#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γενικό πανευρωπαϊκό ξεπούλημαΜετά από μια δεκαετία, όπου όλες ανεξαιρέτως οι ευρωπαϊκές χώρες ζούσαν πέρα από τις δυνατότητες τους, τώρα όλες προσπαθούν με φρενήρεις ρυθμούς να διορθώσουν τις οικονομίες τους, ξεπουλώντας τα πάντα.

Αυτό που γίνεται σήμερα, πριν από κάποια χρόνια θα θεωρούνταν ως ένδειξη πανικού. Για παράδειγμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti ακύρωσε την υποψηφιότητα της Ρώμης για τους Ολυμπιακούς του 2020, προκειμένου να εξοικονομηθούν  €9.5 δισ,  που η καταχρεωμένη Ιταλία αδυνατεί να πληρώσει.

Δεν βλέπουμε όμως μόνο σφίξιμο της ζώνης, αλλά και ξεπούλημα των πάντων. Η Ευρώπη περνάει μια περίοδο εκποίησης, άνευ προηγουμένου.

Η Ελλάδα είναι αυτή που βγάζει τα περισσότερα στο σφυρί. Υπολογίζεται ότι έχουν βγει προς πώληση περιουσιακά στοιχεία αξίας έως και €50 δισεκατομμυρίων.

Το ίδιο όμως κάνουν και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία, που άρχισε να συζητά την πώληση του ιστορικού λιμανιού του Δουβλίνου, ακόμη και την εθνική επιχείρηση εκτροφής αλόγων και επιβητόρων!

Από την πλευρά της, η Ισπανία σκέφτεται να μαζέψει χρήματα πουλώντας, μεταξύ άλλων, δυο κύρια αεροδρόμια, και μεγάλο ποσοστό του διάσημου εθνικού της λαχείου El Gordo (ο χοντρός).

Η Βρετανία σχεδιάζει να πουλήσει το ποσοστό που κατέχει το δημόσιο (49%) στις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, μαζί με το τηλεοπτικό κέντρο του BBC στο Λονδίνο, αλλά και την περίφημη αψίδα  Admiralty στη πλατεία Trafalgar, που αναμένεται να φέρει £75 εκατ. στα δημόσια ταμεία, μετατρεπόμενη σε ξενοδοχείο.

Το υπουργείο Άμυνας, και το υπουργείο Εξωτερικών σκοπεύουν επίσης να προχωρήσουν σε εντυπωσιακές πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων, προκειμένου να καλύψουν τρύπες στους προϋπολογισμούς τους. Και ας μη ξεχνάμε τις πολλές πωλήσεις που ήδη πραγματοποιήθηκαν, όπως αυτή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας μεταξύ του σταθμού Pancras, και της σήραγγας της Μάγχης, που ανήκει πλέον σε δυο καναδικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία την απέκτησαν τον Νοέμβριο του 2010 πληρώνοντας £2.1 δισ.

Αυτές οι κινήσεις απελπισίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν φιλόδοξες  σε εποχές παχέων αγελάδων, αλλά σήμερα οι εποχές κάθε άλλο παρά τέτοιες είναι. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να βάλουν σε τάξη  τα λογιστικά τους βιβλία, και όλα αποφάσισαν να πουλήσουν τις περιουσίες τους … ταυτόχρονα.

Αυτό όμως σημαίνει ότι οι τιμές θα πέσουν κατακόρυφα. Για αυτό και υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των τιμών που αναφέρονται αρχικά, και των πραγματικών στο τέλος.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει μέχρι στιγμής μόλις  €180 εκατ. από τον αρχικό της στόχο των €50 δισ.

Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει έλλειψη αγοραστών. Η Κίνα ψάχνει σε κάθε γωνία του πλανήτη για να επενδύσει τα συσσωρευμένα πλούτη της, ενώ οι διάφορες αραβικές κυβερνήσεις θέλουν κι αυτές να ξοδέψουν κάπου τα τεράστια έσοδα που διαθέτουν από το πετρέλαιο.

Είναι δύσκολο προς το παρόν να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να χαιρόμαστε ή να λυπόμαστε με αυτές τις εξελίξεις. Από την μία, οτιδήποτε επιταχύνει την έξοδό μας από τα «κόκκινα», είναι ευπρόσδεκτο. Από την άλλη όμως, όταν πουλιούνται τα οικογενειακά κειμήλια, χάνονται για πάντα. Και όσο η βρετανική οικονομία περιθωριοποιείται από την ανάδυση της Κίνας και της Ινδίας, ένα είναι σίγουρο: ότι τα πράγματα ποτέ δεν θα είναι όπως ήταν παλιότερα.

Στην Ελλάδα, όλα βγαίνουν στο σφυρί, εκτός από την Ακρόπολη. Η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να μαζέψει €50 δισεκατομμύρια πουλώντας ή νοικιάζοντας εθνικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αερολιμένα της Αθήνας, καθώς και 38 άλλα αεροδρόμια, κρατικές επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, λιμάνια στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά, τα ταχυδρομικά ταμιευτήρια, τις εθνικές οδούς, τον κρατικό ιππόδρομο, και 35 κρατικής ιδιοκτησίας κτίρια.

Η  περιοχή του Ελληνικού, μια παραθαλάσσια έκταση τρεις φορές μεγαλύτερη από το Μονακό, που αποτελούσε κάποτε την έδρα του αεροδρομίου της Αθήνας, ξεπουλιέται. Επίσης πουλιούνται 44 στρέμματα στην Κέρκυρα, καθώς και διάφορες άλλες παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Μάλιστα, συζητιέται σοβαρά και η πώληση του ελληνικού ηλιακού φωτός, με την Αθήνα να διαπραγματεύεται με το Βερολίνο αναφορικά με την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας.

Μέχρι στιγμής, η κρατική υπηρεσία που ανέλαβε την διεκπεραίωση της πώλησης της δημόσιας περιουσίας, και την προσέλκυση επενδυτών, δεν τα πάει πολύ καλά, μάλλον εξαιτίας των φόβων για μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας, ή εξόδου της από το ευρώ, κάτι δηλαδή που θα καθιστούσε άνευ αξίας τα περισσότερα περιουσιακά της στοιχεία.

 

The Independent 

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/everything-must-go-the-great-european-fire-sale-7079815.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 23/02/2012 11:05:04

  Aφου ο Ιντεπέντεντ είναι υπερ της παγκοσμιοποίησης δεν καταλαβαίνω προς τί ο θρήνος και ο οδυρμός. Σ΄ενα παγκοσμιοποιημένο σύστημα όλοι αδέλφια είμαστε. Οπότε το ποιός θα διαχειρίζεται το λιμάνι του Δουβλίνου ή την Ακρόπολη δεν έχει καμμιά σημασία. Ολοι οι άνθρωποι παιδιά του Θεού είμαστε. Αδέλφια λοιπόν μεταξύ μας , ας αφήσουμε λοιπόν τα μίση για τα περιουσιακά στοιχεία και ας τα διαχειρίζεται ο εκάστοτε προθυμότερος και ικανώτερος...

 2. Ε.Ρ. avatar
  Ε.Ρ. 23/02/2012 11:22:48

  Το ερώτημα είναι ποιός "μαζεύει" όλον αυτό τον πλούτο !
  Γιατί ακόμα και αν τον αποκτήσει , δεν θα έχει κέρδη από τη χρήση του (οι πολίτες θα είναι στα όρια της φτώχια, δεν θα υπάρχει κατανάλωση) . Για πιό λόγο τα "μαζεύουν" ; Σε ποιόν (ή ποιούς) θα πάνε;

  • Sofaditis avatar
   Sofaditis @ Ε.Ρ. 23/02/2012 12:44:42

   Οι"φιλοι" μας οι εβραιοι! Εξαλλου η Παλαια Διαθηκη το λεει ξεκαθαρα οτι ολα τα πλουτη του κοσμου θα περιελθουν εις τον "περιουσιον" λαον.

  • κωστας Α avatar
   κωστας Α @ Ε.Ρ. 23/02/2012 16:23:13

   Αυτοι που τα μαζευουν δεν καταλαβαν οτι οταν ο ανθρωπος αρχιζει και γ@m@ει κοβει τα πεοπαιγνια .Το πολυ πεοπαιγνιο προκαλει κατι στον εγκεφαλο ,για το οποιο δεν ειμαι ο καταλληλοτερος να το αναλυσω.Γνωριζω απο συζητησεις με ειδικους επιστημονες πως οταν το κοψεις σιγα -σιγα επανερχεσαι σε φυσιολογικη κατασταση . ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΙΣΩΣ ΚΟΨΟΥΝ ΤΑ ΠΕΟΠΑΙΓΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ .

 3. franc avatar
  franc 23/02/2012 12:28:23

  O Aινστάιν έδωσε και εδώ την απάντηση: "Το σύμπαν μπορεί να είναι πεπερασμένο, η ανθρώπινη βλακεία όμως είναι άπειρη"...

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/02/2012 12:58:51

  Το ερώτημα είναι ποιός “μαζεύει” όλον αυτό τον πλούτο.
  The Chinese Envoy!
  h--p://www.youtube.com/watch?v=rivSTsGdXM4

 5. ΑΠΛΗ ΣΚΕΨΗ avatar
  ΑΠΛΗ ΣΚΕΨΗ 23/02/2012 13:04:46

  Η κρίση ξεκίνησε απ΄τις αμερικάνικες τράπεζες, πέρασε στα κράτη και δη της Ευρώπης, τα οποία για να την αντιμετωπίσουν ετοιμάζονται να εκποιήσουν την περιουσία τους και τα γεωπολιτικά τους πλεονεκτήματα.
  Όλο αυτό μου μοιάζει σαν ένα καλοστημένο παιχνίδι κερδοσκόπων - εν δυνάμει ηγεμονικών δυνάμεων (Γερμανία).
  Το αεριτζίδικο χρήμα των κερδοσκόπων, χρησιμοποιείται ως μοχλός υπερχρέωσης - απώλειας εθνικής κυριαρχίας και εν τέλει καταλήγει σ΄αυτούς (κερδοσκόπους) ως ¨πραγματικός πλούτος¨ ή στην εγκαθίδρυση ηγεμονικών κρατών , όπως η Γερμανία ηγεμονική δύναμη μέσα στα κράτη της ΕΕ, τα οποία σιγά σιγά μετατρέπονται σε αποικίες.
  Είναι ένας πραγματικός πόλεμος, με τους ¨κατακτητές¨ να προχωρούν ακάθεκτοι και τα κράτη να παραδίδονται αμαχητί.
  Δεν είναι κρίμα, οι κερδοσκόποι με τα ψεύτικα όπλα (χαρτιά άνευ πραγματικής αξίας) να αλώσουν όλο τον πλούτο των Ευρωπαϊκών χωρών, μ΄αυτά τα άθλια προσχήματα;
  Η απορία μου είναι , δεν υπάρχει γραμμή άμυνας;
  Δεν πρέπει να δημιουργηθούν συμμαχίες που θ΄αντισταθούν;
  Δεν πρέπειν΄αναδειχθούν ηγέτες μέσα στην Ευρώπη που θ΄αγωνιστούν μαζί με τους λαούς για ν΄ακυρώσουν αυτά τα ¨μαύρα¨ σχέδια;
  Δεν πρέπει ν΄αλλάξει όλο αυτό το τζογαδόρικο χρηματοπιστωτικό σύστημα;
  Δεν πρέπει να μπούν κανόνες που να περιορίζουν την απληστία, την άμετρη κερδοσκοπία και συσσώρευση πλούτου;

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΑΠΛΗ ΣΚΕΨΗ 23/02/2012 14:02:00

   Πρέπει...

 6. marc avatar
  marc 23/02/2012 13:52:00

  νεοφιλελεύθερος θα ήταν..

 7. Σωτ. Βατικιώτης avatar
  Σωτ. Βατικιώτης 23/02/2012 17:55:36

  Μέσα στον ορυμαγδό για την οικονομία μας, περνάει σχεδόν "απαρατήρητο" ότι
  κάποια στιγμή - και γρήγορα περικαλώ - πρέπει να συζητηθεί ποιό θα είναι το μέλλον των πολιτών τής ΕΕ.

  Βλέπουμε την ολομέτωπη επίθεση των τραπεζικών gangsters, βλέπουμε την ολομέτωπη επίθεση των βιομηχανιών τροφίμων και μεταλλαγμένων να μάς καταντήσουν να τρώμε τα άθλια χημικά τους τρόφιμα και τέλος την επίθεση των φαρμακοβιομηχανιών ! Τελευταίο τους "χτύπημα" η απαγόρευση των βοτάνων..

  Στο βωμό τού κέρδους και των bonus μερικές χιλιάδες managers διαλύουν την ποιότητα ζωής μας σε όλα τα επίπεδα και τομείς. Τα άτομα αυτά είναι πλέον ψυχασθενείς !!

  Το είδα στα "Αληθινά Ψέματα"

  "Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θέλει την απαγόρευση της εμπορευματοποίησης των περισσότερων βοτάνων της φύσης και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Απρίλιο, βρίσκει κάθετα αντίθετη την ελληνική κοινωνία που η ζωή της είναι άρρηκτα δεμένη με τα παραδοσιακά «γιατροσόφια» όπως το τσάι του βουνού, το χαμομήλι... και τα διάφορα άλλα βότανα της ελληνικής φύσης. Έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ...άλλες χώρες, (Γερμανία, Γαλλία κ.ά.) ενώ στην Ελλάδα δεν έγινε και τόσο γνωστή, παρά μόνο στους κύκλους των ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγή τους, τη μεταποίησή τους και το εμπόριό τους. Πιστεύουν ότι η αρχή εφαρμογής της οδηγίας θα σημάνει το τέλος της εμπορίας βοτάνων και σκευασμάτων εναλλακτικών φαρμακευτικών θεραπειών, αφού σύμφωνα με αυτή, όλα τα βότανα θα θεωρούνται φάρμακα και ως τέτοια θα πρέπει να παίρνουν τη σχετική έγκριση από τους αντίστοιχους οργανισμούς και να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία".

  Είναι φανερό ότι ακολουθείται το πρότυπο των ΗΠΑ, εδώ και 100 χρόνια..

  Τα πάντα στούς - ψυχασθενείς - τραπεζίτες και τις πολυεθνικές !

  Έ, μπάς και ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με την ΕΕ και να ξαναγυρίσουμε στην Ευρώπη τού 1960 ;

 8. abcd avatar
  abcd 23/02/2012 18:42:08

  Πλουσιότερος πες καλύτερα ,και ως γνωστόν τα πλούτη δεν σε καθιστούν αυτομάτως και ικανότερο.

 9. ΜΠ avatar
  ΜΠ 24/02/2012 08:59:45

  Ό,τι έχει κανείς σ αυτή τη ζωή καλό είναι, βέβαια ότι πουλάς σήμερα δεν μπορείς να το αποκτήσεις πάλι αύριο ή να το αντικαταστήσεις για αυτό φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.