#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/02/2013 21:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρέχει μετεωρίτες στη Ρωσία!(Ανανεωμένο) Περίπου 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν  σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών όταν ένας μετεωρίτης πέρασε πάνω από μια περιοχή της κεντρικής Ρωσίας και φλεγόμενα κομμάτια του συνετρίβησαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα παράθυρα να θρυμματιστούν, να αρχίσουν να ηχούν συναγερμοί και πολίτες να πανικοβληθούν.

Κάτοικοι που πήγαιναν στις δουλειές τους στην Τσελιάμπινσκ είπαν ότι άκουσαν έναν ήχο που έμοιαζε με έκρηξη, είδαν ένα λαμπρό φως και ένιωσαν να τους χτυπάει ένα ωστικό κύμα, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στη βιομηχανική πόλη, 1.500 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

Ο μετεωρίτης, αφήνοντας μια μεγάλη ουρά λευκής σκόνης στον ουρανό που ήταν ορατή από απόσταση 200 χλμ. στην Γεκατερίνμπουργκ, προκάλεσε μια 'βροχή' βράχων.

Οι αρχές στην Τσελιάμπινσκ ανέφεραν ότι περίπου 1000 άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα από γυαλιά που έσπασαν.

«Οδηγούσα προς την δουλειά, ήταν πολύ σκοτεινά, αλλά ξαφνικά υπήρξε τόσο εκτυφλωτικό φως σαν να ήταν ημέρα», δήλωσε ο Βίκτορ Προκόφιεβ, 36 ετών, κάτοικος της Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια Όρη. «Ένιωσα σαν να με τύφλωσαν τα φώτα αυτοκινήτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πανικόβλητοι και σοκαρισμένοι κάτοικοι της περιοχής των Ουραλίων φαντάστηκαν τα πάντα το πρωί--από το ότι σημειώθηκε πτώση αεροσκάφους, ως ότι ήλθε το τέλος του κόσμου, από το έντονο λευκό φως και τους βίαιους ήχους που έμοιαζαν με εκρήξεις. «Ήμουν στο σπίτι. Είδα μια αστραπή φωτός. Βγήκα στο μπαλκόνι κι είδα ένα ίχνος, σαν αυτό ενός αεροσκάφους, αλλά πολύ πιο μεγάλο. Η πρώτη εντύπωση [που σχημάτισε] ήταν ότι είχε πέσει ένα αεροσκάφος», είπε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Βέστι που έχει έδρα στην Τσελιάμπινσκ, ο Ντμίτρι Τούρκιν.

Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επρόκειτο να υποδεχθεί αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών από τα κράτη-μέλη της Ομάδας των 20 (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών παγκοσμίως, αλλά και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενημερώθηκαν για την κατάσταση.
Τοπικός αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων είπε ότι η βροχή μετεωριτών ίσως συνδέεται με έναν μετεωρίτη μεγέθους πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων που επρόκειτο να περάσει πολύ κοντά στη Γη, σε απόσταση 27.520 χλμ., αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Ένας πολύ ισχυρός ήχος, που έμοιαζε με αυτόν μιας έκρηξης, ακούστηκε στις 09:20 τοπική ώρα (07:20, ώρα Ελλάδας), και το ωστικό κύμα έγινε αισθητό σε πολυκατοικίες στο κέντρο της βιομηχανικής πόλης.

«Στεκόμουν σε μια στάση λεωφορείου, έβλεπα την κοπέλα μου που έφευγε», είπε ο Αντρέι, ένας κάτοικος της πόλης που δεν έδωσε το επώνυμό του. «Μετά είδα μια λάμψη και ένα ίχνος καπνού στον ουρανό κι ένιωσα ένα ωστικό κύμα που έσπασε παράθυρα». Ένας τοίχος υπέστη ζημιές σε ένα εργοστάσιο ψευδάργυρου αλλά δεν υπάρχει καμιά απειλή για το περιβάλλον, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του εργοστασίου.

Μια άλλη κάτοικος της πόλης, η Βαλεντίνα Νικολάγεβα, εκπαιδευτικός, είπε πως μια λάμψη «φώτισε όλες τις τάξεις» μονομιάς, ότι το ίχνος του μετεωρίτη ήταν «δέκα φορές πιο μεγάλο» από ό,τι θα ήταν αυτό ενός αεροσκάφους, κι ότι νόμιζε πως «αυτό είναι το τέλος του κόσμου», σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Lifenews.

Τέτοιου είδους συμβάντα είναι σπάνια. Ένας μετεωρίτης πιστεύεται ότι είχε προκαλέσει καταστροφές σε μια έκταση μεγαλύτερη από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Σιβηρία το 1908, θρυμματίζοντας παράθυρα σε κατοικίες ως και 200 χλμ. από το σημείο της πτώσης του.

Οι δημοτικές αρχές της Τσελιάμπινσκ κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις εξαιρουμένων μόνο περιπτώσεων ανάγκης, όπως το να πάρουν τα παιδιά τους από νηπιαγωγεία και σχολεία.

Μια έκρηξη ακούστηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε ύψος 10.000 μέτρων, γεγονός που φαίνεται ότι συνέβη τη στιγμή που ο μετεωρίτης εισήλθε στην γήινη ατμόσφαιρα.

Η υπηρεσία διαστήματος των ΗΠΑ, η NASA, ανέφερε ότι ένας αστεροειδής γνωστός ως 2012 DA14, διαμέτρου 46 μέτρων, επρόκειτο να περάσει πιο κοντά από τη Γη αφότου άρχισαν να τον παρακολουθούν πριν από 15 χρόνια.

Διάφορα βίντεο του συμβάντος που τράβηξαν αυτόπτες αναρτήθηκαν από το πρωί στο Διαδίκτυο, ενώ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες, μαρτυρίες κι εντυπώσεις πολιτών της περιοχής. Ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε απεικονίζει φλεγόμενους μετεωρίτες να διασχίζουν τον ουρανό σε μικρό ύψος με την πορεία τους να δείχνει ότι θα συντριβούν στο έδαφος. Σε άλλο βίντεο, οι κάτοικοι παρατηρούν το φαινόμενο στον ουρανό πάνω από τα σπίτια τους και ακούγονται ήχοι που μοιάζουν με εκρήξεις.

Ένας μετεωρίτης «διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσελιάμπινσκ», ανέφερε νωρίτερα το τοπικό παράρτημα του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

«Πρόκειται για αντικείμενο στο μέγεθος μεγάλου τραπεζιού» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου Διονύσης Σιμόπουλος, για τον μετεωρίτη που «έπληξε» περιοχή των Ουραλίων.

Ο κ. Σιμόπουλος χαρακτηρίζει το φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο καθώς «υπάρχουν περίπου 700 χιλιάδες τέτοιου είδους αντικείμενα στη γειτονιά της γης και καθημερινά πέφτουν 100 τόνοι τέτοιων αντικειμένων». Όμως, η συγκεκριμένη περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, ξεχωρίζει γιατί ο μετεωρίτης έπεσε σε κατοικημένη περιοχή, περίπτωση πολύ σπάνια καθώς μόνο το 3% της Γης είναι κατοικημένη. «Πριν από εκατό χρόνια πάνω από τη Σιβηρία ένα κομμάτι κομήτη συγκρούστηκε με τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και εξερράγη εκλύοντας ενέργεια 2,5 μεγατόνων, καταστρέφοντας αρκετές δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους».

Ο κ. Σιμόπουλος τονίζει ότι «η περίπτωση στα Ουράλια δεν έχει καμία σχέση με τον αστεροειδή που θα περάσει απόψε ξυστά από τον πλανήτη μας και που θα είναι ορατός από περιοχές της Αυστραλίας, της Ανατολικής Ασίας μέχρι τη Σιβηρία». Πάντως, ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου διαβεβαιώνει ότι ακόμη δεν έχει αρχίσει να πέφτει ο ουρανός στα κεφάλια

ΣΧΟΛΙΑ

  1. CST avatar
    CST 15/02/2013 18:17:04

    Και να θυμάστε, φίλοι Γαλάτες, μόνο ένα φοβόμαστε: Μη μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι...
    (Απόσπασμα από ομιλία του αρχηγού Μαζεστίξ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.