#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/10/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί κέρδισε ο Τσάβες; Μια αιρετική άποψηMια αιρετική αμερικανική ματιά, για την επανεκλογή του Ούγκο Τσάβες, δίνεται από τον  Mark Weisbrot επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας στην Ουάσιγκτον και προέδρου του Just Foreign Policy. Το άρθρο του, δημοσιεύτηκε στους ΝΥΤ.

«Από τότε που ο Τσάβες αναρριχήθηκε στην εξουσία, η φτώχεια στη Βενεζουέλα μειώθηκε σταδιακά, στο μισό και η ακραία φτώχεια κατά 70%. Οι εγγραφές στα σχολεία έχουν υπερδιπλασιαστεί και εκατομμύρια ανθρώπων απέκτησαν για πρώτη φορά πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη. Ο αριθμός των ανθρώπων που δικαιούνται σύνταξης έχει ήδη τετραπλασιαστεί. Γι 'αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες της Βενεζουέλας επανεξέλεξαν έναν πρόεδρο ο οποίος έχει βελτιώσει το βιοτικό τους επίπεδο. Και αυτό έχει συμβεί με όλες τις αριστερές κυβερνήσεις που έχουν την εξουσία αυτή τη στιγμή στη Νότιο Αμερική. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος του Ισημερινού με μεγάλη διαφορά το 2009,  τον εξαιρετικά δημοφιλή Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας, τον  Έβο Μοράλες, της Βολιβίας, τον  José Mujica, της Ουρουγουάης και την  Cristina Fernández de Kirchner, στην Αργεντινή.

Αυτοί οι αριστεροί ή αριστερίζοντες πρόεδροι και τα πολιτικά προσωποπαγή κόμματα τους κέρδισαν την επανεκλογή, ακριβώς γιατί, όπως ο Τσάβες, έφεραν σημαντική - και σε ορισμένες περιπτώσεις τεράστια - βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Όλοι έκαναν εκστρατεία κατά του «νεοφιλελευθερισμού», μια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πολιτικές των προηγούμενων 20 ετών, όταν η Λατινική Αμερική γνώρισε τη χειρότερη οικονομική ανάπτυξη της σε περισσότερο από έναν αιώνα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αριστεροί ηγέτες βλέπουν τη Βενεζουέλα ως μέρος μιας ομάδας που έχει φέρει περισσότερη δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και οικονομική και κοινωνική πρόοδο στην περιοχή. Ναι, και δημοκρατία! Ακόμη και στην Βενεζουέλα που έχει δυσφημιστεί πολύ, υπάρχει πολλή περισσότερη απ’ ό,τι  στην προ-Τσάβες εποχή. Παρά δε το γεγονός ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης μιλάνε για επικείμενη οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας περισσότερο από μια δεκαετία, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και δεν είναι πιθανό να συμβεί.

Με το ξεπέρασμα της ύφεσης που άρχισε σταδιακά από το 2009, η οικονομία της Βενεζουέλας παρουσιάζει ανάπτυξη για 2,5 χρόνια και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά. Η χώρα έχει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα. Το δημόσιο χρέος της είναι σχετικά χαμηλό, και έτσι εξυπηρετούνται οι υποχρεώσεις. Διαθέτει άνεση να δανείζεται σε ξένο νόμισμα (έχει δανειστεί 36 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα, ως επί το πλείστον με πολύ χαμηλά επιτόκια και μπορεί να δανειστεί και από την εσωτερική αγορά με χαμηλά, ακόμη και με αρνητικά πραγματικά επιτόκια).

Έτσι, ακόμη και αν η ζήτηση του πετρελαίου πέσει προσωρινά  (όπως έγινε στο 2008-2009), δεν θα υπάρξει ανάγκη για λιτότητα και ύφεση. Και σχεδόν κανένας οικονομολόγος στον κόσμο, δεν πιστεύει σε μια μακροπρόθεσμη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Η οικονομία της Βενεζουέλας  έχει προβλήματα, όπως είναι ο  σχετικά υψηλός πληθωρισμός και οι υποτυπώδεις ή ανεπαρκείς υποδομές. Αλλά η απτή βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών που επί Τσάβες αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από τον πληθωρισμό, καθώς και οι επιτυχίες στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, φαίνεται να αντισταθμίζουν τις αδυναμίες της κυβέρνησης σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής του νόμου, στο μυαλό των περισσότερων ψηφοφόρων .

Επιπλέον, η Βενεζουέλα παράγει σχεδόν 500 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και ο Τσάβες ή ο διάδοχος του από το κόμμα θα κυβερνούν για πολλά χρόνια στο μέλλον. Το μόνο ερώτημα είναι πότε - αν γίνει ποτέ – η Ουάσιγκτον θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα της δημοκρατικής αλλαγής στην περιοχή».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos avatar
  nikos 13/10/2012 10:46:12

  Ποιο είναι το αιρετικο της άποψης; Οταν μεγαλύτερα τμήματα του λαού ανεβάζουν το βιοτικό τους επίπεδο ( που πριν στη λάσπη και στις τρώγλες) είναι φυσικοτατο να ψηφίζουν προς αυτη τη κατεύθυνση .
  Αν κάποιος διαφωνεί με την πολιτική είναι άλλη υπόθεση, αλλα τα νούμερα είναι πράγματι όπως τα λέει το άρθρο

 2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 13/10/2012 22:10:37

  Νῖκο, τὸ ἀμερικανικὸ αἱρετικὸ εἶναι ὅτι ἡ "ἀμερικανικὴ" ματιὰ βλέπει μόνο στὸν "νεοφιλελευθερισμό" (βλέπε Milton Friedman, Reagonomics, Chigago boys), δηλαδὴ μιὰ σκληρὴ νομισματικὴ πολιτική, δηλαδὴ νὰ μὴν αὐξάνει ἡ κεντρικὴ τράπεζα τὸ χρῆμα παραπὰνο ἀπὸ τὴν παραγωγὴ, τὸ δημόσιο νὰ μειώσει τὶς ἐπενδύσεις (βλέπε μικρὸ κράτος) κ.ἄ. τὴν λύση γιὰ τὰ οἰκονομικὰ προβλήματα.

  Αὐτὴ ἡ πολιτική ἀπέτυχε παντοῦ ὅπου ἐφαρμόσθηκε, ἀρχίζοντας ἀπὸ τὸν μεσοπόλεμο (π.χ. ἡ πολιτικὴ τοῦ καγκελαρίου Brünning 1930-1932 ποὺ αὔξησε τὴν ἀνεργία γιὰ νὰ καταπολεμίσει τὸν πληθωρισμό καὶ αὔξησε ἔτσι τὸ NSDAP, τὸ κόμμα τοῦ Hilter). Στὸν ἀντίποδα αὐτοῦ βρίσκεται ἡ ἀντικυκλικὴ πολιτικὴ, ὅπως ὀνομάζεται, τοῦ John Maynard Keynes ὅπου ἐφαρμόσθηκε πέτυχε, π.χ. στὶς ΗΠΑ ἡ New Deal πολιτικὴ τοῦ Franklin Delano Roosevelt 1933-1936, στὶς σκανδιναβικὲς χῶρες καὶ τώρα στὶς χῶρες τὶς Λατινικῆς Ἀμερικῆς (βλέπε ALBA).

  Νομίζω, ὅτι ὅταν ὁ Σ α μ α ρ ά ς/Λ α ζ α ρ ί δ η ς λέγει ἀνάπτυξη ἐννοεῖ μιὰ ἀντικυκλικὴ πολιτικὴ (κοινωνικὸς φιλευθερισμὸς τὸ λένε), ἀλλὰ στὸ κόμμα τῆς ΝΔ τὰ ἐρίσματα τοῦ νεοφιλελευθερισοῦ εἶναι δυστυχῶς ἀκόμη πολὺ ἠσχυρά (βλέπε Μπακογιάννη, Μητσοτάκης, Σπυλιωτόπουλος, Χατζιδάκης κ.ἄ. ἀμέτρητοι). Καὶ νομίζω ὅτι ἡ ματιὰ τοῦ antinews σὲ αὐτὸ τό θέμα εἶναι θολή. Δὲν ἔχει ξεκαθαρίσει ἄν εἶναι μὲ τὸν νεοφιλελευθερισμὸ ἢ μὲ τὸν κοινωνικὸ φιλελευθερισμό, δηλαδὴ κενσιανιμό (μὲ οἰκονομικοὺς ὅρους). Νομίζω, ὅτι δὲν θὰ ξεμπερδέψουμε τόσο εὔκολα μὲ αὐτόν (νεοφιλελευθερισμὸ) καὶ μὲ αὐτοὺς (βλέπε Μπακογιάννη, Μητσοτάκης, Σπυλιωτόπουλος, Χατζιδάκης κ.ἄ. ἀμέτρητοι).

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 14/10/2012 15:04:48

  Η τολμηρή και επίκαιρη ομιλία του Προέδρου της Βενεζουέλας, Hugo Chavez, η για πρώτη φορά παρουσίαση βιβλίου, αυτή του βιβλίου του Αμερικανού διανοητή Noam Chomsky: ”Hegemony or Survival: America's Quest for Global Dominance" (“Ηγεμονία ή Επιβίωση: η αναζήτηση της Αμερικής για παγκόσμια κυριαρχία")..
  “Ο διάβολος George W. Bush πέρασε χθες από δω, ο διάβολος ήλθε εδώ, ακριβώς εδώ, εδώ και βρωμάει θειάφι ακόμα και σήμερα, στο ίδιο τραπέζι απ’ όπου μιλώ εγώ τώρα. Χθες, κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο διάβολος, ήλθε εδώ, κυριολεκτικά σαν να ήταν ο ιδιοκτήτης του κόσμου. Νομίζω ότι χρειάζεται να καλέσουμε ψυχίατρο για τη χθεσινή του δήλωση.. Το σενάριο είναι κατάλληλο για ταινία Hitchcock. Προτείνω τον Τίτλο: “H Συνταγή του Διαβόλου”..
  Αυτά τα πρωτοφανή και αξέχαστα συνέβησαν στη Γενική Συνέλευση, από του Βήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (9/2006) - CBS News Video: http://tinyurl.com/96ye9gu

  Ο Hugo, έχει αποδείξει ότι έχει guts, ότι δλδ έχει άντερα, ότι δλδ έχει κουράγιο.
  "Mόνο ένας άνθρωπος με κουράγιο, είναι η Πλειοψηφία!"
  ~Thomas Jefferson, 30ς Πρόεδρος των ΗΠΑ (1801-1809)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.