Γαλλία: Ψήφος «εμπιστοσύνης» στις προτάσεις περικοπών του Βάλ
30/04/2014 02:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γαλλία: Ψήφος «εμπιστοσύνης» στις προτάσεις περικοπών του Βάλ

Επί σαράντα λεπτά ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ προσπάθησε να πείσει την πλειοψηφία των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπέρ του προγράμματος λιτότητας ή ως προς το πιο εύσχημο υπέρ του «προγράμματος υπευθυνότητας 2014 - 2017» που παρουσίασε στη Βουλή. Με μελοδραματικό τόνο, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιτευχθεί ανάπτυξη, να διασφαλιστούν και ν’ αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Προειδοποίησε ότι από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «εξαρτάται η νομιμότητα της κυβέρνησης» τους. Και η προειδοποίησή του «έπιασε», αφού τελικά υπέρ της πρότασής του ψήφισαν 265 βουλευτές, 232 καταψήφισαν και 67 απείχαν.

Η επίπονη προσπάθεια του Βαλ δεν έγινε τυχαία. Από την περασμένη εβδομάδα που ανακοίνωσε τα σχέδια του έχει προκληθεί μεγάλος θόρυβος και ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στις γραμμές κυρίως του ίδιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των θεωρούμενων ως σταθερών του συμμάχων. Οι περισσότεροι Σοσιαλιστές βουλευτές ταλαντεύονταν μέχρι την τελευταία στιγμή ανάμεσα στο να ψηφίσουν το νομοσχέδιο υπό την λογική «της ύπαρξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης» ή να απέχουν καθώς οι διαφωνίες με τις προβλέψεις του είναι πολλές. Οι βουλευτές του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς (PRG) θα ψηφίσουν με εξαίρεση δύο που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα απέχουν. Η κεντροδεξιά της Ένωσης Ανεξάρτητων Δημοκρατών έχουν διευκρινίσει ότι θα απέχουν εκτιμώντας ότι η πρόταση Βαλ «δεν πάει αρκετά μακριά». Ενάντια θα ψηφίσει η συντριπτική πλειοψηφία (97% - 99%) του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, UMP, όπως και οι Πράσινοι αλλά και το Μέτωπο της Αριστεράς.

Το πακέτο μέτρων που προωθεί ο Βάλ στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας περιέχει τις γνωστές συνταγές επίπονων μέτρων και προβλέψεων που, στο παρελθόν, έχουν πυροδοτήσει τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις στη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα έχει, μέχρι στιγμής, ανακοινώσει τα μέτρα οδηγούν σε εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;

Η Τοπική Διοίκηση (από όπου αναμένεται να περικοπούν 11 δισεκατομμύρια ευρώ), ο δημόσιος τομέας, υπουργεία (αναμένονται περίπου 18 δισεκατομμύρια), οι δαπάνες για την υγεία (10 δισεκατομμύρια) και η κοινωνική προστασία (11 δισεκατομμύρια). Οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μένουν «παγωμένες» μέχρι το 2015, με εξαίρεση όσους λαμβάνουν λιγότερα από 1.200 ευρώ μηνιαίως, όπως αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, για να κατευναστούν οι αντιδράσεις αρκετών βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εντούτοις ειδικοί επισημαίνουν ότι η εξαίρεση αυτή δεν σημαίνει τίποτε καθώς πολλοί συνταξιούχοι λαμβάνουν διαδοχική σύνταξη και δημιουργείται πρόβλημα για το πώς θα υπολογιστεί το τελικό ποσό κλπ Οι επικουρικές παραμένουν έτσι κι αλλιώς κομμένες και «παγωμένες». Θα περικοπούν επίσης και ορισμένα οικογενειακά βοηθήματα ενώ θα επανεξεταστεί ο αριθμός, ο τρόπος διανομής τους κλπ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκείνοι που θα αποτελέσουν την κύρια πηγή των «οικονομιών» του κράτους, αφού θα παραμείνουν παγωμένοι οι μισθοί τους, τουλάχιστον μέχρι το 2017 οπότε και θα επανεξεταστεί το θέμα. Μέχρι τότε, δεν θα προσαρμόζονται καν με τον πληθωρισμό. «Μαχαίρι» πέφτει επίσης σε κρατικές υπηρεσίες όπως είναι η μετεωρολογική υπηρεσία και το εμπορικό επιμελητήριο, ενώ τα υπουργεία θα μειώσουν τα έξοδα λειτουργίας τους, θα δημιουργηθεί κεντρικός μηχανισμός προμηθειών και θα πουλήσουν, αν χρειαστεί, μέρος της ακίνητης περιουσίας τους.

Όσον αφορά στην υγεία το πακέτο μέτρων του Βαλ προβλέπει άσκηση πιέσεων στις φαρμακευτικές εταιρείες για την μείωση της τιμής των φαρμάκων και ευρύτερη χρήση γενοσήμων ενώ τα νοσοκομεία καλούνται να αυξήσουν τις αυθημερόν επεμβάσεις, δηλαδή όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται να πηγαίνουν αυθημερόν σπίτια τους, ακόμη και αν έχουν υποβληθεί σε επέμβαση.

Πηγές: france info, liberation, le monde

Μάρκο Πόλο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos avatar
  nikos 30/04/2014 09:23:08

  Στις 10 Παγκόσμιες τράπεζες με επικεφαλής την Blackrock, που ελέγχουν πάνω απο το 80% του Παγκόσμιου χρήματος, προφανώς άνοιξαν σαμπάνιες αφού ουσιαστικά με τις περικοπές των 50 δις η Γαλλία μπαίνει σε μνημόνιο...

 2. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 30/04/2014 18:09:46

  Ο Βαλ και ο ΥΠΟΙΚ του έχουν ξεκαθαρίσει ότι, αν δεν γίνει υποτίμηση του Ευρώ, μόνη λύση παραμένει η λιτότητα. Εμείς, έχουμε άποψη;

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ ΠΗΛΕΑΣ 30/04/2014 19:00:21

   Εννοούσε προφανώς (έστω κι αν τεχνηέντως δεν το ομολογεί) οτι επειδή οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι ανίκανοι να τολμήσουν την υποτίμηση του Ευρώ με την εκτύπωση χρήματος κατά το Αμερικανικό Kευνσιανό πρότυπο, εμείς τα κορόιδα,"οι Νότιοι" θα υφιστάμεθα σαν υποζύγια την ατέρμονη λιτότητα, ως μόνη λύση για την διατήρηση των κερδών των τραπεζών πάνω απο το 15% το χρόνο, ως είθισται μέχρι σήμερα. Η ανθρωπιστική κρίση των ασθενεστέρων είναι απλά "παράπλευρες απώλειες" , όπως και στους βομβαρδισμούς χωρών που γίνονται με μοναδικό στόχο το χρήμα. Αυτό άλλωστε συνέβαινε ανέκαθεν στην Ιστορία των λαών μέχρι να επαναστατήσουν.Απλά το περιτύλιγμα αλλάζει στην εποχή της "αθώας απάτης" των ΜΜΕ στην οποία ζούμε σήμερα...Αν λοιπόν η λιτότητα γίνεται αποδεκτή, ή έστω υποφερτή ως "μονόδρομος", απο όσους την υφίστανται, γιατί οι Καπιταλιστές θα κάνουν παραχωρήσεις? Ο Σόιμπλε πριν μερικούς μήνες μας το είπε κατάμουτρα όταν Ελληνες δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν θα μας κουρέψει το χρέος: "Δυό φορές σας δώσαμε την ευκαιρία να εκφράσετε την διαμαρτυρία σας, αλλά εσείς και τις δυό τους δικούς μας ψηφίσατε", επομένως μπορείτε να τηρήσετε τα συμφωνηθέντα...

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Νίκος 01/05/2014 01:19:57

    Σωστά το θέτεις. Πάντως και αυτός και, προ παντός, ο νέος ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας έχουν επανηλλειμμένως εκφραστεί υπέρ της "ποσοτικής χαλάρωσης" του Ευρώ. Την ίδια ώρα, εμεις που ΚΑΙΓΟΜΑΣΤΕ για ανταγωνιστικότητα και θα ωφελούμαστε διπλά, δε λέμε κουβέντα. Τόσο "ανεξάρτητοι"... Οι Αμερικάνοι μπορούν να προσβλέπουν σε Κεϋνσυανές μεθόδους γιατί έχουν τα δύο ΑΥΣΤΗΡΑ προαπαιτούμενα: Δασμούς και νόμισμα. Εμείς, σαν Ελλάδα, τι έχουμε; Μόνο η Ευρωζώνη ΣΑΝ ΣΥΝΟΛΟ, μπορεί να μπει στην λογική του Κέϋνς.

    • Νίκος- avatar
     Νίκος- @ ΠΗΛΕΑΣ 01/05/2014 08:53:46

     Συμφωνούμε απόλυτα. Κι εγώ πρωτίστως, όπως και ο Τσίπρας αν πρόσεξες,ακόμα και ο Ντράγκι δειλά-δειλά, για λύση (Κευνσιανής ποσοτικής χαλάρωσης) απο την Ευρωζώνη μιλάμε . Θα ήταν αστείο να υποστηρίξουμε οτι μπορεί μόνη της η Ελλάδα να βγεί απο την κρίση με ποσοτική χαλάρωση, ακόμα κι αν πάει στη δραχμή...

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Νίκος- 01/05/2014 18:37:49

      Σωστά! Χωρίς οικονομικά σύνορα και δασμούς, το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε με δραχμή θα ήταν μια υποτίμηση, για να μην χρειαστούμε άλλη "εσωτερική", αλλά μετά θα έπρεπε να κρατήσουμε "σκληρή" ισοτιμία για να μην πέσουμε σε αχαλίνωτο πληθωρισμό. Και σε τέτοιου είδους αυτοπειθαρχία δεν μας έχει συνηθίσει η πολιτική μας σκηνή. Άρα..."τραβάτε με κι ας κλαίω...".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.