«Γιατί ήρθε η ώρα να φύγει η Γερμανία από την ευρωζώνη»
21/07/2015 21:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Γιατί ήρθε η ώρα να φύγει η Γερμανία από την ευρωζώνη»

Σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Μπεν Μπερνάνκι, έχουν ζητήσει από τη Γερμανία να σηκώσει το βάρος και να τερματίσει τη δυσλειτουργία της ευρωζώνης. Ο Mehreen Khan σχολιάζει γιατί η μόνη εναλλακτική λύση είναι η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει προκαλέσει τόσο την κατακραυγή όσο και επαίνους για την πρότασή του, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα «διάλειμμα» από την ευρωζώνη. Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι σε καλύτερη θέση έξω από το ευρώ, ο οξύθυμος 72χρονος πέρασε έναν πολιτικό Ρουβίκωνα: επιβεβαίωσε ότι το ενιαίο νόμισμα ήταν τελικά «αναστρέψιμο».

Όμως, έχοντας σπάσει το μεγαλύτερο ταμπού του ευρώ, οι σχολιαστές πλέον υποστηρίζουν ότι αυτός που θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα και να απαλλαγεί από το ευρώ είναι η Γερμανία του Σόιμπλε και όχι η Ελλάδα.

Προσωπικότητες σημαντικές, όπως ο πρώην επικεφαλής της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, χρησιμοποίησαν την απόφαση της περασμένης εβδομάδας, να πιέσουν με ένα νέο, τιμωρητικό πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, ως μια ευκαιρία για να υπενθυμίσουν στη Γερμανία τις ευθύνες της στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ο Μπερνάνκι έγραψε στο blog του, τονίζοντας ότι η υπερβολικά αυστηρή δημοσιονομική πολιτική του Βερολίνου έχει τορπιλίσει τα όνειρα ευημερίας του ευρώ και τη «διαρκώς στενότερη» ολοκλήρωση μεταξύ 18 διαφορετικών οικονομιών.

Στην τελευταία αξιολόγησή του για την οικονομική ισχύ της Γερμανίας, ακόμη και το ΔΝΤ (που θεωρείται από πολλούς γερμανικούς κύκλους ως επικεφαλής της πειθαρχίας κατά των άσωτων Ελλήνων) προέτρεψε το Βερολίνο να λάβει «πιο φιλόδοξη δράση ... και να συμβάλει στην παγκόσμια εξισορρόπηση, ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ».

Μια κακότεχνη εξισορρόπηση

Το ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έχει οδηγήσει στο κύριο σύμπτωμα της επικίνδυνα κυρίαρχης θέσης της στην ευρωζώνη. Όντας ένα μέτρο της θέσης της οικονομίας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας έκανε ρεκόρ στην ευρωζώνη με 7,9% ή 215 δις ευρώ το 2014. Αναμένεται τώρα να ξεπεράσει το 8% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το επίμονα υψηλό πλεόνασμα εν μέρει αντανακλά τη δύναμη της Γερμανίας στις πολυδιαφημισμένες εξαγωγικές βιομηχανίες της. Αλλά και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν είναι ανησυχητικοί. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι τέτοιες χρόνιες ανισορροπίες αντικατοπτρίζουν επίσης μια «απροθυμία από τον επιχειρηματικό τομέα να επενδύσει περισσότερο στην Γερμανία».

Όπως σημειώνει επίσης ο Μπερνάνκι, το πλεόνασμα του ισοζυγίου ρίχνει «όλα τα βάρη της προσαρμογής στις χώρες με εμπορικά ελλείμματα, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν σε επώδυνο αποπληθωρισμό των μισθών και άλλων δαπανών για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές». Οι οικονομίες του Νότου, όπως η Ελλάδα, είναι βασικά θύματα του κόστους της προσαρμογής αυτής. Αλλά με τη Γερμανία στο μπλοκ, η πράξη εξισορρόπησης της ευρωζώνης δεν οδηγεί πουθενά. Η αρχική ρύθμιση μεταξύ των κρατών οφειλετών και πιστωτών, η οποία ξεκίνησε το 2008, «έχει σταματήσει από το 2012 και φαίνεται να είναι στα πρόθυρα της αντιστροφής» αναφέρει η Standard & Poor 's.

Το «μηδενικό έλλειμμα»

Η άλλη προβληματική περιοχή της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας είναι η εμμονή της κυβέρνησης με το «Schwarze Null», την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, για την επίτευξη ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Το Βερολίνο κατάφερε να πετύχει αυτόν τον μαγικό στόχο νωρίτερα φέτος. Το «Schwarze null» θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της γερμανικής οικονομικής ευρωστίας και σταθερότητας σε ένα επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον, αλλά έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής ως ένα ακόμα σύμπτωμα της δυσλειτουργίας της ευρωζώνης.

Ο οικονομολόγος Πολ ντε Γκράου το έχει βαφτίσει έναν οιονεί θρησκευτικό «φονταμενταλιστικό ισοσκελισμένο προϋπολογισμό». Η δημοσιονομική ακεραιότητα έχει επίσης προκαλέσει προβλήματα στις συνταγές του ΔΝΤ για τη γερμανική οικονομία. Το Ταμείο συνιστά το Βερολίνο να ρίξει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ σε επενδυτικά σχέδια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ένας στόχος στον οποίο η κυβέρνηση με συνέπεια υπολείπεται.

Γιατί θα βοηθούσε μια γερμανική έξοδος

Ο οικονομολόγος του Πρίνστον και πρώην επικεφαλής στα προγράμματα διάσωσης του ΔΝΤ, Ασόκα Μόντι, είναι από τους πιο πρόσφατους υποστηρικτές της γερμανικής εξόδου από το ευρώ. Ο Μόντι σημειώνει ότι η επιστροφή στο γερμανικό μάρκο θα παρέχει μια διπλή ώθηση στην υπόλοιπη πολιορκημένη ευρωζώνη: θα προκαλέσει αμέσως την πτώση της αξίας του ευρώ, την τόνωση των εξαγωγών στη νότια περιφέρεια και επίσης πολύ λιγότερη αναστάτωση στο υπόλοιπο μπλοκ από ένα πιθανό Grexit.

«Ένα γερμανικό μάρκο θα αγόραζε περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες στην Ευρώπη (και στον υπόλοιπο κόσμο) από ό,τι κάνει σήμερα το ευρώ, και οι Γερμανοί θα γίνονταν πλουσιότεροι αμέσως» γράφει ο Μόντι. «Τα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας στο εξωτερικό θα άξιζαν λιγότερο σε σχέση με το πιο ακριβό μάρκο, αλλά θα ήταν ευκολότερο να επιστραφούν τα γερμανικά χρέη».

Έξω από το ενιαίο νόμισμα, η γερμανική βιομηχανία θα αναγκαστεί να επιστρέψει σε ένα κόσμο προ-ευρώ, και συνεχώς να προσαρμόζεται στις δαπάνες του ανατιμημένου νομίσματος. Αλλά ο Μόντι προϋποθέτει ότι αυτή η μετάβαση, αν και θα είναι αρχικά ένα μεγάλο σοκ, δεν θα είναι νέα στις γερμανικές επιχειρήσεις. Ένα λιγότερο ανταγωνιστικό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να παρέχει ένα πολύ αναγκαίο κίνητρο για να παράγει η γερμανική βιομηχανία προϊόντα υψηλής ποιότητας και να βελτιώσει την υποτονική της παραγωγικότητα στον τομέα των υπηρεσιών, προσθέτει.

Σχέδιο περιορισμού της γερμανικής δύναμης

Η οικονομική υπεροχή της Γερμανίας στο πλαίσιο του ευρώ δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται. Ένας από τους παράγοντες που βρίσκονται πίσω από τον «δημοσιονομικό φετιχισμό» της είναι μια βαθιά ανασφάλεια για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας. Η Γερμανία είναι μία από τις οικονομίες που γερνούν ταχύτερα στον κόσμο, έχει ανάγκη της μαζικής μετανάστευσης, περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό και μια σημαντική ώθηση στα ποσοστά γεννήσεων της.

Και παρόλη την σχετική οικονομική ισχύ της, το ευρώ ήταν πάντα κατά βάθος ένα πολιτικό οικοδόμημα που σχεδιάστηκε για να ουδετεροποιήσει μια επανενωμένη Γερμανία πριν από 25 χρόνια. Παραδόξως, ο Μόντι λέει τώρα ότι η απελευθέρωση από τα δεσμά του ενιαίου νομίσματος θα μπορούσε να ανοίξει τελικά τον δρόμο στη Γερμανία να ενεργεί ως η «καλοπροαίρετη ηγεμονία» που χρειάζεται ένα λειτουργικό σύστημα σταθερής ισοτιμίας. «Για να μείνουν ενωμένα, τα έθνη της Ευρώπης μπορεί να χρειαστεί να χαλαρώσουν τους δεσμούς που τους συνδέουν τόσο σφιχτά», γράφει.

Η δημόσια όρεξη για μια γερμανική έξοδο από το ευρώ είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ωστόσο. Όμως, αφού αποκάλυψαν το σχέδιο για Grexit, ο Σόιμπλε και οι ομοϊδεάτες του θα πρέπει να υποστούν τις επιπτώσεις από τον ισχυρισμό ότι η νομισματική ένωση δεν είναι πλέον ιερή.

telegraph.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΣ Ζ. avatar
  ΝΙΚΟΣ Ζ. 22/07/2015 22:39:23

  Αρχίζουν να ωριμάζουν οι λογικές προτάσεις για την διάσωση της Ε.Ζ.η οποία είναι προφανές οτι έχει εισέλθει σε διαδικασία διάλυσης. Είναι προφανώς οτι δύο είναι οι λύσεις που της απομένουν: Είτε διαλύεται πλήρως η Ε.Ζ. και το Ευρώ μετά τις Γαλλικές εκλογές όπου το φαβορί είναι η Μαρίν Λεπέν, ή βγαίνει η Γερμανία και η ΕΕ ξαναμπαίνει στον αρχικό δρόμο της της πλήρους ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΟΠΟΙΗΣΗΣ σύντομα. Η Γερμανοκρατούμενη ΕΕ είναι προφανώς αδύνατο να συνεχιστεί μετά και απο τα πρόσφατα αποκαλυπτικά γεγονότα της πλήρους εξαφανίσεως της αλληλεγγύης και του εταιρικού πνεύματος όχι μόνο σε βάρος της Ελλάδος αλλά και ανάμεσα στα 4 μεγάλ κράτη της Ε.Ζ. Επίσης η συμπεριφορά των 10 "δορυφόρων" της Γερμανίας πρώην Ανατολικών κρατών καθώς και των κρατιδίων-πόλεων που ΟΛΑ μαζί έχουν τον μισό πληθυσμό της Ελλάδος, γελοιοποιεί κάθε έννοια ισοδυναμίας και αναλογικότητας μέσα στην Ε.Ζ. Είναι αστείο να εμφανίζεται η Ελλάδα με τα 11 εκατ. ΜΟΝΗ εναντίον 10 "κρατών" που ΟΛΑ μαζί έχουν λιγώτερους ψηφοφόρους απο την Ελλάδα. Θα μπορούσε να παρουσιάσει και η Ελλάδα 13 "Πρωθυπουργούς" σην Ε.Ζ. ανεξαρτητοποιώντας τις 13 της περιφέρειες και να κερδίζει μόνιμα τις πλειοψηφίες στο Eurogroup...

  • KM avatar
   KM @ ΝΙΚΟΣ Ζ. 23/07/2015 14:54:10

   Αυτά που γράφεις φίλε, είναι ευσεβείς πόθοι. Εγώ έχω μια καλύτερη πρόταση: καί να φύγει η Γερμανία από την ΕΕ καί να πεθάνουν τα πρωτότοκά τους τα παιδιά. Λες να τη δεχτούνε; Αφού είναι μαξιμαλιστές, και είδικά τώρα τελευταία, με την έξοχη ασίστ που τους έδωσε ο Τσίπρας και σκόραραν, έχουν σφίξει τις αλυσίδες σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα σταματήσουν ποτέ εκουσίως οι Γερμανοί να παρασιτούν εις βάρος της ηπείρου μας. Η δε ΕΕ δεν σημαίνει ότι θα διαλυθεί, μόνο και μόνο επειδή απομακρύνεται από τα ιδεαλιστικά μανιφέστα των ιδρυτών της και μετατρέπεται σε Γερμανικό ζωτικό χώρο. Δυστυχώς, δεν βλέπω προϋποθέσεις Γερμανικής ήττας βραχυπρόθεσμα - τις ελπίδες που είχα, τις σκότωσε ο Σύριζα. Μεσοπρόθεσμα ελπίζουμε, χωρίς όμως να έχουμε ακόμα τέτοιες ενδείξεις. Πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα όπως έχει, και όχι να την ερμηνεύουμε όπως θα θέλαμε να ήταν, επειδή δεν έχουμε γερό στομάχι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.