#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/11/2013 11:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί οι Βρυξέλλες «μαλώνουν» το Βερολίνο

Ο Peter Spiegel σχολιάζει γιατί η «αγία τριάδα» του γερμανικού μοντέλου δέχεται τα πυρά των Βρυξελλών.Η συνηθέστερη κριτική όσον αφορά την αντίδραση της ευρωζώνης στην κρίση χρέους, ειδικά από τους επικριτές της, είναι ότι οι θεσμοί της, υποκύπτοντας στους «αφέντες» του Βερολίνου, έχουν περάσει τα τρία τελευταία χρόνια προσπαθώντας με κάθε τίμημα να μετατρέψουν όλη την Ευρώπη σε Γερμανία. Τι νόημα όμως τότε έχουν οι πολύπλευρες επιθέσεις εναντίον του γερμανικού οικονομικού μοντέλου από αυτές τις υποτιθέμενες τευτονικές μαριονέτες στις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη;

Οποιοσδήποτε ορισμός του «γερμανικού μοντέλου» θα πρέπει να περιλαμβάνει την σχεδόν θρησκευτική αφοσίωση στην αυστηρή νομισματική πολιτική, την εξαγωγική ανάπτυξη που τροφοδοτείται με χαμηλούς μισθούς και εργατικό κόστος και ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα όπου κυριαρχούν μικρές, τοπικά εποπτευόμενες τράπεζες. Μέσα σε μια εβδομάδα, αυτή η «αγία τριάδα» έχει δεχτεί τα πυρά της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι μια διπλή αντίδραση που φαίνεται να σημαίνει πως, ενώ οι ευρωπαϊκές αρχές θεώρησαν ότι το να μιμηθούν την Γερμανία στις πιο δύσκολες φάσεις της κρίσης ήταν βασικό για να κερδίσουν πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών, τώρα τείνουν να την απαξιώνουν, καθώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μια «ιαπωνικού στυλ» χαμένη δεκαετία ανάπτυξης.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ υποστήριξε την απαίτηση των Βρυξελλών να παραδώσει η Γερμανία τον έλεγχο των μικρών περιφερειακών τραπεζών της σε ένα νέο, κεντρικό σύστημα διασώσεων ευρωπαϊκών τραπεζών. Ακολούθησε η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, παρά την αντίρρηση των δύο Γερμανών του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. Και σήμερα στην μάχη θα μπει και η Κομισιόν, που αναμένεται να βάλει την Γερμανία στο στόχαστρο για επανειλημμένη εμφάνιση «υπερβολικού» πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών. Αυτές τις κινήσεις ξεχωριστά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αποσπασματικές μεταβολές στην οικονομική προσέγγιση. Συνολικά, όμως, μοιάζουν με συντονισμένη προσπάθεια των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης να υποχρεώσουν το Βερολίνο, με χίλια ζόρια, σε στρατηγικές που θα ωφελήσουν το σύνολο της ευρωζώνης.

Για τον εξωτερικό παρατηρητή, οι διαφωνίες για το αν θα πρέπει να περιληφθούν οι μικρές γερμανικές τράπεζες στο ευρωπαϊκό σύστημα τραπεζικών εκκαθαρίσεων ίσως να μοιάζει πολύ τεχνικό θέμα. Αλλά για τις Βρυξέλλες, το ζήτημα χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά της κρίσης. Ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι δεν ήταν οι μεγάλες διεθνείς συστημικές τράπεζες που έσπρωξαν το ευρώ στο χείλος της καταστροφής. Ήταν οι πολύ μικρές, μη εποπτευόμενες εγχώριες τράπεζες που «τρελάθηκαν» στα χρόνια της ακμής: η Anglo Irish στην Ιρλανδία, η Λαϊκή στην Κύπρο και οι περιφερειακές cajas στην Ισπανία. Και, ας μην ξεχνάμε ότι οι ίδιες οι περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας έχουν λάβει από τις μεγαλύτερες διασώσεις, όπως ισχυρίζονται οι επικριτές, λόγω ανάλογων παραβλέψεων από τους εγχώριους επόπτες.

Για αυτούς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η συγκέντρωση της χρηματοπιστωτικής επόπτευσης είναι επίσης ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανάπτυξης της ευρωζώνης, που πλήττεται από την πλήρη αδυναμία των εταιριών στις χώρες της κρίσης, να δανειστούν με λογικά επιτόκια. Αν η Ευρώπη είχε μια αρχή εποπτείας και εκκαθάρισης τραπεζών, ισχυρίζονται, οι εταιρίες που κάνουν το ίδιο πράγμα στην Ιταλία και την Γερμανία θα είχαν την δυνατότητα να δανειστούν με ίδια επιτόκια. Αλλά αυτό είναι δύσκολο να το καταφέρεις, αν εξαιρέσεις το μεγαλύτερο κομμάτι του γερμανικού τραπεζικού συστήματος.

Σε αντίθεση με τον καβγά για τις τραπεζικές διασώσεις, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ίσως ήταν περισσότερο συμβολική παρά ουσιώδης. Αλλά ο συμβολισμός έχει μεγάλη σημασία, όπως έδειξε και η εξοργισμένη αντίδραση των Γερμανών σχολιαστών. Κάποιοι επιμένουν ότι οι λαϊκές επικρίσεις δεν έχουν σημασία, καθώς προέρχονται από τους συνήθεις ύποπτους του συντηρητικού οικονομικού καθεστώτος της Γερμανίας. Όμως έχουν τρομάξει τα υψηλά κλιμάκια της ΕΚΤ, όπου τυχόν αναταραχές στο διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την μελλοντική πιστωτική χαλάρωση.

Οι μνήμες από τις παραιτήσεις των δύο Γερμανών είναι πρόσφατες και μια επανάληψη θα προκαλούσε πρόβλημα σε μια περίοδο που πολλοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει την προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη και να πολεμήσει τον αποπληθωρισμό. Κανένα όμως ζήτημα δεν είναι πιο αμφιλεγόμενο από την εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας και την χαμηλή εγχώρια ζήτηση. Η μάχη που ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όταν επιτέθηκε εναντίον του Βερολίνου τον περασμένο μήνα, κατηγορώντας το ότι ακυρώνει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τον πλανήτη με την εμμονή του στο πλεόνασμα συναλλαγών, θα συνεχιστεί σήμερα από τον Όλι Ρεν της Ε.Ε. Οι σύμβουλοι του Ρεν αναφέρουν ότι η παρέμβασή του θα προκαλέσει μόνο «σε βάθος επιθεώρηση» του πλεονάσματος της Γερμανίας και δεν θα την υποχρεώσει σε αλλαγή πολιτικής. Αλλά ο Ρεν έχει ήδη ανοίξει τα χαρτιά του, επιμένοντας δημόσια ότι το Βερολίνο θα πρέπει να τονώσει την εγχώρια ζήτηση, για να βοηθήσει να βγει η υπόλοιπη ευρωζώνη από την ύφεση.

Οι «ιδιαιτερότητες» που έχουν μαζευτεί είναι πολλές και ορισμένες χρεώνονται στο Βερολίνο εδώ και χρόνια. Αυτή την φορά όμως, το μήνυμα είναι διαφορετικό: πρόκειται για επίσημους θεσμούς, που έχουν την πραγματική δύναμη να αλλάξουν την πολιτική. Η επόμενη φάση της κρίσης, θα εξαρτηθεί από το αν θα το κάνουν.

 

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/699dab86-4bbe-11e3-8203-00144feabdc0.html#axzz2kQqee9Y3

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 13/11/2013 12:01:59

  Aργά ή γρήγορα η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει αν θα αποδεχτεί την ισότητα και την ισονομία μεταξύ των εταίρων της Ευρωζώνης ώστε αυτή να οδηγηθεί ΤΑΧΙΣΤΑ σε πλήρη ομοσπονδιακή ένωση με ενιαία άμυνα, οικονομία, εξωτερική πολιτική και νόμισμα, ή αν θα αποχωρήσει απ' αυτήν κρατωντας το ευρωμάρκο της.
  Αν δεν υποκύψει (ποπως μας το οφείλει), οι σύμμαχοι θα πρέπει να την ξαναπομονώσουν διότι έχει καταστεί και πάλι επικίνδυνη για την Ευρώπη και τον κόσμο...

  • foros1 avatar
   foros1 @ ΝΙΚΟΛΑΣ 13/11/2013 20:40:30

   στο δευτερο σεναριο, η ΕΕ θα μπορουσε να ειναι ετοιμη να κρατησει το ευρω και χωρις το ευρωμαρκο!!!
   θα ειναι μια κινηση "ματ" που πιθανοτατα θα οδηγησει την Γερμανια να συμβιβαστει με το πρωτο σεναριο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.