#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/04/2011 15:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανικότεροι των ...Γερμανών οι ΦιλανδοίΥπό τη δαμόκλειο σπάθη των Αληθινών Φινλανδών ξεκίνησαν σήμερα στη Λισαβόνα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων της πορτογαλικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησης έκτακτης δανειακής βοήθειας στην Πορτογαλία.

Ηδη ο Τίμο Σόινι, ο ηγέτης του ακροδεξιού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος που θριάμβευσε στις χθεσινές εκλογές στη Φινλανδία, ξεκαθάρισε σήμερα ότι πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας.

«Ασφαλώς και πρόκειται να γίνουν αλλαγές... Το πακέτο που έχουν σχεδιάσει δεν νομίζω να παραμείνει ως έχει...», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Σόινι αναφερόμενος στο πορτογαλικό πακέτο.

Εδώ και πολλούς μήνες οι Φινλανδοί εμφανίζονται ως «γερμανικότεροι των Γερμανών», εγείροντας διαρκώς ενστάσεις στην προσπάθεια κοινοτικής αρωγής των κρατών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, καθώς θεωρούν ότι «ο συνετός φινλανδός φορολογούμενος» δεν είναι δίκαιο να επιβαρυνθεί με το κόστος της διάσωσης των «σπάταλων και αφρόνων εταίρων».

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Μάρι Κιβινιέμι εξέφραζε τις ενστάσεις αυτές υπό την πίεση της προεκλογικής εθνικιστικής ρητορικής του Τίμο Σόινι.

Η χθεσινή αναμέτρηση ανέδειξε το λαϊκιστή ηγέτη σε ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων στη χώρα του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επηρεάζει πλέον άμεσα και όχι έμμεσα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Διαπραγματεύσεις υπό την σκιά του Σόινι

Την ώρα που στο Ελσίνκι ο Σόινι ξεκινούσε τις διερευνητικές επαφές με τα άλλα φινλανδικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Φινλανδία - αναλυτές χαρακτηρίζουν έως και συνταγματική εκτροπή το ενδεχόμενο να αποκλειστούν οι Αληθινοί Φινλανδοί από την επόμενη κυβέρνηση έπειτα από το εντυπωσιακό άλμα της εκλογικής απήχησής τους από το 4% στο 19% που πέτυχαν - στη Λισαβόνα η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατεςξεκινούσε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τον καθορισμό των όρων και τους ύψους του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ που πρόκειται να λάβει η Πορτογαλία.

Σημειωτέον ότι επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Λισαβόνα είναι ο έμπειρος από την εμπλοκή του στον αντίστοιχο δανεισμό της Ελλάδας, δανός εμπειρογνώμων Πόουλ Τόμσεν.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η Πορτογαλία, που είναι η τρίτη χώρα παρέμβασης της τρόικας έπειτα από την Ελλάδα και την Ιρλανδία, θα λάβει δανειακό πακέτο 80 δισ. ευρώ (ως γνωστόν η Ελλάδα συμφώνησε σε βοήθεια 110 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία σε βοήθεια 85 δισ. ευρώ).

Η προσφυγή στην τρόικα συνεπάγεται και για την Πορτογαλία παράκαμψη των αγορών, δηλαδή αναστολή του δανεισμού της από τις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, ο εκλογικός θρίαμβος των ευρωσκεπτικιστών (ίσως ο όρος «αντιευρωπαϊστών» είναι ακριβέστερος) της Φινλανδίας και βεβαίως οι πρωινές δηλώσεις του Σόινι πυροδότησαν νέες ασφυκτικές πιέσεις στην πορτογαλική αγορά ομολόγων (όπως άλλωστε και στην ελληνική και στην ιρλανδική), στέλνοντας το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου έναντι του γερμανικού στο επίπεδο-ρεκόρ των 599 μονάδων βάσης από τις 583 μονάδες που ήταν την Παρασκευή.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 9,34%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί και επεξεργάζεται το Bloomberg.

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων βαραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα των διαπραγματεύσεων στη Λισαβόνα, προς όφελος βεβαίως της ισχυρής πλευράς, δηλαδή των δανειστών της τρόικας.

Κι όλα αυτά από την εκλογική άνοδο ενός αντιευρωπαϊκού κόμματος σε μια μικρή σε πληθυσμό (μόλις 5,5 εκατομμύρια), αλλά ισχυρή οικονομικά χώρα-μέλος της ευρωζώνης.

BHMA

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/04/2011 15:41:58

  Οι Φινλανδοί είναι ερζάτς... Οι Γερμανικότεροι Γερμανοί είναι οι Σουηδοί, αλλά και οι Γερμανοί θέλουν τον λαγό τους...

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 18/04/2011 17:14:46

   Οπως και οι Αυστριακοι ! διαμελισμος μιτοχονδριων...

   ΠΠ

   • Orestios avatar
    Orestios @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/04/2011 18:48:41

    lol

 2. A.M. avatar
  A.M. 18/04/2011 15:54:10

  Μια χαρά τα λέει ο Σόινι!
  Και εγώ αν ήμουν Φινλανδός δεν θα ήθελα να πληρώνω εκτός απ τους φόρους που ήδη πληρώνω κανονικά στην χώρα μου και άλλα χρήματα για την διάσωση των Πορτογάλων, των Ελλήνων, των Ισπανών κ.ο.κ.

  Η κάθε χώρα οφείλει να κάνει τα κουμάντα της.
  Αν δεν μπορεί ας φαληρίσει.

  Και αν μια μικρή χώρα σαν την Φινλανδία μπορεί να έχει ισχυρή οικονομία λογικό είναι να σκέφτεται ο κάθε Φινλανδός ότι και οι άλλες χώρες μπορούν να έχουν ισχυρή οικονομία και ο λόγος που δεν έχουν είναι ότι είναι χωμένες στην διαπλοκή, στην λαμογιά, στο λάδωμα στην αρπαχτή στην φοροδιαφυγή και δεν συμμαζεύεται.

  Δεν είναι λογικό μια χώρα που έχει τακτοποιημένα τα οικονομικά της να μην θέλει να τα επιβαρύνει για να σώσει μια άλλη που δεν έχει την ικανότητα ή δεν θέλει να τακτοποιήσει τα οικονομικά της;
  Εγώ το βρίσκω λογικότατο.

  Και τον κάθε αξιωματούχο μιας χώρας πρέπει να τον κρίνουμε ως πολίτες της δικής του χώρας και όχι σαν πολίτες της Πορτογαλίας ή της Ελλάδας, και να τον χαρακτηρίζουμε αρνητικά επειδή τα όσα πρεσβεύει εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας του και όχι τα δικά μας.

  Κρίμα που εμείς δεν έχουμε στην Ελλάδα έναν Έλληνα Σόινι θάλεγα εγώ.

  • ThW avatar
   ThW @ A.M. 18/04/2011 16:06:36

   Α!!! σε παρακαλω !!!! Για τους Ελληνες παντα οι αλλοι φταινε.
   Συμφωνω μαζι σου +10000.

  • EtsiMareSei avatar
   EtsiMareSei @ A.M. 18/04/2011 17:54:20

   Ναι φταίμε και εμείς,αλλά καλύτερα θα ήταν να βλέπαμε όλη την εικόνα.
   Προς το συμφέρον λοιπόν των ευρωπαϊων βόρειων φίλων μας ήταν να μετατραπεί όχι μόνο η ελλάδα αλλά και όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε καταναλωτές να ανοίξει η στρόφιγγα των επιδοτήσεων στους αγρότες να δωθούν εύκολα δάνεια, να μπούμε στην ζώνη του ευρώ επι Σημίτη χωρίς βάσεις και αυστηρές προϋποθέσεις που απαιτούνταν.
   Αυτά τα σημεία έιναι που σε αφηνουν δύσπιστο σήμερα στο επιχείρημα οτι δεν γνώριζαν και οι δικοί μας αλλά και οι δικοί τους πολιτικοί.
   Ακόμη και σήμερα κερδίσμένοι πρόκειται να βγούν απο την όλη διαδικασία,όπως κέρδιζαν και τόσα χρονια άλλωστε με τις εξαγωγές τους,και μόνο εμείς θα βγούμε πάλι χαμένοι.
   Και το ΒΗΜΑ θα'ναι το πρώτο πάλι που θα επιχαίρει όπως επι κατοχής, για την νέα καταστάση που διαμορφώνονται στην ευρώπη και την νέα ευρωπαϊκή τάξη που θα πρέπει η ελλάδα να αποδεχτεί..θα τα ξαναζήσουμε φίλε Α.Μ. τα γεγονότα,μην χαίρεσαι τόσο..

 3. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 18/04/2011 16:17:22

  ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΕ ΔΑΝΕΙΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ??
  ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕΣ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ??????

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ ΣΠΥΡΟΣ 18/04/2011 16:47:39

   κρατικιστής, δηλ. σοσιαλιστής, και όλου του φάσματος αριστερός

 4. nasos avatar
  nasos 18/04/2011 16:28:24

  ας υποθέσουμε πως αύριο το πρωί η Ευρώπη είναι όπως την ονειρεύονται οι Αληθινοί Φινλανδοί και οι λοιποί Ευρωσκεπτικιστές,δηλαδή μια Ευρώπη χωρισμένη σε μικρά και αδύναμα κράτη που το καθένα έχει την μικρή εγωιστική του ατζέντα
  τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για μια μικρή χώρα όπως η Φινλανδία;
  το ποιο πιθανόν είναι ότι θα την έκανε μια μπουκιά η Ρωσία ή οικονομικά η Γερμανία
  έχουμε ζήσει αρκετά χρόνια μέσα στο περιβάλλον ασφάλειας και ειρήνης που μα προσφέρει η Ενωμένη Ευρώπη και πολλοί θεωρούν κάτι τέτοιο ως δεδομένο και μόνιμο,ενώ δεν είναι
  τουτέστιν αυτοί οι καραγκιόζηδες παίζουν εκ του ασφαλούς

  • Nikitas avatar
   Nikitas @ nasos 18/04/2011 17:39:09

   "...δηλαδή μια Ευρώπη χωρισμένη σε μικρά και αδύναμα κράτη..."
   Μα έτσι ήταν η Φιλανδία για πάρα πολλά χρόνια μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την είσοδό της στην ΕΕ. Ένα μικρό κράτος με μια Σοβιετική Ένωση δίπλα της και χωρίς να έχει ντιρεκτίβες των Βρυξελλών πάνω απ' το κεφάλι της.

   Είχε πάθει τίποτα; Είχε εξαναγκαστεί να αλλάξει νόμισμα; Είχε εξαναγκαστεί να χρηματοδοτεί με τους φόρους των πολιτών της Ελλάδες, Ιρλανδίες και Πορτογαλίες;

 5. SAS avatar
  SAS 18/04/2011 16:44:11

  Είναι ίσως παράλογο αλλά μάλλον έτσι θα μπουν σε κίνηση τα γρανάζια της αλλαγής . Και για να γίνω συγκεκριμένος . Οι βόρειοι λαοί έχουν την εντύπωση , που τους την καλλιεργούν έντεχνα οι κυβερνώντες τους , ότι οι πολίτες των χωρών του νότου είναι κάτι σαν τον τζίτζικα του παραμυθιού , κάθονται όλη τη μέρα και τρώνε τα λεφτά που αυτοί ως μυρμήγκια παράγουν και αποταμιεύουν . Αυτή τους την πλάνη θα μπορούσε να την καταρρίψει η ίδια η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης στις ώρες εργασίας και κάπου στον πάτο της λίστας στις αποδοχές . Φυσικά οι βόρειες χώρες θέλουν μια Ευρώπη ανοιχτή στο εμπόριο και στην διακίνηση των εμπορευμάτων τους αλλά συγχρόνως έκαναν ότι μπορούσαν για να καταστρέψουν την αγροτική βάση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλων των χωρών του νότου αφού με τις ποσοστώσεις και την αγροτική πολιτική που επέβαλαν οδήγησαν τα πράγματα ακριβώς εκεί . Και μην μου πει κανείς ας προσέχαμε γιατί έχω αηδιάσει με αυτή την συλλογική ευθύνη φτάνει πια . Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πουν όχι σ' αυτά τα προγράμματα '' διάσωσης '' και να διαλυθεί αυτό το εθνοκτόνο μόρφωμα της ΕΕ . Για να δούμε όταν χάσουν την αγορά των πεντακοσίων εκατομμυρίων πόσο καλά θα είναι .

  • Nikitas avatar
   Nikitas @ SAS 18/04/2011 17:46:02

   Ακόμα και να δεχτώ το παράδειγμα με τις "βόρειες" χώρες, πώς δικαιολογείται η ανάλογη αντίδραση των πρώην κομμουνιστικών χωρών όπως η Σλοβακία και η Σλοβενία;

   Τα πράγματα είναι απλά. Πως θα πειστεί ο πολίτης της Σλοβακίας ή της Σλοβενίας που παίρνει μισθό τρεις φορές κάτω από του Έλληνα, να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα; Ή την Ιρλανδία όπου οι πολίτες της έχουν τους υψηλότερους πλέον μισθούς στην ΕΕ;

   • SAS avatar
    SAS @ Nikitas 18/04/2011 18:35:52

    Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου όταν μιλάμε στο επίπεδο των πολιτών . Ναι ισχύει αυτό που λες γιατί να πληρώσουν αυτοί οι πολίτες τα χρέη άλλων κρατών .
    Έτσι όμως παραγνωρίζουμε την πολιτική κατεύθυνση που επέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια οι χώρες του βορά . Είναι σαν να λέμε σήμερα ότι δεν ήξεραν τίποτα από όσα συνέβαιναν και στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία και σε όλες τις άλλες χώρες που έχουν προβλήματα αλλά δεν τις πειράζει κανείς γιατί είναι ισχυρές .
    Είναι υποκρισία να λέμε ότι το πρόβλημα είναι οικονομικό , είναι καθαρά πολιτικό . Σήμερα το στοίχημα δεν είναι αν θα πάρουν τα λεφτά τους οι πιστωτές μας αλλά πόσο εύκολα και για πόσες δεκαετίες θα μας υποδουλώσουν .
    Ναι συμφωνώ μαζί σου να μην πληρώσει κανείς πολίτης τα λάθη όχι άλλων λαών αλλά του πολιτικού προσωπικού και των πολιτικών όλης της Ευρώπης .

 6. Νίκος avatar
  Νίκος 18/04/2011 16:56:14

  Άσχετο αλλά...σχετικό:
  Φιλλανδοί και όχι Φινλανδοί αν δεν κάνω λάθος. Τι λένε οι ειδήμονες του ζώρου επί του θέματος; Δεν"παθαίνει" συνείζηση το ν σε λ;

  Κι' αυτό Koska puhumme Kreikan oikein.

 7. Aggelos avatar
  Aggelos 18/04/2011 16:58:54

  καλα τα λενε οι Φινλανδοι,,
  μια χωρα 8εκ ειναι,,δεν μπορει η καθε μικρη χωρα να πληρωνει τα σπασμενα μιας αλλης μπορει και μεγαλυτερης..

  το σωστο ειναι κεντρικα η ευρωπαικη τραπεζα να κοψει χρημα,,για ολους απευθειας προς τα κρατη,,αλλα δεν το κανει -μεχρι να πεσει και η ισπανια- γιατι την εμποδιζουν οι νταβατζηδες ενδιαμεσοι μεγαλοτραπεζιτες,, που υπηρετει η μερκελ πχ..

  να ανοιξουν τα πουγκια,,τοσες δεκαετιες οι ευρωπαιοι ολοι πληρωνουμε τις βρυξελλες,με φπα και τοσους φορους..

 8. Iωνας avatar
  Iωνας 18/04/2011 17:50:08

  Δεν ειναι ακροδεξιοι

  εθνικιστες ειναι....

  ελεος...

 9. Brankaleon avatar
  Brankaleon 18/04/2011 18:21:46

  Mα όλη την Φινλανδία την έχουν αγοράσει οι Γερμανοί.
  Άσε και τα παλιά αισθήματα που έτρεφαν.
  Μωρέ μπας και πρέπει να απαντήσουμε με ένα ξεγυρισμένο μποϋκοτάζ στα φινλανδικά προϊόντα;
  Μή πως και στρώσουν κάπως οι φιλανδικοί κώλοι;

 10. Στέργιος avatar
  Στέργιος 18/04/2011 18:21:51

  Έχεις δει πώς ζούσαν στη Φινλανδία μέχρι το 1995; Σαν πρώην σοβιετική δημοκρατία ήταν. Νομίζεις ότι επειδή συνορεύει με τη Σουηδία, η χώρα της μοιάζει κιόλας κοινωνικοοικονομικά;

  • kareotis avatar
   kareotis @ Στέργιος 18/04/2011 19:10:27

   "Έχεις δει πώς ζούσαν στη Φινλανδία μέχρι το 1995; Σαν πρώην σοβιετική δημοκρατία ήταν"
   Όχι δα

   • diabolo avatar
    diabolo @ kareotis 19/04/2011 15:52:24

    exei dikio

 11. Aggelos avatar
  Aggelos 18/04/2011 18:33:52

  ναι,,κοψτε τα nokia..

 12. Poclen avatar
  Poclen 18/04/2011 19:12:24

  @Nikos
  το σωστό είναι:
  "Koska puhumme Kreikkaa oikein"

  για το άλλο θέμα: είναι αλήθεια ότι απαντάται στα λεξικά και με 2λ και 1λ και νλ.
  Για μένα το νλ είναι λάθος, και βλακώδες να προσπαθούμε με το ζόρι να προφέρουμε το νλ...οπότε 2λ ή για απλοποίηση στη δημοτική 1λ.
  Terveisiä Suomesta (με χαιρετισμούς από την Φιλανδία)

 13. Giannis_Analytis avatar
  Giannis_Analytis 18/04/2011 19:27:23

  Exoun apolyta dikio! Ipostirizoun to Kratos tous'!

 14. juliet avatar
  juliet 18/04/2011 19:59:59

  Κοντά στο ξενοδοχείο που μέναμε ,υπήρχαν δύο μονοκατοικίες,περνούσαμε και αν έβγαινε κάποιος απο το ένα να πάει στο άλλο μας χαιρετούσε,μετά είδαμε ότι ήτανε νοσοκομείο.Οι άνθρωποι που μπαινόβγαιναν ήτανε γιατροί ή νοσιλευτικό προσωπικό.Δεν είχαμε συνηθήσει στο Ελλάντα ,να μας καλημερίζουν το πρωΐ άτομα που συναντούσαμε και δη γιατροί .
  Οι Φινλανδοί είναι καλοί άνθρωποι ,πειθαρχημένοι .Οταν τους είπα οτι μου αρέσει η πατρίδα τους μ΄ευχαριστούσαν και καμάρωναν.

  • juliet avatar
   juliet @ juliet 18/04/2011 20:05:22

   Καιρός να γίνουμε ΕΛΛΗΝΕΣ για την ΕΛΛΑΔΑ.
   Θ α πληρώνουν οι κουτόφραγκοι τις ασυδοσίες τις δικές μας.
   Πείτε μου ,ποιός πλήρωσε για ατασθαλείες.Φτωχοί μπαίνουν και ζαμπλούτοι φεύγουν ,θα πρέπει να μας πληρώνουν οι ξένοι; Καλά εμείς είμαστε άφρονες και το δεχόμαστε ,αυτοί τι υποχρέωση έχουνε;

 15. η Dimi avatar
  η Dimi 18/04/2011 22:50:01

  Σ’ένα Χριστουγγενιάτικο ταξείδι στο χωριό του Αη Βασίλη στο Rovaniemi, κατάπληξη προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός μεθυσμένων και σωριασμένων στο πάτωμα του Βallroom του ξενοδοχείου, Φιλανδών. Γιά το πρωτοφανές αυτό θέαμα, το Front Desk ζήτησε συγγνώμη και μάς ενημέρωσε ότι oι Φιλανδοί έχουν το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στην Ευρώπη. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο αλκοολισμός, η απομόνωση, οι ατέλειωτες νύχτες και κυρίως οι ελάχιστες ώρες ισχνής ηλιοφάνειας ετησίως, είναι οι κύριοι λόγοι κατάθλιψης, εριστικών διαθέσεων και αυτοκτονιών των Φιλανδών.

  Ο Νόμος απαγορεύει ρητά τη κατανάλωση αλκοόλ σ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, με εξαίρεση τα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Με αποτέλεσμα, τις ημέρες των εορτών, όταν η Φιλανδία βουλιάζει από τουρίστες, οι καταθλιμμένοι και στερημένοι από αλκοόλ Φιλανδοί, να πίνουν εκτός ελέγχου και μέχρι αναισθησίας, να γίνονται κυριολεκτικά, χώμα! προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις στους κατάπληκτους επισκέπτες. Οι αποκρουστικές εικόνες των σωριασμένων Φιλανδών, οι υποχρεωτικές ισοθερμικές φόρμες σε θερμοκρασίες -20C° να προκαλούν δύσπνοια και δυσκινησία, άφησαν όχι ιδιαίτερα θετικές αναμνήσεις από τη πανέμορφη σε φυσικό κάλλος, Φιλανδία.

  Κατά γενική ομολογία οι Φιλανδοί, είναι εξόχως ιδιόρρυθμος και όχι ιδιαίτερα φιλικός λαός.

 16. Aggelos avatar
  Aggelos 19/04/2011 00:14:06

  μπα,,μα οι απολιτιστοι ελληνες πρεπει να γινουν πολιτισμενοι Φινλανδοι,,
  ε?

  2 πρωτες αιτιες θανατου,,αλκολισμος,αυτοκτονιες,,,
  τι ωραιες πολιτισμενες χωρες,,αν δειτε τα παγκοσμια οικονομικα στοιχεια θα νομιζεις οτι οι σκανδιναβικες χωρες ειναι παραδεισοι επι της γης..μεχρι να πας εκει..

 17. Aggelos avatar
  Aggelos 19/04/2011 00:16:07

  ειναι απλα απογονοι των βικινγκς,,μονο τα κερατα απο το κεφαλι εβγαλαν,,ολα τα αλλα ιδια μεινανε..

  • nostos avatar
   nostos @ Aggelos 19/04/2011 01:04:28

   Ela xriste ston topo sou . Oi Finlandoi apogonoi Vikings! Ti na pei kai i pagkosmia istoria. Sikwnei ta xeria psila.

   • Menippos avatar
    Menippos @ nostos 22/04/2011 01:13:18

    Μα είναι. Δανοί, Σουηδοί, Νορβηγοί, Φινλανδοί, Εσθονοί. Μάλιστα, οι 2 τελευταίοι ήταν κι οι χειρότεροι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.