#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/08/2013 12:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η καταδίκη Εργκενεκόν θα βαθύνει το πολιτικό χάσμα της ΤουρκίαςΤο Τουρκικό δικαστήριο τη Δευτέρα εξέδωσε αποφάσεις κατά 275 εναγομένων – ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν πρώην στρατηγοί, βουλευτές και δημοσιογράφοι - με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της ισλαμιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση-ορόσημο χρειάστηκε πέντε χρόνια, μέσα από πολυσέλιδες κατηγορίες και ένα ειδικά διαμορφωμένο δικαστήριο στη Σηλυβρία, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο έξω από την Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διαδικασία αυτή, δημιουργήθηκε επίσης ένα σύμβολο της εμβάθυνσης του χάσματος μεταξύ της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, αφενός, και των κοσμικών που την κατηγορούν ότι προσπαθεί να φιμώσει τους διαφωνούντες από την άλλη.

Οι κατηγορούμενοι κατηγορήθηκαν για τον σχηματισμό μιας παράνομης υπερεθνικιστικής "τρομοκρατικής οργάνωσης" με την ονομασία Εργκενεκόν, από το όνομα μιας μυθικής κοιλάδας στην Κεντρική Ασία, απ’ όπου, κατά την ιστορία, προέρχονται οι τουρκικές φυλές. Το υποτιθέμενο σχέδιό τους ήταν να πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή με την οργάνωση δολοφονιών υψηλόβαθμων προσώπων (ανάμεσά τους και η προετοιμασία απόπειρας δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου) και εκρήξεις βομβών, δημιουργώντας ένα πρόσχημα για να παρέμβει ο στρατός και να αναλάβει τον έλεγχο - η Τουρκία έχει μια μακρά και σκοτεινή ιστορία στρατιωτικής ανάμειξης σε πολιτικές υποθέσεις και τρία πραξικοπήματα.

Τη Δευτέρα, ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, συνταξιούχος αρχηγός του επιτελείου του τουρκικού στρατού, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στη συνωμοσία Εργκενεκόν, μαζί με άλλους 16. Οι δικαστές, που ανακοίνωσαν ξεχωριστά τις αποφάσεις, καταδίκασαν επίσης τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης από 12 μέχρι και 35 χρόνια φυλάκιση, ενώ 21 άλλοι αθωώθηκαν. Ο Μπασμπούγκ υποστηρίζει την αθωότητά του και θεωρεί ότι οι διώξεις είχαν πολιτικά κίνητρα.

Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της λένε ότι αν αφήσουν την Εργκενεκόν ανεξέλεγκτη θα κάνει κι άλλο πραξικόπημα. Ο Ερντογάν αυτό-αποκαλέστηκε κάποτε «ο εισαγγελέας της Εργκενεκόν». Γι 'αυτούς, η δίκη σηματοδότησε μια απαραίτητη μετάβαση για την τουρκική δημοκρατία και το τέλος της κυριαρχίας του στρατού στην πολιτική ζωή. Για δεκαετίες, οι στρατηγοί της Τουρκίας έβλεπαν τους εαυτούς τους ως αυτόκλητους θεματοφύλακες της τουρκικής κοσμικής εξουσίας, μια παράδοση που χρονολογείται από τον «δυτικόφρονα» ιδρυτή της χώρας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος ήταν επίσης και στρατιωτικός διοικητής. Ανώτατοι στρατιωτικοί ηγέτες ήταν βαθιά αντίθετοι με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση Ερντογάν όταν ανέλαβε το 2003 – αλλά μείωσε σταθερά την εξουσία τους, περνώντας εμπνευσμένους από την ΕΕ νόμους. Η Εργκενεκόν έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε εκείνη τη μάχη, καθώς δεκάδες πρώην-στρατιωτικοί συνελήφθησαν για μια περίοδο πέντε ετών. Και τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκατοντάδες στρατιωτικοί καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους σε ένα ξεχωριστό σχέδιο πραξικοπήματος, γνωστό ως επιχείρηση «Sledgehamer».

Η έρευνα για την Εργκενεκόν άρχισε το 2007 με την ανακάλυψη χειροβομβίδων σε μια παραγκούπολη της Κωνσταντινούπολης. Αλλά καθώς η έρευνα προχώρησε, σκιάστηκε από τα κύματα των μαζικών συλλήψεων, περαιτέρω δίκες, ισχυρισμούς για παραποιημένα έγγραφα, ημερομηνίες που δεν έβγαιναν και μάρτυρες που δεν ακούστηκαν. Ορισμένοι κατηγορούμενοι όπως ο Μουσταφά Μπαλμπάι, ένας πολύ γνωστός δημοσιογράφος της κοσμικής καθημερινής Cumhuriyet, πέρασε χρόνια στη φυλακή χωρίς δίκη. (Ο Μπαλμπάι καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε 34 χρόνια στη φυλακή για υποτιθέμενες κατηγορίες για τρομοκρατία).

Στην αρχή, πολλοί Τούρκοι υποστήριζαν τις διώξεις, θεωρώντας ότι είναι μια ευκαιρία για να καθαρίσει το δήθεν "βαθύ κράτος" της Τουρκίας -ο όρος που χρησιμοποιείται επί χρόνια για το ύποπτο δίκτυο πολιτικά συνδεδεμένων πολιτικών, ακόμη και επιχειρηματιών που δρούσαν πέρα από τους νόμους για κάνουν την υποτιθέμενη βρώμικη δουλειά του κράτους. (Το 1996, το "βαθύ κράτος" αποκαλύφθηκε από ένα σκάνδαλο γύρω από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη δυτική Τουρκία, κατά το οποίο ένας ανώτερος πολιτικός που κατηγορούταν και ο αρχηγός της αστυνομίας βρέθηκαν να ταξιδεύουν μαζί).

«Αρχικά, ήταν μια δικαιολογημένη έρευνα», λέει ο Σεντάτ Εργκίν, αρθρογράφος της Hurriyet. «Αλλά καθώς περνούσε ο καιρός, αυτό άλλαξε. Έγινε μία δίκη με πολιτικά κίνητρα. Υπήρχαν πολλές παραβιάσεις της νομικής διαδικασίας και των δικαιωμάτων και έτσι η αξιοπιστία της τέθηκε υπό αμφισβήτηση». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Τουρκία ελπίζει να ενταχθεί, είπε το 2012 στην έκθεση προόδου της ότι η υπόθεση είχε επισκιαστεί από «πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τις ευρείες αρμοδιότητες και τις ελλείψεις στις δικαστικές διαδικασίες». Ο Ερντογάν, ενώ σαφώς υποστηρίζει τη διαδικασία, υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς έχουν ενεργήσει απολύτως ανεξάρτητα.

Τη Δευτέρα, όλοι οι κύριοι δρόμοι πρόσβασης στο δικαστήριο στην παραθαλάσσια πόλη της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, έκλεισαν, όπως και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτό. Η αστυνομία άνοιξε πυρ με δακρυγόνα στις ομάδες των διαδηλωτών που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το κτίριο. Δεν επιτράπηκε η είσοδος στην αίθουσα του δικαστηρίου σε συγγενείς των κατηγορουμένων. «Ο λαός θα έχει την τελευταία λέξη», δήλωσε ο πρώην στρατηγός Μπασμπούγκ στην ιστοσελίδα του. «Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και θεία δίκη».

Υπάρχει ακόμα και μια μακρά διαδικασία έφεσης στο μέλλον. Οι κατηγορούμενοι μπορεί να εφεσιβάλουν την απόφαση στα τριτοβάθμια τουρκικά δικαστήρια και, αν αυτό αποτύχει, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η διαδικασία για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πάρει άλλα 4-5 χρόνια. Εν τω μεταξύ, όμως, αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει την απουσία του κράτους δικαίου εδώ. Δεν είμαι πεπεισμένος για ορισμένες από αυτές τις ετυμηγορίες », λέει ο Σολί Οζέλ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.

Επί του παρόντος, οι ποινές της Εργκενεκόν φαίνεται να έχουν βαθύνει το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και των επικριτών της. Η Τουρκία εξακολουθεί να παραπαίει από τις μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, από νεαρούς διαδηλωτές εξοργισμένους από το αυξανόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης και τις προσπάθειές της να ρυθμίσει ζητήματα όπως το αλκοόλ και η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν. Οι συμπλοκές και τα δακρυγόνα έχουν γίνει έκτοτε τακτικά. «Λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον πολιτικό κλίμα στην Τουρκία, αυτή η απόφαση αναμφίβολα θα οξύνει την πόλωση», λέει ο Εργκίν.

world.time.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 06/08/2013 14:19:24

  Εργκένεκον είναι το όνομα της μυθικής κοιλάδας στην Κεντρική Ασία που θεωρείται ο πατρογονικός τόπος των Τούρκων.Λίγο ειρωνικό αν σκεφτείς οτι αυτή η απόφαση ουσιαστικά ''σκοτώνει'' τον λαϊκό χαρακτήρα του Τουρκικού κράτους και ενισχυει το Ισλαμικό προφίλ του Ερντογάν.
  Ας μην ξεχνάμε οτι η αφορμή ήταν το σχέδιο δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη,ετσι συνδυαστηκαν Εργκενεκόν και Βαριοπούλα.Και κατέληξαν να κατηγορείται ως τρομοκράτης ενας αρχηγός Γενικού Επιτελείου με πρόσβαση σε οτι πιο απορρητο υπάρχει στα Τουρκικά στρατιωτικά συρτάρια.''Βαθύ'' το κράτος μου φαίνεται...

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 06/08/2013 16:23:03

  Σε μυθολογικά έπη της Οθωμανικής περιόδου υπάρχει ως θρύλος ότι οι πρόγονοι των Τούρκων στην Κεντρική Ασία, κυνηγημένοι από τους Μογγόλους ή τους Ούννους, κατέφυγαν στην μυθική κοιλάδα Ergenekon, στα Αλτάια όρη της Κεντρικής Ασίας. Εκεί έμειναν παγιδευμένοι για 4 αιώνες. Μια ημέρα Πρωτοχρονιάς, ένας σιδεράς ή μεταλλουργός κατάφερε ν' ανοίξει πέρασμα λυώνοντας τους βράχους και στη συνέχεια ο γκρίζος λύκος Asena οδήγησε τον λαό έξω απο την κοιλάδα.
  Ποιά σχέση με την πραγματική ιστορία του τουρκικού λαού έχει ο αυτός ο επικός θρύλος, αμφιβητείται. Πιθανότατα πρόκειται για "λογοτεχνικό δάνειο" απο την Περσική μεσαιωνική λογοτεχνία. Σε ορισμένες Περσικές λογοτεχνικές πηγές ο θρύλος αναφερόταν όντως στους προγόνους των Τούρκων, ενώ σε άλλες αναφερόταν στην προστορία του έθνους των Μογγόλων.
  Ιστορικά επιβεβαιωμένο είναι το νομαδικό μεσαιωνικό Χανάτο των "Ουράνιων" ή "Γαλάζιων" Τούρκων στην Κεντρική Ασία (περίπου 55ο -730 μ.Χ), που είχε μια περιπετειώδη ιστορία συγκρούσεων με γειτονικές δυνάμεις (π.χ. συμμαχία με το Βυζάντιο εναντίον των Σασσανιδών της Περσίας), αλλά και διαιρέσεων με εμφυλίους πολέμους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.