#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/06/2011 19:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανικός εμφύλιος για την Ελλάδα


Ο επιμερισμός των βαρών για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα και η υπαναχώρηση της Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με τον Σαρκοζί, για εθελοντική και όχι υποχρεωτική, συμμετοχή τραπεζών και ιδιωτών πιστωτών στη νέα βοήθεια, προκάλεσαν σάλο στη Γερμανία. Για διάλυση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές λόγω της ελληνικής βοήθειας, μιλούν οι Σοσιαλδημοκράτες..
Την καταδίκη του συνόλου της γερμανικής αντιπολίτευσης αλλά και των κυβερνητικών εταίρων Ελεύθερων Δημοκρατών, προκάλεσε η υπαναχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ και η συμφωνία της με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί για την συμμετοχή τραπεζών και ιδωτών πιστωτών εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά στα κόστη του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η αναταραχή στο Βερολίνο είναι τέτοια που εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών έκανε λόγο για ενδεχόμενη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ και πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, λόγω της ελληνικής κρίσης.

"Η ιδέα της εθελοντικής συμμετοχής των τραπεζών είναι γελοία", δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ, οικονομικός εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος πρόσθεσε μάλιστα ότι η παρακμή της επιρροής της Γερμανίας στην Ευρώπη είναι απίστευτη και εφιαλτική.

Ο Σβεν Γκίγκολντ, οικονομικός εκπρόσωπος του κόμματος των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτήρισε την όλη συζήτηση γύρω από την συμμετοχή των ιδιωτών "παράλογη" και πρόσθεσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θέτει την ατζέντα στην Ευρώπη.

"Εχουμε τεράστια προβλήματα ακόμη και στη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων", δήλωσε ο Γκίγκολντ. "Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να κάνουν εθελοντικές συμφωνίες. Αντίθιετα, πρέπει να φτιάξουμε κανόνες και να τους επιβάλλουμε".

Ακόμη και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών που συμμετέχει στην κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, εμφανίζεται να διαφωνεί με τον συμβιβασμό στον οποίο προχώρησε η Αγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο αντιπρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών, Φόλκερ Βίσιγκ, δήλωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν είναι δυνατόν να απλώς να αναμένει να λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα ο φορολογούμενος.

"Ανεύθυνη κινδυνολογία"
Εκπρόσωποι των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αντέδρασαν έντονα στις προειδοποιήσεις εκ μέρους του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD για επαπειλούμενη διάλυση της κυβέρνησης, εξαιτίας των διαφωνιών για τη βοήθεια στην Ελλάδα.

Η απόπειρα καλλιέργειας κλίματος αποτυχίας της γερμανικής κυβέρνησης εξαιτίας της διαχείρισης της δύσκολης κατάστασης για το κοινό νόμισμα είναι "ανεύθυνη", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών, Πάτρικ Ντέρινγκ.

Ο σοσιαλδημοκράτης Τόμας Όπερμαν, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής
ομάδας του SPD, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για πιθανή διάλυση του κεντροδεξιού συνασπισμού και ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Νέες δηλώσεις Μέρκελ
Η καγκελάριος πάντως, ενόψει των αντιδράσεων εντός Γερμανίας, υπερασπίστηκε το βράδυ της Παρασκευής τη συμφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Ομως, τόνισε πως η συμμετοχή αυτή πρέπει να έχει "ουσιαστικό" χαρακτήρα.

Πρέπει να επιδιωχθεί μία "ουσιαστική συμμετοχή" των ιδιωτών πιστωτών είπε η καγκελάριος Μέρκελ σε σύσκεψη 140 προέδρων περιφερειακών οργανώσεων του
κόμματός της CDU.

"Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει δημόσια ή σε συνεντεύξεις τύπου", είπε η Μέρκελ παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. Προς το παρόν η συμμετοχή ιδιωτών είναι εφικτή μόνον σε εθελοντική βάση. Δεν υπάρχει "κανονιστικό εργαλείο" για την υποχρεωτική συμμετοχή, γίνεται όμως η επεξεργασία του στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού στήριξης από το 2013, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι δεν υπάρχει διάσταση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε επιστολή προς τους ομολόγους του της Ευρωζώνης είχε προτείνει επταετή επιμήκυνση για τα ελληνική ομόλογα.

Όπως είπε η Αγκελα Μέρκελ, εάν οι ιδιώτες πιστωτές δεχθούν την επιμήκυνση πέντε ετών για τα ομόλογα που λήγουν σε δύο χρόνια, θα μειωθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και θα δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα.

Η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει να το πρόβλημα να παραμείνει "υπό έλεγχο" και πρόσθεσε ότι η "πτώχευση της Ελλάδας δεν είναι επιλογή". Η πτώχευση μιας χώρας έχει αστάθμητες συνέπειες, για πολλές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης", κατέληξε.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63156973

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δήμος avatar
  Δήμος 18/06/2011 19:41:36

  Αυτό πρέπει να το διαβάσει περισσότερος κόσμος:

  H Handelsblatt είναι η σημαντικότερη οικονομική εφημερίδα της ηπειρωτικής Ευρώπης, η παληότερη, μεγαλύτερη και εγκυρότερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας. Εκδίδεται στο Ντύσελντορφ, βιομηχανική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τη διευθύνει ο Γκάμπορ Στάινγκαρτ, οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμων, συγγραφέας πολλών best-sellers. Φιλέλλην και πεπεισμένος ευρωπαϊστής, μας μίλησε για το ελληνικό/ευρωπαϊκό ζήτημα.

  Ερώτ. Πως βλέπετε τη νέα συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ. Θα δουλέψει;

  Απ. ‘Oχι. Οι δυτικές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ αγοράζουν χρόνο. Δεν βοηθάει. Χρειαζόμαστε πραγματική λύση. Δεν είναι πολύ σοφό να καταπολεμάς κρίση χρέους με τεράστια νέα χρέη.

  Ερ. Η εναλλακτική;

  Απ. Αναδιάρθρωση. Διαπραγμάτευση για ανακούφιση από το χρέος. Λες σε όσους πήραν ρίσκο, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, ελάτε να βρούμε λύση, για να αποσπάσει κάτι η Ελλάδα. Χρειάζεστε αέρα να αναπνεύσετε. Προσθέτοντας χρέος σε μια ήδη υπερχρεωμένη Ελλάδα θα έχεις βαθύτερη κρίση, αύξηση χρέους, διάλυση του ηθικού.

  Ερ. Μα σχεδόν όλοι λένε ότι μία είναι η λύση: λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, πλήρης αποπληρωμή…

  Απ. Λάθος. Τι μάθαμε από την ιστορία; Ο Σακς και τα παιδιά του Σικάγου πήγαν στη Μόσχα να συνεφέρουν την οικονομία με αυστηρή λιτότητα. Η χώρα διαλύθηκε. Ο Σακς αποκήρυξε τη συνταγή του! Οι Γερμανοί αποφασίσαμε στην ενοποίηση ότι δεν έχει νόημα να κόβεις δαπάνες και να αυξάνεις φόρους. Επενδύσαμε πολύ, αυξήσαμε τις εργατικές αμοιβές στην Ανατολή. Είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Το πρόγραμμά μας δούλεψε γιατί ήταν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από όσα κάνουμε στην Ελλάδα.

  Περισσότερα:

  http://konstantakopoulos.blogspot.com/2011/06/blog-post_15.html

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Δήμος 19/06/2011 01:25:19

   Φιλέλλην και πεπεισμένος ευρωπαϊστής χμμ....
   αλλα και οπαδος της συμμετοχης των ιδιωτων πιστωτων.. δηλ. της χρεωκοπιας και κατα συνεπεια του οριστικου κλειδωματος της Ελλαδας εκτος αγορων.
   Τετοιος Φιλελλην δηλ. τοκογλυφικα επιτοκια και επαχθης οροι στα δανεια της Τροικας μαζι με συμμετοχη ιδιωτων σε αναδιαρθρωσεις - την Ελλαδα στο αποσπασμα.
   Ευχαριστω δεν θα παρω..

 2. armagedon avatar
  armagedon 18/06/2011 21:17:01

  ΣΩΣΤΟΣ

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/06/2011 23:01:39

  Στη Γερμανία έχουν το Σεπτέμβριο εκλογές για το Ομόσπονδο κράτος - πόλη του Βερολίνου, το οποίο κυβερνάται σήμερα από συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς. Η ήττα του CDU της Μέρκελ και του συγκυβερνούντος στην Ομοσπονδία FDP είναι βέβαιη (η 6η στη σειρά σε ενάμισυ χρόνο, μετά τη Βόρεια Ρηνανία, Αμβούργο, Ρηνανία-Παλατινάτο, Βάδη-Βυρτεμβέργη και Βρέμη). Το νέο είναι η έντονη πτωτική τάση του CDU στο Βερολίνο. "Παίζεται" επίσης άν πρώτο κόμμα που θα έχει τον τοπικό Πρωθυπουργό, θα είναι το SPD (οπότε ενδεχομένως, άν βγάινουν τα "κουκιά" θα συνεχίσει την κυβερνητική συμμαχία με την "Αριστερά") ή οι Πράσινοι.
  Η νέα στρατηγική της ηγετικής ομάδας του CDU φαίνεται να είναι η προσέγγιση πρός τους Πράσινους ως πιθανού συμμάχου. Υπάρχει όμως ισχυρότατη αντίσταση μέσα στους κόλπους του κόμματος. Φαίνεται πάντως ότι η Μέρκελ ευθυγραμμίζεται με τη γραμμή Σόιμπλε και το "δαχτυλίδι" του κομματικού διαδόχου πάει στον φιλόδοξο Ομοσπονδιακό υπουργό Περιβάλλοντος Ρέττγκεν.
  Το FDP δεν θα θελήσει σύντομα γενικές Ομοσπονδιακές εκλογές, διότι κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής. Τα δημοσκοπικά δεδομένα είναι αμείλικτα.
  h**p://www.spiegel.de/flash/flash-24389.html
  Η προοπτική κυβερνητικής πτώσης και πρόωρων γενικών εκλογών απομακρύνεται λοιπόν. Για 2 λόγους: Αφενός είναι "θάνατος" για το μικρό κυβερνητικό εταίρο FDP, αφετέρου η ηγετική ομάδα του CDU Μέρκελ - Σόιμπλε - Ρέττγκεν χρειάζεται χρόνο για να περάσει στο κόμμα τη νέα στρατηγική και να επιχειρήσει να "φλερτάρει" με τους Πράσινους. Υπάρχει όμως πάντα σοβαρός κίνδυνος από αδέσποτους "αντάρτες": Τόσο το CDU όσο και το FDP, έχουν τους "Φλωρίδηδες" και "Λιάνηδες" τους.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Ο Θείος 19/06/2011 01:33:45

   'Θειο' πολλα κρατιδια, συμμαχιες, πρασινοι - και τα German politics περιπλοκα,
   αυτο που μυριζομαι η περιρεουσα ατμοσφαιρα δεν ειναι ιδιαιτερα φιλο-Ευρωπαικη, φιλελληνικη . και το εχω επισημανει παλι - ελπιζω να κανω λαθος - οι πολιτικοι ακουνε τη βαση και απο'τι ακουω η βαση διαβαζει 'Bild'

   (στο αλλο ποστ ειχες πει 'τεχνητη χρεωκοπια' οπως 'τεχνητο οφσαιτ'
   ..και το παιξε το 'τεχνητο οφσαιτ' ο ΓΑΠ!!)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.