#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/11/2013 18:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανία: Θέλουν εθνικά δημοψηφίσματα για τη λήψη ευρωπαϊκών αποφάσεωνΤην πρόταση να πραγματοποιούνται εθνικά δημοψηφίσματα για μείζονες αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταβίβαση εξουσιών στις Βρυξέλλες ή δεσμεύουν γερμανικά χρήματα στο επίπεδο της ΕΕ, προτείνουν οι διαπραγματευτές για το σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Εάν εγκριθεί η πρόταση θα περιοριστεί η άμεση αντίδραση του Βερολίνου σε περιπτώσεις κρίσης.

«Ο πληθυσμός θα πρέπει να ερωτάται άμεσα για ειδικής σημασίας αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής", αναφέρεται στο έγγραφο που συντάχθηκε από μια ομάδα εργασίας για την εσωτερική πολιτική, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Ντίτριχ της βαυαρικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) και τον Τόμας Όπερμαν, ανώτερο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). «Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα όταν προστίθενται νέα κράτη μέλη, όταν σημαντικές εξουσίες πρόκειται να μεταβιβαστούν στις Βρυξέλλες ή όταν γερμανικά δημόσια κεφάλαια δεσμεύονται στο επίπεδο της ΕΕ. Όταν πρόκειται για τέτοιες αποφάσεις, θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για τη διεξαγωγή πανεθνικών δημοψηφισμάτων» συνεχίζει, υπογραμμίζοντας την ανησυχία των γερμανικών κομμάτων για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί την Τετάρτη σε μια ευρύτερη ομάδα πολιτικών, με επικεφαλής την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι διαπραγματεύονται συμβιβασμούς σε ζητήματα πολιτικής με στόχο να δημιουργηθεί ως τα Χριστούγεννα μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Μεταπολεμικό ταμπού

Ενώ τα δημοψηφίσματα είναι κάτι σύνηθες στην Ιρλανδία, την Ελβετία και ορισμένες σκανδιναβικές χώρες, το μεταπολεμικό σύνταγμα της Γερμανίας τα εμποδίζει, εν μέρει επειδή θεωρείται ότι τα δημοψηφίσματα βοήθησαν στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία. Ο «Βασικός Νόμος» της Γερμανίας επιτρέπει εθνικά δημοψηφίσματα μόνο σε ακραίες συνθήκες αλλαγής του συντάγματος ή για την αναμόρφωση των συνόρων.
Ακόμη και με αυτές τις εξαιρέσεις, οι Γερμανοί πολίτες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου για την επανένωση το 1990. Ούτε τους έδωσαν άμεσο λόγο στην απόφαση, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, να αντικαταστήσουν το γερμανικό μάρκο με το ευρώ.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης του ευρώ στις αρχές του 2012, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη νομιμότητα των μέτρων για τον περιορισμό της αναταραχής, υπήρχε μια έντονη συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του «Βασικού Νόμου» της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε τότε πως ένα δημοψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπορεί να είναι απαραίτητο η «πιο σύντομα απ’ όσο πίστευε».

Μια δημοσκόπηση της Deutschlandtrend που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του ίδιου έτους έδειξε ότι το 71 τοις εκατό των Γερμανών τάχθηκε υπέρ μιας άμεσης ψηφοφορίας για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις αρχές της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η Μέρκελ ήταν πάντα επιφυλακτική με την ιδέα, εν μέρει λόγω της ανησυχίας ότι τα δημοψηφίσματα θα μπορούσε να τροφοδοτήσουν την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων.
«Δεν πιστεύω ότι θα περάσει κάτι τέτοιο στις διαπραγματεύσεις για συνασπισμό» δήλωσε η Tanja Boerzel, καθηγήτρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. «Το CSU πάντα πίεζε για δημοψηφίσματα. Δεν είμαι σίγουρος γιατί το SPD συμφώνησε σε αυτό. Ίσως να είναι μέρος μιας στρατηγικής διαπραγμάτευσης, κάτι που το SPD προσπέρασε σε αντάλλαγμα για κάτι άλλο. Δεν πιστεύω ότι η Μέρκελ θα δεχθεί την πρόταση» εκτιμά.

reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 12/11/2013 18:12:55

  Μακάρι! Το πρώτο δημοψήφισμα σε ΟΛΕΣ τις χώρες του Ευρώ θα πρέπει να είναι:
  Mέσα ή έξω η Γερμανία απο την ΕΕ?
  'Η τουλάχιστο αυτό που τόλμησε να ψελλίσει ο ΓΑΠ: " Ευρώ ή Εθνικό νόμισμα?"
  Ετσι για να αναλάβει ο καθείς τις ευθύνες του και να μην αποφασίζουν οι Παπαδήμοι και οι Μόντι...

 2. Dal avatar
  Dal 12/11/2013 20:41:04

  Καλή η πρόταση. Δεν νομίζω όμως να τύχει εφαρμογής. Με βάση τις τελευταίες πανευρωπαικές δημοσκοπήσεις, πολύ εύκολα θα υπάρξουν σε δημοψηφίσματα αποτελέσματα ενάντια στην ευρωολοκλήρωση . Οπότε ένα δύό ανάλογα και τέλος η ΕΖ. Δε νομίζω να διακινδυνεύσουν κάτι ανάλογο.

  • Mariana avatar
   Mariana @ Dal 12/11/2013 21:24:33

   Αυτοί όλοι βγάζουν σπυριά στο άκουσμα της λέξης δημοψήφισμα! Δεν πρόκειται θα κάνουν δημοψήφισμα αλλά μπορεί και να κερδίσουν καμιά πενταετία έχοντας τους λαούς στο "περίμενε να σιάξουν λίγο τα πράματα και θα κάνουμε δημοψήφισμα αμέσως μετά".

 3. Πλάνη εικαστική avatar
  Πλάνη εικαστική 12/11/2013 21:30:02

  Πολύ ιδανικό, δημοκρατικό και ...αυτονόητο για να το αφήσουν να γίνει αλήθεια.

 4. δημης avatar
  δημης 12/11/2013 22:29:11

  Θέλουν ..εθνικά χρέη για τη λήψη εθνικών εξαρτήσεων;;;;;;

 5. Dimos avatar
  Dimos 13/11/2013 12:42:06

  Σωστή η πρόταση. Το αποτέλεσμα θα είναι 70% υπέρ του να φύγει η Γερμανία από το ευρώ. Με τη διαφορά ότι φεύγοντας οι γερμανοί, θα πάρουν μαζί τους και το μάρκο που κρύβεται πίσω από το περίφημο ευρώ, και όσοι απομείνουν στην "ευρωζώνη" του ευρώ χωρίς μάρκο, σε μια βδομάδα θα επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα.

 6. Dimos avatar
  Dimos 13/11/2013 12:42:07

  Σωστή η πρόταση. Το αποτέλεσμα θα είναι 70% υπέρ του να φύγει η Γερμανία από το ευρώ. Με τη διαφορά ότι φεύγοντας οι γερμανοί, θα πάρουν μαζί τους και το μάρκο που κρύβεται πίσω από το περίφημο ευρώ, και όσοι απομείνουν στην "ευρωζώνη" του ευρώ χωρίς μάρκο, σε μια βδομάδα θα επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα.

 7. μπαλαντέρ avatar
  μπαλαντέρ 13/11/2013 13:23:28

  Εγώ νομίζω ότι η απόφαση για τα δημοψηφίσματα θα περάσει. Απλά θα κάνουν όσα χρειάζεται κάθε φορά επαναλαμβανόμενα μέχρι να περάσει η σωστή (κατά τους προύχοντες) επιλογή. Αυτά κάναν και με την φήφιση του ευρωσυντάγματος, θυμάστε;

  • Αντιευρωπαίος avatar
   Αντιευρωπαίος @ μπαλαντέρ 13/11/2013 21:42:16

   Και με την κυβέρνηση της Αυστρίας το 1997.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.