#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/11/2011 19:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γαλλία και Γερμανία ξανά στα χαρακώματαΣτο ζήτημα της ευρωπαϊκής κρίσης, αυτό που  βλέπουμε συνεχώς να επαναλαμβάνεται είναι το ίδιο μοτίβο. Οι άσχημες ειδήσεις βουλιάζουν τις αγορές, και οδηγούν σε έναν πανικό ρευστοποίησης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται, και συμφωνούν σε λύσεις.

Οι αγορές ενθουσιάζονται, μέχρι που οι επενδυτές αρχίζουν να εξετάζουν τα ψιλά γράμματα, και να συνειδητοποιούν πως και αυτή η νέα λύση δεν είναι βιώσιμη.

Έτσι, οι νέες κακές ειδήσεις ξαναβουλιάζουν τις αγορές.

Τα ίδια και τα ίδια.

Έτσι έχει η ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της μεγαλύτερης κρίσης από την εποχή του Β` Π.Π.

Και ο κύκλος συνεχίζεται και σήμερα.

Η τελευταία ελπιδοφόρα λύση έχει να κάνει με την εγκατάσταση τεχνοκρατικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα και στην Ιταλία, μια λύση που άρχισε ήδη να ξεθωριάζει.

Εν τω μεταξύ, οι άσχημες ειδήσεις συνεχίζουν, αυτή τη φορά από την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου τα μέτρα που εφαρμόζονται μάλλον δεν αποδίδουν.

Αν προσθέσουμε και τις εξελίξεις σχετικά με τα ιταλικά κρατικά ομόλογα…

Το κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει. Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες, θυμίζοντας τη σκληρή μάχη του δάσους των Αρδεννών το 1940.

Ο λόγος είναι τα λεφτά. Οι Γάλλοι επιμένουν πως η Γερμανία θα πρέπει να αναστήσει το νεκρό γαλλικό τραπεζικό σύστημα. Οι αδαείς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανάγκασαν τις τράπεζες να επενδύσουν σε άχρηστα ομόλογα της Ελλάδας, της Ισπανίας, και της Ιταλίας. Έτσι, αυτή την εποχή οι γαλλικές τράπεζες είναι πλημμυρισμένες από ζημιογόνα χαρτιά.

Ακόμη χειρότερα, οι γαλλικές επιχειρηματικές ελίτ αποφάσισαν πως είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουν στην Ιταλία, αγοράζοντας τράπεζες, εταιρίες, μετοχές, και ομόλογα, σε μια καταστροφική κίνηση, που θυμίζει την αποτυχημένη εισβολή του βασιλιά Φραγκίσκου στην Πάβια το 1545.

Προφανώς, οι Γάλλοι θεωρούν πως οι Γερμανοί είναι αυτοί που θα πρέπει να πληρώσουν. Σύμφωνα με την λογική τους, αν η χώρα τους υποστεί τις ζημιές, θα χάσει και την αξιολόγηση των τριών Α που διαθέτει. Κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο το ταμείο EFSF, και στη συνέχεια η ΕΕ (και η Γερμανία) θα εκτίθεντο σε μια καταστροφική οικονομική καταιγίδα.

Η γαλλική θέση μοιάζει να είναι η υπομονετική στάση, μέχρι που οι βραδύνοες Τεύτονες φίλοι τους, δείξουν κατανόηση.

Στη συνέχεια, οι Γερμανοί θα πρέπει να ενδώσουν, και να εξουσιοδοτήσουν την ΕΚΤ να τυπώσει χρήματα (εμμέσως ή αμέσως) έτσι ώστε να σωθούν οι γαλλικές τράπεζες, χωρίς όμως να αναφερθεί το ταπεινωτικό ενδεχόμενο μιας «διάσωσης».

Αν όλα τα παραπάνω ήταν αληθινά, ίσως να υπήρχε λύση. Αλλά εδώ μιλάμε για ισχύ. Μιλάμε για το ποιος θα κυβερνά την Ευρώπη στις επόμενες δεκαετίες.

Η Γαλλία, στην ουσία είναι χώρα που ανήκει στη μεσογειακή λέσχη, με κάποια βόρεια χαρακτηριστικά. Αυτό που θέλει είναι ένα  «πολιτικό» οικονομικό σύστημα για την Ευρώπη, στο οποίο οι πολιτικές πιέσεις θα διασφαλίζουν την σταθερή υποτίμηση του ευρώ, όπως έκαναν οι μεσογειακές χώρες κάποτε με τα εθνικά τους νομίσματα.

Το πρόβλημα με αυτό το (προ ευρώ) σύστημα, είναι ότι έδινε τεράστια πλεονεκτήματα στους Γερμανούς, τους Ολλανδούς, κλπ. (με τη μορφή χαμηλών επιτοκίων). Η Γαλλία θέλει να επιβάλλει στους Γερμανούς ένα λατινικό νόμισμα, με λατινικούς κανόνες διαχείρισής του.

Από την πλευρά της η Γερμανία θέλει τις νότιες χώρες να ζουν βάσει βόρειων κανόνων. Σταθερό νόμισμα, ισολογισμένους προϋπολογισμούς, και ότι είναι να γίνει ας γίνει. Δεν υπάρχει καμία μα καμία διάθεση από πλευράς των Γερμανών να περάσει το ευρώ στα χέρια των επιτήδειων Ιταλών και Γάλλων πολιτικών. Τους τεχνοκράτες που ακολουθούν τους κανόνες, οι Γερμανοί τους δέχονται. Για αυτό και ένας Ιταλός τεχνοκράτης διαδέχεται έναν Γάλλο στο τιμόνι της ΕΚΤ.

Οι Γερμανοί είναι ιδιότροποι με τη τήρηση των κανόνων της ΕΚΤ, και κάθετα αντίθετοι με διασώσεις και αγορές κρατικών ομολόγων από πλευράς της.

Αν υπάρχει κάποιος τρόπος για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δυο αυτών απόψεων, κανένας δεν τον γνωρίζει.

Καμία από τις δυο πλευρές δεν δείχνει διάθεση να παραδοθεί, αλλά ούτε και να συμβιβαστεί. Για αυτό και κάθε σύνοδος κορυφής καταλήγει σε θολές λύσεις. Οι δυο χώρες συμφωνούν σε κάποιο σχέδιο το οποίο φαίνεται καλό στα χαρτιά, αλλά πάσχει στην εφαρμογή του. Και αυτό επειδή οι διαφορές μεταξύ των δυο απόψεων είναι ανυπέρβλητες.

Ποια Ευρώπη θα δούμε στο μέλλον; Στο παρελθόν, τέτοιου είδους διαφορές οδηγούσαν σε πόλεμο. Σήμερα το βασικό ζήτημα είναι το νόμισμα.

Το πείραμα της ΕΕ έχει να κάνει με την αποφυγή πολέμων και αιματοχυσίας, υπό την επίφαση ότι δεν υφίστανται πλέον αγεφύρωτα χάσματα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Και πράγματι δεν υπήρχαν, μέχρι που εισήχθη το ενιαίο νόμισμα. Η ευρωζώνη πρέπει να λειτουργεί με βάση μια μόνο άποψη και κοινούς κανόνες. Το ερώτημα είναι αν η Γαλλία θα παραδώσει τους νόμους στη Γερμανία, όπως έκανε επί Ναπολέοντα, και το 1918, ή αν η Γερμανία θα υπαγορεύσει όρους στους Γάλλους, όπως έκανε το 1870 και το 1940.

Οι Γερμανοί είναι πιο πλούσιοι και πιο πεισματάρηδες.

Οι Γάλλοι είναι πιο λαμπεροί, και πιο ευέλικτοι.

Ίδωμεν.

 

Του Walter Russell Mead

Wall Street Journal

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203611404577041963467600928.html

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΩΝΑΣ2 avatar
  ΙΩΝΑΣ2 18/11/2011 20:55:40

  Το Παγκοσμιο Συστημα εξουσιας που στηθηκε απο την Γαλλικη Επανασταση
  και επεκεινα πρωτα στην Ευρωπη και μετεπειτα στις ΗΠΑ παιζει παντα το ιδιο παιχνιδι με σημειο αναφορας παντα την Ευρωπη και επαναλαμβανεται το ιδιο με τις καταλληλες προσθαφαιρεσεις πρωταγωνιστων:
  Γαλλια - Αγγλια-Αυστροουγγαρια-Πρωσσια- Ρωσια.
  Γαλλια-Αγγλια-Γερμανια-Ρωσια-ΗΠΑ.
  Γαλλια-Αγγλια-Γερμανια-Σοβ. Ενωση- ΗΠΑ- Ιαπωνια.
  Γαλλια-Αγγλια- Γερμανια-Ρωσια- ΗΠΑ- Κινα.
  Αρχη διατηρησεως της Εξουσιας αυτου του συστηματος ηταν παντα το διδυμο
  Δημιουργια(Αναπτυξη)- Καταστροφη(Πολεμοι) και τουμπαλιν.
  Στη σημερινη εποχη αφου εχουμε περασει την περιοδο της Δημιουργιας - Αναπτυξης εισερχομεθα στην φαση της Καταστροφης.
  Το πως θα συντελεστει αυτη η Καταστροφη το επεξεργαζονται αυτα τα κεντρα Εξουσιας στις ΗΠΑ και την Γερμανια(Η ιδια παντα συνταγη).
  Πρωταγωνιστικος ρολος σ'αυτην την εργολαβια Καταστροφης
  Ανθρωπων -Πραγματων(Κεφαλαιου) θα ανατεθει στην Γερμανια ως συνηθως.
  Τον επομενο ρολο της Δημιουργιας ποιος θα τον αναλαβει;
  Ρωσια - Κινα -Ινδια;
  Συνασπισμος αυτων των Δυναμεων με καποια Ευρωπαικη χωρα;
  Ιδωμεν, οσοι φυσικα κοινοι θνητοι επιβιωσωμεν της Καταστροφης.

 2. Y. avatar
  Y. 18/11/2011 21:52:35

  ..μόλις ξεκίνησε το 2ο ημίχρονο, και στο στοίχημα παίζεται,....Γερμανία-Γαλλία 70-30 (..όβερ/άντερ δεν έχει)

 3. Δήμος avatar
  Δήμος 18/11/2011 23:56:03

  Εδώ είναι το μυστικό σημείωμα για τα σχέδια της Γερμανίας, σε αγγλική μετάφραση. Διαβάστε και φρίξτε:

  http://www.documentcloud.org/documents/267781

  Το θέμα βγήκε από την Telegraph.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/8898213/German-memo-shows-secret-slide-towards-a-super-state.html

 4. alex2010 avatar
  alex2010 19/11/2011 00:19:51

  KAI GIATI SKOTONOTANE OLOS PLANITIS PRIN ??
  Το Παγκοσμιο Συστημα εξουσιας που στηθηκε.......

 5. φωνη avatar
  φωνη 19/11/2011 12:40:18

  Είναι και οι 2 κότες, αλλά η μια ισχυρίζεται ότι κάνει το χρυσό αυγό.

 6. Δήμος avatar
  Δήμος 19/11/2011 22:04:10

  H Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους, τελείωσε με το Ναπολέοντα.

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 20/11/2011 10:44:24

  Η Γερμανία δεν είναι το Δ΄ Ράιχ που ορισμένοι γράφουν.
  Μια οικονομική αυτοκρατορία θέλει να στήσει (όπως η Μ Βρετανία τον 19ο αιώνα) και αντί για κανονιοφόρους ανοίγει ή κλείνει τα ...εμβάσματα.
  Για να έχεις λοιπόν ...αυτοκρατορία χρειάζεσαι αγορές.
  Ο ευκολότερος τρόπος είναι να δημιουργήσεις αγορές, καταστρέφοντας τις τοπικές παραγωγικές μονάδες και δημιουργώντας ...εκθέσεις και super market στη θέση βιομηχανιών και βιοτεχνιών.
  Για αυτό χρειάζεται το € και την ΕΕ γιατί διαφορετικά δεν έχει αγορές (...δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το κόστος παραγωγής Κίνας Ινδίας Βιετνάμ) και θα έχουν την τύχη της ...Ισπανικής Αυτοκρατορίας. Θα είναι οι ξεπεσμένοι ...αρχοντοχωριάτες.
  Οι δε Γάλλοι μια ζωή ακροβατούν μεταξύ Ροβεσπιέρου και Ναπολέοντα....ζώντας στο χθες.
  Στόχος ήταν και είναι Ισπανία και Ιταλία ...και αγορές έχουν και φυσικούς πόρους και υποδομές προς ...αξιοποίηση. Οι υπόλοιποι το πεδίο εφαρμογής είμαστε ...ασκήσεις επί χάρτου, οι βοηθητικοί δορυφόροι, το πεζοδρόμιο της αυλή τους.
  Θα πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε τι θέλουμε και πως θέλουμε να είμαστε σε δέκα χρόνια.
  ή θα γίνουμε οι λαχανόκηποι της Β Ευρώπης και ο τόπος διακοπών και συνταξιοδότησής τους ...εκτός αν κάθε Παπαδήμος πιστεύει ειλικρινά ότι θα αναπτύξουμε βιομηχανία ή έστω υπηρεσίες (...ακόμα και τα help desk στην Ινδία έχουν πάει...)
  ή θα χτίσουμε ένα μαγαζί από την αρχή με κανόνες δομές και λειτουργίες.
  Το ένα απαιτεί υπακοή και € το άλλο να σταθούμε όρθιοι.

  ΥΓ

  h__p://techiechan.com/?p=1466 ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.