύμβολα αλλά ούτε και οι εκδηλώσεις του παραπέμπουν σε νεοναζιστικό κόμμα. Επίσης δεν υπάρχει κανενός είδους χρήση βίας παρα μόνο εχθρικός λόγος κατά των μεταναστών ιδιαίτερα κατά των μουσουλμάνων, Τούρκων στην πλειονότητά τους.

  Στους λόγους του καταφέρετε και κατά της Ελλάδας δηλώνοντας ότι τα λεφτά των αυστριακών πρέπει να πηγαίνουν στους συνταξιούχους της Αυστρίας και όχι σε χώρες χρεωκοπημένες, πεταμένα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.
  Πιό πολύ οι απόψεις του μοιάζουν με το κόμμα του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη με την διαφορά ότι δεν υπάρχει αντισημιτισμός ( ο Στράχε ουδέποτε έχει δηλώσει κάτι εναντίον των Ιουδαίων της Αυστρίας ).
  Το θέμα του αντισημιτισμού το προσέχουν ιδίαιτερα καθώς όταν είχε εκλεγεί ο Χαϊντερ με άλλο εθνικιστικό κόμμα αλλά με παραπλήσιες λίγο πολύ απόψεις η Το κόμμα του Στράχε είναι προσεκτικό και ούτε τα σύμβολα αλλά ούτε και οι εκδηλώσεις του παραπέμπουν σε νεοναζιστικό κόμμα. Επίσης δεν υπάρχει κανενός είδους χρήση βίας παρά μόνο εχθρικός λόγος κατά των μεταναστών ιδιαίτερα κατά των μουσουλμάνων, Τούρκων στην πλειονότητά τους.

  Στους λόγους του καταφέρετε και κατά της Ελλάδας δηλώνοντας ότι τα λεφτά των αυστριακών πρέπει να πηγαίνουν στους συνταξιούχους της Αυστρίας και όχι σε χώρες χρεοκοπημένες, πεταμένα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.
  Πιο πολύ οι απόψεις του μοιάζουν με το κόμμα του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη με την διαφορά ότι δεν υπάρχει αντισημιτισμός ( ο Στράχε ουδέποτε έχει δηλώσει κάτι εναντίον των Ιουδαίων της Αυστρίας ).
  Το θέμα του αντισημιτισμού το προσέχουν ιδιαίτερα καθώς όταν είχε εκλεγεί ο Χαϊντερ με άλλο εθνικιστικό κόμμα αλλά με παραπλήσιες λίγο- πολύ απόψεις η Αυστρία βρέθηκε σε διεθνή πολιτική και διπλωματική απομόνωση κυρίως λόγω της ενεργοποίησης του εβραϊκού παράγοντα σε ΗΠΑ και Καναδά.
  Δεν είναι κατά της συμμετοχής της Αυστρίας στο ευρωνόμισμα αρκεί να φύγουν οι χρεοκοπημένες χώρες του νότου από την ευρωζώνη.
  Φυσικά είναι ενάντια σε κάθε συζήτηση που έχει σχέση με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ για πολιτισμικούς κυρίως λόγους .

 7. τελέστιος avatar
  τελέστιος 01/10/2013 14:48:29

  Ο Έλληνας εκτός από μαυρισμένος παρουσιάζονταν και ως μουστακαλής ( μόδα που την βρίσκεις πια μόνο στην Τουρκία ) ξαπλωμένος σε μια δικτυωτή κρεμαστή από δέντρο κούνια. Πόσοι έλληνες άνδρες όμως έχουν μουστάκι ;;; ούτε το 1% του πληθυσμού, ούτε καν ο Μιχαλολιάκος.

 8. elli avatar
  elli 01/10/2013 17:14:42

  Όποιος μιλήσει εναντίον των εβραίων "εξαφανίζεται", ενώ όποιος μιλήσει εναντίον των Ελλήνων είναι "in" ?

 9. υδροκερος avatar
  υδροκερος 01/10/2013 21:15:49

  Φασίστες κ Αυστρία δεν πάνε μαζί.
  Ο Φασισμός παραπέμπει σε Ιταλία και είναι γνωστή η αντιπάθεια ή καλύτερα αλλεργεία των αυστριακών εθνικιστών για την Ιταλία.
  Υπάρχουν ακόμα και εδαφικές διεκδικήσεις των εθνικιστων της Αυστρίας σε βάρος της Ιταλίας με διεκδίκηση το Νότιο Τυρόλο. Εκεί ζεί γερμανόφωνη αυστριακή μειονότητα.
  Αυτές οι διεκδικήσεις δεν εκφράζονται επίσημα αλλά όλο και κάποιος χάρτης βγαίνει που δείχει το Ν Τύρολο σαν αυστριακή επικράτεια.
  Η Ιταλία και ο ιταλικός φασισμός για αυτούς είναι μάλλον εχθρός η και αντίπαλος.
  με τον φασισμό επίσης δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση όσο και οι έλληνες δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τον κεμαλισμό δηλ τον τούρκικο εθνικισμό.

 10. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 02/10/2013 06:41:55

  Απότι καταλαβαίνω το αυστριακό κόμμα έχει πολύ πιο ήπια ιδεολογία και συμπεριφορά, είναι κάτι σαν λάος, οπότε η σύγκριση με την ΧΑ δεν είναι δυνατή.

 11. Στέργιος avatar
  Στέργιος 02/10/2013 08:06:28

  Η Αυστρία είναι η πατρίδα τού Χίτλερ, η χώρα που ανέδειξε στην προεδρία της τον Κουρτ Βάλντχάιμ. Η Αυστρία είναι το φυτώριο όπου φύτρωσε ο Ναζισμός πριν μεταφυτευθεί στα εύφορα γερμανικά χώματα. Επειδή η Γερμανία απαγορεύει τα ναζιστικά κόμματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν Ναζιστές και στη Γερμανία. Απλώς η Αυστρία δεν "τις έφαγε" από τους Συμμάχους μετά τον πόλεμο όσο η Γερμανία, με αποτέλεσμα να μην καμώνεται ότι εκρίζωσε τον Ναζισμό από την χώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.