Γιατί η Νότια Κορέα «θα εξαφανιστεί ως το 2750»
26/08/2014 07:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η Νότια Κορέα «θα εξαφανιστεί ως το 2750»

Το ποσοστό γονιμότητας της Νότιας Κορέας είναι τόσο χαμηλό, ώστε ο πληθυσμός της χώρας μπορεί να ακολουθήσει τη μοίρα… των δεινοσαύρων ως το 2750, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που ανατέθηκε από την Εθνική Συνέλευση της Σεούλ. Υπό αυτή την αμφίβολη άποψη, η Νότια Κορέα είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει την γειτονική της Ιαπωνία: σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε πριν από δύο χρόνια, η Ιαπωνία θα εξαφανιστεί σε περίπου χίλια χρόνια. Αυτή η μελέτη προκάλεσε ιδιαίτερη σκέψη σε ορισμένους κύκλους, αλλά ενίσχυσε την κατάσταση του επείγοντος σχετικά με το δημογραφικό μέλλον της Ιαπωνίας.

Αλλά η Ιαπωνία τουλάχιστον ξεκινά με περισσότερο πληθυσμό, περίπου στα 127 εκατομμύρια σήμερα, περισσότερο από το διπλάσιο της Νότιας Κορέας. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η Νότια Κορέα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στον κόσμο, πολύ πιο κάτω από τον δείκτη αντικατάστασης του 2,1 παιδιά. Αν και τα στατιστικά στοιχεία διαφέρουν ελαφρώς, η μέση γυναίκα της Νότιας Κορέας έχει περίπου 1,25 παιδιά, σε σύγκριση με τα 1,40 παιδιά στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Μόνο το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν, το Μακάο και η Σιγκαπούρη έχουν χαμηλότερα ποσοστά.

Σύμφωνα με την έρευνα στην Νότια Κορέα, που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Έρευνας της Εθνικής Συνέλευσης, ο σημερινός πληθυσμός της χώρας των περίπου 50 εκατομμυρίων ανθρώπων θα πέσει στα 20 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα, υποθέτοντας ένα ποσοστό γονιμότητας 1,19 παιδιά ανά γυναίκα. Το Μπουσάν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, θα είναι η πρώτη που θα εξαφανιστεί το 2413, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ θα ακολουθήσει η Σεούλ το 2505.

Περιττό να πούμε ότι οι προειδοποιήσεις αφθονούν. Τα συμπεράσματα της έρευνας, κυρίως, παρακάμπτουν ορισμένα βασικά άγνωστα στοιχεία, όπως το θέμα της Βόρειας Κορέας και το μέλλον της κορεατικής χερσονήσου, ή τυχόν αλλαγές στην πολιτική για τη μετανάστευση στη Νότια Κορέα. Το ποσοστό γονιμότητας της Νότιας Κορέας θα μπορούσε να ανακάμψει. Το ποσοστό στη Νότια Κορέα έχει πράγματι σημειώσει άνοδο τα τελευταία χρόνια, από το χαμηλό του 1,08 το 2005, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ξεκινώντας από την άνοδο του Παρκ Τσουνγκ Χι στην εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Νότια Κορέα ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία για τον οικογενειακό προγραμματισμό, ενθαρρύνοντας ενεργά τις οικογένειες να έχουν λιγότερα παιδιά. Η πολιτική, η οποία επεκτάθηκε μέχρι και την δεκαετία του 1980, μάλλον δούλεψε καλά: «Ακόμα και δύο παιδιά ανά οικογένεια είναι πάρα πολλά για τον συνωστισμό στην χώρα μας» γράφει μια νοτιοκορεάτικη κυβερνητική αφίσα από τη δεκαετία του 1980. Το μεγαλύτερο παιδί του Παρκ, η σημερινή πρόεδρος Παρκ Γκέουν-χίε, δεν έχει απογόνους

http://blogs.wsj.com/korearealtime/2014/08/25/south-korea-to-go-extinct-by-2750/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 26/08/2014 08:40:06

  Να τους στείλουμε τους δικούς μας τους λάθρο να ανακάμψουν .

 2. KimKim avatar
  KimKim 26/08/2014 11:02:06

  Πρόεδρος τώρα ειναι η κόρη αυτού που κυβερνουσε το 1960.Κάτι σαν τους δικούς μας Παπανδρέου, Καραμανλήδες.Αλλά βγήκαν "δημοκρατικά" όλοι αυτοι όχι σαν τους βορειο κορεάτες.

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 26/08/2014 16:20:48

  Με συγχωρείτε αλλά 130 εκατομμύρια η Ιαπωνία μία χώρα μόλις σαν την καλιφόρνια; Πολλά, πάρα πολλά. Αν είχε τέτοια πυκνότητα πληθυσμου ο πλανήτης θα μιλάγαμε για μία γη με 70 δις ανθρώπους κι όχι 7 δις... Η Γερμανία ήδη έχει μειώσει τον πληθυσμό της 4 εκατομμύρια σε 10 μόλις χρόνια από περίπου 84 εκατομμύρια είναι τώρα στο 80+. Περαστικά... Μην πάμε μακριά, τα χάλια μας έχουμε κι εμείς...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.