#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/12/2013 17:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βόρεια Κορέα: Η επιστροφή των σκληροπυρηνικών προκαλεί ανησυχίαΗ εκτέλεση του θείου του Κιμ Γιονγκ-ουν σηματοδοτεί την επιστροφή των σκληροπυρηνικών, σχολιάζει ο Jasper Becker στον Guardian.

Μια μαζική εκκαθάριση μπορεί να βρίσκεται  τώρα σε εξέλιξη και οποιοσδήποτε συνδέεται με τον Γιανγκ Σονγκ Ταέκ μπορεί να κινδυνεύει. Οι ελπίδες για το τέλος της κρίσης στη Βόρεια Κορέα έχουν πληγεί σοβαρά. Όταν ο Κιμ Γιονγκ-ουν αποφάσισε να καταστρέψει τον ισχυρό θείο του, πιθανότατα με την προτροπή των σκληροπυρηνικών του στρατού της Βόρειας Κορέας, θα πρέπει να γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να το κάνει με έναν προσωρινό ή συγκεκαλυμμένη τρόπο.

Ο Γιανγκ Σονγκ Ταέκ και η σύζυγός του, Κιμ Κιόνγκ Χούι (αδελφή του μακαρίτη πατέρα του δικτάτορα, Κιμ Γιονγκ-ιλ) υπήρξαν, ως ζευγάρι, στο επίκεντρο του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας για δεκαετίες κι έτσι η απομάκρυνσή τους έπρεπε να γίνει δημοσίως και με τη μέγιστη σκληρότητα. Ο Γιανγκ αρχικά καθαιρέθηκε, στη συνέχεια συνελήφθη και μετά εκτελέστηκε ως ο μεγαλύτερος «προδότης όλων των εποχών» και «χειρότερος από ένα σκυλί», όπως ανακοίνωσε το καθεστώς.

Κανείς έξω από τη Βόρεια Κορέα δεν φαίνεται σίγουρος για το αν η απόφαση του κληρονόμου της δυναστείας των Κιμ να κινηθεί εναντίον του θείου του, είναι μια αιτία για σύγχυση ή ένα ανησυχητικό προμήνυμα εσωτερικού πολέμου σε ένα πυρηνικά εξοπλισμένο κράτος. Αλλά μπορεί κάποιος να διακινδυνεύσει μια καλή εικασία ως προς το τι συμβαίνει.

Όταν ο μακαρίτης Κιμ Γιονγκ-ιλ έμαθε ότι πέθαινε, διόρισε τον Γιανγκ και την Κιμ Κιόνγκ Χούι , τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στις οργανώσεις του Κόμματος Εργατών, να δρουν ως αντιβασιλείς και να επιβλέπουν τη μετάβαση της εξουσίας. Το πιο σημαντικό, επέμεινε να τους δοθούν κορυφαίες θέσεις στο στρατό, ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Βόρειας Κορέας. Σε όλη τη σταδιοδρομία του, ο Γιανγκ ήταν υπεύθυνος για την εξεύρεση χρημάτων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος. Το έκανε αυτό με τη διαπραγμάτευση για εξωτερική βοήθεια ή πουλώντας πυραύλους, πυρηνική τεχνογνωσία , ναρκωτικά και άλλα λαθραία. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την εποπτεία των προσπαθειών για οικονομική μεταρρύθμιση, η οποία θα απαιτούσε αναπόφευκτα τη μεταφορά μεγάλου μέρους του στρατιωτικού -βιομηχανικού συμπλέγματος στην οικονομία των πολιτών. Με άλλα λόγια, ήταν ο άνθρωπος από τον οποίο το Πεκίνο περίμενε να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις κινεζικού τύπου στην αγορά, όπως ειδικές οικονομικές ζώνες στην Καεσόνγκ κοντά στη Νότια Κορέα και νέες στα σύνορα με την Κίνα.

Από τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ-ιλ, ο Γιανγκ Σονγκ Ταέκ ήταν αντιπρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής άμυνας της Βόρειας Κορέας και είχε ξεκινήσει έναν αγώνα ζωής ή θανάτου με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους για τον έλεγχο των στρατιωτικών βιομηχανιών. Ο στρατός είναι επιφορτισμένος με την ιερή αποστολή της κατάκτησης της Νότιας Κορέας με σκοπό να περιέλθει στην κυριαρχία της οικογένειας Κιμ . Σύμφωνα με την πολιτική «ο  στρατός πρώτα», αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Βόρειας Κορέας και, ενδεχομένως, πολύ περισσότερα.

Πέρυσι, ο Γιανγκ Σονγκ Ταέκ κατάφερε να διώξει τον σκληροπυρηνικό αρχηγό του γενικού επιτελείου Ρι Γιονγκ Χο και να καταργήσει την επιτροπή που ελέγχει τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία του στρατού, συμπεριλαμβανομένων των προσοδοφόρων δικαιωμάτων του από το εξωτερικό εμπόριο.

Εκείνη την εποχή, οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας είπαν ότι ο 69χρονος Ρι είχε τραυματιστεί όταν οι σωματοφύλακές του άνοιξαν πυρ κατά τη σύλληψή του και 30 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Ο στρατάρχης ήταν υπεύθυνος για τον βομβαρδισμό του νησιού Γιονπιγιόνγκ της Νότιας Κορέας το Νοέμβριο του 2010 και ήταν αντίθετος με τη βελτίωση των σχέσεων με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Πριν θρηνήσουμε τον Γιανγκ και τη μοίρα της χήρας του Κιμ Κιόνγκ Χούι, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ποτέ δεν δεσμεύθηκαν στο ότι θα κάνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά και ότι θα εγκαταλείψουν τον σταλινισμό. Ήταν ένα δολοφονικό ζευγάρι που έστειλε χωρίς κανέναν δισταγμό τα τανκς να καταστείλουν τις ταραχές κατά τη διάρκεια του μεγάλου λιμού της δεκαετίας του 1990, όταν πάνω από τρία εκατομμύρια Βορειοκορεάτες έχασαν τη ζωή τους. Στην καλύτερη περίπτωση, είχαν δεσμευτεί στο να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο να επιδοτήσει τις φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας, πουλώντας μεταλλευτικές παραχωρήσεις και εργατικό δυναμικό της Βόρειας Κορέας.

Αν όμως οι σκληροπυρηνικοί του στρατού είναι και πάλι επικεφαλής και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-ουν είναι η μαριονέτα τους, τότε αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τυχόν εναπομένουσες ελπίδες στη διαπραγμάτευση για το τέλος στην κρίση της Βόρειας Κορέας. Η χώρα μπορεί να έχει χάσει τις επιδοτήσεις που απολάμβανε από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στο αποκορύφωμα της «πολιτικής Sunshine», αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι με τη στήριξη της Κίνας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική επίθεση για να αποσπάσει την ενίσχυση που χρειάζεται τόσο πολύ.

Όπως και η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα πριν από αυτήν, τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να βοηθήσει τα δεινά των Βορειοκορεατών, μέχρι οι ίδιοι οι ηγέτες τους να αποφασίσουν να μειώσουμε το συντριπτικό βάρος των στρατιωτικών δαπανών και τα κακοσχεδιασμένα μεγαλο- επενδυτικά σχέδια. Εάν πρέπει να κατηγορήσουμε κάποια από τις μεγάλες δυνάμεις για ό,τι έχει συμβεί, πιθανόν αυτή να είναι η Κίνα, η οποία έχει συναινέσει σε ό,τι επέλεξε να κάνει η οικογένεια Κιμ, από φόβο να μη δει την υποτελή χώρα της να εξαφανίζεται. Αν η Πιονγκγιάνγκ συρρικνώσει ποτέ το στρατό και ανοίξει την πολιτική οικονομία, η Βόρεια Κορέα θα ενταχθεί στο δυναμικό της Νότιας και θα εξαφανιστεί από τους χάρτες μας. Εν τω μεταξύ, μπορούμε να αναμένουμε ότι η οικονομία των γκουλάγκ, ίσως το πιο παραγωγικό τμήμα του συνόλου της οικονομίας, θα διογκωθεί από ένα κύμα νέων σκλάβων. Η εκκαθάριση του Γιανγκ και της συζύγου του θα απαιτήσει, επίσης, την εκκαθάριση των παιδιών και των συγγενών του κάθε αξιωματούχου που πατρονάραν κατά τη μακρά πορεία τους.

Με πραγματικά σταλινικό στυλ, ο σχεδιασμός για μια μαζική εκκαθάριση ίσως να ξεκίνησε μήνες πριν από τα δραματικά γεγονότα αυτής της εβδομάδας. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε στις αρχές του μήνα ότι οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν μια ουσιαστική επέκταση των κατοικιών στο στρατόπεδο Γιοντόκ, το πιο διαβόητο μέρος των γκουλάγκ της Βόρειας Κορέας. Μία από τις μεγαλύτερες εκκαθαρίσεις στην ιστορία της Βόρειας Κορέας μπορεί τώρα να βρίσκεται σε εξέλιξη και πολλές χιλιάδες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους προδότες να σταλούν για εργασία και να χαθούν στα στρατόπεδα εργασίας σκλάβων της Βόρειας Κορέας.

theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o deksios avatar
  o deksios 15/12/2013 17:46:41

  χαχαχαχα..
  το κρατος προτυπο του τσιπρα....
  ξεβρακωμα κανονικο...

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ o deksios 15/12/2013 19:04:16

   Με προλαβες .Πανω που ετοιμαζε ταξειδι μετα την αναγορευση του ως υποψηφιου προεδρου της ΕΕ της παλαβης αριστερας της Ευρωπης με σημα το αστερι στην σημαια τους .Μετα απο εκει θα πηγαινε στην Αργεντινη οπου γινεται το πλιατσικο του αιωνα και σε συνεχεια στην Βενεζουελα να ζητησει απο το φαντασμα του Τσαβες που ειδε μεσα στα σκοταδια απο την διακοπη ρευματος που δερνει το Καρακας ο Μοδουρο για να του ζητησει να στειλει αυτο το πετρελαιο που μας ειχε ταξει μιας και ερχονται τα κρυα του χειμωνα .Τι να πει κανεις με τον συριζοσυμφερτο που μπλεξαμε .

 2. GJ avatar
  GJ 15/12/2013 18:33:46

  Να υποθέσω ότι η όλη διαδικασία έγινε τηρουμένων πάντα των δημοκρατικών αρχών, έτσι?

 3. Πίθηκας avatar
  Πίθηκας 15/12/2013 19:27:47

  Ο κομμουνισμός είναι συνυφασμένος με τις δολοφονίες και τις εκκαθαρίσεις πολιτικών αντιπάλων και ενίοτε με τις γενοκτονίες ολόκληρων τμημάτων της κοινωνίας.
  Τα κομμουνιστικά καθεστώτα δεν σέβονται τη δημοκρατία, αλλά αποσκοπούν στη δικτατορία του προλεταριάτου, δηλαδή στη δικτατορία των πιο άρρωστων και μονολιθικών συνδικαλιστών.
  Στην Ελλάδα εδώ και χρόνια ανεχόμαστε το απόκομμα του ΚΚΕ, ένα κόμμα που δεν σέβεται τη δημοκρατία και φτύνει το Σύνταγμα.
  Ο ελεύθερος δημοκράτης πολίτης του 21ου αιώνα απαιτεί να σταματήσουν άμεσα τα τηλεοπτικά χάδια προς τους ψυχοπαθείς του ΚΚΕ .
  Κάθε κόμμα πριν συμμετάσχει στις εκλογές οφείλει να υπογράψει πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα.Από το ΚΚΕ μέχρι τη Χρυσή Αυγή!
  Αν το ΚΚΕ δεν το πράξει να του αφαιρεθεί άμεσα η δυνατότητα να κατέβει σε εκλογές μέχρι να υπογράψει το αυτονόητο σε κάθε δημοκρατία που σέβεται τον εαυτό της.
  Το ΚΚΕ είναι ένα σταλινικό απολίθωμα, που θα πρέπει να ερευνηθεί και για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας επί Σοβιετικής Ένωσης ,καθώς και για παράνομη χρηματοδότηση από μυστικές υπηρεσίες ξένων κρατών(Ανατολική Γερμανία, Βουλγαρία και Σοβιετική Ένωση).
  ΥΓ:Τέλος, η Εκαλιώτισα και πρώην κρατικοδίαιτη μεγαλοδημοσιογράφος Κανέλη ας μας εξηγήσει πως με βίλα στην Εκάλη γίνεσαι βουλευτής του σταλινικού ΚΚΕ για 15 συναπτά έτη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.