Γιατί οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τη Γερμανία
13/07/2014 11:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τη Γερμανία

Μέσω της Γερμανίας, η CIA στοχεύει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, γράφει ο Eli Lake.

Το σκάνδαλο κατασκοπείας που διχάζει Γερμανία και ΗΠΑ έχει βαθιές ρίζες. Για δεκαετίες, λένε νυν και πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, η CIA στέλνει πράκτορες στη Γερμανία εν αγνοία του Βερολίνου, ανησυχώντας ότι οι Ρώσοι γείτονες έχουν εισβάλει στην γερμανική κρατική ασφάλεια. Η CIA και οι Γερμανοί ομόλογοί της έχουν συνεργαστεί στενά για πολλά χρόνια για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών και ματαίωση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Όμως, παρά τη συνεργασία στα θέματα αυτά, η CIA έχει εδώ και καιρό την άποψη ότι στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας έχουν διεισδύσει ξένοι πράκτορες.

Νυν και πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, οι οποίοι εργάστηκαν στον γερμανικό φάκελο, δήλωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της CIA στο εσωτερικό της χώρας, δεν απευθύνεται σε αδιάκριτα μυστικά του γερμανικού κράτους, τουλάχιστον συνήθως. Αντ' αυτού, επικεντρώνονται κυρίως στις ρωσικές δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, σε ξένες τρομοκρατικές ομάδες και στον εφοδιασμό τεχνολογίας του Ιράν. «Είχαμε πολύ σοβαρά προβλήματα με την αντικατασκοπεία τους όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Στην αντιτρομοκρατική και σε άλλους τομείς, μερικές φορές έχουν προβλήματα που είναι μεγαλύτερα από ό,τι αναγνωρίζουν».
Ο αξιωματούχος αυτός αρνήθηκε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της παρούσας υπόθεσης κατασκοπείας που έχει αναστατώσει τη γερμανική κυβέρνηση σήμερα. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, το τελευταίο σκάνδαλο ξεκίνησε όταν ένας 31χρονος άνδρας που εργαζόταν για την υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, την BND, προσφέρθηκε να κατασκοπεύσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνολικά έδωσε στον ανώτερό του στη CIA, σύμφωνα με τον απολογισμό του Τύπου, 200 έγγραφα και πληρώθηκε 34.000 δολάρια.

Αλλά σε μια ακόμα πιο παράξενη τροπή, αποδεικνύεται ότι ο γερμανός κατάσκοπος επίσης δούλευε και για τους Ρώσους. Νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών τονίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η λεπτομέρεια. «Η BND δεν ήταν μια πολύ καλή υπηρεσία για πολλά χρόνια», δήλωσε ένας συνταξιούχος ανώτερος αξιωματικός της CIA. «Οι σταθμάρχες προσπαθούσαν πάντα να βρουν στοιχεία για εμάς, αλλά ποτέ δεν έβρισκαν αρκετά. Πάντα ανησυχούσαμε ότι είχαν ‘τυφλοπόντικες’ που εργάζονταν για τους Σοβιετικούς και αργότερα για τους Ρώσους».

Η γερμανική κυβέρνηση διέταξε δημόσια τον σταθμάρχη της CIA στο Βερολίνο να φύγει από την χώρα την Πέμπτη. Δεν εκδόθηκε παρόμοιο αίτημα για τον Ρώσο ομόλογό του.
Οι συνδέσεις της Ρωσίας με τη Γερμανία, ωστόσο, εκτείνονται πολύ πέρα από τι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας. Γερμανοί ανάδοχοι αμυντικών συστημάτων έχουν βοηθήσει στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του ρωσικού στρατού. Και, όπως σημείωσε πρόσφατα το περιοδικό Foreign Policy, «η Γερμανία διατηρεί στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία από ό, τι οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας ... ενώ η Ρωσία πωλεί στη Γερμανία πάνω από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου της».


Μετά την αναχώρηση από τη θέση του ως του Καγκελάριος της Γερμανίας το 2005, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έγινε ο επικεφαλής της επιτροπής μετόχων της Nord Stream, του αγωγού φυσικού αερίου που αντλεί το φυσικό αέριο της Ρωσίας απευθείας στη Γερμανία. Η θέση επέστησε την σκληρή κριτική από τους πολιτικούς του αντιπάλους, επειδή ο Σρέντερ ως καγκελάριος προσφέρθηκε να καλύψει 1 δις ευρώ από το κόστος κατασκευής του αγωγού. Ο Σρέντερ, ως απλός πολίτης, έχει πει ευνοϊκά τα πράγματα για τη Ρωσία και πιο πρόσφατα σύγκρινε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.
Και φυσικά, οι πρόδρομοι των σύγχρονων υπηρεσιών κατασκοπείας της Ρωσίας είχαν αρκετή εμπειρία επιχειρήσεων σε γερμανικό έδαφος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γνωστό ότι βρισκόταν με πράκτορες της KGB την περίοδο 1985-1990 στη Δρέσδη, που ήταν τότε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Οι διάδοχοί του είναι ακόμη στη χώρα, αν και με λιγότερο φιλικές σχέσεις. «Υπάρχει μια τεράστια ρωσική παρουσία στη Γερμανία», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Μέρος της τρέχουσας ανησυχίας για τις δραστηριότητες της Ρωσίας στη Γερμανία προέρχεται από την ανησυχία σχετικά με το αντίστοιχο του FBI στο Βερολίνο, που είναι γνωστή ως Bundesamt für Verfassungsschutz (BFV). Ένας πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που εργάστηκε σε ευρωπαϊκά θέματα, δήλωσε ότι ο BFV είχε μια ισχυρή φήμη για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των εσωτερικών απειλών εντός της Γερμανίας, αλλά δεν ήταν πολύ καλός στο κυνήγι των αποκαλούμενων «τυφλοπόντικων» -των ξένων πρακτόρων που είχαν παρεισφρήσει στις υπηρεσίες τους. «Μπορώ να σας πω ότι ποτέ δεν μας παρακολουθούσαν πολύ προσεκτικά» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αυτό σχεδόν σίγουρα πρόκειται να αλλάξει τώρα».
Η CIA διεξήγαγε επιχειρήσεις κατασκοπείας στο εσωτερικό της Γερμανίας για δεκαετίες, χωρίς να το λέει στους εταίρους της. Φυσικά, η Γερμανία είναι σύμμαχος. Αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερη κατανόηση μεταξύ CIA και BND, όπου οι ΗΠΑ δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να επιστρατεύσουν γερμανούς πράκτορες και να ενημερώνουν τους Γερμανούς για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στο εσωτερικό της χώρας τους. Αυτό το είδος της σχέσης δεν υπάρχει μεταξύ της CIA και των τεσσάρων αγγλόφωνων χωρών που είναι γνωστές ως «πέντε μάτια». Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πέντε μάτια είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο απόστρατος αξιωματικός της CIA δήλωσε ότι η σχέση της CIA με την BND ήταν παρόμοια με τη σχέση του οργανισμού με την ισραηλινή υπηρεσία Μοσάντ. «Δουλεύουμε μαζί τους, αλλά ποτέ δεν τους εμπιστευόμαστε απόλυτα», είπε. Την Παρασκευή, το Bloomberg News ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα αυτή την εβδομάδα έδωσε εντολή στην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο να προσφέρει στη γερμανική κυβέρνηση μια πρόταση που θα αναβαθμίσει τη σχέση σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών με τη Γερμανία, με κάτι παρόμοιο με τη συμφωνία «πέντε μάτια». Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ που είναι ακόμα εξοργισμένη από την αποκάλυψη του περασμένου έτους, ότι η NSA κατασκόπευε το προσωπικό κινητό τηλέφωνό της, απέρριψε την προσφορά.
Τελικά, πολλοί παρατηρητές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να σώσουν τουλάχιστον κάποια στοιχεία της σχέσης τους όσον αφορά τις μυστικές υπηρεσίες. Εξάλλου, η BND και η CIA μοιράζονται πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συνεργάζονται στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών ερευνών και ακόμη μοιράζονται ξένου πράκτορες -αν και όχι πάντα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η BND έδωσε πρώτη στην CIA το 2001 πληροφορίες για τον περίφημο ιρακινό αποστάτη της CIA με την κωδική ονομασία «Curve Ball», που ψευδώς ισχυρίστηκε ότι ο Σαντάμ κατείχε κινητά εργαστήρια βιολογικών όπλων.
Γερμανικές εταιρείες στη δεκαετία του 1980 και του 1990 είχαν λάβει ευαίσθητη πυρηνική τεχνολογία και εξοπλισμό από αδίστακτους επιστήμονες όπως ο Αμπντούλ Καντίρ Χαν, ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας του Πακιστάν. Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί έχουν εργαστεί για να σαμποτάρουν την προσπάθεια του Ιράν να αγοράσει γερμανικά εργαλεία στη μαύρη αγορά.
Ο BND, ωστόσο, έχει περισσότερους περιορισμούς στη συμμετοχή σε τέτοιου είδους βρώμικα κόλπα. «Εργάζονται υπό περισσότερους περιορισμούς από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, από την άποψη του τι μπορούν να κάνουν», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημών και Διεθνούς Ασφάλειας, μιας δεξαμενής σκέψης που εστιάζει στα ιρανικά πυρηνικά. Έχει συνεργαστεί με τη γερμανική κυβέρνηση για τα πυρηνικά θέματα του Ιράν. «Το τελευταίο σκάνδαλο θα μπορούσε να προκαλέσει το πολιτικό κατεστημένο να θεσπίσει κανόνες συνεργασίας που θα οδηγούσαν σε ακόμη λιγότερη συνεργασία για το Ιράν».
Ο Ολμπράιτ δήλωσε ότι παρά τους περιορισμούς αυτούς, οι Γερμανοί ανυπομονούν να συνεργαστούν περισσότερο με τη CIA. «Σχετικά με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, η θέση τους είναι ότι ήθελαν να εργαστούν περισσότερα μαζί. Έχουν απογοητευτεί που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν πρόθυμες να συνεργαστούν περισσότερο». «Αλλά», πρόσθεσε, «αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ότι αυτά τα σκάνδαλα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σπασμωδική κίνηση στον γερμανικό πολιτικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων που θα καταστήσει πιο δύσκολο να συνεργαστούν με τις αμερικανικές υπηρεσίες».

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/07/12/one-big-reason-the-cia-spied-on-germany-worries-about-russian-moles-in-berlin.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΜ avatar
  ΚΜ 13/07/2014 14:27:27

  Προπέτασμα καπνού το αμερικανικό αρθράκι. Και την Μέρκελ γι'αυτό την παρακολουθούν; Μήπως είναι κι αυτή κατάσκοπος; Ή μήπως χρειάζεται, όπως υπαινίσσεται σώνει και καλά πίσω από κάθε επιχειρηματικής φύσεως σύσφιξη των σχέσεων Γερμανίας-Ρωσίας να υπάρχει ρωσικός δάκτυλος; Δεν αρκεί ως κίνητρο το ξεκάθαρο στρατηγικός συμφέρον, όπως με την περίπτωση του αγωγού; Με τον Nord Stream, η Γερμανία τον έχει δεμένο τον γάιδαρό της, συνδεδεμένη απευθείας με τη «μάνα» του αερίου, και σε συμφέρουσες τιμές. Εγγύηση σταθερότητος για τη βιομηχανία τους. Όχι σαν κάτι άλλους που εξαρτώνται από τους ακραίους του Κιέβου και την καλή τους προαίρεση - κι άν τα πράγματα στραβώσουν ή θα βαράνε τα δόντια τους το χειμώνα ή θα ψωνίσουν υγροποιημένο σχιστολιθικό από τον αμερικάνο και θα το πληρώσουν απάνω και ξαπάνω; Πέραν όλων αυτών όμως, ακόμα και δεδομένων των αμερικανικών εμμονών περικύκλωσης/απομόνωσης της Ρωσίας, είναι ευρέως γνωστό ότι οι περισσότερες δραστηριότητες κατασκοπείας εντάσσονται όχι στην στρατιωτική αλλά στη λεγόμενη βιομηχανική κατασκοπεία. Η (απεχθής μεν) Γερμανία διαθέτει αρκετές μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, ευθέως ανταγωνιστικές προς τις αμερικανικές. Εκεί βρίσκεται κατά τη γνώμη μου το ζουμί. Άλλωστε, και από τις διαρροές του Άσσαντζ και του Σνόουντεν, γνωρίζουμε για την χρήση των υποκλοπών από τους αμερικανούς προκειμένου οι επιχειρήσεις τους να γνωρίζουν το επόμενο βήμα των ανταγωνιστών τους και να μη μείνουν πίσω στην κούρσα.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΚΜ 13/07/2014 14:50:21

   Διευκρινίζω ότι, προσωπικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα με το να υποκλέπτουν οι Αμερικάνοι τα μυστικά της Γερμανικής βιομηχανίας, η οποία είθε να παρακμάσει, καταδικάζοντας τους Τεύτονες στην οριστική ήττα και την εξαθλίωση. Άλλο αυτό όμως και άλλο να χάφτουμε το αμερικανικό κουτόχορτο - αυτό ας το χάψουν οι Γερμανοί, όχι εμείς.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ ΚΜ 14/07/2014 06:36:53

   Σας κατασκοπεύουμε για να σας προστατεύσουμε από τους Ρώσους ... αλλά ο κατάσκοπός μας στη BND δούλευε και για τους Ρώσους ! Τι άλλη απίστευτη αρλούμπα θα ακούσουμε από τους παρατρεχάμενους της Ουάσιγκτον?

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ΚΜ 14/07/2014 09:12:15

   Το σχιστολιθικό αέριο είναι πιο φθηνό. Αλλά τα μεταφορικά απο τις ΗΠΑ ίσως το κάνουν ασύμφορο για την Ευρώπη. Το πρόβλημα με το σχιστολιθικό για τους Αμερικανούς είναι ότι η Νεμπράσκα απέκτησε σεισμούς (ενώ ποτέ δεν είχε) και το παραθαλάσσιο Τέξας έχει ήδη κατεστραμμένο υδροφόρο ορίζοντα και πίνει πια αφαλατωμένο θαλάσσιο νερό. Αλλά ήδη στην Ουκρανία σκέφτονται να αντλήσουν σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες. Τι χημικά και λύματα θα κατεβάσει μετά ο Δνείπερος και ο Δνείστερος στον Εύξεινο, είναι μια άλλη ιστορία...

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 14/07/2014 08:59:59

  Για τον ίδιο λόγο που κατασκοπεύουν την Κίνα, την Ρωσία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία... Φυσικά γίνεται και το αντίστροφο. Φυσικά ειναι - και ήταν πάντα - συνδυασμός πολιτικής και οικονομικής κατασκοπείας. Γιατί πάντα οι ισχυρές χώρες αλληλοκατασκοπεύονται είναι ευνόητο. Προκαλεί ίσως εντυπωση γιατί οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν και μια χώρα ισχυρή οικονομικά, αλλά εντελώς ανίσχυρη στρατιωτικά και με περιορισμένη παγκόσμια πολιτική επιρροή. Για το θέμα αυτό αξίζει να διαβάσει κανείς δύο σημαντικά Αμερικανικά πονήματα: Τη "Μεγάλη Σκακιέρα" του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκυ και την Unipolar Moment του Charles Krauthammer. Το πρόβλημα-σπαζοκεφαλιά των Αμερικανών δεν είναι σήμερα πια οι διατλαντικές σχέσεις ούτε η Μέσα Ανατολή. Είναι οι συμμαχίες και διαχωρισμοί γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και οι Ευρασιατικοί γεωπολιτικοί και πολιτικοί συσχετισμοί. Όταν μιλάμε για Ευρασιατικό συσχετισμό, μιλάμε κυρίως για τις τριγωνικές σχέσεις 3 χωρών, Κίνας, Ρωσίας και Γερμανίας (με η χωρίς την Γαλλία και την ΕΕ ως "συνοδεία"). Δηλαδή για την τριγωνική σχέση 2 "μεγαλεμπόρων" βιομηχανικών προιόντων και ενός μεγαλο-προμηθευτή πρώτων υλών και ενέργειας. Σε δεύτερο επίπεδο, το Ευρασιατικό πάζλ έχει άλλες 3 χώρες, μικρότερης μέν αλλά υπολογίσιμης σημασίας. Εν πρώτοις Ιαπωνία και Ινδία, αλλά ως τοπικό Μεσανατολικό "παίκτη" και την Τουρκία. Ελπίζω οι διπλωμάτες μας να εντρυφούν στον Μπρεζίνσκι - αλλά και στον Αμερικανό γεωπολιτικό Βαλλερστάιν. Μόνο κέρδος θα έχουν και ειναι αναγκαίο: ο κόσμος άλλαξε πολύ μετά το 2008.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Uncle Stgm 14/07/2014 10:12:27

   Uncl Stgm, καμιά εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί η κατασκοπία των ΗΠΑ στη Γερμανία. Η συντελούμενη γερμανορωσική προσέγγιση είναι ανάθεμα για τα ισχυρότατα λόμπυ των ρωσόφοβων ψυχροπολεμιστών της Ουάσιγκτον, οι οποίοι προσπαθούν να την χαρτογραφήσουν και να την καταστρέψουν. Δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά το χρονολογούμενο από το 1950 ΝΑΤΟ-ικό δόγμα των ΗΠΑ: "keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down".

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ pythagorean 14/07/2014 10:43:36

    Μπρεζίνσκι. Λέει το ίδιο πιό "κομψά". Η διαφορά είναι ότι θέλει τους Ρώσους και "ολίγον in" ως αντίβαρο στην ταχύτατα ανερχόμενη Κίνα. Το ασύμμετρο γεωπολιτικό πάζλ της Ασίας - άδεια απο ανθρωπους και πλούσια σε πρώτες ύλες Σιβηρία απέναντι στον πυκνοκατοικημένο "βιομήχανο-έμπορο" Κίνα, που διψά για εισαγόμενη ενέργεια και πρώτες ύλες - είναι τρομερά δύσκολο αίνιγμα για πολύ δυνατούς λύτες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.