#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/06/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανία: Τα σύνορα της μεταναστευτικής πολιτικήςH Ιταλία κατηγορείται ότι προσέφερε χρήματα σε μετανάστες από την Αφρική για να τους ενθαρρύνει να πάνε στη Γερμανία. Σκάνδαλο; Όχι, γράφει η Die Zeit: είναι απλά η συνέπεια μιας πολιτικής που κλείνει τα μάτια στο δράμα των προσφύγων και επιρρίπτει την ευθύνη σε άλλες χώρες.

Τώρα, έγιναν και οι Ιταλοί κακοί, επειδή υποτίθεται ότι έδωσαν € 500 σε κάποιους πρόσφυγες από τη Λιβύη για να τους στείλουν στην Γερμανία. Άστεγοι στο Αμβούργο πλέον, η περιθωριακή ομάδα ζει δύσκολα στους δρόμους και αναστατώνει τις αρχές της πόλης. Πού θα έπρεπε να ζουν τώρα; Σε σκηνές; Στα κατάμεστα καταφύγια έκτακτης ανάγκης; Ποιος θα τα πληρώσει; Και, το πιο σημαντικό: πώς θα απαλλαγούμε από το πρόβλημα γρήγορα; Επειδή η μόνη επιλογή, φυσικά, «είναι να τους στείλουν  πίσω (στην Ιταλία)», όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής για την κοινωνική και οικογενειακή πρόνοια του Αμβούργου, Detlef Scheele.
Θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να είμαστε ευγνώμονες προς τους ασεβείς Ιταλούς και τους φτωχούς Λίβυους που έρχονται στο Αμβούργο. Είναι ένα σοκ από την πραγματικότητά μας, επειδή η γερμανική πολιτική για τους πρόσφυγες - ή καλύτερα, η μάλλον η σχεδόν παντελής απουσία μιας πραγματικής πολιτικής για τους πρόσφυγες - είναι ντροπή.

Όχι μόνο για το Αμβούργο, αλλά και για ολόκληρη τη Γερμανία είναι πολύ εύκολο.  Απέχουμε με μεγάλη άνεση από τα ανθρωπιστικά δράματα αυτού του κόσμου, είμαστε τόσο ήρεμοι από τα πολλά σύνορα που μας προστατεύουν από αυτούς, που μπορούμε να τους κοιτάζουμε έκπληκτοι από μακριά ή απλά να τους αγνοούμε. Οι μισοπνιγμένοι Βορειοαφρικανοί στις ιταλικές παραλίες, οι πεινασμένοι Αφγανοί στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, οι εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, πρόσφυγες από το συριακό εμφύλιο πόλεμο στην Τουρκία, στο Λίβανο, στην Ιορδανία: τρομερή μοίρα, σίγουρα!

Οι άτυχες χώρες με ακτογραμμές
Η Γερμανία και οι άλλες χώρες στο γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης οχυρώθηκαν πίσω από τη λεγόμενη ρύθμιση των τρίτων χωρών για δεκαετίες. Είναι μια νομικώς ορθή, αλλά ηθικά μεμπτή και ποταπή δομή. Σύμφωνα με αυτή, οι πρόσφυγες που φτάνουν σε μια τέτοια ασφαλή τρίτη χώρα - που σημαίνει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε πολλές από τις γειτονικές χώρες – δεν μπορούν να προχωρήσουν περαιτέρω. Η Γερμανία δεν δέχεται αιτήσεις ασύλου από τέτοιους ανθρώπους, επειδή έχουν ήδη φτάσει σε ασφαλή χώρα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που έχουν την ατυχία να συνορεύουν  με μια περιοχή της κρίσης ή μια θάλασσα την οποία προσπαθούν να διασχίσουν απελπισμένοι πρόσφυγες, έχουν αφεθεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους.
Οι Λίβυοι και όλοι οι άλλοι δεν έρχονται στην Ιταλία μόνο και μόνο επειδή θεωρούν τη χώρα τόσο υπέροχη. Φτάνουν εκεί, διότι είναι, πολύ απλά, η ευκολότερη ευρωπαϊκή χώρα για να φτάσουν. Η Ευρώπη είναι ο στόχος τους. Και αυτός είναι ο λόγος που όλη η  Ευρώπη πρέπει να τους φροντίσει.

Σύμφωνα με έγγραφα της ΕΕ, ο στόχος είναι μια δίκαιη κατανομή. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες χώρες ψάχνουν να γλιτώσουν από το φορτίο. Η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες είναι μια προδοσία των ίδιων των ιδανικών της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία κοινή ευθύνη και καμία ανθρωπιστική αποστολή. Οι αρχές στις Βρυξέλλες, κυρίως ο οργανισμός FRONTEX στα σύνορα, εργάζονται ιδιαίτερα σκληρά για να ωθήσουν τους πρόσφυγες ακόμη πιο μακριά και να επεκτείνουν τα όρια του Ευρωπαϊκού Φρουρίου πιο έξω. Πληρώνουν για να βάλουν φράχτες στα σύνορα και να οικοδομήσουν κέντρα κράτησης στην Τουρκία, για να λύσουν το πρόβλημα πριν φτάσει στα ίδια τα κράτη μέλη.

Διαλεγμένοι  από τα στρατόπεδα προσφύγων
Και τι κάνει η Ευρώπη - ιδίως η Γερμανία – για την τεράστια κρίση προσφύγων στη Συρία; Τίποτα. Ο Υπουργός Εσωτερικών Hans-Peter Friedrich αρνήθηκε επί ενάμιση χρόνο να δεχθεί Σύριους και μόνο μετά από τις άοκνες διαμαρτυρίες του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την άνοιξη, επέτρεψε 5.000 πρόσφυγες στην χώρα - αλλά τον Ιούνιο το νωρίτερο, καθώς επίσης και στην πραγματικότητα μόνο τα ορφανά ή τα άτομα με συγγενείς στη Γερμανία, κατά προτίμηση Χριστιανούς. Οι λίγοι τυχεροί έχουν διαλεχτεί τώρα από τα συριακά στρατόπεδα προσφύγων. Εκατοντάδες χιλιάδες θα μείνουν πίσω.

Μια μακάβρια, επαίσχυντη αποτυχία
Φυσικά, καλώντας ξαφνικά όλους τους πρόσφυγες του κόσμου στο Αμβούργο δεν θα λύσει τίποτα. Υπάρχει μια ισορροπία, όμως, ανάμεσα σε ένα συνολικό άνοιγμα των συνόρων και στον τρέχοντα αποκλεισμό. Ο κανόνας για τους υπηκόους τρίτης χώρας, παρεμπιπτόντως, προέρχεται από τον  λεγόμενο γερμανικό συμβιβασμό ασύλου του 1992, τον οποίο οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να επικρίνουν σήμερα. Εκείνη την εποχή που οι διαπραγματεύσεις αυτές ήταν σε εξέλιξη, όσοι αιτούσαν άσυλο στη Γερμανία καίγονταν. Ξένοι πέθαιναν από τη γερμανική ξενοφοβία και οι πολιτικοί αποθάρρυναν τη χώρα από την υποδοχή προσφύγων. Αυτή ήταν μια μακάβρια, επαίσχυντη αποτυχία μέχρι τώρα. Είναι καιρός να τη διορθώσουμε.

http://www.presseurop.eu/en/content/article/3826111-frontiers-immigration-policy

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αργατεία avatar
  αργατεία 06/06/2013 07:41:34

  άρε φιλογερμανέ ορθολογιστή Σημίτη αθάνατε και πιο κατάλληλε....μας άφησες μεγάλη κληρονομιά, μπράβο! μας έκανες πανσιόν και πλυντήριο του βορειοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού που δημιουργεί πρόσφυγες, αυτό ήταν το όραμά σου της "ισχυρής Ελλάδας", εισαι πολύ κατάλληλος, μεγάλε!

 2. Αρχιμήδης avatar
  Αρχιμήδης 06/06/2013 07:58:18

  Oι Ιταλοί μας δείχνουν ξεκάθαρα το δρόμο για τη λύση του μεταναστευτικού...

  • Kostas avatar
   Kostas @ Αρχιμήδης 06/06/2013 10:07:27

   Μόνο που δεν σκέφτηκες τους πτυχιούχους Ελληνες που θα θέλουν να πάνε να βρουν δουλειά εκεί μια δεν βρίσκουν εδώ.

   Γιατί αν και η Ελλάδα κάνει αυτό που έκανε η Ιταλία, το σίγουρο θα ναι να κλείσουν οι Γερμανοί τις πόρτες και στους πτυχιούχους Ελληνες.

   Πρέπει κάποια στιγμή στην Ελλάδα να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε, και να αναλύουμε τις συνέπειες όταν λαμβάνουμε μια απόφαση στη πολιτική, ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ....

   • 黑女王 Hēi nǚwáng avatar
    黑女王 Hēi nǚwáng @ Kostas 06/06/2013 11:15:34

    Επιφανειακή, δόλια και επιπόλαιη προσέγγιση. Χρυσός που της χαρίζεται είναι για τη γερασμένη Γερμανία οι νέοι επιστήμονες του Νότου που εξ΄ανάγκης κατευθύνονται στην παραγωγική της μηχανή, που τους ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ. Το επεδίωξε άλλωστε με κάθε τρόπο να τους υφαρπάξει, μέσω της εξοντωτικής της πολιτικής προς τα κράτη προέλευσής τους.
    Τα ρακένδυτα, εξαθλιωμένα πλήθη των λαθρομεταναστών που στοιβάζονται στις ....άτυχες χώρες με τις ...ακτογραμμές, δεν έχουνε καμία σχέση με το εξειδικευμένο υψηλών προδιαγραφών ανθρώπινο δυναμικό που καρπούνται οι δόλιοι υποκριτές Γερμανοί. Σταματήστε πια τις άστοχες συγκρίσεις.

    • Φοιτητης avatar
     Φοιτητης @ 黑女王 Hēi nǚwáng 06/06/2013 23:06:17

     +100

 3. Albert avatar
  Albert 06/06/2013 08:20:26

  (Περί της μεταρρύθμισης παροχής ασύλου στη Γερμανία το 1992. http://www.auilr.org/pdf/9/9-4-9.pdf)

  Χάρη στο άρθρο, γίνεται μια ενδιαφέρουσα αποσαφήνιση. Η ευρωπαϊκή πολιτική του "Δουβλίνο ΙΙ" είναι η επέκταση της παραπάνω γερμανικής πολιτικής και στις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες.

 4. Kostas avatar
  Kostas 06/06/2013 10:24:09

  Τους πτυχιούχους Ελληνες τους σκέφτηκες που θα θέλουν να πάνε να βρουν δουλειά εκεί μια δεν βρίσκουν εδώ.

  Αν κάνουμε αυτό που έκανε η Ιταλία, το σίγουρο θα ναι να κλείσουν οι Γερμανοί τις πόρτες και στους πτυχιούχους Ελληνες.

  Πρέπει κάποια στιγμή στην Ελλάδα να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε, και να αναλύουμε τις συνέπειες όταν λαμβάνουμε μια απόφαση στη πολιτική, ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ....

  • Κατερινα avatar
   Κατερινα @ Kostas 06/06/2013 10:51:34

   Ευτυχως εσυ που σκεφτεσαι πριν μιλησεις. Να εισαγουμε δυστυχια για να μπορουμε να εξαγουμε ζωντανια και προοπτικη. Ωραιο σκεπτικο. Θα παμε μπροστα ως χωρα με τετοιες ιδεες.

   • Kostas avatar
    Kostas @ Κατερινα 06/06/2013 15:16:03

    Κα Κατερίνα
    μπορεί εσείς να έχετε την δουλειά σας, και να έχετε τακτοποιήσει τις προσωπικές "υποθέσεις".

    Αλλά υπάρχουν πολλοί νέοι που θέλουν να ονειρευτούν να κάνουν οικογένεια, να κάνουν καριέρα. Αυτά που δυστυχώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις του Παπαδήμου-Παπανδρέου-Σαμαρά τους έχουν στερήσει.
    Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον περίμενε 5 ή 10 ή 15 ή 20 χρόνια για να φτιάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα.
    Και δεν είναι λιποτάκτες όλοι αυτοί που φεύγουν για το εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερης τύχης, όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν κάποιοι Ψευτο-πατριώτες.
    Αυτοί που έχουν φύγει μπορεί να είναι χρυσάφι για κάποιες χώρες (π.χ. Γερμανία) όπως γράφει για παράδειγμα παραπάνω, προηγούμενος αναγνώστης, αλλά ακόμα και τώρα η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος δεν έχει διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος.
    Δεν έχει ? Δεν θέλει? Δεν μπορεί ? Δεν καταλαβαίνει η πολιτική ηγεσία?
    Δεν μπορώ να ξέρω τι έχουν στο νού τους.
    Για παράδειγμα έχουν καταφέρει να μειώσουν τους μισθούς στα επίπεδα άλλων Βαλκανικών χωρών, με την δικαιολογία θα γίνουμε ανταγωνιστική. Γίναμε?
    Αλλές χώρες που έχουν μισθούς τετραπλάσιους του κατώτατου Ελληνικού μισθού πως είναι ανταγωνιστικές? Οι μισθοί φταίνε ? Φυσικά όχι.
    Είναι το τελευταίο που μπορεί να φταίει.
    Γιατί να κάτσει ο πτυχιούχος Έλληνας εδώ όταν το κράτος, η πολιτική ηγεσία κάνει τα αδύνατα δυνατά να καταστρέψει το ποιο υγειές και παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας. Τους νέους.

    Και όλα τα παραπάνω να μη παρθούν ως δείγμα ηττοπάθειας. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.