Γαλλία: σφοδρή αντιπαράθεση για το αποικιοκρατικό παρελθόν με αφορμή ένα tweet
09/05/2014 08:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γαλλία: σφοδρή αντιπαράθεση για το αποικιοκρατικό παρελθόν με αφορμή ένα tweet

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στη Γαλλία το tweet που έκανε ο βουλευτής των Γάλλων του εξωτερικού και αντιπρόεδρος του νεογκολικού κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης UMP με το οποίο λίγο πολύ «απενοχοποιεί» την αποικιοκρατική δύση όσον αφορά στις ευθύνες της σχετικά με τη δουλεία.

Ο Τιερί Μαριανί, με αφορμή την υπόθεση της απαγωγής των μαθητριών στην Νιγηρία από την ακραία ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χάραμ και τις απειλές της ότι θα της πουλήσει, έγραψε στο tweeter ότι «η Μπόκο Χάραμ θυμίζει ότι η Αφρική δεν περίμενε την δύση για να ζήσει τη δουλεία».

Σε μια προσπάθεια ν’ απαντήσει στις πρώτες έντονες αντιδράσεις τόσο από τον πολιτικό κόσμο όσο και από οργανώσεις δικαιωμάτων, ο Μαριανί υποστήριξε ότι δεν είπε παρά μια ιστορική αλήθεια, καθώς η δουλεία και το εμπόριο ανθρώπων στην Αφρική ήταν κάτι που συνέβαινε πολύ πριν φτάσουν εκεί οι δυτικές χώρες». Αν και ο ίδιος απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη αποενοχοποίηση, για αυτό ακριβώς τον κατηγορούν πολιτικοί αντίπαλοι αλλά και οργανώσεις δικαιωμάτων, που τονίζουν ότι το αν υπήρχε ή δεν υπήρχε, αν ήταν ή όχι διαδεδομένη η δουλεία και το εμπόριο ανθρώπων στην Αφρική πριν την άφιξη της Δύσης είναι εντελώς διαφορετικό θέμα με το αν οι δυτικές χώρες ευθύνονται γιατί και οι ίδιες χρησιμοποίησαν και εφάρμοσαν τη δουλεία.

Το ζήτημα της δουλείας, όπως και το ο,τιδήποτε σχετίζεται με το αποικιοκρατικό παρελθόν της Γαλλίας, παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητο στη χώρα, όπου συστηματικά το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, και πολύ πιο άμεσα παλιότερα υπό τον Ζαν Μαρί Λε Πεν, υπεράσπιζε την αποικιοκρατική Γαλλία και τα «επιτεύγματά» της. Μέχρι και σήμερα, ένα μεγάλο κομμάτι των Γάλλων πολιτών, ακόμη και μεταξύ όσων αυτοχαρακτηρίζονται δημοκρατικοί και αριστεροί κατά τα άλλα, η ειλικρινής και λεπτομερής προσέγγιση των εγκλημάτων της αποικιοκρατικής γαλλικής πολιτικής αποτελεί ζήτημα ταμπού, που σχεδόν ποτέ δεν συζητιέται και προκαλεί πολύ έντονες αντιπαραθέσεις.

Οι δηλώσεις του Μαριανί προκάλεσαν ακόμη περισσότερο θόρυβο καθώς το Σάββατο είναι η ημέρα αφιερωμένη στην κατάργηση της δουλείας.

Πηγές: Le Monde, Libération, France Info

Μάρκο Πόλο

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Azarias avatar
    Azarias 09/05/2014 09:25:52

    Απόλυτα ορθό αυτό που είπε. Όπως και είναι ορθό το ότι μουσουλμανικά κέντρα της Αφρικής όπως το Τομπουκτού και η Ζανζιβάρη κατείχαν πρωτεύουσα θέση στο εμπόριο σκλάβων. Όπως είναι ορθό ότι μία κύρια πηγή εσόδων των Τατάρων της Κριμαίας μέχρι τον 18ο αιώνα ήταν οι επιδρομές σε χωριά της Ουκρανίας προς σύλληψη δούλων. Όπως και ορθό είναι ότι τα εκατομμύρια των λευκών σκλάβων που διακινήθηκαν στο Αλγέρι και πέθαναν εκεί έχουν ίδια ανθρώπινη αξία με τα εκατομμύρια των μαύρων σκλάβων που διακινήθηκαν στον Νέο Κόσμο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.