Γιατί η αμερικανική μεσαία τάξη δεν είναι πλέον η πλουσιότερη στον κόσμο
25/04/2014 18:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η αμερικανική μεσαία τάξη δεν είναι πλέον η πλουσιότερη στον κόσμο

Η αμερικανική μεσαία τάξη δεν είναι πλέον η πλουσιότερη στον κόσμο. Ενώ οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ξεπερνούν πολλούς από τους πλουσιότερους σε άλλες χώρες, ανάλυση των New York Times δείχνει ότι στα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, οι πολίτες άλλων προηγμένων χωρών έχουν λάβει σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Ο Καναδάς φαίνεται να έχει πλέον τα πρωτεία. Οι φτωχοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης κερδίζουν περισσότερα από τους φτωχούς Αμερικανούς. Οι αριθμοί με βάση τις έρευνες των τελευταίων 35 ετών, προσφέρουν μια από τις πιο λεπτομερείς δημόσιες συγκρίσεις για τις διάφορες εισοδηματικές ομάδες, σε διάφορες χώρες ανά τα χρόνια. Όπως δείχνουν, οι περισσότερες αμερικανικές οικογένειες πληρώνουν ένα μεγάλο τίμημα για την υψηλή και αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να είναι τόσο ισχυρή όσο και σε πολλές άλλες χώρες ή ισχυρότερη, ένα μικρό ποσοστό των αμερικανικών νοικοκυριών επωφελούνται πλήρως από αυτό. Το μεσαίο εισόδημα στον Καναδά ήταν σχεδόν ίσο με το μεσαίο εισόδημα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010 και πιθανότατα το έχει ξεπεράσει από τότε. Το μεσαίο εισόδημα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης ακολουθεί ακόμα αυτό των ΗΠΑ, αλλά η διαφορά σε πολλές χώρες - όπως η Βρετανία, η Ολλανδία και η Σουηδία - είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία. Στις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πρόσφατη οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, τα εισοδήματα έχουν βέβαια μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια.

Τα δεδομένα για το εισόδημα συντάχθηκαν από την LIS, μια ομάδα που διατηρεί τη Μελέτη Βάσης Δεδομένων Εισοδήματος του Λουξεμβούργου. Οι αριθμοί αναλύθηκαν από τους ερευνητές της LIS και από τοUpshot, μια ιστοσελίδα των New York Times για πολιτική, ενώ αξιολογήθηκαν από εξωτερικούς ακαδημαϊκούς οικονομολόγους.
Οι αγώνες των φτωχών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακόμη πιο έντονοι από εκείνους της μεσαίας τάξης. Μια οικογένεια στο 20ο εκατοστημόριο της κατανομής του εισοδήματος στη χώρα αυτή βγάζει πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι μια παρόμοια οικογένεια στον Καναδά, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τις Κάτω Χώρες. Τριάντα πέντε χρόνια πριν συνέβαινε το αντίθετο. Η LIS μετράει τα μετά φόρων εισοδήματα από τους μισθούς, τους τόκους και τα μερίσματα μετοχών, μεταξύ άλλων πηγών, καθώς και τις άμεσες κρατικές παροχές, όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά, διότι οι πιο συχνά μετρήσιμες οικονομικές στατιστικές - όπως το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν- συνεχίζουν να δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την ηγετική θέση τους ως η πλουσιότερη μεγάλη χώρα του κόσμου. Αλλά αυτοί οι αριθμοί είναι μέσοι όροι, οι οποίοι δεν αποτυπώνουν την κατανομή του εισοδήματος. «Η ιδέα ότι ο μέσος Αμερικανός έχει πολύ περισσότερα έσοδα από την μεσαία τάξη σε όλα τα άλλα μέρη του κόσμου, δεν είναι αλήθεια αυτές τις μέρες», σχολιάζει ο Lawrence Katz, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ. «Το 1960 ήμασταν μαζικά πλουσιότεροι από οποιονδήποτε. Το 1980, ήμασταν πλουσιότεροι. Στη δεκαετία του 1990 , ήμασταν ακόμα πλουσιότεροι». Αυτό δεν συμβαίνει πια, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Οι αιτίες της αμερικανικής πτώσης

Σε τρεις παράγοντες οφείλονται κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατ ‘αρχάς, το μορφωτικό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί πολύ πιο αργά από ό,τι σε ένα μεγάλο μέρος του βιομηχανοποιημένου κόσμου κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, καθιστώντας δυσκολότερο για την αμερικανική οικονομία να διατηρήσει το μερίδιό της από εξειδικευμένες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Οι Αμερικανοί μεταξύ των ηλικιών 55 και 65 έχουν δεξιότητες ανάγνωσης, αριθμητικής και τεχνολογίας που είναι άνω του μέσου όρου σε σχέση με τις ίδιες ηλικίες στον υπόλοιπο βιομηχανοποιημένο κόσμο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Οι νεότεροι Αμερικανοί, όμως, δεν συμβαδίζουν: εκείνοι μεταξύ 16 και 24 ετών βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των πλούσιων χωρών, αλλά και πίσω από τους ομολόγους τους στον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Σκανδιναβία και κοντά σε αυτούς στην Ιταλία και την Ισπανία.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι εταιρείες στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών διανέμουν μικρότερο μερίδιο των κερδών τους προς τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς από ό,τι παρόμοιες εταιρείες αλλού. Κορυφαία στελέχη κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι σε άλλες πλούσιες χώρες. Ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος και τα εργατικά συνδικάτα πιο αδύναμα. Και επειδή τα συνολικά κέρδη από την αμερικανική οικονομία δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά ταχύτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες σε σχέση με τον Καναδά ή τη Δυτική Ευρώπη, οι περισσότεροι Αμερικανοί εργάτες λαμβάνουν πενιχρές αυξήσεις .
Τέλος, οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Δυτικής Ευρώπης έχουν λάβει δραστικότερα μέτρα για την αύξηση των καθαρών αποδοχών των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέσω της ανακατανομής του εισοδήματος.

Στο μεγάλο κράτος πρόνοιας της Σουηδίας, για παράδειγμα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια. Οι απότομες αυξήσεις στον αριθμό των αποφοίτων κολεγίου στη Σουηδία επιτρέπουν την αύξηση των θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, κάτι που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Και σε άλλες χώρες τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης έχουν αυξηθεί από το 2000. Αλλού στην Ευρώπη, η οικονομική ανάπτυξη υπήρξε πιο αργή κατά τα τελευταία χρόνια από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αλλά τα εισοδήματα για τις περισσότερες οικογένειες στη Σουηδία και σε πολλές άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης εξακολουθούν να ξεπερνούν εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα όπου το εισόδημα έχει παραμείνει στάσιμο τα τελευταία 15 χρόνια είναι η Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της LIS. Οι πολιτικοί στη Γερμανία έχουν λάβει μια σειρά από μέτρα για να περιορίσουν το κόστος των εξαγωγών, όπως η συγκράτηση στις αυξήσεις των μισθών. Ακόμη και στη Γερμανία, όμως, οι φτωχοί βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε μεταξύ 2000 και 2010 στο 40ο εκατοστημόριο, καθώς και στο 30ο, το 20ο , το 10ο και το 5ο.

http://www.nytimes.com/2014/04/23/upshot/the-american-middle-class-is-no-longer-the-worlds-richest.html

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. avatar
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. 26/04/2014 22:11:47

    Και που να ήξεραν τί έπαθε η Ελληνική μεσαία τάξη εξ αιτίας της φούσκας της δικής τους Lehman Brothers, όταν οι τραπεζίτες και οι νταβατζήδες της φόρτωσαν τα χρέη των τραπεζών για να μη σκάσουν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.