#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/09/2013 19:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανία: Ανοικτό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογώνΣτο ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών στην Γερμανία, εάν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Stern.

Το άρθρο έχει ως αφετηρία την δήλωση της ίδιας της καγκελαρίου Μέρκελ το βράδυ των εκλογών, ότι «ίσως κανείς να μην θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», αλλά και τις -κυρίως ανεπίσημες- τοποθετήσεις στελεχών από όλες τις πλευρές. Ήδη ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους, κατηγορώντας τους για πατερναλισμό και αναφερόμενος στην εμπλοκή στελεχών του σε σκάνδαλο σχετικά με την προ 30ετίας προσπάθεια για την αποποινικοποίηση της παιδεραστίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έσπευσαν πάντως από την πρώτη στιγμή να βάλουν ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση υπό την Άγκελα Μέρκελ.

Την τελευταία άλλωστε φορά, την περίοδο 2005-2009, το αποτέλεσμα ήταν εκείνη να θριαμβεύσει και οι ίδιοι να φθάσουν στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό τους.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν πολλά στελέχη του SPD, αν σχηματιστεί «μεγάλος συνασπισμός», στην αντιπολίτευση θα μείνει το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Ο κίνδυνος διαρροής των αριστερότερων ψηφοφόρων του SPD είναι εξαιρετικά μεγάλος, ειδικά εάν η κρίση γίνει αισθητή και στην Γερμανία και η Άγκελα Μέρκελ υποστεί κάποια φθορά, την οποία έχει κάθε λόγο να θέλει να την «μοιραστεί» με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα το SPD θα υπονομεύσει το μέλλον του, εκτός εάν υποχρεώσει την άλλη πλευρά σε μεγάλες παραχωρήσεις, ενώ κάποιοι ζητούν να διενεργηθεί ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος.
Σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο πρέπει να συγκληθεί το αργότερο 30 ημέρες μετά τις εκλογές. Το «καλό» σενάριο προβλέπει ότι σε αυτή την συνεδρίαση θα γίνει και η εκλογή του νέου καγκελάριου, αφού στο μεταξύ έχει επιτευχθεί η συναίνεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Μέχρι τότε, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της. Αν όμως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος έχει την εξουσία να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση υπηρεσιακή μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ή μέχρι να κηρυχθούν άκαρπες, οπότε και διενεργούνται νέες εκλογές. Χρονικός πάντως περιορισμός για τις διαπραγματεύσεις δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα μπορεί ένα κόμμα να επιβιώσει επαναληπτικές εκλογές, εάν χρεωθεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Υπό τις σημερινές συνθήκες, ίσως μόνο οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δοκιμασία, επιδιώκοντας μια ακόμη πιο ξεκάθαρη εντολή αυτοδυναμίας.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι η χειρότερη τιμωρία για την κ. Μέρκελ: να είναι η ίδια αποκλειστικά υπεύθυνη για όλα», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegelστέλεχος του SPD.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεώργιος avatar
    Γεώργιος 25/09/2013 07:21:19

    Το θρυλικό SPD(σοσιαλιστικό κόμμα), το παλαιότερο στη χώρα, ιδρυθέν από το Φ. Ένγκελς και άλλους κομμουνιστές στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα δείχνει τα δόντια του στην αυστηρή-για τους εργάτες-κυρία.
    Αν δεν μπει τέλος στη λιτότητα ,κυβέρνηση η φράου Μέρκελ δύσκολα θα δει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.