#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/03/2011 08:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρετανία: Δάσκαλε που δίδασκες….


Υπάρχει άραγε κάτι πιο αποκρουστικό, από τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική πολιτική ελίτ προσπαθεί να παρουσιάσει τη χώρα, ως ένα φωτεινό παράδειγμα σύγχρονης δημοκρατίας, που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες, λιγότερο «φωτισμένες» χώρες;

Ο τελευταίος σε μια σειρά τέτοιων καθοδηγητών, είναι ο πρώην πρωθυπουργός John Major, που θεωρεί πως η Βρετανία έχει πολλά να διδάξει στη Λιβύη, όσον αφορά σε δημοκρατικές παραδόσεις, και άλλα παρόμοια.

Είναι όμως η Βρετανία το ιδανικό μοντέλο για μια δημοκρατία, το  οποίο θα έπρεπε να αντιγράψει η Λιβύη, αν και όποτε ο λαός της ξεφορτωθεί τον Καντάφι;

Ο Καντάφι μπορεί να γαβγίζει επί παντός επιστητού, αλλά όταν σύγκρινε τον εαυτό του με την Α.Μ. τη βασίλισσα, μια ακόμη μη εκλεγμένη αρχηγό κράτους, που είναι και ζάπλουτη, μάλλον είχε δίκιο.

Όσοι θεωρούν τη Βρετανία, ως δημοκρατική χώρα, ας παρακολουθήσουν τον επερχόμενο βασιλικό γάμο, όπου ο φεουδαρχικός χαρακτήρας της Βρετανίας του 21ου αιώνα θα εκτεθεί για μια ακόμη φορά σε δημόσια θέα. Τουλάχιστον όμως, ο οίκος των Windsor  δεν ασκεί πολιτική εξουσία, όπως αυτή που ασκεί η Βουλή των Λόρδων.

Παρά τις κατά καιρούς προτάσεις για τη θέσπιση μιας δημοκρατικά εκλεγμένης δεύτερης βουλής, βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, και ακόμη ανεχόμαστε ένα αντιδημοκρατικό μίγμα κληρονομικών αρχόντων, λόρδων, και διορισμένων. Μερικοί από αυτούς μάλιστα, είναι αποτυχημένοι πρώην βουλευτές, που καταψηφίστηκαν από το εκλογικό σώμα.

Όχι βέβαια πως και η Βουλή των Κοινοτήτων, που είναι εκλεγμένη,  είναι καλύτερη. Ο φιλόσοφος του 18ου αιώνα Jean-Jacques Rousseau έγραφε: «Ο αγγλικός λαός πιστεύει πως είναι ελεύθερος, αλλά κάνει λάθος. Είναι ελεύθερος όταν ψηφίζει τους βουλευτές, μόλις όμως αυτοί εκλεγούν, τότε είναι ξανά υπόδουλος. Δεν είναι τίποτα». Πόσο δίκιο είχε!

 

Σε κάθε ζήτημα που ανακύπτει, είτε πρόκειται για την επανακρατικοποίηση των σιδηροδρόμων, είτε για τη θανατική ποινή, είτε για το ότι οι τραπεζίτες θα πρέπει να πληρώσουν για τη κρίση που προκάλεσαν, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού, αδιαφορούν για τη κοινή γνώμη.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν κυβερνά προς το συμφέρον της πλειοψηφίας, όπως θα έπρεπε σε μια δημοκρατία, αλλά προς το συμφέρον μιας μικρής οικονομικής ελίτ, που δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Και προκειμένου να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις, οι πολιτικοί ψεύδονται ασύστολα, για να κερδίζουν ψήφους.

Θα βρίσκονταν ποτέ στη κυβέρνηση οι Φιλελεύθεροι, αν ο Nick Clegg είχε πει την αλήθεια προεκλογικά, ότι δηλαδή θα τριπλασιάσει τα πανεπιστημιακά δίδακτρα, αντί να υποσχεθεί πως θα καταψηφίσει οποιαδήποτε αύξηση;

Ο John Harris της εφημερίδας  Guardian, αναφέρει πως έγινε ένα πετυχημένο «πραξικόπημα» από πλευράς του κυβερνητικού συνασπισμού: «Η πιο αποτελεσματική απόπειρα να αλλάξει η βρετανική κοινωνία, των τελευταίων 60 χρόνων… κι όλα έγιναν με τρομερή ταχύτητα, και σε πλήρη αντίθεση με αυτά που είχαν υποσχεθεί μόλις πριν μερικούς μήνες…».

Αν η Λιβύη που θα προκύψει μετά τον Καντάφι χρειαστεί συμβουλές για το πώς θα επέλθει η δημοκρατία στη χώρα, καλά θα κάνει να αγνοήσει τη φεουδαρχική και ολιγαρχική Αγγλία, και να ψάξει αλλού για βοήθεια.

Σύμφωνα με τον δείκτη δημοκρατικότητας του Economist, τα τέσσερα πιο δημοκρατικά κράτη στο κόσμο βρίσκονται όλα στη Σκανδιναβία. Η Βρετανία είναι στη 19η θέση, κάτω από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, και τη Μάλτα.

Δεν αποτελεί καθόλου τυχαίο γεγονός το ότι οι κορυφαίες τέσσερις σε δημοκρατικότητα χώρες (Νορβηγία, Ισλανδία, Δανία, και Σουηδία) είναι επίσης και οι τέσσερις με τη μεγαλύτερη ισονομία και ισοτιμία, κάτι που αποδεικνύει  την άμεση σχέση μεταξύ οικονομικής ισότητας και δημοκρατίας.

Ο περίφημος νόμος της Νορβηγίας Allemannsretten (το δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης), που επιτρέπει στον πολίτη να στήσει αντίσκηνο σε ιδιωτική έκταση, ακόμη και στον κήπο των ανακτόρων του Όσλο, είναι μια καταπληκτική επιβεβαίωση της πίστης ότι χωρίς  ισονομία, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική δημοκρατία.

Έχει γραφτεί κάποτε σε ένα διήγημα, ότι «η Αγγλία δεν είναι δημοκρατία, απλά αποκαλείται δημοκρατία».

Από τότε που γράφτηκε το παραπάνω, πολλά έχουν βελτιωθεί. Έχουμε όμως ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, μέχρι οι ηγέτες μας να είναι σε θέση να παραδίδουν σε άλλους, μαθήματα δημοκρατίας…

 

 

S.A.-The First Post 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 03/03/2011 11:51:13

  Το νερό μπήκε στο αυλάκι. Ο απλός άνθρωπος σε λίγο, σε κάθε γωνιά της γης, θα ζητάει δημοκρατία.

  Ο κοινοβουλευτισμός δεν μπορεί πια να κρύψει το άσχημο πρόσωπό του. Μέρα με τη μέρα γίνεται φανερό το πόσο μεγάλο κακό έχει κάνει στους λαούς, που πίστεψαν το ψέμμα των "ηγετών" τους, πως τάχα ο κοινοβουλευτισμός είναι δημοκρατία. Το ψέμμα που ακομη και σήμερα επικαλούνται για να κρύψουν την Ολιγαρχία και την ολιγαρχική φύση του κοινοβουλευτισμού, πίσω από ωραία "δημοκρατικά" λόγια.

  Ούτε τα open-gov ούτε οι προσκλήσεις σε "ανοιχτό διάλογο για τα προβλήματα" μπορούν να καθυστερήσουν πολύ αυτό που έρχεται. Το οποίο πράγματι "δεν υποψιάζεται κανείς".

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Καλά αυτοί οι έρημοι οι βρετανοί με βασίλισσα και βουλή των λόρδων...τι να πεις;

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 03/03/2011 12:13:49

  Πες τα! Πες τα!
  Ποιο allmansretten λέμε τώρα, στην Αγγλία δεν έχεις δικαίωμα στην ιδιοκτησία! Κάθε 99 χρόνια όλα επιστρέφουν στον λόρδο τής περιοχής σου!
  Η Αγγλία είναι μια μεσαιωνική κοινωνία με βιτρίνα 21ου αιώνα.
  Από πολιτειολογικής άποψης βρίσκεται σε κατάσταση προ της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.
  Και φυσικά, δεν υπάρχει δολιότερη χώρα στον κόσμο.
  Μπροστά στους Άγγλους, ακόμη και οι Ναζί είναι μπουνταλάδες.
  Δεν υπάρχει ένα μέρος που να ήταν αγγλική αποικία και που να μην υποφέρει από εμφύλιους σπαραγμούς: από τη Νιγηρία ως την Κύπρο και από τιν Ινδία/Πακιστάν ως το Ισραήλ/Παλαιστίνη, από όπου πέρασαν οι Άγγλοι άφησαν πίσω τους την καταστροφή και τη διχόνοια.
  Ευτυχώς που υπάρχει Θεός και η χώρα τους, από παντοδύναμη αυτοκρατορία, ξέπεσε σε μία ακόμη μικρομεσαία οικονομία τού αέρα του κοπανιστού. Σε αντίθεση με τον οικονομικό νάνο την Ισλανδία, η Αγγλία δεν κατάφερε να ορθοποδήσει μετά την κρίση γιατί δεν παράγει τίποτα, μόνο μπόνους τού Σίτι.
  Εστί δίκης οφθαλμός, λοιπόν. Ευτυχώς.
  Τα σέβη μου στη νέα πριγκήπισσα και στο δαχτυλίδι τής πεθαμένης πεθεράς της. Είμαι σίγουρος ότι ο πρίγκηψ έκοψε με πένσα το δάχτυλο τής μάνας του για να πάρει το δαχτυλίδι και να μην ξοδευτεί. Ταιριάζει σε Άγγλο κάτι τέτοιο.

  • rotten tomatoes avatar
   rotten tomatoes @ Στέργιος 03/03/2011 15:07:41

   Σε ποιό χωριό παιδί μου έβοσκε πρόβατα ο παπούς σου; Χθές ήρθα από το Λονδίνο και πέφτω επάνω σε απίθανους ξερόλες-παρόλες σα του λόγου σου. Τι ανυπόστατες σαχλαμάρες γράφεις μια και είσαι αργόσχολος γιατί είσαι σε οικονομία-γίγαντα και δεν χρειάζεται να δουλέψεις, και κάνεις κριτική μέσα από τον υπόνομο. Μάθε ότι οι Εγγλέζοι σε αγνοούν, όπως αγνοόυν και τους κυνηγούς μυγών της Ζουαζιλάνδης. Δεν έμαθες στο σχολειό του χωριού σου ότι αν δεν ήταν οι Εγγλέζοι, εσύ, ή βουλγάρικα θα μίλαγες, ή βλαχοντόιτς, ή θάσουν εαμοβούλγαρος;

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ rotten tomatoes 03/03/2011 15:30:00

    Έχεις πολύ γέλιο.

   • Γιάννης Σ. avatar
    Γιάννης Σ. @ rotten tomatoes 03/03/2011 17:20:32

    Ο Στέργιος αναφέρεται στην ιδιοκτησία γης. Όταν αγοράζεις π.χ. ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο, βασικά αγοράζεις στέγη, τοίχους και πάτωμα. 9 στις 10 θα έχεις leasehold και όχι freehold. Είναι ξεχωριστό το δικαίωμα να πατάει το διαμέρισμά σου στη γη, από το δικαίωμά σου να κάνεις χρήση του διαμερίσματος. Γι' αυτό αναφέρεται στα 99 χρόνια, που είναι συνηθισμένος αριθμός. Μετά, αν σε αφήσουν, πρέπει να ξαναπληρώσεις δικαίωμα χρήσης της γης.

    Αν θέλεις πηγή, μπορώ να σου συστήσω τον Άγγλο δικηγόρο μου.

 3. Έρεβος avatar
  Έρεβος 03/03/2011 12:28:41

  "Ο τελευταίος σε μια σειρά τέτοιων καθοδηγητών, είναι ο πρώην πρωθυπουργός John Major, που θεωρεί πως η Βρετανία έχει πολλά να διδάξει στη Λιβύη, όσον αφορά σε δημοκρατικές παραδόσεις, και άλλα παρόμοια."

  Εδώ ο Δρούτσας έλεγε στο CNN ότι η Ελλάδα θα εξάγαγει δημοκρατία στην Αίγυπτο και αυτοί λένε για τον Major;

  h--p://www.youtube.com/watch?v=600vDrOSj28

 4. απλώστρα avatar
  απλώστρα 03/03/2011 14:00:47

  Πάντα μπροστά οι Βρεττανοί...
  h++p://en.wikipedia.org/wiki/Pontiac%27s_War#Siege_of_Fort_Pitt
  h++p://en.wikipedia.org/wiki/United_Kingdom_and_weapons_of_mass_destruction

 5. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 03/03/2011 14:15:36

  Δεν υπάρχουν "βρετανοί" στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνον οι αγγλόφιλοι τους λένε έτσι... ))

 6. Έρεχθος avatar
  Έρεχθος 06/03/2011 17:15:38

  Το πολίτευμα του Βασιλείου της Μ. Βρετάνίας και Β. Ιρλανδίας είναι μία βασιλική δημοκρατία όπου την κάθε μορφής εξουσία διαθέτει ο Μονάρχης, ο οποίος και την εκχωρεί σε αιρετούς και μη πολίτες. Έχει δε απόλυτο δικαίωμα πρόσληψης και απόλυσής των. Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης δεν έχει Σύνταγμα, αλλά το Νομικό Σύστημα βασίζεται σε μία σειρά Νομικών Πράξεων (Acts) τα οποία ψηφίζονται από τη Βουλή των Κοινών (House of the Commons) και τη Βουλή των Αρχόντων (House of the Lords). Το Δίκαιο βασίζεται σε εθιμοτυπικούς κανόνες, για την απόλυτη τήρηση των οποίων είναι κυρίως υπέυθυνη η Βουλή των Αρχόντων. Δηλαδή η Βουλή των Κοινοτήτων μπορεί να ψηφίσει οποιοδήποτε νόμο, αρκεί αυτός να γίνει αποδεκτός από τους Αρχοντες και το Μονάρχη.
  Οι Άρχοντες δεν είναι όλοι μέλη της παλιάς φεουδαρχίας, αλλά ένα ποσοστό αυτών έχουν κληρονομικά δικαιώματα επί του λειτουργήματος (hereditary peers) και άλλοι έχουν δικαιώματα μέχρι το θάνατό τους (life peers). Οι τελευταίοι είναι εξέχουσα μέλη της Βρεταννικής κοινωνίας τα οποία από κοινοί άνθρωποι (common men) έλαβαν από το Μονάρχη ένα τίτλο ευγενείας, ώστε να είναι παραδείγματα προς μίμηση για την κοινωνίας.
  Έτσι η Βουλή των Αρχόντων αποτελείται από Στρατιωτικούς, Δικαστικούς, Ακαδημαϊκούς, Δημόσιους Λειτουργούς, Αθλητές, Πολιτικούς, Επιχειρηματίες, Αγαθοέργες κλπ, που όλοι τους έχουν συνεισφέρει στο Βρεττανικό Κράτος.
  Όσο για την Βρεττανική Κοινωνία, αυτή βασίζεται σε ένα ταξικό κοινωνικό σύστημα το οποίο είναι πολύ δίκαιο και βασίζεται κυρίως στη μόρφωση, κοινωική θέση και το εισόδημα. Η κοινωνία χωρίζεται σε 3 τάξεις: Αριστοκρατία ή ανώτερη τάξη, Μεσαία Τάξη και Εργατική τάξη. Τη μεσαία τάξη αποτελούν άτομα κυρίως με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και οικονομική ευρωστία. Είναι υπεύθυνη να διοικεί και να διαχειρίζεται την εργαστική τάξη, ώστε να παράγεται έργο και πλούτος.
  Η ανώτερη τάξη είναι υπεύθυνη για την θεσμική επίβλεψη, την παροχή οράματος, αλλά και για την εκπροσώπιση του λαού στο Μονάρχη, τη μεταφορά πληροφοριών και την εκπροσώπηση του Στέμματος σε τελετές και εορτασμούς.
  Μία έξυπνη λύση που έχει εφαρμώσει το Ηνωμενο Βασίλειο ώστε να μείνει η γη των νήσων της Γηραιάς Αλβιώνας σε βρεττανικά χέρια, είναι η ιδιοκτησίας της από τους κατά τόπους Άρχοντες και το Μονάρχη και η επιενοικίασή τους σε τρίτους για 100 χρόνια. Έτσι η Αριστοκρατία έχει μία μόνιμη πηγή ισοδήματος και η γη μένει πάντα σε βρεττανικά χέρια. Είναι δυνατή η πώληση γης σε τρίτους αρκεί να έχει αποκτηθεί η βρεττανική υπηκοότητα ή η εταιρία να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Στέμματος.
  Όλα τα ανωτέρω δουλεύουν στη Βρεττανία και σε αρκετές Ευρωπαϊκές Χώρες εδώ και αρκετούς αιώνες με θετικά αποτελέσματα, αν και ορισμένες διατάξεις είναι αναχρονιστικές, παραπέμπουν σε άλλες εποχές και δεν προάγουν την ισότητα μετά των ανθρώπων. Παρόλα αυτά διατηρούνται με θρησκευτική ευλάβια οι θεσμοί, οι παραδόσεις και νόμοι καθώς η εξουσία είναι προσωποποιημένη στο πρόσωπο του Μονάρχη.
  Η Ελληνική κοινωνία τη σήμερον ημέρα είναι μία κοινωνία χωρίς αρχές και ιδανικά όπου τα άγρια προσπαθούν να διώξουν τα ήμερα. Επικρατεί η κλοπή και η αλητεία τα οποία και επικροτούνται ως μέσο ευημερίας. Όλοι παραδεχόμαστε ότι η Δημοκρατία είναι το πιο υγιές πολίτευμα, με την προϋπόθεση ότι οι ψηφίζοντες έχουν υψηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο και δεν συμβιβάζονται με τη μετριότητα και την ύπαρξη καθεστώτος ανομίας. Η Μοναρχία στην Ελλάδα αν εφαρμοζόταν θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα, καθώς όλοι οι Βασιλικοί Οίκοι της Ευρώπης είναι ισχυρά και αμετάκλητα φιλέλληνες, με την έννοια της αγάπης προς τον Ελληνικό πολιτισμό και ότι αυτός πρεσβεύει. Δυστυχώς οι Έλληνες έχουν κακές συνήθειες που δύσκολα κόβονται, και το χειρότερο ότι επαναπαύονται στην μετριότητα και στασιμότητα λόγω έλλειψης οράματος, αυστηρότητας και διοίκησης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.