#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/05/2011 08:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί δεν θέλω άλλες διασώσεις

Why I Won't Support More Bailoutsτου Timo Soini στην Wall Street Journal, 9 Μαϊου 2011

Όταν είχα την τιμή να οδηγήσω το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών στην εκλογική νίκη τον Απρίλιο, δώσαμε μια επίσημη υπόσχεση να αντιταχθούμε στα λεγόμενα bailouts των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Οι διασώσεις είναι προδήλως κακό για την Ευρώπη, κακό για τη Φινλανδία και κακό για τις χώρες που έχουν αναγκαστεί να τις αποδεχθούν. Η Ευρώπη υποφέρει από την οικονομική γάγγραινα της αφερεγγυότητας, τόσο των δημόσιων όσο και ιδιωτικών. Και αν δεν ακρωτηριάσουν αυτό που δεν μπορεί να σωθεί, υπάρχει ο κίνδυνος δηλητηρίασης σε ολόκληρο το σώμα.

Η επίσημη θέση είναι ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν πληγεί από μια κρίση ρευστότητας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μια στιγμιαία έγχυση κεφαλαίου, μετά την οποία τα πάντα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Αλλά αυτή η επίσημη εκδοχή είναι ένα ψέμα, αυτό που θεωρεί τους απλούς ανθρώπους της Ευρώπης για ηλίθιους. Αξίζουν πολύ καλύτερα από την πολιτική και τους ηγέτες τους.

Για να κατανοήσουμε την πραγματική φύση και το σκοπό των bailouts, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε ποιος πραγματικά οφελείται από αυτές. Ας ακολουθήσουμε τα χρήματα.

Με κίνδυνο να κατηγορηθώ για λαϊκισμό, θα αρχίσω με το προφανές: Δεν είναι ο ανθρωπάκος που οφελείται. Αυτός είναι που τον αρμέγουν και του λένε ψέματα για να διατηρηθεί σε λειτουργία το πτωχευμένο σύστημα. Πληρώνεται λιγότερο και φορολογείται περισσότερο για να παρέχει τα χρήματα που χρειάζονται για την διατήρηση του συστήματος Ponzi ( Ένα σύστημα Ponzi είναι μια πράξη απατηλής επένδυσης που πληρώνει αποδόσεις σε ξεχωριστούς επενδυτές, όχι από κανένα πραγματικό κέρδος που πραγματοποιεί η επένδυση, αλλά από δικά τους χρήματα ή τα χρήματα που καταβάλλονται από τους μετέπειτα επενδυτές. Με άλλα λόγια μία ¨πυραμίδα"). Εν τω μεταξύ, ένα είδος θανατηφόρου συμβίωσης έχει αναπτυχθεί μεταξύ των πολιτικών και των τραπεζών: οι πολιτικοί ηγέτες μας δανείζεται όλο και περισσότερα χρήματα για να πληρώσουν τις τράπεζες, οι οποίες επιστρέψουν την εύνοια με τον δανεισμό ολοένα και περισσότερων χρημάτων πίσω στις κυβερνήσεις μας, διατηρώντας το καθεστώς χωρίς δυσχέρειες.

Σε μια πραγματική οικονομία της αγοράς, οι κακές επιλογές ποινολογούνται. Όχι όμως εδώ. Όταν η αναπόφευκτη αποτυχία των υπερχρεωμένων χωρών της ζώνης ευρώ ήρθε στο φως, ένα μυστικό σύμφωνο έγινε.

Αντί να δεχτεί τις ζημίες από εσφαλμένες επενδύσεις, οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα την πιθανή κατάρρευση και την εθνική διάσωση ορισμένων τραπεζών, αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι απώλειες στους φορολογούμενους μέσω δανείων, εγγυήσεων και αδιαφανών δομών όπως το Ταμείο Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της Ιρλανδικής ΝΑΜΑ (National Asset Management Agency) και μιας σειράς φορέων ειδικής χρήσεως που κάνουν την Enron να φαίνεται απλούστατη. Ορισμένοι πολιτικοί το έχουν καταλάβει? άλλοι απλώς πανικοβλήθηκαν και έκαναν όπως τους είπαν.

Τα χρήματα δεν πήγαν για να βοηθήσουν χρεωμένες οικονομίες. Κύλησαν μέσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα Κράτη παραλήπτες στας ταμεία των μεγάλων τραπεζών και των επενδυτικών οίκων.

Επιπλέον σε αντίθεση με την επίσημη σοφία, ο δικαιούχος δεν θα ήθελε τέτοια «βοήθειαι», όχι με αυτόν τον τρόπο. Η φυσική επιλογή για αυτούς ήταν να παραδεχθούν την αφερεγγυότητα και να αφήσουν τους ιδιώτες δανειστές, όπου και αν αυτοί στηρίχθηκαν, να φάνε τις απώλειές τους.

Αυτό δεν ήταν να γίνει. Όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Brian Lenihan αποκάλυψε πρόσφατα, η Ιρλανδία αναγκάστηκε να λάβει τα χρήματα. Το ίδιο συνέβη και με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό José Sócrates, αν και μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμος από τον κ. Lenihan να το αποδεχτεί.

Γιατί αυτός ο εκβιασμός Βρυξελλών-Φρανκφούρτης οδήγησε τις χώρες αυτές να δεχθούν τα χρήματα σε συνδυασμό με προγράμματα «ανάκτησης», τα οποία θα καταλήξουν αναπόφευκτα σε αποτυχία; Επειδή χρειάζεται να ευχαριστήσουν τις τράπεζες που καταβροχθίζουν τους φόρους, οι οποίες διαφορετικά μπορεί να αρνηθούν να εμφανιστούν στην επόμενη Ισπανικό, Βελγικό, Ιταλικό ή ακόμη και Γαλλικό πλειστηριασμό ομολόγων.

Δυστυχώς για το τρέχον οικονομικό και πολιτικό καρτέλ, το σχέδιό τους δεν λειτουργεί. Ήδη στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι οικονομικά κατεστραμένες. Ποτέ δεν θα είναι σε θέση να εξοικονομήσουν και να αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα ώστε να εξοφλήσουν τα χρέη με τα οποία οι Βρυξέλλες τους έχουν φορτώσει στο όνομα της σωτηρίας τους.

Και έτσι, χωρίς καθαρισμό η γάγγραινα εξαπλώνεται. Ο Ισπανικός τομέας των ακινήτων είναι πολύ μεγαλύτερος και πιο αχαρτογράφητος από αυτόν της Ιρλανδίας. Δεν είναι μόνο οι Ισπανικές τράπεζες (cajas) που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Υπάρχουν μεγάλες ισπανικές τράπεζες, όπου ό, τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του ισολογισμού μπορεί να είναι ένα ζόμπι, όπως ακριβώς συνέβη στην Ιρλανδία για μια στιγμή. Ο χρόνος τρέχει, και το πρόβλημα δεν πηγαίνει μακριά.

Η σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν αποτελεί λύση. Θα θεσμοθετήσει το σύστημα μεταφοράς πλούτου από τους απλούς πολίτες σε συμβιβασμένους πολιτικούς και σε αποτυχημένους σε άλλη περίπτωση τραπεζίτες, δημιουργώντας ένα τεράστιο ηθικό κίνδυνο και καταστρέφοντας ό, τι απομένει από το ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο της Ευρώπης.

Μερικοί υπερασπίζονται το ΕSΜ, λέγοντας ότι η χρήση του θα απαιτεί πάντοτε ομοφωνία. Αλλά το σημερινό χάος με την Πορτογαλία δείχνει ότι η ελίτ των Βρυξελλών, θα επιδιώξει να επιβάλει ομοφωνία μέσω της πίεσης όταν δεν μπορεί να επιτευχθεί με την πειθώ. Η κατάργηση της ομοφωνίας είναι μόνο θέμα χρόνου. Μετά από αυτό έχουμε μία ολοκληρωμένη δημοσιονομική ένωση μεταφοράς που είναι προφανώς ενέχυρη στην αντιαναπτυξιακή συντεχνία των Βρυξελλών.

Ευτυχώς, δεν είναι πολύ αργά για να σταματήσει η αποσύνθεση. Για τις τράπεζες, χρειαζόμαστε ειλικρινείς, σοβαρές δοκιμασίες στρες. Σταματήστε την τρέχουσα πολιτικά εμπνευσμένη φάρσα. Αντίθετα, οι παράλληλες αξιολογήσεις να γίνονται από τις ρυθμιστικές αρχές και τις ανεξάρτητες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ενδιαφερομένων μερών και ακαδημαϊκών. Εμπιστοσύνη αλλά και επαλήθευση.

Αφερέγγυες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να κλείσουν, ώστε η αφερεγγυότητα να εκκαθαριστεί από το σύστημα. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αρχή της αγοράς να είναι ελεύθερη να αποτύχει.

Αν κάποιες τράπεζες ανακεφαλαιώνουν χρήματα των φορολογουμένων, οι φορολογούμενοι πρέπει να πάρουν τίτλους  ιδιοκτησίας σε αντάλλαγμα, και όλο το διοικητικό συμβούλιο να εκδιωχθεί. Αλλά πριν σχεδιαστεί οποιαδήποτε τέτοια συμμετοχή φορολογουμένων, είναι σημαντικό να εφαρμόζεται πρώτα "κούρεμα" ομολόγων .

Για το δημόσιο χρέος, η ελευθερία να αποτύχουν είναι πάλι το κλειδί. Σημαντική αναδιάρθρωση είναι αναγκαία για την πραγματική ανάκαμψη. Ναι, οι αγορές θα τιμωρήσουν κράτη που αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους, αλλά είναι επίσης γρήγορες στο να συγχωρούν. Τα τρέχοντα σχέδια καταστρέφουν την πραγματική οικονομία της Ευρώπης μέσω των αυξημένων φόρων και τη μεταφορά πλούτου από τις απλές οικογένειες στα ταμεία των αφερέγγυων κρατών και των τραπεζών. Μια αναδιάρθρωση που άφησε το χρέος μιας χώρας σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο και ενθάρρυνε την επιστροφή στις προσανατολισμένες πολιτικές ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία επάνοδο σε διεθνείς αγορές χρέους.

Αυτό δεν αφορά μόνο την οικονομία. Οι άνθρωποι αισθάνονται προδομένοι. Στην Ιρλανδία, τα εισερχόμενα κόμματα στη νέα κυβέρνηση υποσχέθηκαν να καταστήσουν τους προνομιούχους ομολογιούχους υπεύθυνους, αλλά κάτω από πίεση υπέκυψαν, αφήνοντας τους ψηφοφόρους τους με μια αίσθηση δημοκρατικής στέρησης  δικαιωμάτων. Η ελίτ στις Βρυξέλλες έχει δηλώσει ότι η Φινλανδία πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της, αλλά στις Βρυξέλλες σιωπούν ως προς το κατά πόσον οι εθνικοί πολιτικοί πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς τους ψηφοφόρους τους. Σε μια δημοκρατία, όπου θα κυβερνούν κάτω από τη συναίνεση του λαού, η δύναμη είναι δανεική. Κάνουμε ό, τι υποσχόμαστε, ακόμα κι αν κοστίζει ένα γεύμα στις Βρυξέλλες, ένα "αρνητικό" προφίλ των μέσων ενημέρωσης, ή μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Όταν στη μακρά νύχτα της Ευρώπης το 1939-45, ήρθε ο πόλεμος στη Φινλανδία με τις χιονοθύελλες του χειμώνα, η μητέρα μου ήταν ένα από τα οκτώ αδέλφια που μεγάλωναν σε μια μικρή φάρμα στην κεντρική Φινλανδία, όπου οι παππούδες μου τα έφερναν βόλτα με μια λιτή διαβίωση. Οι δύο νεαροί θείοι μου έσπευσαν στο μέτωπο και οι δύο τραυματίστηκαν σε δράση κατά τη διάρκεια της αιματοχυσίας της Ευρώπης . Ανατράφηκα να γνωρίζω ότι ο πόλεμος γενοκτονίας δεν πρέπει ποτέ ξανά να επισκεφθεί στην ήπειρό μας και κατανόησα τις αξίες και τις αρχές που οδήγησαν αρχικά στη δημιουργία αυτού που έγινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η Ευρώπη, αυτό το όραμα, ήταν αυτό που προσέφερε στο λαό της Φινλανδίας και όλη την Ευρώπη το δώρο της ειρήνης που βασίζεται στη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την επικουρικότητα. Αυτή είναι η Ευρώπη που αξίζει να έχουμε, γι 'αυτό με μεγάλη θλίψη βλέπω αυτό το σχέδιο να τίθεται σε κίνδυνο από μια πολιτική ελίτ που θα μπορούσε να θυσιάσει τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων της Ευρώπης, προκειμένου να προστατευθούν ορισμένα συμφέροντα των εταιρειών.

Η Ευρώπη μπορεί ακόμα να ανακάμψει από αυτή την μοιραία ασθένεια και την παρακμή. Η αφερεγγυότητα πρέπει να εκκαθαριστεί από το σύστημα και αυτό πρέπει να γίνει ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Αυτό το μονοπάτι δεν είναι εύκολο, αλλά είναι πάντα το σωστό μονοπάτι για τη Φινλανδία και την Ευρώπη.

GS

Ο κ. Soini είναι ο πρόεδρος του Κόμματος των Αληθινών Φινλανδών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sotos avatar
  sotos 11/05/2011 08:45:47

  Για να πω την αληθεια, δεν τα λεει και ασχημα ο κυριος !

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ sotos 11/05/2011 11:07:16

   Δεν τα λέει απλώς καλά. Λέει την αλήθεια. Μας λέει με απλά λόγια ότι:

   Μας δανείζουν οι χώρες της ΕΕ για να εξοφλήσουμε τους πιστωτές μας, δηλαδή τις αγορές. Μας λέει με πολύ καθαρό λόγο ότι μετατρέπουμε το χρέος προς τις αγορές, που είναι χρέος άνευ εμπράγματων εγγυήσεων, που είναι χρέος που διέπεται από το Ελληνικό δίκαιο και που οι όποιες διαφορές εκδικάζονται από τα Ελληνικά δικαστήρια σε χρέος προς κυρίαρχα κράτη. Χρέος που με κανένα τρόπο δεν μπορεί να μη έξοφληθεί.

   Μας γράφει γράμμα ο άνθρωπος και μας προειδοποιεί για την χωρίς πάτο τρύπα που χωνόμαστε. Που μάλλον μας χώνουν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί μας. Μας γράφει ότι εμείς οι απλοί πολίτες, τα παιδιά και τα εγκόνια μας θα πληρώσουμε τη ζημιά. Και μάλιστα στο διηνεκές.

   Μας στέλνει πακέτο και εμείς δεν θέλουμε να το παραλάβουμε.

 2. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 11/05/2011 09:40:23

  Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, κυρίως στα πολύ υψηλά εισοδήματα, που πιστεύουν ότι με το μνημόνιο θα ξεπεραστούν τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.
  Από την άλλη πλευρά το σύνολο του πληθυσμού στις πόλεις και τα χωριά, αγρότες, μισθωτοί, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και γενικά των μη προνομιούχοι θεωρούν, καθώς βιώνουν μια αρκετά δύσκολη κατάσταση, ότι οι συνθήκες θα χειροτερέψουν και η Ελλάδα θα βγει από αυτήν την περιπέτεια αρκετά ασθενημένη.
  Σε αυτό το σκηνικό υπάρχει και ο διεθνής παράγοντας, αναλυτές, πολιτικοί κ.α. που έχουν αρχίσει μεν να λένε ότι το πρόγραμμα σωτηρίας δεν λειτουργεί, όμως βλέπουν την κατάσταση από την πλευρά που τους συμφέρει και ανάλογα προτείνουν λύσεις προσαρμογής που έχουν ως κύριο στόχο να θυματοποιήσουν την Ελλάδα για να γλυτώσουν οι ίδιοι ή τα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούν. ( Ο κ. Soini έχει δίκιο, η Enron μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν ήταν πταίσμα)
  Πέρυσι τον Μάιο έλεγα ότι η ενεργοποίηση του λεγόμενου και μηχανισμού στήριξης δεν θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας προς το καλύτερο. Πίστευα ότι θα του δώσει μια ευκαιρία για παράταση ζωής 3 χρόνων μόνο για να εξυπηρετήσει τα δάνεια του παρελθόντος, με δάνεια, για να φτάσουμε στο τέλος της τριετίας να είμαστε στην ίδια ίσως και σε χειρότερη κατάσταση, επειδή:
  -Το κράτος θα συνέχιζε, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών να είναι αναποτελεσματικό, καθώς σε περιβάλλον κοινωνικής αστάθειας είναι σίγουρο ότι η φοροδιαφυγή και η διαφθορά θα αυξηθούν.
  -Ο τραπεζικός τομέας δεν θα έχει την δυνατότητα να στηρίξει την εγχώρια αναπτυξιακή διαδικασία, επομένως η χώρα θα αυξήσει την εξάρτηση της από τις εισαγωγές με ότι αυτό συνεπάγεται για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
  -Η μεσαία τάξη, οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι κ.α δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα, [επειδή θα περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία] να στηρίξουν μέσω της κατανάλωσης την εγχωρία αγορά, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την οικονομική εξόντωση της μικρομεσαίας επιχείρησης και την μεγάλη μείωση των φορολογικών εσόδων.
  -Δυνατότητα επενδύσεων θα έχουν μόνο ξένα ιδιωτικά κεφάλαια, ως γνωστό όμως τα ξένα κεφάλαια παίρνουν χωρίς να αφήνουν τίποτα στη χώρα, όπως και το φθηνό αλλοδαπό εργατικό δυναμικό που βρίσκεται και εργάζεται στη χώρα.
  - Η μεγάλη μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων, οι απολύσεις, η αύξηση της υποαπασχόλησης, η ανεργία, κ.α θα αυξήσουν σημαντικά το μέσο ποσοστό φτώχειας, η χώρα μας θα μετεξελιχθεί σε «γκέτο φτώχειας» κράτος-παρίας της ΕΕ, έτσι η Ελλάδα θα δοκιμαστεί στην ύφεση για χρόνια και η κοινωνική και οικονομική σταθερότητα θα κινδυνεύσει.
  -Το κυριότερο όπλο ενός λαού είναι η παιδεία του, οι μεγάλες περικοπές θα δημιουργήσουν σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της χώρας στο μέλλον. κ.α.
  Δυστυχώς, μόνο ένα χρόνο μετά, η εξέλιξη των πραγμάτων δικαίωσε όσους υποστηρίζαμε ότι το μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά.
  Από την άλλη πλευρά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύμφωνο σταθερότητας έχει αποτύχει προ πολλού, συνεπώς η Ευρώπη χρειάζεται ένα συνολικό, διαφορετικό σχέδιο εξόδου από την κρίση χρέους, χωρίς πακέτα στήριξης και μνημόνια.

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 11/05/2011 10:00:54

  Γι' αυτό η Φινλανδία έχει από τους υψηλότερους δείκτες ευημερίας.
  Έχω να ακούσω χρόνια πολιτικό
  - να είναι τόσο απλός, στέρεος και επεξηγηματικός
  - να συνδέει το παρόν με το παρελθόν
  - να αναδεικνύει τη συνέχεια της ιστορίας στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων.
  Μάς κατέστρεψαν οι πράσινοι αλήτες..

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Προφήτης 11/05/2011 12:19:13

   Ουδεις προφητης στο τοπο του !
   Ουδεις ασφαλτος!

   ΠΠ

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Προφήτης 11/05/2011 15:09:03

   ακριβώς, Προφήτη. Αυτός ο λόγος μιλάει στην καρδιά μας. Μπορεί να μην ξέρω οικονομικά, ξέρω όμως ότι τέτοιου είδους στέρεο λόγο χρειαζόμαστε για να πειστούμε, κι ας μην περιέχει τις χιλιάδες διαγράμματα και αποδείξεις, ούτε συναισθηματικές κραυγές ρομαντικών οραμάτων. Ειλικρίνεια, και μέτρο.

 4. Νίκος avatar
  Νίκος 11/05/2011 10:13:51

  Η καλύτερη ανάλυση εδώ και καιρό.
  Τα πράσινα νεοταξικά φασιστάκια πρέπει να πληρώσουν.

 5. Κρητικός avatar
  Κρητικός 11/05/2011 11:10:49

  απλα στην φιλανδια το να εισαι ικανος και αξιος και ευγενικος αξιζει κατι απαραπάνω απο ότι εδω αλλα και σε αλλες ¨Δημοκρατικές¨ ΄χώρες οπου με τον ενα η αλλο βαθμό κυβερνουν οι εξωνημενοι οι δουλοπρεπείς και οι δωσίλογοι.

 6. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 11/05/2011 11:52:15

  Μια χαρά τα λέει. Και τα διάφορα ΜΜΕ (κι ελληνικά) τον παρουσίαζαν ως μπαμπούλα..

 7. Aggelos avatar
  Aggelos 11/05/2011 12:02:30

  η ελλαδα δεν σωζεται με νεα δανεια,,οπως δεν σωζεται ο χρεωμενος απο καρτες με νεες καρτες..

  απλα πραγματα..

  θα χρειαστουμε να πουλησουμε αξιοποιησουμε κατι,,αλλα αναπτυξη και νεο χρημα συν ευρωπαικη πολιτικη κεντρικα απο την ευρωπαικη τραπεζα,,οχι με εμσαζοντες ιδιωτες

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/05/2011 12:17:24

  Τι λεμε 2 χρονια τωρα?? Τι φωναζουμε με καθε τροπο και με καθε επιχειρημα και αναλυση?
  Αν μιλουσα Φινλαδνικα θα γινομουν πιστευτος??? εε ΝΑ ΜΑΘΩ κ απ αυτα !!
  Εγω δε θα καταντησω να ζηλευω εναν βλαχο Φινλανδο ο οποιος τρεμει στα συνορα του το Ρωσσο και αγκαλιαζει την ΕΕ τσατσα.... και δεχεται ενεσεις και τεχνολογιες και συστηματα...

  Θελω οι Ελληνες ΣΗΜΕΡΑ να πιστευουν τους Ελληνες...!!! τα επιχειρηματα τους και να μην κανουν ανεξοδους αφορισμους οταν τους παρουσιαζεται η αληθεια την οποια αγνοουν !! Οι Ελληνες Σκεφτονται και γ αυτο μας φοβουνται! Οι συνΕλληνες να ακουν τους Ελληνες ! τα ιδια λενε(με) στη γλωσσα τους/.... και στην τελικη εδω ειμαι χωστα μου!!

  Μιλανε ολοι μιλανε και τα Φινλανδα... μεσα απο τη σιγουρατζα και την ησυχια στο σπιτι της τσατσας μας κανουν αναλυσεις! Ελατε εδω κατω ρε Φινλανδα να σας δω... ποσα νοκια πιανει ο σακος σας...

  ΠΠ

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/05/2011 12:55:37

   ΠΠ, δε νομίζω να λέει κάτι στραβό ο Φινλανδός. Ο δε λόγος του είναι πολύ πιο ώριμος απ' αυτόν των περισσοτέρων Ελλήνων πολιτικών.

   Όσα λές για τους Έλληνες, πολύ σωστά.

   Καιρός να κάνει το Antinews ένα αφιέρωμα σε συνέχειες με τα (πολλά) παραδείγματα επιτυχημένων Ελλήνων, εντός κι εκτός χώρας, ή των αξιόλογων συλλογικών προσπαθειών, όπου και όποτε συλλογικότητες/κοινότητες Ελλήνων κατάφεραν κάτι.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΝΙΚΟΛΑΣ 11/05/2011 13:11:43

    Νικολα,
    δεν λεει τπτ λαθος !! αυτο λεω !! τα λεμε κ εμεις και μεταξυμας τρωγομαστε 2 χρονια !!
    Μη μου μιλας για Ελληνες Πολιτικους και Οικονομικες αναλυσεις!!
    λενε οτι εμαθαν στα σχολεια τους !!! παπαγαλοι της θεωριας και αιχμαλωτοι των στατιστικων αναλυσεων και επεξηγησης των αριθμων!! με λιγα λογια.. αλλου γ αλλου !!!

    πρπει να βλεπουμε και το περιβαλλον το καθε σχολιαστη η ειδικου τυπυ Φιλναδνου. Αυτο επισημαινω.

    Η προοδος ειναι δεμενη με τη Γνωση.. η Γνωση δεν ειναι για ολους η ιδια αν και ειναι απολυτα αντικειμενικη και ΜΙΑ !!

    Οταν μπαινεις σε κουβεντες πως να σε πληρωσω και δεν πας στη βαση ΓΙΑΤΙ και ΤΙ και απο ΠΟΥ ειναι αυτα που θες να σου πληρωσω !! ΚΑΙ
    Δεν διεκδικεις οσα σου χρωστανε... ΚΑΙ
    δεν σχεδιαζεις δικα σου εργαλεια οπως αυτοι !!!....

    τι να τις κανεις τις στατιστικες αναφορες των δημοσιονομικων?? για να εχουν αποψη ολοι οι ασχετοι??!! και τροφη τα ΜΜΕ τα παντελως ασχετα με τα οικονομικα!!! μονα τα δανεια τους και την εξαρτηση τους γνωριζουν. μεχρι εκει.

    ΠΠ

    • Νίκος avatar
     Νίκος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/05/2011 18:35:43

     Πέστα ΠΠ.

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/05/2011 13:28:07

  Να τον χαίρεστε, όσοι σας μοιάζει και βρίσκετε μια χαρά όσα λέει!
  Αυτό είναι πραγματικός "Διεθνισμός"!
  "Ναι, οι αγορές θα τιμωρήσουν κράτη που αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους, αλλά είναι επίσης γρήγορες στο να συγχωρούν": Ο άνθρωπος πιστεύει ακράδαντα στις "αγορές" - όπως πάμπολλοι εδώ μέσα.
  Κατά τα άλλα παριστάνετε - μερικοί εδώ μέσα όπως και ο βόρειος "φίλος" σας, τους μή-νεοφιλελεύθερους: Αυτό ακριβώς που αποκρύπτεται, άν του προσθέσεις και τη γνώριμη λαικίστικη φρασεολογία, είναι ακριβώς η κλασική ακροδεξιά. Ο ορισμός της. Φινλανδικού, Ελληνικού, Κινέζικου ή άλλου τύπου.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Ο Θείος 11/05/2011 14:04:32

   Και τα τόσα που λέει για το ρόλο των τραπεζών?

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ victoria (true) 11/05/2011 14:09:07

    Αληθινή Βικτώρια, ήδη το έχω επισημάνει από κάτω:
    Amour fou, Crazy Love, τρελός έρωτας, όπως θέλεις πέστο.
    Οι ακροδεξιοί είναι και ανορθολογιστές και παμπόνηροι. Πάντα.

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ Ο Θείος 11/05/2011 14:18:41

     Αισθάνομαι πως ίσως έκανε κακό, ακριβώς γιατί με ορισμένα συμφωνούμε (καιρό) και τώρα άντε πάλι αυτά έγιναν 'ακροδεξιά λόγια'.

     Βέβαια, όπως το πάρει κανείς, γιατί η αντίσταση στις τράπεζες είναι και πατενταρισμένο αριστερό μότο, n'est-ce pas?

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Ο Θείος 11/05/2011 14:28:46

   Θείε, αν έχεις την καλωσύνη, πες μου πως λέγονται
   1. Αυτός (ο Ανδρέας) που δανείζεται και διορίζει ένα ρεμάλι σε θέση αργόμισθου στην Ολυμπιακή, τον πληρώνει να κάθεται 25,5 χρόνια, και μετά τον συνταξιοδοτεί στα 49 με 15.000 εφάπαξ και 2.240 σύνταξη.
   2. Το ρεμάλι.

   Για ενημέρωσή σου, και ο φαύλος και το ρεμάλι αυτο-αποκαλούνταν "σοσιαλιστές".

   Το ρεμάλι είναι γνωστός και τα στοιχεία ακριβή.
   Τα δανεικά τα πληρώνω εγώ, που δεν έχω πάρει ΕΝΑ ευρώ από τον δημόσιο τομέα.

   Ο Φινλανδός λέει πραγματικότητες, ότι οι τράπεζες(=αγορές) θα σε "τιμωρήσουν" δηλαδή θα σου ανεβάσουν το επιτόκιο ή/και δεν θα σε δανείζουν για ένα διάστημα, αλλά θα σε "συγχωρέσουν" δηλαδή μετά ένα διάστημα θα σε ξαναδανείσουν.

   Όταν "οι αγορές" σε δάνειζαν για να πληρώνεις το ρεμάλι, φώναζες;

   Όπως φωνάζεις τώρα "Ω μον ντιε λε μπολσεβικς " (από την αντίστροφη, για "ακροδεξιούς" υποτίθεται).

   Για λόγους διαδικτυακής εμπιστευτικότητας δεν θέλω να μάθω με τι ασχολείσαι και δεν θέλω να μου πεις, τυχόν για να τεκμηριώσεις τις θέσεις σου.
   Αλλά ή απομόνωσες τη φράση ή δεν έχεις σχέση με ενεργή οικονομική ζωή.

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ Προφήτης 11/05/2011 14:47:39

    Το μόνο Προφήτη, αν μου επιτρέπεις να πάω τη σκέψη σου λίγο παραπέρα...

    Ερώτηση "Όταν “οι αγορές” σε δάνειζαν για να πληρώνεις το ρεμάλι, φώναζες;"

    Απάντηση Κι αν δεν φώναζα, επειδή δεν ήξερα γιατί είμαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, αυτό δεν με κάνει ξαφνικά ένοχο απέναντι σε όλους τους έντιμους φορολογούμενους αναγνώστες του Focus, ούτε ήθελα στην πλάτη μου να πλουτίζουν ρεμάλια.

    Απάντηση 2 Κι αν εντέλει υπάρχει (όψιμη) ενοχή σχετικά με τον υπέρογκο δανεισμό, η ενοχή δεν είναι και στις δύο πλευρές? (δανειστή-αγορές, και δανειζόμενο?)

    Βρίσκω κι εγώ βάση σε αυτά που λέει ο Φιλανδός, με κάνει κάτι αυτό; Ξέρω μέσα μου αν πιστεύω σε 'άκρα' και όχι, δεν πιστεύω.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Προφήτης 11/05/2011 16:30:20

    Φίλε μου Προφήτη, με τον "Ανδρέα" (μα αυτός δεν ήταν άνθρωπος, ήταν ιδέα), έχει σχέση τώρα πιά (και δή "ερωτικήν") - μόνον το αμετανόητο πασόκ original, η "λλαική δεξιά" και of course η "αριστερά" (όπως λένε "στρίβεις αριστερά και τρακάρεις σε μπετονότοιχο").
    Ά, πέρασε μια φάση και η "Καραμανλική δεξιά" (του junior).
    Η τελευταία "σχέση", εφήμερος έρως ήταν μεν, με πολύ πάθος δε.
    Τυχαίο ήταν που αναφέρθηκα σε "ερωτικές σχέσεις αγάπης και μίσους";
    Κατά τα άλλα, ως ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι 2 (άν κατάλαβα καλά), δικαιούμαστε βέβαια να "κράζουμε" για τα ρεμάλια πάσης φύσεως. Συμπεριλαμβανομένων όμως, πλήν των διορισθέντων και των πολιτικών, και κάποιων "επιχειρηματιών", managers, Δημοτικών αρχόντων (νύν και μελλοντικών υποδίκων) κλπ κλπ.
    Αυτοί ακριβώς, που ρούφηξαν μπόλικο αίμα επί δεκαετίες, εύκολα θα τα βρουν με όσα λέει ο Φινλανδός δράκουλας (βολεύει για να ρουφήξουν κι άλλο), όπως τα είχαν βρεί το ίδιο καλά με τον "Ανδρέα" - ιδέα, με τον Κώστα της "ισχυρής Ελλάδας" ή τον Κωστάκη που ψιλογουστάρησε ένα φεγγάρι τον "Ανδρέα" - ιδέα.
    Με συγχωρείς, αλλά από Φινλανδούς, προτιμώ τον Άη Βασίλη.
    Τον λεγάμενο άς τον γουστάρουν αυτοί που γούσταραν τους προειρηθέντες και άλλους παλιότερους.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Προφήτης 11/05/2011 16:40:29

    “Οι αγορές” φυσικά και δάνειζαν για να πληρώνουν οι "φίλοι" μας το ρεμάλι. Και φώναζα, γιατί γενικώς δεν γουστάρω δανεικά, δανειζόμενους και δανειστές: "Δεν χρωστάω σε κανέναν κι ούτε θέλω πιό πολλά", που άδει και ο Βασίλαρος, προτιμώ να είμαι λιτός ίσως και ολίγον ασκητικός.
    Το πρόβλημα είναι, τώρα που τα ρεμάλια πάσης φύσεως την κάνανε μαζί με το κομπόδεμά τους - για City, Ελβετία ή Μπαρμπάντος, τώρα οι "αγορές" λένε "νιέτ: Δανείζουμε μόνον για ρεμάλια". Όταν τα ρεμάλια "φορτώσουν" τια αποσκευές γι' αλλού, οι "αγορές" τα ακολουθούν (τα ρεμάλια).
    Τα ρεμάλια ΕΙΝΑΙ μέρος των "αγορών". Ο Φινλανδός δράκουλας, ο φίλος των αγορών, ρίχνει τώρα σαν σουπιά τη φαιά μελάνη του, για να ξεχάσουμε "αγορές" και ρεμάλια και αντ' αυτών να κυνηγήσουμε κανέναν φουκαρά: Αυτό είναι ακριβώς το πόστο του κάθε φασίστα, στο καπιταλιστικό σύστημα.

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ Ο Θείος 11/05/2011 21:48:57

     Θείε, είναι αδύνατον να θυμώσω με όσους αγαπούν το Βασίλαρο, διότι τους θεωρώ σταυραδερφούς. Αλλά

     1. Δεν θα πω "χρέωσε τα σε μένα". Ώπα.
     Αυτό λες, επαγωγικά.

     2. Εξόχως ανησυχητική η λαρζές στο να δώσουμε υποθήκες, σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα στην αποδοχή δανεικών από τους «εταίρους». Εξηγείται από τους δεσμούς αγάπης με τους Γερμανούς;

     Αν μάς αγαπάνε να μάς δώσουν χωρίς εγγύηση. Σ’ αυτούς θα τα φάμε, πάλι.

     Οι "αγορές", που ήταν χωρίς εγγύηση χρέη, ήταν σε μεγάλο ποσοστό αυτών που τώρα θέλουν να σε δανείσουν με υποθήκη. Και αφού ξεφόρτωσαν στην ΕΚΤ τώρα ζητάνε ενέχυρα.

     Δεν τα λέω εγώ, ο Χέλμουτ Σμιτ τα λέει : "Πίσω από τη διάσωση της Ελλάδας βρίσκεται το συμφέρον ευρωπαϊκών τραπεζών"
     h**p://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=252584

     3.Τον σιχαμένο "ομοεθνή"καταπατητή μπορεί να τον διώξω από το επίμαχο. Τον εγκατεστημένο στις ομορφιές μου, δίκην 4ου Ράιχ, που φοράει σαγιονάρα με κάλτσα, όχι.

     Και το μη αστικό περιβάλλον να μείνει αδόμητο τοπίο, όπως μάς το κληρονόμησε η Φύση, ή αξιοποιήσιμο σε παραγωγές που τρέφουν τους ιθαγενείς, αντί για "αξιοποίηση" = μπετόν. Δες τις ισπανικές ακτές.

     4.Έξω από τα καζίνο βρίθουν οι τοκογλύφοι (αγορές) που "διευκολύνουν" τους προσερχόμενους (ρεμάλια). Ποτέ όμως δεν τούς δίνουν δανεικά με το πιστόλι στον κρόταφο .

     Διακρίνω την πολύ γνωστή στάση περί μη απόδοσης ενοχής, αρκεί να δηλώνει "φτωχός", "ταλαιπωρημένος", "σοσιαλιστής", "αριστερός", με το ηθικό πλεονέκτημα που "απέκτησε" κατ' επέκταση της ανοησίας του πολιτικού (σε αντίθεση με τον "οικονομικό") Μαρξ να αγιοποιήσει την εργατική τάξη και γενικώς τους «αδυνάμους».

     5. Σε ρώτησα πως πρέπει να αποκαλούνται Ανδρέας και ρεμάλι.
     Εγώ τους αποκαλώ φασίστες.
     Εσύ;

     «Φασισμός = Πολιτικοκοινωνικό σύστημα με κύρια χαρακτηριστικά την άρνηση του κοινοβουλευτισμού και τη θεοποίηση της κρατικής εξουσίας, που ασκείται με απάνθρωπο και αυταρχικό τρόπο, με κάθε μέσο, μέχρι και τρομοκρατία».

     Ο Φινλανδός είναι ο ακριβής καθρέφτης που λέγοντας την αλήθεια μάς «δείχνει άσχημους».

     Υπάρχει και ο «Καθρέφτη-καθρεφτάκι, πες μου πως είμαι η πιο όμορφη στον κόσμο».

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Ο Θείος 11/05/2011 15:55:07

   Όταν διαφωνούμε με κάποιο, το πιο εύκολο πράγμα είναι να του κολήσουμε μια ταμπέλα για να τον απαξιώσουμε. Λαϊκιστής, ακροδεξιός, ρατσιστής, φασίστας, ακραίος, τραμπούκος κλπ, είναι τα συνηθισμένα.

   Εγώ βρίσκω μια χαρά αυτά που λέει και μακάρι να μπορέσει να μπλοκάρει νέο δανεισμό της Ελλάδας, από τη Φινλανδία. Μακάρι να κάνει ότι αρνούνται να κάνουν οι Έλληνες πολιτικοί. Θα γλυτώσει και εμάς και τους φορολογούμενους της πατρίδας του.

   Αλλά εσύ Θείο δεν μας έχεις πει τι θέλεις. Τουλάχιστο εγώ δεν σε έχω διαβάσει. Εγκρίνεις το δανεισμό μας από τις χώρες της ΕΕ; Θέλεις αυτός ο δανεισμός να επεκταθεί και με νέο δάνειο από τα κράτη της ΕΕ; Θέλεις να υποθηκευτεί περιουσία του δημοσίου; Και αν ναι, πιστεύεις ότι το νέο μνημόνιο που θα αναγκαστούμε να υπογράψουμε για το νέο δάνειο, θα πετύχει;

   Τις δικές μου απόψεις τις γνωρίζεις. Όχι και πάλι όχι, έναντι οπουδήποτε κόστους.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αρματιστής 11/05/2011 16:54:19

    Εδώ ενέκρινα επί δεκαετίςς το δανεισμό από τις "αγορές¨ (που πήγε κυρίως στα ρεμάλια, φαντάζομαι δεν διαφωνείς σ΄αυτό)!
    Και τώρα μου ζητάς να μην εγκίνω το δανεισμό μας από τις χώρες της ΕΕ, που γίνεται από ανάγκη - κι όχι γι να παχύνουν κι άλλο τα ρεμάλια;
    Δεν καταλαβάινω τη λογική σου φίλε μου - και όσων άλλων λένε "καλές αγορές" - "κακός ο δανεισμός από το Δημόσιο των άλλων χωρών της ΕΕ".
    Σας πειράζει - θα μου πείτε - η ενδεχόμενη υποθήκευση - αλλά και η αξιοποίηση - Δημόσιας περιουσίας. Και ρωτώ: Τόσα χρόνια που η Δημόσια περιουσία μένει αναξιοποίητη, αυτό δεν σας πείραξε; Και ξέρουμε πολύ καλά γιατί μένει αναξιοποίητη: Για να τή λυμαίνονται και να την καταπατούν οι επιτήδειοι ιδιώτες - τα ρεμάλια που λέει ο Προφήτης. Γιατί δεν σας πείραξε αυτό; Επειδή είναι ιδιώτες, επειδή (κατά δήλωσή τους) είναι "ομοεθνείς";
    Τελικά, σας πειράζει η υποθήκη, όχι όμως η καταπάτηση ή η κλοπή Δημόσθις περιουσίας μας. Εδώ ακριβώς είναι η ρίζα του κακού που βιώνει η χώρα μας: Και η αίσθηση της πραγματικότητας μας λείπει, αλλά τελικά, ανεξαρτήτως προθέσεων, χάνεται και η εντιμότητα. Ο "ιδιώτης" έγινε ρεμάλι και ιδιοποιήθηκε το Κοινόν. Και οι λοιποί, τρώμε την παραμύθα που μας σερβίρει ο κάθε εγχώριος, Αμερικάνος ή Φινλανδός απολογητής της "αγοράς" - δηλαδή συνήγορος του συλλογικού ρεμαλιού.

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ Ο Θείος 11/05/2011 21:07:42

     Υπεραπλουστευτική απάντηση.

     Η άποψη μου είναι ότι η χώρα μας κακώς υπερχρεώθηκε. Μάλιστα τα χρέη οφέλησαν τους λίγους. Ήταν όμως χρέη στις αγορές και εδώ που φθάσαμε η μόνη μας λύση ήταν η "στάση πληρωμών", η συμφωνία με τους πιστωτές για αναδιαπραγμάτευση του χρέους, ή τέλος παντων κάτι τέτοιο. Φαντάζομαι ότι είναι μια δύσκολη απόφαση και θά έχει και βαρειές συνέπειες, αλλά κάποια στιγμή θα ξεπεραστούν. Η προσφυγή όμως στο δανεισμό από τα κράτη της ΕΕ το μόνο που έχει σαν αποτέλεσμα είναι να πάρουν στο ακέραιο τα χρήματά τους οι πιστωτές και εμείς να χρωστάμε στις χώρες της ΕΕ.

     Αν τώρα νομίζεις εσύ ότι απο αυτή τη κατάσταση θα ξεφύγουμε και δεν θα οδηγηθούμε στην υποτέλεια, αν και έχουμε ήδη οδηγηθεί, τότε τι να πω... Πιστεύεις ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές για να δανειστούμε και να επιστρέψουμε τα χρωστούμενα στην εε;;;

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/05/2011 14:04:44

  Και που θα έδινε την πρώτη του "παγκόσμια" συνέντευξη; Φυσικά, στη Wall Street Journal!
  Όλοι οι φασισταράδες και αγαπούν πολύ τη Wall Street, "μισώντας" την βεβαίως βεβαίως .
  Το γνωστό μείγμα αγάπης και "μίσους", που υπάρχει σε όλους τους παθιασμένους και τρελούς έρωτες.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Ο Θείος 11/05/2011 14:25:42

   Θείε, ο έρωτας τυφλός γαρ.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Ο Θείος 11/05/2011 15:58:16

   Και όλοι οι δικοί μας που έχουν δώσει συνέντευξη στην Wall Street Journal, είναι φασίστες;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αρματιστής 11/05/2011 16:56:59

    Άν λένε τα ίδια, ναί!

 11. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 11/05/2011 14:53:54

  πωπω θέλω και γω τώρα μια τέτοια μπυρίτσα!

 12. δρόμος avatar
  δρόμος 11/05/2011 15:20:58

  "Η Ευρώπη μπορεί ακόμα να ανακάμψει από αυτή την μοιραία ασθένεια και την παρακμή. Η αφερεγγυότητα πρέπει να εκκαθαριστεί από το σύστημα και αυτό πρέπει να γίνει ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Αυτό το μονοπάτι δεν είναι εύκολο, αλλά είναι πάντα το σωστό μονοπάτι για τη Φινλανδία και την Ευρώπη."

  Εγώ αυτό θα ήθελα να ακούσω από τον Σαμαρά στο Ζάππειο. Δίνει ελπίδα, συνδυασμένη με την απαραίτητη δικαιοσύνη. ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΠΕΙΘΕΙ.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ δρόμος 11/05/2011 15:26:31

   και, με την ευκαιρία:

   "Φίλες και φίλοι,

   Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει την Πέμπτη 12 Μαΐου και ώρα 11:00 π.μ. στο Ζάππειο την ολοκληρωμένη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η Γραμματεία Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της Ν.Δ. http://www.nd.gr/web/secretary-technology έχει δημιουργήσει την υποδομή που θα επιτρέψει να αναμεταδοθεί η ομιλία ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από τη νέα μας διαδικτυακή πύλη www.nd.gr και από τη σελίδα μας στο facebook http://www.facebook.com/neadhmokratia.

   Παράλληλα, στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της Ν.Δ. για το διαδίκτυο, δημιουργήσαμε ένα διαδικτυακό φόρουμ ανοιχτό σε όλους http://www.nd.gr/web/dialogos/4/-/message_boards/view_message/663345 στο οποίο μετά το τέλος της ομιλίας του Προέδρου θα γίνει διάλογος πάνω στα βασικά σημεία της. Σας καλούμε όλες και όλους σε αυτό το διαδικτυακό διάλογο. Η φωνή του πολίτη θα ακουστεί, η συμμετοχή του θα κάνει τη διαφορά !

   Γραμματεία Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας
   ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
   www.nd.gr"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.