#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/10/2012 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανικά ΜΜΕ:"Το πιο δύσκολο ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ"Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η προγραμματισμένη για την Τρίτη επίσκεψη της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα θεωρείται από ολόκληρο το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού συστήματος μια μεγάλη ευκαιρία για τη δόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στέλεχος του SPD Μάρτιν Σούλτς σημείωσε ότι «η Μέρκελ πρέπει να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι Γερμανοί είμαστε αλληλέγγυοι». Σε συνέντευξή του στην Leipziger Volkszeitung δἠλωσε ότι η Μέρκελ «πρέπει να επιδείξει ότι βοηθάμε στα κοινά συμφέροντά μας και ότι δεν είμαστε ο πλούσιος θείος που τα ξέρει όλα καλύτερα». Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Rainer Brüderle υποστηρίζει επίσης ότι η επίσκεψη είναι ένα «σαφές σημάδι της αλληλεγγύης μας προς την Ελλάδα», ενώ ο ΥΠΕΞ Guido Westerwelle του ιδίου κόμματος παρουσιάζει την επίσκεψη ως κίνηση αναγνώρισης των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης.

Δεν παραγνωρίζεται φυσικά η κρισιμότητα της συγκυρίας, καθώς και το γεγονός ότι η Καγκελάριος δεν έχει την καλύτερη φήμη σε πλατιά στρώματα του ελληνικού λαού. Η εφημερίδα Die Zeit φέρει ως τίτλο «Η Μέρκελ συναντά την συμπυκνωμένη οργή πολλών Ελλήνων», ενώ οι Financial Times Deutschland σημειώνουν την αναγκαιότητα: «Η Μέρκελ πρέπει να μιλήσει στην Αθήνα ξεκάθαρα». Παντού αναφέρονται τα μέτρα ασφαλείας που θα παρθούν, ο αριθμός των «7000 αστυνομικών», η πληροφορία ότι «τέτοια μέτρα δεν έχουν παρθεί από την επίσκεψη του Κλίντον στην Αθήνα», ενώ κάποιοι περιγράφουν τις προετοιμασίες ως ακόμα προσεκτικότερες και εκτενέστερες από αυτές επί Κλίντον. Στις σχετικές αναλύσεις (όπως στην Die Welt) δεν παραλείπεται η αναφορά στην αποστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τις «συνθήκες Βαϊμάρης» ή το «νεοναζιστικό κόμμα».

Αποτελεί σχεδόν κοινό τόπο στον γερμανικό τύπο ότι αυτό το ταξίδι έπρεπε να είχε λάβει χώρα εδώ και καιρό. Ο στόχος της Μέρκελ δεν είναι να δει την κατάσταση στην Ελλάδα ιδίοις όμμασι, αυτό θα απαιτούσε άλλου είδους πρόγραμμα, αλλά να δείξει στους Έλληνες ότι είναι με το μέρος τους. Γι’ αυτό, «αυτό το ταξίδι στο εξωτερικό θα είναι το πιο δύσκολο και ευαίσθητο της θητείας της».

Η δουλειά του υποφαινομένου εδώ είναι να μεταφέρει το «κλίμα» του γερμανικού τύπου, όχι να προβεί σε αξιολογικές κρίσεις. Όμως, μια ματιά στην Bild αρκεί για να βρουν οι σκληρότεροι των διαδηλωτών της Τρίτης μια βάση αναφοράς για τις απόψεις τους. Η «βασίλισσα του κίτρινου τύπου» Bild φέρει ως τίτλο άρθρου: «Μην ενδώσεις, Καγκελάριε». «Κανονικά οι Έλληνες πολίτες θα έπρεπε να υποδεχθούν την Μέρκελ με αφίσσες της και να κουνάνε σημαιούλες της Γερμανίας». «Ο Γερμανός φορολογούμενος έχει ματώσει αρκετά για την Ελλάδα-Καταστροφή. Και αρκετά σημαίνει αρκετά!». «Ποιός εγγυάται για την ασφάλεια της Καγκελαρίου μας;» και λοιπά και λοιπά. Τα δε σχόλια των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν την καλύτερη πλευρά των Γερμανών: μιλούν για την Ελλάδα λες και είναι κάποιος ενοχλητικός επισκέπτης που πρέπει να διωχθεί κακήν κακώς από το σπίτι των ενάρετων, αναρωτιούνται για τις διαδηλώσεις αν «αυτό είναι το ευχαριστώ που τους σώσαμε», αναβιώνουν όλα τα στερεότυπα που εξέθρεψε μια συγκεκριμένη αποκρουστική εκδοχή περί δημοσιογραφίας τα τελευταία δύο δυόμισι χρόνια.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με την πρόεδρο της ομάδας βουλευτών φιλίας Γερμανίας-Ελλάδος Annette Groth, η Μέρκελ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα για τις «εξωφρενικά αρνητικές» αναφορές σχετικά με την χώρα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Υπήρξε τεράστια πτώση στις επισκέψεις τουριστών από τη Γερμανία, ακόμα και συχνοί επισκέπτες είχαν ακυρώσει τις διακοπές τους στη χώρα για το φόβο των «αντιποίνων». «Αυτή η δημοσιογραφία δίνει μια εντελώς ψευδή εικόνα για την Ελλάδα και σπέρνει μίσος και σύγκρουση»...

Η β΄ εθνική του γερμανικού τύπου είτε αναρωτιέται αν η Μέρκελ «φέρνει κάποιο δωράκι, κάποια καλή έκπληξη για τον Σαμαρά» είτε... πιέζει για να μην φέρνει. Όμως, καμμία από τις εφημερίδες πρώτης γραμμής δεν διατυπώνει την υπόθεση ότι στην Ελλάδα θα ειπωθεί κάτι πολύ διαφορετικό από τα γνωστά: αντ’ αυτού δίνουν βαρύτητα στην ίδια την σημαντική της πρόσκλησης, στο γεγονός ότι χαλυβδώνει την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ και την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να μην «παίξει με τη φωτιά». Παρά ταύτα, παρά τις μη συγκεκριμένες προσδοκίες από τα ίδια τα λεχθησόμενα, όλοι αναμένουν εναγωνίως το τί θα ειπωθεί τελικά στην ίδια την συνάντηση. Ακόμα και μικρές λεπτομέρειες στις διατυπώσεις της Καγκελαρίου θα αναλυθούν εξονυχιστικά: έδωσε «πολύ θάρρος» στην Ελλάδα; Δεν την υποστήριξε όσο θα έπρεπε; Υπονόησε νέες δυνατότητες και ενδεχόμενα;

Πάντως, κάθε αξιομνημόνευτη αναφορά, σχόλιο ή σκίτσο του ελληνικού τύπου ή ακόμα και κομπάρσων του ελληνικού πολιτικού κόσμου μεταφράζεται και μεταφέρεται στον γερμανικό τύπο, «δημιουργώντας κλίμα». Τίποτα από αυτά που γράφουμε δεν περιορίζεται στην «εσωτερική κατανάλωση»: άρα φέρουμε και την ανάλογη ευθύνη...

Σωτήρης Μητραλέξης 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Δοβλέτης avatar
  Γιάννης Δοβλέτης 09/10/2012 03:22:31

  Είναι 2:00 π.μ. ...
  Γύρισα μόλις από το σπίτι της Ρ....., 26 χρόνων, ενός παιδιού, ενός ακόμα αθώου θύματος της πολιτικής των "πολιτικά ορθών"!
  Η ίδια, κατά πως λένε, επαναλάμβανε συχνά τελευταία, ότι δεν είχε νόημα να πάρει το πτυχίο της, δεν είχε νόημα, δεν υπήρχε δρόμος, δεν έβλεπε προοπτική! Ο πατέρας της, τραγική φιγούρα, επαναλάμβανε συνέχεια ότι δεν μπόρεσε να "δείξει" το δρόμο στο παιδί του, έπαιρνε την ευθύνη πάνω του για το τελευταίο ηχηρό μήνυμα της κόρης του! Πόνος, σύγχυση, ταραχή, φευγάτες σκέψεις, αναπάντητα ερωτήματα...
  Αύριο θα έλθει η κα Μέρκελ για να "στηρίξει" την κυβέρνηση ώστε να μας πείσει να δεχθούμε θηλιά στους λαιμούς των παιδιών μας, να πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα πάρουν τα λεφτά τους, ότι θα γίνουμε καλά παιδιά, θα καταλάβουμε ότι οι Γερμανοί είναι φίλοι μας!! Αν θέλει να δει τι ακριβώς έχει προσφέρει στον Ελληνικό λαό, την καλούμε στην εξόδιο ακολουθία της Ρ……., να δει με τα μάτια της πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα τους, έχουν ακριβώς διαστάσεις 2,50x0,80x1,5 m, για τα παιδιά μας, για τα παιδιά των παιδιών μας, για τους γέροντες γονείς μας!!
  Το αίμα των αθώων μας, «φίλοι», «σύμμαχοι» «εταίροι» (το μπερδεύω… μήπως το ορθό είναι εταίρες;), όπως συμβαίνει διαχρονικά, θα γίνει ποτάμι που θα σας πνίξει, το αίμα μας απέναντι στα λεφτά σας και όλοι οι ντόπιοι προδότες στην Λήθη!
  Έχουμε πόλεμο κου$%&@ς, ο λαός μας έχει νικήσει πολλούς σαν εσάς! Η μικρή μας φίλη έδωσε το αίμα της! Πότισε την αγανάκτηση που φουσκώνει μέσα μας! Κατάφερε να ξυπνήσει τον μικρόκοσμό μας , δεν είναι το ψυχρό και απόμακρο νούμερο 3001 ή το.. 5001, είναι το δικό μας παιδί που επέλεξε να φύγει για αλλού...
  Καλό ταξίδι μικρή μας!!! Ο Θεός ας σε αναπαύσει!!
  Υ.Γ.
  Καληνύχτα κυρία Μέρκελ, καλώς ήλθατε στην χώρα μας!! Αύριο που θα γευματίζετε στο Μουσείο της Ακρόπολης να θυμάστε ότι η Ακρόπολη είναι δική μας! Είναι ποτισμένα τα «μάρμαρα» με το αίμα μας! Δεν μπορείτε να τα πάρετε! Το μόνο που θα πάρετε είναι η θέση που σας ανήκει δίπλα σε όλους τους μακελάρηδες αυτού του κόσμου!!!
  Καλή διαμονή στην πατρίδα μας!
  Βλέπετε, αν και πτωχοί, θα σας προσφέρουμε ένα φιλόξενο και πλούσιο γεύμα στην πατρίδα μας, διότι είστε φιλοξενούμενη!
  Αφιερωμένο στην Ρ….

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.