Γιατί η ύφεση της Γερμανίας μπορεί να παρασύρει και την υπόλοιπη Ευρωζώνη
10/10/2014 12:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η ύφεση της Γερμανίας μπορεί να παρασύρει και την υπόλοιπη Ευρωζώνη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας σε 0,5 μονάδες για το τρέχον έτος, μια ύφεση χειρότερη από ό,τι στη ζώνη του ευρώ συνολικά. Μια γερμανική ύφεση, ή τουλάχιστον η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, φαίνεται ξαφνικά πιθανή. Η χώρα καταγράφει ήδη μια πτώση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Υπάρχουν όμως τρεις βασικοί λόγοι απαισιοδοξίας, όσον αφορά την οικονομία της Γερμανίας:

Η Γερμανία δεν μπορεί να ξεφύγει από την Ευρωζώνη. Η Γερμανία είχε μια αξιοσημείωτη υπεραπόδοση στην ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, καταφέρνοντας να διαχειριστεί την χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση του ευρώ εντυπωσιακά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να στηρίξει τις περιφερειακές τάσεις πλήρως: η ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι από χαμηλή έως ανύπαρκτη και οι άλλες μεγάλες οικονομίες της νομισματικής ένωσης είναι οι βασικοί εξαγωγικοί εταίροι της Γερμανίας. Έτσι, η φτωχή εγχώρια ζήτηση θα σημαίνει και μια περιορισμένη αγορά για τις επιχειρήσεις της Γερμανίας.

Οι εξαγωγείς της Γερμανίας είναι πολύ εκτεθειμένοι στην επιβράδυνση της Ασίας. Τον Μάιο, ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, το εξήγησε στο CNBC. Εκείνη την στιγμή, φάνηκε σαν κάτι περίεργο: «Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την παγκόσμια μακροοικονομική εικόνα. Έχω δηλώσει εδώ και καιρό ότι η επιβράδυνση που συμβαίνει, η επανεξισορρόπηση της Ασίας, θα έχει σημαντική επίπτωση στις γερμανικές εξαγωγές, καθώς προχωράμε προς το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η Γερμανία σίγουρα γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική... Σε γενικές γραμμές, ανησυχώ για τη Γερμανία επειδή ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης της επέκτασης σε κεφαλαιουχικά αγαθά στην Ασία κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Πιθανότατα τώρα θα αισθάνεται αρκετά δικαιωμένος: Μια πτώση στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών οδήγησε στην κατάρρευση του Αυγούστου, με μια συγκλονιστική μείωση 8,8%. Η τρέχουσα επιβράδυνση της Ασίας δεν θα τελειώσει σύντομα. Το ΔΝΤ αναμένει η ανάπτυξη της Κίνας να πέσει κάτω από 7% κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Μια αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής αφήνει την χώρα σε κίνδυνο. Η γερμανική χρήση άνθρακα έχει επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, μετά την στροφή της χώρας στην πυρηνική δύναμη. Οι Financial Times το αποκαλούν «αναμφισβήτητα την πιο απερίσκεπτη απόφαση της (Άνγκελα Μέρκελ) στα οκτώ χρόνια εξουσίας της». Η αλλαγή της πολιτικής έγινε μετά την καταστροφή στο εργοστάσιο Φουκοσίμα της Ιαπωνίας, αν και η Γερμανία δεν έχει εκτεθεί στο τσουνάμι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Η Γερμανία είναι ήδη μια πολύ ακριβή χώρα όσον αφορά τη χρήση ενέργειας, ακόμη και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και η απόφαση την καθιστά πιο εξαρτημένη από τη Ρωσία. «Οι βιομηχανίες υψηλής έντασης ενέργειας ιδίως έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της Γερμανίας ως επιχειρηματικό κέντρο» δήλωσε στο Reuters ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Thomas Mayer.

Germany Is Going Off The Rails, And It Could Take Everyone Else Down With It

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/10/2014 12:37:10

  Η πολιτική της ευρωδεξιάς υπέρ των πλουσίων οδήγησε όλη την Ευρώπη, τελικά και τη Γερμανία, σε downward spiral, που λένε και οι ...Γάλλοι. Τα αφεντικά τους, και δή οι ακρίδες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ήδη έλαβαν αυτό που ήθελαν, χρήμα. Οι πολιτικές δυνάμεις που τους υπηρέτησαν, στη Γερμανία και παντού στην Ευρώπη, μεσομακροπρόθεσμα θα το πληρώσουν πολιτικά: με πολιτική ανυποληψία. Όπως ακριβώς μετά το 2008, παρά το σκληρό λαικισμό της, έγινε πολιτικά ανυπόληπτη στις ΗΠΑ η ακραία πτέρυγα των Reps, που τάισε καλά τις ακρίδες. Η πολιτική κάνει κύκλους, όπως και η οικονομία.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Uncle Stgm 12/10/2014 12:50:51

   Ο τίτλος του άρθρου είναι στρεβλός και παραπλανητικός:
   Η ύφεση της Γερμανίας δεν αποτελεί αίτιο αλλά συνέπεια της ύφεσης που μαστίζει πολλές χώρες της ευρωζώνης. Κύριο αίτιο της ευρω-ύφεσης αποτελεί η κοντόφθαλμη πολιτική λιτότητας & ισχυρού Ευρώ που έχουν επιβάλει οι ηλίθιοι, δεξιοί και αριστεροί, κύκλοι που κάνουν κουμάντο στο Βερολίνο. Στόχος της γερμανικής πολιτικής (δυστυχώς μέχρι τώρα επιτυχημένος) είναι η συγκέντρωση τόσο του (απαλλαγμένου από πληθωρισμό) κεφαλαίου όσο και του παραγωγικού δυναμικού στη Γερμανία και τους δορυφόρους της.
   Επίσης σημαντικό αίτιο ευρω-ύφεσης τους τελευταίους μήνες είναι και η εγκληματική πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που επέβαλε φασιστικά η Ουάσιγκτον και ακολουθεί βλακωδώς και για ύποπτους λόγους το Βερολίνο.
   Αλλά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η ευρω-ύφεση άγγιξε και τη Γερμανία. Αυτό δεν θα “παρασύρει την ευρωζώνη”, όπως βλακωδώς υποστηρίζει ο αρθρογράφος. Αντίθετα, αποτελεί θεία τιμωρία (για τους Γερμανούς που υποστηρίζουν τους απατεώνες “ηγέτες” τους) και θείο δώρο για τους λαούς της Ευρώπης, γιατί θα αναγκάσει το Βερολίνο να αλλάξει πολιτική.

 2. sender avatar
  sender 10/10/2014 19:17:31

  Γιατί οι τράπεζές της παραφούσκωσαν(πχ Κύπρος)

 3. ΚΜ avatar
  ΚΜ 11/10/2014 00:41:02

  Ο Γερμανικός λαός (γιατί αυτός φταίει, και δευτερόντως μόνο οι Γερμανοί πολιτικοί) αξίζει όχι μόνο ύφεση αλλά πολύ χειρότερα. Και ό,τι βλάπτει τον μέσο Γερμανό, είναι καλό για την ανθρωπότητα. Ευτυχώς πάντως, το κάρμα έχει κλειδώσει στον στόχο. Α, και απόψε, πριν λίγη ώρα, η Φινλανδία, ο απεχθέστατος δορυφόρος και εξαγωγέας ιταμότητος, έχασε το τρίτο Α από την Standard and Poor's. Άν τυχόν μάλιστα η Ε.Ε. συνεχίσει την ανόητη και ανήθικη πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και οι Ρώσοι αποφασίσουν, μεταξύ άλλων αντιποίνων, κλείσουν τον εναέριο χώρο τους για τις αεροπορικές εταιρείες χωρών της Ε.Ε, τότε η Φινναίρ (της οποίας, 115 πτήσεις εβδομαδιαίως χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο) πάει για λουκέτο με τη μία.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ΚΜ 11/10/2014 12:30:08

   Γίνεται φούλ δεξιός να μη γλύφει τους άλλους δεξιούς; Ειδικά άν είναι πρώην γραμματείς της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Ερευνητικών Ιδρυμάτων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ανατολικής Γερμανίας, όπως η κα Μέρκελ. Η κόρη του "κόκκινου παπά", ενός από τους ελάχιστους ανθρώπους που δραπέτευσε απο την Δυτική Γερμανία και κατέφυγε στην ....Ανατολικη..

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Uncle Stgm 11/10/2014 12:36:56

    Δεξιοκομμουνισμός: φάρμακο στη γεροντική αρρώστεια του νεοφιλελευθερισμού.

   • šœšœ avatar
    šœšœ @ Uncle Stgm 11/10/2014 18:20:16

    Πού είδες εσύ να γλείφω δεξιούς βρε στρεψοδίκη; Είπα εγώ πουθενά ότι οι δεξιοί γερμανοί είναι λιγότερο κατακριτέοι από τους αριστερούς; Το αντίστροφό όμως ισχυρίζεσαι εσύ για τους αριστερούς έναντι των δεξιών. Άρα, άν κάποιος γλείφει είσαι εσύ. Και κοιτάς διαχρονικά να κουλουλώσεις την ρίζα του προβλήματος, που είναι ο γερμανικός λαός ο ίδιος.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ šœšœ 11/10/2014 18:33:44

     Εσυ πάλι απο που ξετρύπωσες; Το φάντασμα του Χόνεκερ μήπως, απο τη Χιλή;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 11/10/2014 18:40:24

      Γράφω από τον παλιό υπολογιστή (11 ετών) και έχει ένα θέμα με το unicode και τους ελληνικούς χαρακτήρες. Πρέπει κάθε φορά να θυμάμαι να ξαναγράφω το ψευδώνυμο στο κουτάκι γιατί κρατάει γαριδάκια.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 11/10/2014 18:42:14

      ΟΚ, συγγνώμη.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Uncle Stgm 11/10/2014 18:28:48

    Πού είδες εσύ να γλείφω εγώ τους δεξιούς γερμανούς; Είπα εγώ πουθενά ότι οι δεξιοί γερμανοί είναι λιγότερο απεχθείς ή επικριτέοι απο τους αριστερούς; Εξέφρασα πουθενά θετικό σχόλιο για την Μέρκελ; Πουθενά. Απαίσια η Μέρκελ αλλά εξίσου απαίσιος και ο λαός της, και άξιος της τιμωρίας που έρχεται.

    Αντιθέτως, εσύ είσαι εκείνος που κάνει διακρίσεις μεταξύ δεξιών και αριστερών γερμανών, σε μια προσπάθεια να κουκουλώσει τις ευθύνες του γερμανικού λαού. Άρα εσύ είσαι ο γλείφτης.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ ΚΜ 11/10/2014 18:32:10

     Η διαφορά είναι ακριβώς αυτή που είπες: Πολιτική-ταξική λογική κατά πρώτο λόγο έναντι "εθνικής" (και όποιον πάρει ο χάρος). Είμαι αριστερός, είσαι δεξιός. Τα μιλήσαμε τα συμφωνήσαμε, υποθέτω, ουδεμία παρεξήγησις πλέον.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ ΚΜ 11/10/2014 18:38:01

     "δευτερόντως μόνο οι Γερμανοί πολιτικοί". Ναι πάντα και παντού ο λαός φταίει. Και εδώ "μαζί τα φάγαμε". Ενώ ο αμπελουργός και ο Τζόχας, μαζί με τους καραδεξιούς στρατηγούς σας, φρόντιζαν μόνον για το "έθνος" (που εκτείνεται από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την Εκάλη, με θερινά ανάκτορα στη Μύκονο).

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 11/10/2014 18:43:25

      Δεν φταίει πάντα ο λαός, ούτε, όποτε φταίει, φταίει στον ίδιο βαθμό. Κατά περίπτωση τα εξετάζουμε τα πράγματα.
      Ο Γερμανικός λαός επιχαίρει με την τιμωρητική πολιτική της συλλογικής ευθύνης επί όλων των Ελλήνων. Άρα είναι άξιοι κάθε δεινού.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 11/10/2014 21:38:16

      Ο Χάμπερμας δεν ανήκει στο Γερμανικό λαό και έθνος; Ο Σμίτ; Και συμμετρικά: ο Πάγκαλας ανήκει τον Ελληνικό λαό; Ο εφοπλιστής Φοροφυγαδόπουλος, ο ραντιέρης Κεϋμανίδης που έχουν αγοράσει τα μισά ακίνητα του Λονδίνου ανήκουν στον Ελληνικό λαό και έθνος; Ο Πανταλάκης τώρα στην Παραγουάη σε φίνο ακρογιάλι, ανήκει ακόμη στο Ελληνικό έθνος; Δύσκολα ερωτήματα βάζω, το ξέρω...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ΚΜ 11/10/2014 12:34:37

   Φούλ δεξιοί απανταχού της Ευρώπης, η μοίρα σας είναι κοινή με του Tea Party, στις ΗΠΑ. Και της γυναίκας με την καραμπίνα από την Αλάσκα, της αρκουδοκτόνου Σάρα Πέιλιν. Η ιστορία θα στείλει τα κόμματά σας στη λήθη. Και οι λοιποί "αντικομματικοί" πολίτες, θα έχουν να λένε ιστορίες για αρκούδες επί δεκαετίες...

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Uncle Stgm 11/10/2014 18:37:18

    Καταρχήν, πρόσεξε μην πνιγείς από τον πολύ στόμφο. Κατά δεύτερον, και πάλι κρίνεις εξ ιδίων. Οι δεξιοί δεν είμαστε πικραμένοι αριστεροί διεθνιστές περασμένων δεκαετιών να βλέπουμε τα ξένα δεξιά κόμματα ως αδερφά κόμματα, συναγωνιστές κλπ, όπως κάνετε εσείς, τρομάρα σας, με τα αριστερά κόμματα. (Εδώ δεν πάμε καν το δικό μας δεξιό κόμμα, το ελληνικό, ακόμα κι το ψηφίζουμε...) Οι ξένοι (δεξιοί ή αριστεροί) αγωνίζονται για ξένα συμφέροντα, και το κριτήριο πάντα, για την θέση μας απέναντί τους, είναι το πώς ταιριάζουν αυτά με τα ελληνικά συμφέροντα. Εμείς, έτσι είμαστε.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ ΚΜ 11/10/2014 18:41:26

     ...μη μου πείς: Δεν τα βλέπετε ως αδελφά κόμματα ; Καλά, ο Πούτιν τι είναι; Συνάδελφος - ανάδελφος;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 11/10/2014 18:53:56

      Κατα πρώτον, έναν ρώσο/κενυάτη/αμερικάνο/ιάπωνα ορθόδοξο, τον θεωρώ περισσότερο «ομοεθνή» (για να καταχραστώ τον όρο) και πλησιέστερο στην κοσμαντίληψή, από έναν ελληνόφωνο άθεο ή από έναν προτεστάντη Γερμανό. Κατά δεύτερον, ακόμα κι έτσι, διάκειμαι θετικά υπέρ του Πούτιν γιατί θεωρώ ότι ο αγώνας του προσφέρει μια ελπίδα διεξόδου από το διεθνές πλαίσιο που προωθεί η Δύση, για το οποίο η εθνική μας ιδιοπροσωπεία είναι εξαληπτέα. Άρα είμαι συνεπής σε ό,τι γράφω παραπάνω.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 11/10/2014 21:32:17

      Ορθόδοξοι (ουσία και όχι τύποις) ο Πούτιν και οι ολιγάρχες του; Που τον κατήχησαν; Στην KGB; Τελικά αγαπητέ, μήπως είσαι μαρξιστής - λενινιστής; Κοντεύω να πάθω βέρτιγκο με τους Έλληνες neo-rights...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.