24/04/2013 14:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανία: Βαθαίνει η ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, υποχώρησε τον Απρίλιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, δείχνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δυσκολεύεται να εξέλθει από την ύφεση που βρέθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Ο δείκτης μειώθηκε στις 104,4 μονάδες από 106,7 μονάδες τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε σε επίπεδο κάτω και από τη χαμηλότερη εκτίμηση που έκαναν οικονομολόγοι σε έρευνα του Ρόιτερς, στην οποία η μέση πρόβλεψη ήταν 106,2 μονάδες.

Η ανακοίνωση των στοιχείων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η ισοτιμία του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, ενώ η τιμή των γερμανικών ομολόγων (bunds) κινήθηκε γρήγορα ανοδικά.

Η γερμανική οικονομία αντιστάθηκε επί μακρόν στην κρίση της Ευρωζώνης, η οποία οδήγησε τις περισσότερες από τις άλλες χώρες της στην ύφεση, αλλά συρρικνώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Γερμανία δυσκολεύεται να αφήσει πίσω αυτή τη ζοφερή κατάσταση, ιδιαίτερα λόγω της εξασθένησης της κινέζικης οικονομίας, η οποία αποτελεί μία ισχυρή εναλλακτική αγορά για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα απογοητευτικά στοιχεία του δείκτη Ifo, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της έρευνας PMI που έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας συρρικνώθηκε τον Απρίλιο, βοηθούν στη διαμόρφωση επιχειρημάτων για να μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. fe avatar
  fe 24/04/2013 14:58:16

  οι συνεπειες οταν σκοτωνεις τις αγελαδες που αρμεγεις.....

 2. fe avatar
  fe 24/04/2013 15:18:32

  Το γνωστό αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικής πρόβλεψης (stratfor) μιλά για μια νέα εποχή που ανατέλλει με τα εξής χαρακτηριστικά:
  Πρώτον: οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο σε όλες τις διαστάσεις ενεργώντας με προσοχή αναγνωρίζοντας την κρίσιμη διαφορά ανάμεσα υπεροχή και παντοδυναμία.
  Δεύτερον, η Ευρώπη επιστρέφει στην κανονική της κατάσταση των πολλών ανταγωνιστικών εθνών-κρατών αφήνοντας την Γερμανία να ονειρεύεται μια Ευρώπη στην οποία μπορεί να γράφει/ ελέγχει τους προϋπολογισμούς των μικρότερων κρατών. Ωστόσο το παράδειγμα της Κύπρου πιθανότατα θα οδηγήσει πολλά κράτη μέλη της ΕΕ να επιλέξουν την πτώχευση από το να απολέσουν την κυριαρχία τους.
  Τρίτον, η Ρωσία επανεμφανίζεται στο προσκήνιο αξιοποιώντας τους φυσικούς τους πόρους για να διευρύνουν την πολιτική τους επιρροή.
  Τέταρτον, η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο εσωστρεφής στην προσπάθειά της να διαχειριστεί τις νέες οικονομικές πραγματικότητες που συνεπάγονται οι ολοένα και χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης σε έναν πληθυσμό που –κάποια τμήματά του– άρχισε να αγγίζει το όνειρο των κοινωνιών της κατανάλωσης
  Πέμπτον, μια σειρά από νέες χώρες (στη Λατινική Αμερική, και την Αφρική) εμφανίζονται να παραλαμβάνουν τη σκυτάλη της Κίνας και να διεκδικούν το μοντέλο της ραγδαίας ανάπτυξης (βασισμένο σε μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας)
  Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές του stratfor (οι οποίοι προφανώς περιγράφουν και τους μύχιους πόθους της Ουάσιγκτον) ο κατακερματισμός της Ευρώπης και η αποδυνάμωση της Κίνας σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βγαίνουν πιο ισχυρές από αυτή τη μεταβατική φάση και εξακολουθούν να διατηρούν την αυτοκρατορική της θέση στη νέα εποχή που ανατέλλει. Η Ευρώπη (Γερμανία) και η Κίνα δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την αμερικανική ισχύ διότι εσφαλμένα πίστευαν ότι η πραγματική εξουσία ήταν οικονομική δύναμη.
  Όμως, η πραγματική δύναμη έχει άμεση συνάρτηση με τη στρατιωτική ισχύ. Και υπό αυτήν την έννοια μια κατακερματισμένη πολιτικά Ευρώπη δεν έχει καμία πιθανότητα να αμφισβητήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσο για την Κίνα, θα χρειαστεί πολλά χρόνια ακόμη μέχρι να μπορέσει να ανταγωνιστεί την στρατιωτική ισχύ της Αμερικής.

  • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
   ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ fe 24/04/2013 17:31:06

   Ίσως θα συμπύκνωνα το σχόλιό σου ως εξής:
   - Ραγδαία ανάπτυξη μπορεί να επιτυγχάνεται στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία μόνο όταν υπάρχουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. (Πού το πάω; Μάλλον καταλάβανε όλοι πού το πάω).
   - Κυρίαρχος τρόπος διατήρησης της ισχύος σου είναι να κόβεις χρήμα, να εξοφλάς έτσι όσους έχουν να λαμβάνουν (π.χ. ομόλογα, μισθούς και δαπάνες κράτους) και αν κάποιος σου πει ότι έχεις ξεφύγει και κόβεις ανεξέλεγκτα και τελικά δίνεις κουρελόχαρτα εσύ του λες να κάτσει φρόνιμα μην του φέρεις κανέναν πύραυλο στο κεφάλι.

   Εν τέλει η στρατιωτική ισχύς καταρρίπτει κάθε οικονομική θεωρία. Τζάμπα παίρνουμε τα μεταπτυχιακά.

   • fe avatar
    fe @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 24/04/2013 19:52:07

    Ακριβως οπως τα περιγραφεις ειναι.Παντα ετσι ητανε.Η ζωωδης ωμη βια ειναι αυτη που κανει τον ενα εξουσιαστη και τον αλλο εξουσιαζομενο.Η οικονομικη δυναμη ερχεται ως συνεπεια της ζωωδους δυναμης.Θα το πω με ενα απλο παραδειγμα.Γινεται πυρηνικος πολεμος και επιβιωνουν δυο ατομα.Ο ενας ειναι π.χ ο μπαφετ και ο αλλος π.χ ο ζαμπιδης.Ποιος πιστευεις απο τους δυο θα ειναι ο εξουσιαστης και ποιος ο εξουσιαζομενος;

    • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
     ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ fe 24/04/2013 20:10:19

     Καλό!!

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 24/04/2013 15:31:36

  Έρχεται το μεγάλο μπαμ...

 4. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 24/04/2013 17:56:04

  Όταν η Volkswagen Γερμανίας απολύσει μερικές χιλιάδες υπαλλήλων τότε θα ξέρω ότι υπάρχει ελπίδα και για μας.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Γιάννης Κιαπέκος 24/04/2013 18:08:27

   Δεν χρειάζεται να περιμένεις την Φολξβάγκεν να τους απολύσει. Όπως έγραψε εδώ παλιότερα ο σχολιαστή «Γιώργος Αχαιός», μπορείς κι εσύ να απολύσεις έναν Γερμανό! Μποϋκοτάζ στα προϊόντα τους και διάδοση από στόμα σε στόμα, με μέηλ/φέησμπουκ κλπ.

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ ΚΜ 24/04/2013 18:53:31

    +1

    Δείτε το ως κοινωνική προσφορά. Δουλεύουν τόσο πολύ λόγω της εργατικότητας τους... Ας φροντίσουμε να τους ξεκουράσουμε (κλείνοντας και το εμπορικό μας έλλειμμα ταυτόχρονα)...

 5. ΚΜ avatar
  ΚΜ 24/04/2013 18:05:20

  Έρχεται και υμών η ώρα σας, Γερμανοί... Θα φάτε καλά! Κι εσείς, και όσοι γραικύλοι πόνταραν σε σας.

 6. Nik avatar
  Nik 24/04/2013 18:58:55

  Θα το κάνουν το χάτρικ οι Τεύτονες. Αγύριστα μυαλά ρε παιδί μου!

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ Nik 24/04/2013 19:14:36

   Οι σημερινοί Γερμανοί περισσότερο σχέση με τους Ούνους έχουν παρά με τους Τεύτονες. Όσο για το χάτρικ (φαντάζομαι στο σημερινό ματς αναφέρεσαι) με πόνο ψυχής θα είμαι με την Ρεάλ Μαδρίτης.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Nik 24/04/2013 21:51:34

   Αυτό που ορθώς διαβλέπεις μου φέρνει στο μυαλό έναν (γερμανικής εμπνεύσεως) χαρακτήρα του παλιού ασπρόμαυρου κινηματογράφου: τον Δόκτωρα Μάμπουζε (Dr Mabuse). Επρόκειτο για έναν εγκληματία που χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα (εκβιασμό, απάτη, ύπνωση) συστηματικά χειραγωγούσε τρίτους, χρησιμοποιώντας τους ως πιόνια στα περίπλοκα σχέδιά του, που αποσκοπούσαν στην καταστροφή. Όμως πάντοτε στο τέλος, με κάποιο τρόπο κατέληγε να βάζει τα χέρια του και να βγάζει τα μάτια του ο ίδιος - σαν να είχε μια υποσυνείδητη ροπή στην αυτοκαταστροφή. Το ίδιο γνώρισμα θεωρώ ότι χαρακτηρίζει την Γερμανία και σε αυτό προσβλέπω.

 7. euagelos avatar
  euagelos 24/04/2013 19:52:16

  Αυτό θα έχει στο νου του ο κ.Σαμαράς όταν λέει ότι το κλίμα έχει αρχίζει να αλλάζει.
  http://www.antinews.gr/2013/04/24/213843/

 8. Ρηνα avatar
  Ρηνα 25/04/2013 08:09:53

  Οι Γερμανοι ειναι μονολιθικοι και στερουνται κρισης. Συνηθιζουν να στοιχιζονται πισω απο καποιον "ηγετη" και να πορευονται σαν τα ζομπι.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Ρηνα 25/04/2013 10:42:44

   Οι Γερμανοί στην συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν κάτι πολύ παραπάνω από τυφλή εμπιστοσύνη προς το κράτος και την κεφαλή του (head of state - την παρούσα στιγμή η Μέρκελ). Έχουν έναν άρρηκτο δεσμό προς αυτό που σε ανατριχιάζει. Μου θυμίζει από τα "Χολυγουντιανά σαλόνια" τον sire bond μεταξύ δημιουργού και δημιουργήματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.