#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/03/2013 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί οι Ρώσοι αρνήθηκαν να σώσουν την Κύπροτου Ian Bremmer  στους Financial Times

Ακουσαμε όλων των λογιών της υστερίες, όσον αφορά την Κύπρο.

Πρώτα, ήταν η πιθανή έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη και το ντόμινο που θα προκαλούσε. Μετά, η προοπτική διάσωσης υπό την ηγεσία της Μόσχας, που θα μεταμόρφωνε την Κύπρο σε ρωσική «παραλία». Μετά ακούσαμε και για εκδίκηση, με ένα πρώην σύμβουλο του Κρεμλίνου, τον Permalink Alexander Nekrassov, να προειδοποιεί ότι αν επιβληθεί μεγάλο «κούρεμα» στους εύπορους Ρώσους καταθέτες «τότε, βεβαίως, η Μόσχα θα αναζητήσει τρόπους να τιμωρήσει την ΕΕ.»

Το κούρεμα τελικά έγινε. Με την συμφωνία «στο παρά 5» υπό την ηγεσία της Γερμανίας, η Ρωσία έμεινε στο περιθώριο –και οι εύποροι Ρώσοι καταθέτες στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου «έφαγαν το πακέτο». Η Ρωσία θα χάσει πολλά που δεν καθοδήγησε την διάσωση:

Καθώς οι περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις προέρχονται στην Ρωσία από την Κύπρο όσο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η νήσος είναι ο σημαντικότερος φορολογικός παράδεισος της Ρωσίας. Η κυπριακή διάσωση συνακόλουθα λήγει την θέση της Κύπρου ως κόμβου για το ρωσικό χρήμα –και αφήνει πολύ από αυτό το χρήμα παγωμένο μέσω των ελέγχων κεφαλαίου.

Θα μπορούσε να κερδίσει πολλά αν έβγαινε μπροστά: Σε αντάλλαγμα για την ρωσική βοήθεια, η Κύπρος πρόσφερε πρόσβαση σε υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου ή ένα λιμάνι στα ζεστά νερά. (Το κύριο σημείο πρόσβασης της Ρωσίας στην Μεσόγειο είναι μέσω των λιμανιών της Συρίας –μια επένδυση που γίνεται όλο και πιο επισφαλής.)

Όλα αυτά υπογραμμίζουν το πόσο απρόθυμη ήταν η Μόσχα να βγει μπροστά. Πραγματι, θα εξακολουθήσει να είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εμπλακεί η Ρωσία απ’όσο εκτιμάται γενικώς.

Η οικονομία εξηγεί σε ένα βαθμό την απροθυμία. Η Μόσχα υφίσταται πραγματικές πιέσεις, με έναν προϋπολογισμό που γίνεται όλο και πιο δύσβατος και αυξανόμενη ανεργία. Η σκέψη μιας κυπριακής συμφωνίας δεν ήταν ποτέ ελκυστική για το Κρεμλίνο, καθώς θεωρείται ευρύτερα πέταμα χρημάτων. Αντίθετα, οι Ρώσοι –όπως και οι Κινέζοι με την Ελλάδα- περιμένουν επιλεγμένα ενεργητικά σε φθηνές τιμές. Τηρούν την προσέγγιση των «αγορών στα χαμηλά» και είναι μια ασφαλής εκτίμηση ότι τα κυπριακά ενεργητικά θα γίνουν φθηνότερα.

Υπήρχαν επίσης πολιτικά κίνητρα που συγκράτησαν το χέρι του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην ετήσια ομιλία του προς το έθνος τον Δεκέμβριο, ο κ. Πούτιν μίλησε με έμφαση για το πρόγραμμα «υπεράκτιας υποχώρησης της οικονομίας, δηλώνοντας: «Η offshore φύση της ρωσικής οικονομίας έχει γίνει πλέον κοινός τόπος. Οι ειδικοί την αποκαλούν υπεκφυγή της νομιμότητας.Χρειαζόμαστε ένα συνολικό σύστημα μέτρων για την «απο-υπερακτιοποίηση» της οικονομίας μας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η διάσωση υπεράκτιων καταθέσεων θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση. Οι εύποροι Ρώσοι τους οποίους θα διέσωζε, είναι από τους πιο πιστούς ψηφοφόρους: Είναι πέρα ως πέρα «Πουτινιστές» και το τρέχον πολιτικό τοπίο δεν αφήνει κανένα άλλο αποδέκτη της αφοσίωσής τους. Οσον αφορά την ευρύτερη κοινή γνώμη, όποιος άλλος Ρώσος έδωσε σημασία στην όλη υπόθεση, πιθανότατα ενέκρινε τις κινήσεις του κ. Πούτιν. Διαμαρτυρήθηκε έντονα για οποιοδήποτε σχέδιο θα έπληττε τους Ρώσους καταθέτες, αλλά όταν ήρθε η ώρα, αποχώρησε από το τραπέζι.

Τι θα γίνει λοιπόν με τα κυπριακά περιουσιακά στοιχεία; Αυτά συνοδεύονται από ασαφείςσυνθήκες. Οι όγκοι των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι ανεπιβεβαίωτοι και ενέχουν εδαφικές διαμάχες με την Τουρκία, ένας πονοκέφαλος που δεν χρειάζεται ο κ. Πούτιν. Ένα λιμάνι στην Μεσόγειο θα δημιουργούσε πολιτική διαμάχη με την ΕΕ, την οποία έχει κάθε λόγο να αποφεύγει.

Και είναι αυτή ακριβώς η επιθυμία να αποφύγει μια βαθύτερη αντιπαράθεση με την ΕΕ, που κάνει πολύ αμφίβολη οποιαδήποτε συζήτηση για ανταπόδοση εις βάρος της ΕΕ. Η σχέση τους πράγματι θα πληγεί – η ρωσική ελίτ κατηγορεί την ΕΕ ότι καθυστέρησε να αντιμετωπίσει την κρίση και ότι τροποποίησε τα συμφέροντά της- αλλά η ζημιά θα είναι μικρή. Απ’ όσο μπορούμε να πούμε σε αυτό το στάδιο, το αποτέλεσμα θα ήταν χειρότερο για την Ρωσία αν στοχεύονταν όλες οι κυπριακές τράπεζες, και όχι μόνο δύο. Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας παραμένει η ΕΕ. Η Μόσχα εξαρτάται από τα έσοδα από τις πωλήσεις αερίου στην Ευρώπη. Η ουσία είναι η εξής: Η Μόσχα θα έχανε παρά πολύ περισσότερα αν αντιδρούσε επιθετικά στην κρίση. Ο κ. Πούτιν δείχνει να το γνωρίζει, και παρήγγειλε στην κυβέρνησή του να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αναδιοργάνωση του δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο.

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/766294/ArticleFTgr.aspx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. panos2 avatar
  panos2 27/03/2013 14:23:03

  δεν αρνηθηκαν απλα καλεσαν την Κυπρο στην δικη τους ενωση αμα θελουν δανειο
  λογικο μου ακουγεται εσεις δανειζεστε απο φιλους η απο γειτονες?

 2. *Mara* avatar
  *Mara* 27/03/2013 14:31:48

  Πήγε ο Σαρρής στην Μόσχα προσφέροντας ώς αντάλλαγμα ναυτική βάση στην Κύπρο και του είπαν οι Ρώσοι ...ΟΧΙ??? Σε ναυτική βάση???
  Ωραίο ανέκδοτο...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ *Mara* 27/03/2013 16:27:06

   Ακριβώς! Ίσα-ίσα που είπε πως η Κύπρος δεσμεύεται από άλλες συμφωνίες για φυσικό αέριο (Ισραήλ-Γαλλία) και παροχή ελλιμενισμού (Αγγλία)...

 3. Ξένος avatar
  Ξένος 27/03/2013 15:27:36

  Αντιγράφω ένα ενδιαφέρον σχόλιο επ’ αυτού που βρήκα στο web:

  “The Russian response will not be swift or impressive at this stage. The Russians grind slowly, but they grind thoroughly, very thoroughly. I don't think it is Cyprus, it is the EU and particularly Germany that are in deep shit over this one.
  And this is the interesting part. You take a look at the map, and you see the obvious interest of Russia in Eastern Mediterranean.
  Then again, the population of Greece and Cyprus are deep down definitely pro Western (for now), and at any rate, the Cold War era certainly instilled some loyalty and feeling of belonging to the West in them. So how do you affect deep political change? You let them suffer for a while in the hands of "prestigious" Western institutions like the IMF, or complete jokes like the EU, and voila! Sentiment overturned.
  Then when discontent reaches critical mass, you can go in with an offer they cannot refuse, which will be pretty cheap considering their position by that time, you slightly improve their situation, and there you have it, a total change of loyalties, deep down in society, across the political spectrum. Think of it as a large scale psychological operation from the Russians.”

  • Vee avatar
   Vee @ Ξένος 27/03/2013 16:10:27

   Όταν οι υποθέσεις σου είναι λάθος, τα συμπεράσματά σου αναπόφευκτα είναι και αυτά. Δεν ξέρω ποιός έγραψε το σχόλιο αλλά οι γνώσεις του για το Ελληνικό psyche είναι σαφώς περιορισμένες: "the population of Greece and Cyprus are deep down definitely pro Western". Ας γελάσω...

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Vee 28/03/2013 04:57:58

    ...νταξ' μαλλον στο αντιστοιχο ντιφενσνετ του ...Μινσκ θα γραφτηκε αυτο το ...αριστουργημα γεωπολιτικης και διπλωματιας...

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 27/03/2013 20:20:20

  Οι ίδιοι οι Κύπριοι παραδέχονται ότι η Κύπρος, επί χρόνια αδιάφορα σφύριζε όταν οι Ρώσοι της ζητούσαν να δώσει τις λίστες με τα ονόματα των Ρώσων μεγαλοκαταθετών-φοροφυγάδων. Εντός 12 (δώδεκα) ωρών, και χωρίς κανέναν έλεγχο, ο κάθε μεγαλοαπατεώνας, μπορούσε να ιδρύσει τράπεζα στη Κύπρο η οποία παρείχε 4%-5% επιτόκιο (υψηλού ρίσκου, τζόγος δηλαδή), έναντι του 0.8% του Λουξεμβούργου «κουμπαρά», όπως εύστοχα, το ονοματίζει ο Τηλέμαχος.

  Στη δε Ελλάδα, διαλύονται εις τα εξ ων συνετέθησαν οι λαοπλάνοι δυνάστες οι οποίοι ισόβιο-σοβιέτ πράσινου τύπου στη «πανίσχυρη» με δόλιο δανεισμό-«εκσυγχρονισμένη» Ελλάδα, ονειρεύονταν. Την Ελληνική βιομηχανία και τη παραγωγή διέλυσαν, έτσι ώστε σήμερα να πληρώνουμε για εισαγόμενα σκόρδα από το Βιετνάμ. Και επί 10ετίες, της ήσσονος προσπάθειας αγρότες με μαχαραγιά νοοτροπίες δημιούργησαν. Έτσι αυτοκαταστροφικά, οι αρχικά πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα, αντί για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, έγιναν «κέντρα πολιτισμού-ιστορία μου αμαρτία μου», της περιφέρειας που στέναζε στα μπουζούκια μέχρι και τις 10 το πρωϊ της επομένης. Με τα κορίτσια και τους συνοδούς, να πίνουν ουϊσκυ «αγροτικό» και πεντοχίλιαρα να καίνε για ν’ ανάψουν τα «red dot cohibas». Τα δε τα πανάκριβα Jeep® 4WD Brands των «αγροτών της Πλατείας» και όχι μόνο, απαξιωμένα σήμερα να σκουριάζουν καθώς, δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές με ζεστό μετρητό. Με τις Τράπεζες σε μάντρες αυτοκινήτων και κτηματομεσιτικές εταιρείες (λόγω καταιγίδας κατασχέσεων), να έχουν μετατραπεί. Οι κάνουλες των επιδοτήσεων ΕΕ στέρεψαν. Και τώρα, ξυρίζουν τους γαμπρούς (Ελλάδα και Κύπρο). Οι Γερμανοί, Φιλανδοί, Δανοί, Αυστριακοί, Ρώσοι.. είναι αυτοί που είναι. Τους γνωρίζουμε καλά και σε κάθε περίπτωση, Φιλάνθρωποι ΔΕΝ είναι. Στυγνοί δανειστές σε κάθε περίπτωση είναι. Σημασία έχει εφεξής, εμείς τι κάνουμε. Ώρα τώρα, το σπίτι μας και τη τσέπη μας να νοικοκυρέψουμε, αυτά τα οποία καταναλώνουμε να τα παράγουμε, από τη «δόση» των ατέρμονων δανεισμών ν’ απεξαρτηθούμε. Είναι απαράδεκτο, η πλούσια καλλονή Ελλάδα, σε ανεπιθύμητο ψωμοζήτουλα της Ευρώπης να έχει παραμορφωθεί. Με τους μασκαρεμένους καταστροφείς/υποθηκευτές και συνεργούς, επί 10ετίες τους πυλώνες αυτής της υπέροχης χώρας «εκ των έσω!» να ροκανίζουν. Και μέχρι σήμερα, ελεύθεροι και ατιμώρητοι να κυκλοφορούν και επί αμοιβή (με του Ελληνα φορολογούμενου το χρήμα), περί παντός να ομιλούν (ενώ ουδείς τους ακούει) και με απύθμενη θρασύτητα ακόμα και privé αιγιαλούς για την αφεντιά τους να ορέγονται.

  Μόνο με Νέμεση θα ξεπλυθεί το ΑΓΟΣ που όλοι αυτοί οι επίορκοι στην Ελλάδα και στη Κύπρο προκάλεσαν.

 5. Στέργιος avatar
  Στέργιος 27/03/2013 21:41:39

  Γιατί δεν μπορούν.
  Γιατί είναι όλο θέατρο και μεγαλομανία για κατανάλωση στο εσωτερικό, αλλά η οικονομική τους ευμάρεια είναι πολύ εύθραυστη και εξαρτάται υπερβολικά από τη Δύση.

  Η Ρωσσία είναι ένα είδος πιο μεγάλης, πιο κρύας και πιο μπεκρουλιάρας Τουρκίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.