Γαλλία: ενδο-οικογενειακός «εμφύλιος» στο Εθνικό Μέτωπο
10/06/2014 20:23
Του Μάρκο Πόλο
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γαλλία: ενδο-οικογενειακός «εμφύλιος» στο Εθνικό Μέτωπο

Οι επικρίσεις της Μαρίν Λε Πεν για αντισημιτικό σχόλιο του πατέρα της Ζαν Μαρί καθώς και η απόφαση για αφαίρεση της ιστοσελίδας του από το επίσημο σάιτ του Εθνικού Μετώπου πυροδότησαν σύρραξη στους κόλπους του ακροδεξιού κόμματος

«Φουρτούνες» και μάλιστα οικογενειακής φύσης έχουν ξεσπάσει στους κόλπους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία μετά την απόφαση της Μαρίν Λε Πεν να αφαιρέσει από την επίσημη ιστοσελίδα της την ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας του πατέρα της, στην οποία, κάθε Παρασκευή, ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος και ιδρυτής του, Ζαν Μαρί Λε Πεν, σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα υπό την μορφή συνέντευξης. Αφορμή για την απόφαση αυτή που έχει βάλει μπουρλότο τόσο εντός κόμματος όσο και εντός της οικογένειας Λε Πεν, είναι σχόλιο του επιτίμου, την περασμένη Παρασκευή, σχετικά με την δημόσια άρνηση καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών και του εβραίου στο θρήσκευμα, Πατρίκ Μπρυέλ, να μην δίνουν συναυλίες και παραστάσεις σε πόλεις όπου έχουν εκλεγεί δήμαρχοι με το Εθνικό Μέτωπο. Ο Λε Πεν έκανε λογοπαίγνιο ανάμεσα στη φουρνιά των καλλιτεχνών σαν τον Μπρυέλ και τους φούρνους των ναζιστικών στρατοπέδων. Όπως αναμενόταν ακολούθησε πανδαιμόνιο.

Τρεις μέρες μετά, και ενώ βούιζαν τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, εκπρόσωποι του Εθνικού Μετώπου ανακοίνωσαν ότι για «νομικούς λόγους» αφαιρείται από την ιστοσελίδα η διεύθυνση της σελίδας του Λε Πεν. Οι συνεργάτες της υποστήριζαν ότι η Μαρίν Λε Πεν έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές πρόβλημα και νομικό λόγω αναρτήσεων αλλά κυρίως λόγω των λεγομένων του πατέρα της στην ιστοσελίδα του γι αυτό και από ένα σημείο και μετά παρέδωσε, νομικά τουλάχιστον, την ευθύνη της σελίδας του Εθνικού Μετώπου σε άλλο πρόσωπο.

Η Μαρίν Λε Πεν έχει προσπαθήσει σκληρά, τα τελευταία χρόνια, να «βελτιώσει» την εικόνα του κόμματος, απομακρύνοντάς το από τον αντισημιτισμό, τα οφθαλμοφανή ακροδεξιά στοιχεία και τον ακραίο ρατσισμό, και επιδιώκοντας να του προσδώσει περισσότερο «εθνικά» και όχι «εθνικιστικά» και περισσότερο «λαϊκά» και όχι «λαϊκίστικα» γνωρίσματα. Η προσπάθειά της έχει, σε μεγάλο βαθμό, πετύχει και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι έχει αποδώσει και καρπούς καθώς το Εθνικό Μέτωπο διευρύνει διαρκώς την εκλογική του βάση, έχει αναχθεί σε μείζον παράγοντα της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας και προκάλεσε, με τις εκλογικές του επιδόσεις στις ευρωεκλογές, «σεισμό» σε ολόκληρη την ΕΕ αφού κατάφερε να καρπωθεί τη λαϊκή δυσφορία και την ανησυχία του μέσου Γάλλου για την πορεία του ευρώ και της ΕΕ αλλά και για αυτό που αντιλαμβάνεται ως υποταγή των εθνικών συμφερόντων της χώρας του στις εντολές και τα συμφέροντα των Βρυξελλών (ή πολύ χειρότερα της Γερμανίας).

Στην προσπάθειά της αυτή, η Μαρίν Λε Πεν έχει συγκρουστεί αρκετές φορές με τον πατέρα της, ο οποίος δεν δείχνει να συμμερίζεται την άμβλυνση των γωνιών αυτών και επιμένει στη γνωστή επιθετική ρατσιστική του γλώσσα. Η Μαρίν Λε Πεν χαρακτήρισε «πολιτικό σφάλμα» το σχόλιο του πατέρα της και φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ότι όποιος αμφισβητεί τις επιλογές της και την στρατηγική της ως επικεφαλής του κόμματος, μπορεί να επιλέξει άλλον ηγέτη στο συνέδριο του κόμματος τον ερχόμενο Νοέμβριο. Κατά πολλούς η ατάκα αυτή αποτελεί τη σκληρότερη κόντρα ανάμεσα σε πατέρα και κόρη, όλον αυτόν τον καιρό που πολλάκις είχαν τριβές για τέτοιου είδους ζητήματα, και δείχνει ότι ενισχυμένη από το θρίαμβο των ευρωεκλογών, η Λε Πεν είναι αποφασισμένη να εδραιώσει το δικό της λόγο στο κόμμα, ακόμη και αν χρειαστεί να συγκρουστεί με την οικογένειά της.

Ιδιαίτερα «χωλωμένος» εμφανίστηκε ο πατέρας, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι δεν είχε καμία συνομιλία με την κόρη του και ότι πληροφορήθηκε για την απόφαση απομάκρυνσης της διεύθυνσης της ιστοσελίδας του από τα ΜΜΕ. Δήλωσε ανοιχτά ότι έχει γίνει στόχος «ορισμένων» μέσα στο κόμμα και δεν έκρυψε την πικρία και την οργή του, λέγοντας ότι του φέρονται έτσι, χωρίς καν να τον ενημερώνουν, επειδή είναι γέρος, αλλά και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις απόψεις του, υπενθυμίζοντας με ποιόν είναι ταυτισμένο αυτό το κόμμα. Αυτή η τελευταία αποστροφή των λόγων του είναι μάλιστα αυτή που σχολιάζει εκτενώς ο Λυκ Λε Βαγιάν, στην εφημερίδα Liberation, όπου ειρωνικά ευχαριστεί τον πατέρα Λε Πεν γιατί όσο συνεχίζει να λέει αυτά που πιστεύει και να δείχνει γλαφυρά ποιο πραγματικά είναι το Εθνικό Μέτωπο πίσω από τα φτιασιδώματα της Μαρίν Λε Πεν, τόσο ενισχύονται οι ελπίδες να μην καταφέρει ποτέ το κόμμα να βρεθεί στην εξουσία.

Πηγές: france-info, le monde, liberation

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 11/06/2014 07:55:51

  Πρόκειται για απολύτως οριακό πρόσωπο...όχι όμως ξένο στη γαλλική πολιτική παράδοση...μοναρχικοί,action francaise,κατοχή,συνεργασία,OAS,Aλγερία...ο Ντε Γκώλ τους βύθισε,οι ρίζες όμως βαθειές...ιδιαίτερα στη γαλλική επαρχία,όπου το πρωτόκολλο της καθημερινότητας των μικρομεσαίων στρωμάτων σαρώνει.... Δεν είναι μικρή η ευθύνη πολλών παραγόντων στο σοσιαλιστικό κόμμα...όταν προτείνεις πρόσωπα,όπως η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο Ολάντ και παραμερίζεις προσωπικότητες όπως ο Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν,με έντονο σοσιαλπατριωτικό προφίλ,τότε...tout peut arrive...! ανάλογες ευθύνες και στη γαλλική κεντροδεξιά...τίποτε όμως δεν αναιρεί την ευθύνη των γάλλων ψηφοφόρων...στην αρρυθμία και την κάμψη δεν απαντάς με μαυρίλα!

  • Azarias avatar
   Azarias @ βαγόνι 11/06/2014 08:39:59

   Όταν καθιστάς ολόκληρες συνοικίες πόλεων ισλαμικά γκέτο και εσύ ως αριστερός το επευλογείς, είναι φυσικό εσύ, ο αριστερός, να μείνεις στα κρύα του λουτρού και να χάσεις την εκλογική σου βάση στους γηγενείς. Εντέλει, η επιτυχία του Εθνικού Μετώπου αποδεικνύει την ελιτίστικη τύφλωση και την αυτοϊκανοποιητική ονείρωξη της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες όταν κλείνεσαι στον ωραίο, φανταστικό σου κόσμο και βλέπεις τα εργατικά στρώματα να διαρρέουν στη Δεξιά, επειδή εσύ υπηρετείς με την μεγαλύτερη προθυμία τον φιλελευθεροκληρωτισμό. Απλά, ως αριστερός, απέτυχες οικτρά σε προβλέψεις, στόχους, πολιτικές, σε όλα, και πρέπει να το δεχτείς. Αν έχεις στοιχειώδη εντιμότητα. O Michéa ("Η αυτοκρατορία του μικρότερου κακού") είναι αριστερός, αλλά επίσης έντιμος. Δεν εκπροσωπεί όμως την πλειοψηφία.

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ Azarias 11/06/2014 10:28:41

    Γάλλοι και Βρεττανοί αποικιοκράτες μετέφεραν πληθυσμούς ολόκληρους,απο Ασία και Αφρική, για κατώτερα μεροκάματα...δεν ανακάλυψαν τώρα τη νόμιμη και την παράνομη μετανάστευση...τώρα,απλώς, δεν έχουν την ίδια άνεση ενσωμάτωσης και ξεδιπλώνουν τα γνωστά και παμπάλαια ρατσιστικά αντανακλαστικά τους...όπως,επίσης,οι "μικρομεσαίοι" την αποστροφή τους στον "φιλελευθερο-ολοκληρωτισμό", που τους βόλευε πρίν την κρίση...τώρα ανασύρουν το αίτημα της ντόπιας συσσώρευσης κεφαλαίου...που ήσαν τόσο καιρό;...προφανώς φασίζουν,συμπαρασύροντας και εργατικά στρώματα, που η μεταλλαγμένη αριστερά εγκατέλειψε στην τύχη τους (το μόνο σημείο που συμπίπτουμε)...η στάση αυτή είναι αμυντική 100%...και δεν έχουν κανένα λόγο,οι 'Ελληνες, να αντιγράφουν, πιθηκίζοντας,τα βόρειο-ευρωπαϊκά στερεότυπα...η ουσία της παράδοσης του Ελληνισμού είναι μακριά απο αυτή τη ματιά... είμαστε υποχρεωμένοι να μπλοκάρουμε τη λαθρομετανάστευση για αυτονόητους λόγους αδυναμίας απορρόφησης της, πετώντας στα σκουπίδια,όμως, τα ακροδεξιά κηρύγματα...άς σκεφτούν οι Γάλλοι τί λάκκους ανοίγουν για να πέσουν μέσα...όχι εμείς!

    • Azarias avatar
     Azarias @ βαγόνι 11/06/2014 10:47:19

     Από την εισαγωγή εργατών μέχρι την "επανένωση οικογενειών" (πολυπληθέστατων) υπάρχει ένα βήμα, που η γαλλική πολιτική τάξη το έκανε απερίσκεπτα. Θα μου ήταν περίεργο να συμφωνήσουμε. Αλλά και δεν προτείνεις λύσεις. Το Εθνικό Μέτωπο προτείνει λύσεις. Η Αριστερά;

     • ΓΙΑΝΝΗΣ Α. avatar
      ΓΙΑΝΝΗΣ Α. @ Azarias 11/06/2014 18:37:11

      . Η Αριστερά φίλε Azarias ταυτίζεται με τον Δένδια και προτείνει συμφωνώντας μαζί του κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ, και ισοκατανομή των λαθρομεταναστών ανάλογα με τον πληθυσμό και την οιξκονομική κατάσταση κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ, με ταυτόχρονη ισοκατανομή κεφαλαίων και τεχνικής βοήθειας για τους επαναπατρισμούς. Η Αριστερά σε καμμία περίπτωση δεν δέχεται στην Ελλάδα 1500000 λαθρομετανάστες που ζούν υπό ζωώδεις συνθήκες. Εδώ εγώ πιστεύω Τσίπρας-Δένδιας τα έχουν βρεί. Δεν ξέρω όμως αν συμφωνεί κι οΣαμαράς που δεν αφήνει να φύγουν οι Σύριοι απο την Καλαμάτα...

    • Επισκέπτης avatar
     Επισκέπτης @ βαγόνι 11/06/2014 11:22:22

     Δεν τους μετέφεραν μόνο. Πήγαιναν και από μόνοι των στην Μητρόπολη. Ήδη από το τέλος της δεκαετίας του '50, ο διορατικός de Gaulle είχε προβλέψει ότι αυτή η μαζική εισβολή στην Γαλλία από τις πρώην αποικίες, θα είχε αρνητική εξέλιξη: « C'est très bien qu'il y ait des Français jaunes, des Français noirs, des Français bruns. Ils montrent que la France est ouverte à toutes les races et qu'elle a une vocation universelle. Mais à condition qu'ils restent une petite minorité. Sinon, la France ne serait plus la France. Nous sommes quand même avant tout un peuple européen de race blanche, de culture grecque et latine et de religion chrétienne. Qu'on ne se raconte pas d'histoire! Les musulmans, vous êtes allés les voir? Vous les avez regardés avec leurs turbans et leurs djellabas? Vous voyez bien que ce ne sont pas des Français. Ceux qui prônent l'intégration ont une cervelle de colibri, même s'ils sont très savants. Essayez d'intégrer de l'huile et du vinaigre. Agitez la bouteille. Au bout d'un moment, ils se sépareront de nouveau. Les Arabes sont des Arabes, les Français sont des Français. Vous croyez que le corps français peut absorber dix millions de musulmans, qui demain seront vingt millions et après-demain quarante? Si nous faisions l'intégration, si tous les Arabes et les Berbères d'Algérie étaient considérés comme Français, comment les empêcherez-vous de venir s'installer en métropole, alors que le niveau de vie y est tellement plus élevé? Mon village ne s'appellerait plus Colombey-les-Deux-Églises, mais Colombey-les-Deux-Mosquées. » (εδώ).

     • Azarias avatar
      Azarias @ Επισκέπτης 11/06/2014 11:51:28

      Το πρόβλημα με τους εκπροσώπους της Αριστεράς είναι ότι έχουν μάθει τόσο πολύ να κουνούν το δάχτυλο στην κοινωνία, που τώρα που η κοινωνία των γηγενών τους εγκατέλειψε, έχουν γίνει νευρόσπαστες μαριονέτες σε κουκλοθέατρο.

     • ΓΙΑΝΝΗΣ Α. avatar
      ΓΙΑΝΝΗΣ Α. @ Επισκέπτης 11/06/2014 17:56:36

      Πολύ μου αρέσει αυτό το "Είμαστε πρωτίστως ένας Ευρωπαικός λαός λευκής ράτσας με παιδεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ και Λατινική" του Ντεγκώλλ...Αυτό είμαστε πριν απ' τους Γάλλους βέβαια , εμείς οι Ελληνες, κι ας βρίζουν όσο θέλουν οι βαλανιδοφάγοι Γερμανοί....

  • Azarias avatar
   Azarias @ βαγόνι 11/06/2014 08:41:03

   Ο μικρομεγαλισμός της ΔημΑρ σου θυμίζει κάτι;

 2. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 11/06/2014 10:45:45

  Η Μαρίν Λεπέν είναι ηγέτις. Έχει χαράξει γραμμή, την οποία δεν επιτρέπει ούτε στον πατέρα της και ιδρυτή του κόμματος να αμφισβητεί. Ελπίζω στις επόμενες προεδρικές εκλογές να εκλεγεί, διότι η γηρασμένη και παρακμάζουσα Ευρώπη έχει ανάγκη τέτοιους ηγέτες.

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 11/06/2014 12:36:41

  @ Γιά Αzarias & Eπισκέπτη, μιάς και πάτε δυό-δυό στη μπανιέρα δεν μιλώ εξ'ονόματος της Αριστεράς...τώρα,για δυό τρία πράγματα,που θά'πρεπε νά'ναι αυτονόητα: - τη λαθρομετανάστευση μπορεί να την ανακόψει κάθε χώρα στα σύνορα της..φτάνει; -υπερπληθυσμός,Δουβλίνα Ι & ΙΙ,ενεργειακές προσβάσεις,σχέσεις βορρά-νότου...στείλτε τα στην οικογένεια Λεπέν να τα διαπραγματευτεί au niveau national... τα γνωρίζετε αλλά έχει και η ακροδεξιά αγκιτάτσια τις ανάγκες της! Δε θα μας γυρίσετε στο πρωτογονισμό του μεσοπολέμου... Υ.Γ Το κείμενο του Ντε Γκώλ είναι ισορροπία πράξης και εσωτερικών συσχετισμών...τσακίζει τους ακροδεξιούς του OAS και ταυτοχρόνως υψώνει το λάβαρο για την "grandeur de la France"....προφανώς,κάποιοι πολιτισμοί δεν συνυπάρχουν ακώλυτα στην καθημερινότητα... απ'αυτό το σημείο μέχρι την ντόπα της ακροδεξιάς ρητορικής υπάρχει μεγάλη απόσταση! τελεία!

  • Azarias avatar
   Azarias @ βαγόνι 11/06/2014 13:41:40

   Το κείμενο του ΝτεΓκωλ, για τα σημερινά δεδομένα της φιλελεύθερης Αριστεράς και των φιλελεύθερων (σκέτο), είναι απερίφραστα ακροδεξιό. Δεν θέλεις να το παραδεχθείς, εννοείται, αλλά δεν έχει καμία σημασία.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ βαγόνι 11/06/2014 17:30:38

   Εμείς δεν θα σε γυρίσουμε στον πρωτογονισμό του μεσοπολέμου. Οι αγκυλώσεις σου θα σε γυρίσουν στον πρωτογονισμό της Σαρίας και της μαντίλας, για να μην πω μπούργκας, αλλά τότε θα είναι αργά για δάκρυα... Οι χρήσιμοι ηλίθιοι υπάρχουν παντού και πάντα. ΥΓ: Εγώ δεν έκανα λόγο για "αριστερά", "δεξιά" κλπ., διότι οι όροι αυτοί είναι άνευ περιεχομένου. Άλλωστε, οι χρήσιμοι ηλίθιοι υπάρχουν σε όλες τις παρατάξεις.

 4. Γιώργος avatar
  Γιώργος 11/06/2014 17:00:25

  Να ρωτήσω κάτι; Οι Εβραίοι της Γαλλίας έχουν δεχθεί επιθέσεις από ακροδεξιούς λευκούς ή από μουσουλμάνους μετανάστες; Άσχετο-σχετικό...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.