Βλαντιμίρ Πούτιν: "H Δύση προσπαθεί να περιορίσει τη Ρωσία επί δεκαετίες"
05/12/2014 16:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βλαντιμίρ Πούτιν: "H Δύση προσπαθεί να περιορίσει τη Ρωσία επί δεκαετίες"

Επίθεση στη Δύση εξαπέλυσε ο ρώσος Πρόεδρος στην ομιλία του προς το έθνος, υπό την πίεση των οικονομικών κυρώσεων για την Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να περιορίσει και να ανατρέψει τη Ρωσία «επί δεκαετίες, αν όχι αιώνες», σε μια άγρια και ασυμβίβαστη επίθεση κατά το διάγγελμά του στο έθνος. Οι αναλυτές περίμεναν να δουν αν ο πρόεδρος θα έχει συμφιλιωτικό τόνο στην ετήσια ομιλία του προς την πολιτική ελίτ της Ρωσίας, καθώς το ρούβλι κατρακυλά και οι σχέσεις με τη Δύση βρίσκονται σε πολύ άσχημο επίπεδο εξαιτίας της αναταραχής στην Ουκρανία. Αντ 'αυτού, ο Πούτιν άνοιξε την ομιλία με μια σφοδρή υπεράσπιση της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική επανασύνδεση» μιας περιοχής τόσο σημαντικής για τη Ρωσία όσο και το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ.

Είπε ότι αν τα πρόσφατα γεγονότα στην Κριμαία δεν είχαν συμβεί, η Δύση θα είχε βρει απλά μια άλλη δικαιολογία για να περιορίσει τη Ρωσία με κυρώσεις, υπενθυμίζοντας ότι το 1990 η Δύση είχε προσπαθήσει να διασπάσει τη Ρωσία «κατά το γιουγκοσλαβικό σενάριο». Προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις και οι φραστικές επιθέσεις από τη Δύση θα έχουν μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. «Για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η εθνική υπερηφάνεια θεωρείται ως μια πολυτέλεια, αλλά για τη Ρωσία είναι μια αναγκαιότητα», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι δεν έχει νόημα να χρησιμοποιούν απειλές όταν μιλάνε στη Ρωσία.

«Η πολιτική του περιορισμού δεν εφευρέθηκε χθες. Έχει εφαρμοστεί στη χώρα μας για πολλά, πολλά χρόνια ... Κάθε φορά που κάποιος σκέφτεται ότι η Ρωσία έχει γίνει ισχυρή, ανεξάρτητη, τέτοια μέσα εφαρμόζονται αμέσως». Ο Πούτιν αποκάλεσε και πάλι τα γεγονότα στο Κίεβο πραξικόπημα και δήλωσε πως η Ρωσία είχε δείξει ότι θα παρεμβαίνει στο πλευρό της «αλήθειας και της δικαιοσύνης» για να υπερασπιστεί τους συμπατριώτες της. Αναφέρθηκε επίσης στη βία στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, την Πέμπτη το πρωί, όπου ένοπλοι και αστυνομικοί συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 16 νεκρούς. Ο Πούτιν χαρακτήρισε τους δράστες αντάρτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι λάμβαναν υποστήριξη από το εξωτερικό και είπε ότι ήταν βέβαιος πως οι αρχές θα θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Στον οικονομικό τμήμα της ομιλίας του, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να αποδειχθούν μια ώθηση για την αύξηση της εσωτερικής ανάπτυξης και υποσχέθηκε νέες, ελεύθερες ρυθμίσεις για τις μικρές επιχειρήσεις και αμνηστία για την επιστροφή δυνητικά βρώμικου χρήματος στη Ρωσία. Η ροή κεφαλαίων ήταν ένα πρόβλημα για τη Ρωσία για χρόνια, καθώς οι πλούσιοι επιχειρηματίες προτιμούν να αποθηκεύουν τα πλούτη τους στη Βρετανία, την Κύπρο και αλλού.

«Προτείνω μια πλήρη αμνηστία για επιστροφή κεφαλαίων στη Ρωσία», δήλωσε ο Πούτιν. «... Αυτό σημαίνει ότι αν οι άνθρωποι νομιμοποιήσουν τους πόρους τους, θα λάβουν εγγύηση ότι δεν θα ενοχληθούν ... δεν θα ερωτηθούν σχετικά με τις πηγές ... δεν θα υπάρχουν ερωτήσεις από τις φορολογικές αρχές φορείς και την επιβολή του νόμου. Αυτό πρέπει να γίνει και να γίνει άπαξ και διά παντός».

Ο Πούτιν πρότεινε επίσης νέους κανόνες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν σχεδιαστεί για να την απελευθέρωση τους από τον ασφυκτικό κλοιό των διεφθαρμένων αξιωματούχων. Υπέδειξε μάλιστα ότι, εάν μια εταιρεία είχε περάσει όλους τους ελέγχους με επιτυχία για τρία χρόνια, θα πρέπει να περάσουν άλλα τρία χρόνια χωρίς περαιτέρω ελέγχους. Ο Πούτιν έχει μιλήσει συχνά για την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς και βελτίωσης του κλίματος για τις μικρές επιχειρήσεις. Μένει να δούμε αν τα λόγια του μπορεί να μεταφραστούν σε πραγματική δράση για τη μείωση της διαφθοράς και την τόνωση των επιχειρήσεων.

Ο ρώσος ηγέτης παραπονέθηκε για την κερδοσκοπία σχετικά με το ρούβλι, το οποίο έχει υποτιμηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των δυτικών κυρώσεων και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. «Ξέρουμε ποιοι κερδοσκοπούν με το ρούβλι. Υπάρχουν τρόποι για να επηρεάσουμε αυτούς τους ανθρώπους και έχει έρθει η ώρα να τους χρησιμοποιήσουμε», είπε ο πρόεδρος.

Συνόψισε την ωριαία ομιλία του, προσπαθώντας και πάλι να παρουσιάσει τις δυτικές κυρώσεις ως μια ευκαιρία. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μας φέρνουν νέες δυνατότητες. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση των καιρών και να βγούμε νικητές». Συχνά διακόπηκε από χειροκροτήματα του ακροατηρίου, που αποτελούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους τοπικούς κυβερνήτες του Κρεμλίνου και τους φιλοκυβερνητικούς βουλευτές. Αλλά ο ενθουσιασμός φαινόταν πιο χλιαρός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και λόγω της αύξησης των ανησυχιών για το ρούβλι και την οικονομική κατάσταση. Δημοσίως, όμως, όλοι παραμένουν πιστοί στη γραμμή του Πούτιν.

http://www.theguardian.com/world/2014/dec/04/vladimir-putin-west-contain-russia-state-nation-speech-president

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 05/12/2014 19:01:56

  Ο Πούτιν έχει εν μέρει δίκιο υπο την έννοια ότι πράγματι βασικός στόχος της αγγλικής πολιτικής για αιώνες ήταν ο περιορισμός της ρωσίας. Μετά ασφαλώς των αμερικάνων. Ωστόσο, είναι μάλλον η σαουδική αραβία ο κύριος αίτιος του τωρινού ρωσικού προβλήματος. Η ΣΑ έχει αποφασίσει να τσακίσει τους ανταγωνιστές πουλώντας πάρα πολύ φθηνό πετρέλαιο, στρεφόμενη κατά του fracking που εφαρμόζει η αμερική. Αλλά τελικά πολύ πιο ευάλωτη σε αυτό είναι η ρωσία, η οικονομία της οποίας σχετίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους φυσικούς πόρους. Επίσης η ρωσία υπόκειται στις κυρώσεις της δύσης, πρέπει να πληρώνει τα χρέη της διαλυμμένης κριμαίας και να συνεχίζει να παίζει ακριβά παιχνίδια στην ανατολική ουκρανία.

  • σκεπτικιστης avatar
   σκεπτικιστης @ Άπαντα Επιστάμενος 05/12/2014 19:20:00

   Η Σαουδική Αραβία, ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ; Σαν να μου λέτε ότι η Ελλάδα , ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ. Απλά, είναι ο εύσχημος τρόπος να μην φανεί ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας. Μην ξεχνάμε, πως ο πολεμος στο ΙΡΑΚ , έσωσε οικονομικά τη Ρωσία, με την αυξηση των τιμών. Τωρα, οι κυρώσεις στη Ρωσία, δίνουν την ευκαιρία, να κάνει πραγματική οικονομία, με παραγωγή και αγορά και όχι μόνο πώληση πρώτων υλών. Αν τα καταφέρει ο Πούτιν, θα γίνει σπουδαιότερος κι από το μεγάλο Πέτρο.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Άπαντα Επιστάμενος 05/12/2014 20:56:03

   Η Σαουδική Αραβία δεν δρα αυτοτελώς. Εκτελεί εντολές των ΗΠΑ, που οι ίδιες «θυσιάζουν» τους δικούς τους frackers, επειδή δεν τους βγήκαν οι μηχανορραφίες στην Ουκρανία. Επίσης σου διαφεύγει ότι η πτώση της τιμής του αποτιμωμένου σε δολάρια αργού εν πολλοίς οφείλεται στην τεχνητή άνοδο του δολλαρίου έναντι ολων των νομισμάτων - κι όχι μόνο στα τερτίπια της Σαουδικής Αραβίας. Και μπορεί οντως πλήττεται η Ρωσία αλλά «χετζάρει» μετατρέποντας άμεσα όλα τα δολλάρια που εισπράτει σε υποτιμημένο χρυσό. Όσο για τις κυρώσεις που πλήττουν περισσότερο την Δυτική Ευρώπη παρά την Ρωσία, μπορεί να έχουν ένα πρόσκαιρο κόστος (μικρότερο από όσο νομίζεις) αλλά σου διαφεύγει ότι δίνουν την ευκαιρία στη Ρωσία να αναπτύξει εγχώριους παραγωγικούς τομείς (πχ παραγωγή τροφίμων) που και πριν ήθελε να αναπτύξει αλλά δεν μπορούσε να το κάνει λόγω διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Από τη στιγμή που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, θα ήταν χειρότερο για τη Ρωσία θα να αρθούν κάποιες αυτές ξαφνικά (και να βρεθούν εκτεθειμένοι όσοι επένδυσαν στην εγχώρια παραγωγή) από το να συνεχιστούν! Για την λυπητερή της Ουκρανίας και ποιός θα την πληρώσει (μάντεψε!), συνεχίζω σε χωριστό σχόλιο.

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ ΚΜ 05/12/2014 21:39:15

    Το πιο λογικό να υποθέσει κανείς είναι ότι οι σαουδάραβες θέλουν να βγάλουν από την μέση αυτή την νέα μέθοδο εξόρυξης. Δεν είναι πανίσχυρες οι ΗΠΑ να κινούν σαν πιόνια σχεδόν τους πάντες και πάντοτε. Και οι μικροί παίχτες πάιζουν τα δικά τους παιχνίδια. Αυτή είναι η άποψή μου βέβαια και μπορεί να κάνω λάθος.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Άπαντα Επιστάμενος 06/12/2014 15:47:12

     Ο οίκος των Σαούντ για πλάκα πέφτει από την εξουσία άν κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι οι Αμερικάνοι. Έτσι ελέγχονται οι συγκεκριμένοι.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Άπαντα Επιστάμενος 05/12/2014 21:36:10

   Απαντώντας στην τελευταία πρόταση του σχολίου σου, έχω να πω ότι αντιστρέφεις την πραγματικότητα: 1) Η Κριμαία δεν είναι «διαλυμένη», γιατί απέφυγε τον πόλεμο - δεν έπεσε ούτε τουφεκιά. Και ούτε κληρονόμησε κάποιο χρέος από την πρώην Ουκρανία. Πέραν της ανυπολόγιστης στρατηγικής αξίας της Κριμαίας (που δεν αποτιμάται σε λεφτά), η επανένωσή της με την Ρωσία εξοικονομεί το (καθόλου ευκαταφρόνητο) νοίκι που πλήρωνε η Ρωσία στους Ουκρανούς για τη βάση της Σεβαστουπόλεως. Μακροπρόθεσμα η περιοχή έχει τεράστιες οικονομικές δυνατότητες (κυρίως στον τουρισμό). Βραχυπρόθεσμα, η κυβέρνηση της Κριμαίας εθνικοποίησε την περουσία του Ουκρανού ολιγάρχη Κωλομωΰσκι, ιδιοκτήτη της τράπεζας Πριβάτ, δοτού κυβερνήτη-αγά του Δνειπροπετρόφσκ και χρηματοδότη των ταγμάτων θανάτου με τις σβάστικες. 2) Ακριβά παιχνίδια στην Ουκρανία δεν παίζει η Ρωσία, η οποία απλώς απαντά έξυπνα στις προκλήσεις, αλλά η Δύση. Οι αμερικάνοι με τους ευρωπαίους δορυφόρους τους δοκίμασαν τα πάντα προκειμένου να εξαναγκάσουν τη Ρωσία σε εισβολή στην Ουκρανία. Αν η Ρωσική ηγεσία τσίμπαγε το τυράκι στη φάκα, ΤΟΤΕ θα έμπλεκε σε μια υπόθεση που θα την ξετίναζε οικονομικά. Αντιθέτως, με την τωρινή προσέγγιση «χαμηλού κόστους», η Ουκρανία θα βαρέσει κανόνι σε λίγους μήνες και αυτοί που θα την ξεχρεώσουν, με εκατοντάδες δις ευρώ, θα είναι οι Δυτικοί που υποστήριξαν το πραξικόπημα. Συμπεριλαμβανομένων των ηλίθιων Ευρωπαίων που έβαλαν τα χέρια τους και έβγαλαν τα μάτια τους. Και ως συνήθως, η Μέρκελ την χασούρα της θα την μετακυλήσει σε εσένα, με νέα μνημόνια. Ύστερα, αργά η γρήγορα, η Ρωσία και οι αντάρτες θα επιβάλουν την ομοσπονδοποίηση, αποφασιστοποίηση και ουδετερότητα της Ουκρανίας, ως ενιαίου κράτους (χωρίς την Κριμαία φυσικά). Και χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

   • karenin avatar
    karenin @ ΚΜ 05/12/2014 21:54:00

    Είναι φανερό πως απο την άνοιξη η ρώσικη ηγεσια αποφάσισε να εγκαταλείψει την τυπική διαδικασια διπλωματικών σχεσεων της μετασοβιετικής περιόδου και να συμμετασχει σε γεωπολιτικές διαδικασιες για ιδιο όφελος. Ταυτόχρονα αμφισβητούν ξεκάθαρα την Αμερικάνικη ηγεμονία χωρίς όμως να εκδηλώνουν καμιά διαθεση αντικαταστάτη. Ομως στα γεωπολικά παιγνίδια, οπως και στο σκάκι τίποτα δεν είναι απο αυτό που φαίνεται. Η Δύση φαίνεται να αγνοει τις οικονομικές ζημιες 6δισ. ευρώ, ως σήμερα απο τις κυρωσεις, και τις κλιμακωνει. Η Μοσχα αντιλαμβάνεται πως ότι και να γίνει στην Ουκρανία, τίποτα δεν θα αλλάξει στον πολεμο των κυρώσεων, και η προσπάθεια απομόνωσης της θα μεγαλώνει. Προσφατα σε ομιλία του ο Ομπάμα, μετά τους τζιχαντιστες και τον εμπολα, τριτο κακό και απειλή που πρεπει να εξαλειφθεί ανέφερε την Ρωσσία του Πούτιν. Μετα απο αυτό οι συνομιλίες των δυο ηγετων είναι σποραδικές και ανευ αντικειμένου γιατι απλά δεν έχουν τίποτα να πουν. Ο κλιμακούμενος πόλεμος των κυρώσεων παντα ειχαν σαν σκοπό η την παράδοση του αντιπάλου, η πρόκληση να απαντήσει, επισημαινουν οι ρώσοι αναλυτές. Ομως στην περίπτωση της ρωσίας δεν υπάρχει αναλογια με Ιραν Ιρακ Συρία, γιατί η Ρωσια έχει με τι να απαντήσει, και εζησε με κυρωσεις πολλες φορες στην ιστορία της. Οπως ομως ολοι γνωρίζουν η χώρα διοικείται, και την πολιτική διακυβέρνηση ασκεί ενας και μόνος ανδρας, ο Πουτιν. Και όπως όλα δειχνουν η Δυση αυτον έχει σαν στόχο. Στην Μοσχα το γνωρίζουν και ο Ρωσος προεδρος σε όλες τις τελευταίες ομιλίες εχει σκληρύνει ασυνηθιστα την σταση του, με εναν λόγο σκληρό, θυμωμένο, χωρις το παραμικρο κάλεσμα της άλλης πλευράς για αλληλοκατανόηση και συνομιλιες. Μεχρι που είναι διατεθειμένη να φθασει η Δυση χαρι της Ουκρανιας; Αγνωστο,αλλα η ρωσικη παροιμία είναι εκει να θυμίζει πως μην ξυπνάς την αρκούδα όταν κοιμάται. Μια αρκούδα που θεωρει την ρώσικη ταιγκά δικό της ζωτικό και ασφαλή χώρο και κατά συνέπεια αναφαίρετο δικαίωμα την υπερασπισή του. Ομως σε άλλους χώρους δεν σκοπεύει να πάει, ούτε το κλιμα της αρεσει, ουτε βολικά νιώθει.

  • MCA avatar
   MCA @ Άπαντα Επιστάμενος 05/12/2014 21:49:01

   Η Σαουδική Αραβία προστατεύεται από τις ΗΠΑ. Σε αντάλλαγμα οι Εμίρηδες στηρίζουν το δολάριο και την αμερικάνικη οικονομία.

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 05/12/2014 19:34:42

  Σε άλλο άρθρο για την κατάσταση στην ρωσία είχα πει ότι ο κα΄τωτατος μισθός ρωσίας (55000 ρούβλια) ήταν περίπου 95 ευρώ, μικρότερος και από αυτόν της βουλγαρίας.
  Τώρα με το ρούβλι να καταρρέει είναι περίπου 85...(5500 Χ 0.0153 = σημερινή αναλογία με ευρώ).
  Τότε μου είχαν επιτεθεί πολλοί ρωσόφιλοι λέγοντας ότι τα πράγματα στην ρωσία είναι ανθηρά.... Δεν λέω πράγματα που δεν στέκουν και είμαι προσεχτικός. Και τότε είχα αναγνωρίσει ότι ασφαλώς δεν λαμβάνουν όλοι οι ρώσοι τον κατώτατο αλλά μάλλον μία μειοψηφία. Ωστόσο, είναι ενδεικτικός της ένδειας σε κάποια στρώμματα.

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ Άπαντα Επιστάμενος 05/12/2014 21:02:32

   Και που κολλάει αυτό με το θέμα του άρθρου ; ότι δηλαδή η Δύση με προεξάρχοντες τους Αμερικανούς και τους Άγγλους (με αυτή τη σειρά) προσπαθεί χρόνια τώρα να περιορίσει την παγκόσμια επιρροή της Ρωσίας βάζοντας κάθε είδους εμπόδια. Πάντως μέχρι στιγμής το 2013 - 2014, Putin vs Obama 2-0!

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Άπαντα Επιστάμενος 05/12/2014 21:22:19

   Παντοτε και με ολες τις καταστασεις και καθεστωτα υπηρχε ενδοια σε καποια στρωματα και μαλιστα μεγαλα. Παντοτε η Δυση υποτιμουσε την Ρωσια και τα παθηματα δεν γινονταν μαθηματα για τους δυτικους εισβολεις. Να θυμισω μονο οτι η Ρωσια κατα διαστηματα τσακισε και τους Τευτονες Ιπποτες και την Γαλλικη Αυτοκρατορια με τους συμμαχους της και το Γερμανικο Τριτο Ραιχ. Δηλαδη τις ισχυροτερες στρατιωτικες δυναμεις των εποχων εκεινων.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Άπαντα Επιστάμενος 05/12/2014 21:46:03

   Άν θυμάμαι καλά, πρέπει εγώ να ήμουν ο «Ρωσόφιλος» εκείνος. (Προφανής η σκοπιμότητα του χαρακτηρισμού αλλά θα ήταν προτιμότερο να εστίαζες στα επιχειρήματά μου). Δεν τα λες καλά όμως γιατί δεν σου είχα πει ότι όλα είναι «ανθηρά». Δεν είσαι προσεκτικός και λες πράγματα που δεν στέκουν. Αυτό που σου είχα πει ήταν πώς οι δυσκολίες για τη Ρωσία ήταν πολύ μικρότερες από τις τερατολογίες της δικιές σου. Έστω ότι έπεσε ο κατώτατος μισθός από τα 95 στα 85 ευρώ. Μπορείς να μας πεις το κόστος των βασικών αγαθών (αποτιμώμενο σε ευρώ) πώς μεταβλήθηκε; Σχεδόν αντίστοιχη πτώση είχε και αυτό (αποτιμώμενο σε ευρώ), άρα μικρό το κακό. Συχνά, οι μισές αλήθειες ισοδυναμούν με ψέματα!

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ ΚΜ 05/12/2014 22:06:25

    Δεν απευθυνόμουν ειδικά σε κάποιον. Απλά θυμόμουν ότι είχα αντίθετη άποψη με 2-3 άτομα. Επίσης, δεν ήθελα να θίξω κάποιον με το επίθετο ρωσόφιλος, αφού απόσο γνωρίζω δεν είναι κακό ή παρεξηγήσιμο να είναι κάποιος ρωσόφιλος. Να έλεγα τουρκόφιλος, ίσως είναι παρεξηγήσιμο..

 3. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 05/12/2014 20:53:41

  Όσο κραδαίνει το μπαμπούλα της κακιάς Δύσης, συνεχίζει ανενόχλητη την δράση της η «κλεπτοκρατία του Putin». Εκεί να δείτε φαγοπότι... Οι δικοί μας είναι ερασιτέχνες...

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ βαγγέλας 05/12/2014 21:50:10

   Η κλεπτοκρατια του Πουτιν ωχρια μπροστα στην κλεπτοκρατια του Γελτσιν. Εκει εγινε το μεγαλο φαγοποτι. Ε οχι και ερασιτεχνες οι της λιστας Λαγκαρντ. της λιστας Λουξεμβουργου, της λιστας Λιχτενσταιν, του Λονδινου, των εξοπλισμων, της Ζιμενς, τψν δανειων, του χρηματιστηριου κλπ κλπ. Για μια μικρη χωρα 11 εκ. κατοικων παμε πολυ καλα. Δειτε τι λενε και οι πινακες αξιολογησης της διαφθορας των διεθνων ΜΚΟ.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ βαγγέλας 05/12/2014 21:50:18

   Ε ας σταματήσει κι αυτή η ευλογημένη η Δύση να ζώνει τη Ρωσία με πυραύλους και να οργανώνει πορτοκαλί πραξικοπήματα για να του αφαιρέσει το επιχείρημα άν είναι έτσι. (Λέμε τώρα.) Όσο για κλεπτοκρατία, από τότε που έπιασε δουλειά ο Πούτιν, υπάρχει συνεχής βελτίωση. Κλεπτοκρατία υπήρχε κατά κόρον επί Γέλτσιν αλλά αυτός ήταν καλός κατά τους Δυτικούς, γιατί επωφελούνταν από το εν λόγω πλιάτσικο και ο Πούτιν τους τα χάλασε. Υποκριτικό όσο δεν πάει το σχόλιό σου.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ βαγγέλας 06/12/2014 16:48:17

   Δεν παίζεσαι. Τέτοια εμπάθεια ενάντια στον Πούτιν; Συγγενής της Χίλαρι είσαι;

   • βαγγέλας avatar
    βαγγέλας @ Γεώργιος Τ. 08/12/2014 11:21:37

    Καλά μας δουλεύεις; Διακόσια άτομα, πρώην Καγκεμπίτες, κατέχουν όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και έχουν γίνει πάμπλουτοι. Με χρήματα που έκλεψαν από τα κρατικά ταμεία της πάλαι ποτέ Σοβιετίας, με δολοφονίες αντιπάλων και με συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα κυβερνούν μια χώρα από την προηγούμενη δεκαετία, εγώ είμαι εμπαθής η εσύ τυφλός;

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ βαγγέλας 09/12/2014 01:33:41

     Εσύ είσαι καί εμπαθής και (επιλεκτικά) τυφλός.

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 05/12/2014 23:30:12

  Όλα τα λεφτά είναι το "ιψενικό τρίγωνο" του πετρελαίου, και γενικά των υδογοναναθράκων. Εδώ και 1 χρονο, πρώτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου είναι η Ρωσία, υποσκελίζοντας την ΣΑ. Και οι εξορύξεις fracking, με επίκεντρο κυρίως Τέξας , Οκλαχόμα και άλλες Μεσοδυτικές Πολιτείες αυξάνονταν ραγδαία σε όγκο. Η Νορβηγία, το Ιράν, ο Καναδάς, η Βενεζουέλα είναι σημαντικοί παίκτες, αλλά σε απόσταση απο τους 3 μεγάλους. Η Νιγηρία είναι ανασφαλής, εκτός παιχνιδιού λόγω έκρυθμης κατάστασης (Μπόκο Χαράμ). Παίζουν 3. Όμως: το κόστος εξόρυξης κυρίως του fracking αλλά και του ρωσικου πετρελαίου της αρκτικής τούνδρας είναι σημαντικά ψηλότερο από το αραβικό. Οι Σαουδάραβες εύκολα αντέχουν και τιμή 40 - 50 (ανεβασμένα, καλό γι αυτούς) δολλάρια. Το αμερικανικό fracking κάτω από 70 είναι ζημιογόνο. Το ρωσικό αρκτικό αντέχει λίγο παρακάτω, αλλά όπως και το αμερικανικό, έχει να εξυπηρετήσει τεράστιες επενδύσεις εταιριών πετρελειο-ολιγαρχών με τραπεζικό δανεισμό που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Πολύ δύσκολο. Η Σαουδαραβική τακτική είναι εξαιρετικά ευφυής. Τραβαέι μαζί της ενώνοντας τα συμφέροντα με τα Εμιράτα με τα οποία είχαν πολιτικές συγκρούσεις. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να τους αντιπαρατεθούν, δεν έχουν πια ασφαλείς συμμάχους στην περιοχή (η Τουρκία λακίζει, με τον Νετανιάχου δεν μπορούν να συνεννοηθούν προς το παρόν). Σημαντικός παίκτης γίνεται το Ιράν:προς το παρόν παίζει με την Ρωσία. Το κλειστό "ενεργειακό τρίο" Ρωσία-Γερμανία-Γαλλία έχει μπροστά του σοβαρότατο πρόβλημα-πρόκληση. Προς το παρόν κάνουν "περιφερειακές ενεργειακές απορρίψεις" για να περιορίσουν τα κόστη και να κρατήσουν τον πυρήνα της συνεργατικής τους: η Ρωσία "έκοψε" τον South Stream, επικεντρώνεται στον Βόρειο αγωγό και στους καλούς βιομηχανικους πελάτες Πολωνία-Γερμανία-Τσεχία-Βέλγιο-Γαλλία. Αυτό όμως είναι πρόβλημα για την Ιταλία, την Αυστρία και ένα σωρό Βαλκάνιους Κροάτες, Σέρβους, που εξαρτώνται από το ουκρανικό transit. Οι ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας διαφοροποιούνται ραγδαία στη στρατηγική τους. Η γαλλική total επικεντρώνεται στο αρκτικό ρωσικό. Η γερμανική ΕΟΝ μόλις απέρριψε όλο τον κλάδο υδρογονανθράκων και επικεντρώνεται στις ανανεώσιμες. Η BP μάλλον κάνει ότι και η Total: Πάει χερσόνησο Γιάμαλ και ρωσική τούνδρα, η Βόρεια θάλασσα είναι πολύ μικρή. Οι Ρώσοι ηγετες θα τραβήξουν άφοβα το σχοινί προς τα έξω, αλλά θα καταπιέσουν οικονομικά το λαό τους για να αντέξουν. Ο North Stream και η ροή τερατωδών Γ/Γ επενδύσεων στον Αρκτικό εξισορροπεί αρκετά τις απώλειες από τη σχέση ρούβλι-δολλάριο Το αμερικανικής παραγωγής fracking πεθαίνει. Θα έχουμε χρεοκοπίες υπερεκτεθειμένων εταιριών. Οι σχέσεις γαλλικών, γερμανικών και βρετανικών εταιριών (όσων δεν "φύγουν" από τους υδρογονάνθρακες) με τους ολιγάρχες του Πούτιν θα γίνουν πιο στενές. Δεν έχουν άλλη διέξοδο για επένδυση. Η Λιβύη διαλύθηκε, το Ιράκ είναι κόλαση, το Ιράν είναι απροσπέλαστο, η ΣΑ και τα Εμιράτα είναι "οικονομικοί σκαντζόχοιροι", υπόθεση δυναστικών οικογενειών. Θα συσπειρωθούν πάντως για να ρίξουν το κόστος. Η Ρωσική οικονομία του πετρελαίου δεν θα θιγεί, χάρις στις Γ/Γ επενδύσεις που είναι μονόδρομος. Αλλά ο ρωσικός λαός θα υποφέρει: χαμηλό ρούβλι, φτηνό πετρέλαιο, σημαίνει χαμηλοί μισθοί, ανεργία, σκληρή λιτότητα για να αντέξουν την πίεση. Επίσης θα γεμίσει η βόρεια θάλασσα υπεράκτια αιολικά πάρκα μεγάλης έκτασης. Οι Σαουδάραβες ξαναγίνονται οι μεγάλοι κύριοι του παγκόσμιου παιχνιδιού πετρελαίου : οι βασικοί χοντροί πελάτες τους είναι άλλοι, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία - τώρα πάλι και οι ΗΠΑ, χωρίς fracking. Μέχρι να τους "χτυπήσει" το τρίγωνο των Ρωσο-Γαλλο-Γερμανών τους γίγαντες πελάτες του Ειρηνικού με αρκτικό πετρέλαιο και αέριο, θα περάσουν χρόνια. Χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις στην τάιγκα για να ωριμάσει το ανταγωνιστικό σχέδιο. Οι μεγάλοι χαμένοι στο ευρασιατικό πεδίο εμπορίας υδρογονανθράκων είναι οι ΗΠΑ: Ποτέ δεν θα έλθει στην Ευρώπη αμερικανικο fracking oil. Δεν νοιάζονται και πολύ πάντως: το στρατηγικό τους επίκεντρο είναι εδώ και καιρό ο Ειρηνικός. Το λάθος τους ήταν ότι υποτίμησαν τα κοινά συμφέροντα των γαλλο-γερμανο-ρωσικών πετρελαικών business (αυτά δεν σπάνε με "εθνική πολιτική"), κυρίως όμως η στρατηγική αδυναμία των ΗΠΑ να ελέγξουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολη.

  • MCA avatar
   MCA @ Uncle Stgm 06/12/2014 00:08:03

   Δηλαδή θείε η Σαουδική Αραβία δεν υπολογίζει, τις ΗΠΑ; Που βασίζει τόσα χρόνια την ασφάλεια της;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ MCA 06/12/2014 00:25:16

    Υπολογίζει, και πολύ μάλιστα. Αλλά κάθε καλός διπλωμάτης ξέρει να βρίσκει κενά στρατηγικής των άλλων που είναι στο τραπέζι - και να τα χρησιμοποιεί, χωρίς κατανάγκη να συγκρουστεί μαζί του. Δεν είναι όλα τα παιχνίδια "μηδενικού αθροίσματος" Δηλαδή δεν χάνει πάντα ο ένας ότι κερδίζει ο άλλος. Στην προκειμένη περίπτωση, οι ΗΠΑ χάνουν (για κάποια χρόνια ) το fracking. Συμβιβάζονται όμως με το να μένει στην Άπω Ανατολή προμηθευτής ο OPEC (όπως παραδοσιακά) αντί να διεισδύσει εκεί το Ρωσο-Γαλλο-Γερμανικό μπλόκ υδρογονανθράκων. Στην Ελλάδα έχουμε πολύ συγκρουσιακή πολιτική παιδεία και δεν καταλαβαίνουμε αυτό το παιχνίδι σχετικών υποχωρήσεων. Εξ' ού και τα προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε, γιατι "κολλάμε" και η γεωπολιτική μας παιδεία είναι εντελώς πρωτόγονη και "συμβολική" - μη ουσιαστική. Αντίθετα, αυτές οι δυναστικές οικογένειες εμίρηδων και σείχηδων, σε τέτοια θέματα (πετρέλαιο, γεωπολιτικά) έχουν εξαιρετική ευελιξία και είναι πολύ καλοί διπλωμάτες.

    • MCA avatar
     MCA @ Uncle Stgm 06/12/2014 08:47:54

     Κατά την γνώμη μου΄΄συμβιβάζονται΄΄ γιατί πέφτοντας η τιμή ζημιώνεται η Ρωσική οικονομία. Επίσης διπλωματία δεν υφίσταται, εάν είσαι ανύπαρκτος σε όλα τα υπόλοιπα. Νομίζω ότι υπερεκτιμάται την Γερμανία και την Γαλλία. Η Ρωσία δεν πιστεύω να αποτελεί τίποτα παραπάνω για τους Άραβες παρά έναν ενεργειακό ισχυρό αντίπαλο. Δεν είναι σχετική υποχώρηση αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ. Για την πρωτόγονη γεωπολιτική μας παιδία, νομίζω αναφέρεστε στα ελληνοτουρκικά και στο σκοπιανό. Ίσως να έχετε δίκιο.

     • MCA avatar
      MCA @ MCA 06/12/2014 13:40:22

      Διόρθωση:παιδεία

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ MCA 06/12/2014 17:30:14

      Όχι. Αναφέρομαι βασικά στην αντίληψη που έχουν αρκετοί Έλληνες για τις ΗΠΑ. Αντίληψη για την παγκόσμια γεωπολιτική. Ο Ελληνικός (δηλαδή αρκετών συμπολιτών μου) αντιαμερικανισμός είναι βλακώδης. Εντελώς, ιδεοληπτικός, αυτοκαταστροφικός και ανιστόρητος. Θυμίζει αρκετά το νέο Τουρκικό ιδεοληπτικό αντιαμερικανισμό. Διεθνής πολιτική δεν γίνεται με ιδεολογήματα εκτός και άν είσαι κολλημένος στα απλοικά ιδεολογήματα του Χάντιγκτον (δηλ, ότι ο κόσμος χωρίζεται με βάση θρησκείες και "ιδεολογίες"). Δηλαδή εντελώς "αμερικανάκι", που οι σοβαροί Αμερικανοί δεν είναι καθόλου.

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 05/12/2014 23:44:13

  Μούγκα οι Ιρανοί ηγέτες, που είναι πολύ σημαντικοί παίκτες, και σε αντίθεση με τη Ρωσία και τον Καναδά και παρά την τοπική γεωπολιτική-δογματοθρησκευτική αντίθεση συμμετέχουν στο Σαουδοκρατούμενο πια ημι-καρτελ του OPEC (ιδρυτές του ήταν ο Σάχης και ο τότε βασιλιάς Σαούντ). OPEC- ποσοστώσεις Ζυγίζουν πριν κάνουν κίνηση...

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 05/12/2014 23:57:50

  Στο πολιτικό επίπεδο υπάρχει αντίθεση ΕΕ-Ρωσίας. Για την Κριμαία, για τον "τύραννο Πούτιν", για την διαφθορά. Αντίθετα, "απο κάτω", στο επιχειρηματικό επίπεδο, οι σχέσεις των εταιριών των 2 μεγάλων της ΕΕ (Γ/Γ), αλλά και των Βρετανικών, με τους Ρώσους ολιγάρχες και τις κρατικές εταιρείες, συσφίγγονται με επενδύσεις που ρέουν προς τον Αρκτικό. Δεν είναι αντιφατικό: έτσι ακριβώς λειτουργεί και θα λειτουργεί το σύστημα. Άς θυμηθούμε τις μακροχρόνιες σχέσεις των Γαλλικών εταιριών με του Λίβυους και τα "δωράκια" του "τύραννου Καντάφι" στον Σαρκοζύ. Η αμερικανική προσπάθεια να πετάξουν τη Ρωσία γεωπολιτικά έξω απο τον ευρωπαικό χώρο και να τη στείλουν ανατολικά, ως "εργολάβο για να πιέζει" από πίσω την Κίνα, μπορεί να επιτύχει στο πεδίο των φορέων άσκησης πολιτικής. Στο σχετικά αυτόνομο οικονομικό πεδίο είναι καταδικσμένη σε αποτυχία, και γι ατό το λόγο η Ρωσία δεν θα γονατίσει οικονομικά. ΟΙ βασικές οικονομικές της πλάτες είναι σήμερα οι γερμανικές, βρετανικές και γαλλικές εταιρείες.

  • karenin avatar
   karenin @ Uncle Stgm 06/12/2014 00:26:36

   Πολυ σωστές επισημάνσεις θείε, ιδίως για τις αιτίες που σπρωχνεται ανατολικά, και προς αρκτική. Ομως είναι και σίγουρο πως κάποιοι εσπρωχναν για συγκρουση σε σλαβικα εδάφη. Οι ευρωπαίοι σε πολιτικό επιπεδο θα πρέπει να ειναι προσεκτικοι με τον ρολο των Πολωνων και των βαλτικών χωρων σε αυτην την ιστορία, οπου διαφοροι κουφιοκέφαλοι εχουν σκοτεινους ρολους.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ karenin 06/12/2014 00:37:45

    Δεν συμφωνώ καθόλου. Η Πολωνία έχει ανέκαθεν σημαντικό στρατηγικό ρόλο για τις ευρωπαικές ισορροπίες και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Χωρίς ισχυρή Πολωνία, είναι αδύνατο να εξισορροπηθεί η ιστορική τάση της Γερμανιας να γίνεται αντίπαλη με Γαλλία και Βρετανία (το καταστροφικό "δύο εναντίον ενός") παίζοντας με τη στήριξη στη Ρωσία. Χωρίς το σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ δεν θα ξέσπαγε ποτέ ο Β' Παγκόσμιος. Όμως το σύμφωνο είχε ως πρώτο άρθρο "να μοιραστούμε για νιοστή φορά την Πολωνία". Ολόκληρη η "ιερή συμμαχία" τον 19ο αιωνα είχε στηθεί πάνω στον διαμελισμό Πολωνίας και Βαλτικών χωρών Η Πολωνία πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη άν θελουμε ειρήνη στην Ευρώπη και όχι "ιερές συμμαχίες". Αντίθετα με τους παράλογους φόβους που έχουμε στην Ελλάδα (λόγω αμερικανοφοβίας κυρίως), για τις οι μικρές ευρωπαικές χώρες κυριως το "Πολωνικό αντίβαρο" είναι πολύτιμο. Και κάτι άλλο: Χωρίς τις ΗΠΑ στην Ευρώπη τον 20 αιώνα, ακόμη θα είμασταν βαθειά επαρχία ενός υπό γερμανική κατοχή πανευρωπαικού Χιτλεριστάν. Λυπάμαι, αλλά διαφωνώ εντελώς.

    • karenin avatar
     karenin @ Uncle Stgm 06/12/2014 00:55:41

     Σεβαστή η διαφωνία σε αυτη την βάση, όμως ο φανατικός αντιρωσισμός σε μερικούς κυκλους αυτων των χωρών τους στέλνουν σε αγκαλιές περα απο τον ατλαντικό οπου σχεδιαζονται πολιτικές κόντρα των ευρωπαικών συμφερόντων.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ karenin 06/12/2014 02:19:52

      Οι μικροί ενδιάμεσοι λαοί, αλλά και μεγαλύτεροι όπως ο πολωνικός, έχουν πάθει πολλά στους αιώνες από τσαρους (μπλέ και κόκκινους), καιζερ και τρελούς μπογιατζήδες. Ευρωπαικές ισορροπίες χρειάζονται. Η υπέρβαρη ως μέγεθος και στρατιωτικά Ρωσία πρέπει να εξισορροπείται. Το ίδιο και η Γερμανία, που σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μεν πολιτικός νανος και στρατιωτικά ανύπαρκτη, αλλά το οικονομικό της βάρος είναι προς στιγμήν δυσανάλογο προς τη λοιπή Ευρωπη. Άν δεν μπορεί να τα κάνει αυτά άλλος Ευρωπαίος (προς στιγμήν δεν μπορεί), θα τα κάνει ο Αμερικάνος. Σ΄αυτό ειδικά το θέμα καλοδεχούμενος. Χωρίς αποκατάσταση των ευρωπαικών ισορροπιών δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη με εσωτερική αλληλεγγύη. Άν η Ευρώπη μείνει να έχει μέσα της για πολύ καιρό τον πουτινικό νεο-ιμπεριαλισμό και μια διαρκώς νεοφιλελεύθερη Γερμανία, θα μαραζώσει. Σ΄αυτή την διπλή αποκατάσταση ισορροπίας ο ρόλος των ΗΠΑ είναι πολύ χρήσιμος, αλλά υπό προυποθέσεις.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 06/12/2014 15:54:07

      Ε βέβαια, καλοδεχούμενος ο ρόλος των ΗΠΑ! (Κατά τα άλλα, κόπτεσαι υπέρ της «Ευρωπαϊκής ιδέας», τρομάρα σου)! Όπως καλοδεχούμενος ήταν και όταν βομβάρδιζαν τους Σέρβους τη Βοσνίας και της Κράινας (και βάραγες παλαμάκια), όπως καλοδεχούμενος ήταν και στο Κόσοβο. Τί άλλο θα έλεγες εσύ φαρισαίε; Όταν η Γερμανία σου όμως (στην οποία έχεις ποντάρει τόσο την ψυχή σου όσο και το οικονομικό σου συμφέρον) μείνει με το σωληνάκι στο χέρι, τότε να δούμε τί θα λες. Μέχρι τότε, συνέχιζε να υποστηρίζεις την Αμερικανική επέμβαση, την Χούντα και τους ενδεδυμένους με σβάστικες «πολιτοφύλακες» που εκπαιδεύονται στην Πολωνία, για να υπάρχει ισορροπία. Μια χαρά θα σου πήγαινε το περιβραχιόνιο του τάγματος Αζόβ!

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 06/12/2014 17:35:29

      Χωρίς τις δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς που άφησαν τα κόκκαλά τους στη Νορμανδία, στην Ιταλία, στις Αρδένες, θα ήσουν ακόμη κάτω απο τη μπότα του ακατανόμαστου Γερμανού ναζί μουστάκια, ανιστορητε, αγνώμονα και αυθάδη μικροεθνικιστή. Κατά τα άλλα μας παριστάνεις τον "αντιγερμανό". Εχθρός της δημοκρατίας δυτικού τυπου είσαι, και των ελευθεριών του πολίτη. Τίποτε άλλο.

     • KM avatar
      KM @ Uncle Stgm 07/12/2014 07:19:29

      Ελληνόφωνε συνεργάτη της ακατονόμαστης Γερμανίδος μουστακαλούς ναζί, και αυθάδη ντεμεκ-μικροδιεθνιστή, όταν πάτησαν πόδι στην Ευρώπη οι Αμερικανοί, το αποτέλεσμα του πολέμου είχε ήδη κριθεί. Και κρίνοντας εκ των υστέρων, θα ήταν προτιμότερο η Γερμανία σου να είχε περιέλθει εξ ολοκλήρου σε Σοβιετική κατοχή γιατί οι Αμερικανοί έκαναν το ολέθριο λάθος μεταπολεμικά να ξαναταΐσουν το Κτήνος. Τα αποτελέσματα τα λουζόμαστε σήμερα.

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ KM 07/12/2014 10:46:43

      Γενικά οι αμερικάνοι έχουν να επιδείξουν λιγότερες πράξεις σκληρότητας από άλλες αυτοκρατορίες του παρελθόντος, λιγότερες από τους άγγλους, κτλ
      Τους έπιασε το 45 η μεγαλοψυχία μαζί με την σκέψη ότι αν ξαναστήσουν την γερμανία θα βοηθούσε στην αναχαίτιση της ρωσικής επέκτασης. Έλα όμως που πράγματι έκαναν λάθος. Γιατί όταν έχεις με χίλιους κόπους νικήσει τους γερμανούς, έναν λαό με τέτοια τερατώδη ψυχοσύνθεση που δύο φορές αιματοκύλησαν τον κόσμο, δεν μπορείς να περιμένεις ότι δεν θα δημιουργήσουν και στο μέλλον μικρά και μεγάλα προβλήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις η μεγαλοψυχία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Έπρεπε ή να δώσουν όλη την γερμανία στην σοβιετία ή να ακολουθήσουν το πρόγραμμα ενός αμ. αξιωματούχου που έλεγε ότι πρέπει να κρατηθεί για πάντα αποβιομηχανισμένη και φτωχή η γερμανία. Και μη μου πει κάποιος την μπαρούφα ότι 'οι σκληροί όροι" του ΑΠΠ οδήγησαν στον ΒΠΠ! Οι όροι του ΑΠΠ ήσαν σκληροί κι αυτό ήταν μέγα λάθος αφού ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟΙ ώστε να μην ξανασηκώσει κεφάλι η χώρα έκτρωμα. Τώρα η ταπεινωμένη μικρή, κατεχόμενη χώρα γερμανία, δεν μπορεί να απειλήσει κανέναν με πόλεμο. Έχει όμως μία οικονομία οριακά μεγαλύτερη από αυτήν της Γαλλίας, της Αγγλίας και της ιταλίας, και δημιουργεί προβλήματα με την διαχείρηση της ευρωπαικής χρήσης. Το νόημα είναι ότι όσο μικρή δύναμη κι αν έχει στα χέρια της, πάλι θα δημιουργεί προβλήματα! Πετάγεται σαν πορδή ο υπουργός οικονομικών της γερμανάις και κάνει δηλώσεις για τα οικονομική όχι μόνο της ελλάδος αλλά και μεγαλύτερων χωρών, της γαλλίας, της ιταλίας κτλ. Έχει κανέναν θεσμικό ρόλο; Του είπε κανένας να μιλήσει; Γιατί δεν βγάζει τον σκασμό;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Άπαντα Επιστάμενος 09/12/2014 01:36:03

      Συμφωνώ απολύτως με το συγκεκριμένο σχόλιό σου. Να προσθέσω ότι ο διορατικός Αμερικανός αξιωματούχος που ανέφερες λεγόταν Μοργκεντάου. Το σχέδιο του, 70 χρόνια μετά, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 06/12/2014 17:42:15

      Όταν κάποιοι έκρυβαν Σέρβους λιποτάκτες (που δεν ήθελαν να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν απο τους φίλους και συμμαθητές τους), παλαμάκια βάραγες εσύ. Χαιρόσουν που οι δικοί τους φασίστες έσφαζαν παιδιά στη Σρεμπρένιτσα. Έκλαιγα το ίδιο, και τότε, και όταν βομβάρδιζαν τα stealth το Βελιγράδι, και όταν σκοτώνονταν αθώοι Σέρβοι ή Αλβανοί στο Κόσοβο, για τη "γή και το αίμα" (Blut und Boden) που λατρεύετε αντί για Θεό εσείς τα εθνίκια.

     • KM avatar
      KM @ Uncle Stgm 07/12/2014 07:24:19

      Μούφα η Σρεμπρένιτσα, μούφα και τα δάκρυά σου αντεθνίκι! Και μη μιλάς για παιδιά, γιατί όταν τα κακοποιούσε ο Γερμανός Πράσινος σύντροφός σου ο Κον Μπεντί (ο ίδιος που δυο δεκαετίες αργότερα, μαζί καλούσατε τα στελθ να βομβαρδίσουν), τί έκανες εσύ; Μήπως βάραγες παλαμάκια; Ρωτάω, γιατί δεν μπορεί να μην ήξερες.

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ KM 08/12/2014 11:22:59

      Μούφα η Σρεμπρένιτσα; Μούφα το μυαλό σου είναι μόνιμε υβριστή των πάντων, άντε ουστ...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ βαγγέλας 09/12/2014 01:46:14

      Μούφα διότι τα θύματα ήταν υποτετραπλάσια από ότι αξιώνουν οιΤουρκοβόσνιοι και οι προστάτες τους, μόνο άνδρες ένοπλοι (ΟΧΙ παιδιά, όπως ψευδώς ισχυρίσθηκε το κατηγορητόριο) και είχε προηγηθεί επί βδομάδες μακελειό με πολλαπλάσια σερβικά θύματα, με το οποίο κανείς από τη Δύση δεν ασχολήθηκε (προφανώς γιατί οι Σέρβοι εκείνοι ήταν γατιά, δεν ήταν άνθρωποι). Για μέρες ξεθάβατε και μεταφέρατε πτώματα από αλλού προκειμένου να στηρίξετε τη σκευωρία. Αλλά τί να περιμένει κανείς από δυνάμεις που υποστήριξαν επιχείρηση ψευδούς σημαίας (false flag) στην αγορά του Σαραγέβου, προκειμένου να δικαιολογήσουν τον πόλεμο κατά των Σέρβων;

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Uncle Stgm 06/12/2014 16:46:56

     Αυτό με την "αμερικανοφοβία" πως σου ήρθε πάλι; Το αντέγραψες από αυτούς που μιλάνε για ομοφοβία να υποθέσω; Επειδή πρέπει να είμαστε σαφείς στις διατυπώσεις μας για να προάγουμε το διάλογο και τα επιχειρήματα, αμερικανόφοβοι ΔΕΝ είμαστε καθόλου. Απλά, όσοι ξέρουμε το ρόλο τους στη σύγχρονη ιστορία μας δεν τους θέλουμε ως αφανείς διαχειριστές και εκβιαστές μας. Θυμίζω κάποια γεγονότα της τελευταίας 40ετίας: Χούντα Ιωαννίδη, Αττίλας, Ίμια, Σκοπιανό, Καραμανλής και υποκλοπές, ΓΑΠ-Μνημόνιο-ΔΝΤ. Και πορσθέτω τη στάση τους στο θέμα των κοιτασμάτων ημών και της Κύπρου. Χρειάζεται να κάνουν κι άλλα για να μη τους χωνεύουμε δηλαδή;

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Γεώργιος Τ. 06/12/2014 17:49:35

      Οι ομοιδεάτες σας εθνικιστές, πριν 70 χρόνια προτιμούσαν τη μπότα του Χίτλερ απο το new deal του Ρούσβελτ. Γι αυτό κυρίως μισείτε τους Αμερικανούς. Για εντελώς υλικούς λόγους προτιμούσαν τον τρελό Ναζί. Όχι για ιδεολογια. Με τον τρελό μπορούσαν να κάνουν μαύρη αγορά και τεράστιες περιουσίες με το θανατο άλλων. Με τον Ρούσβελτ οι μαυραγορίτες και κλέφτες πήγαιναν στο Αλκατράζ. Αυτός είναι ο βαθύς λόγος του Ελληνικού αντιαμερικανισμού: η νίκη των Συμμαχων το 1945, κυρίως Αμερικανών, Ρώσων, Βρετανών, κατέστρεψε τις μπίζνες ενός μεγάλου εντελώς σάπιου τμήματος της Ελληνικής αστικής τάξης.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 09/12/2014 01:48:58

      Υβριστικό σχόλιο και συκοφαντικό, έναντι όλων των δεξιών. Προφανώς ο Μεταξάς ήταν κρυφοαριστερός, όπως και ο Ψαρρός, όπως και ο Ζέρβας και μόνο αριστεροί αντιστάθηκαν, μας λέει ο κύριος. Αλλά ποιός έχασε την ντροπή για να την βρει ο συγκεκριμένος, που άν ζούσε τότε, θα ήταν διερμηνέας των Γερμανών κατακτητών;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ karenin 06/12/2014 00:47:55

    Η ρωσική αρκτική είναι και θα είναι ούτως ή άλλως ο ζωτικός ενεργειακός χώρος για Ρ/Γ/Γ και τη λοιπή βορειο-ανατολικο-κεντρική ευρώπη. Πλην Νορβηγίας (έχει άφθονα δικά της). Αυτό για 1-2 δεκαετίες δεν θα αλλάξει. Μέχρι (και άν) γενικευθούν οι ανανεώσιμες. Η Λιβύη τέλειωσε. Η Σαουδαραβία είναι πολύ συγκεντρωτική και θα προτιμήσει σε περίπτωση διλήμματος τις ΗΠΑ. Το Ιράν είναι γρίφος. Η λοιπή Μέση Ανατολή και Αφρική είναι βαρέλι με μπαρούτι. Για τις ευρωπαικές εταιρείες ενέργειας 2 είναι οι διέξοδοι να επενδύσουν: Ή εγαταλείπουν τους υδρογονάνθρακες και επικεντρώνονται στα αιολικά πάρκα, ηλιακό και νερά (το κάνουν μερικές), ή πάνε Ρωσία. Αρκτικό. "Oλική απόρριψη υδρογονανθράκων" κάνουν πολλές Σουηδικές εταιρείες. Υδατοπτώσεις και αιολικά. Μόνον η σουηδική Wattefall που δραστηρποιείται πολύ και στη Γερμανία-Πολωνία δουελέυει ρώσικο φυσικό αέριο και θα συνεχίσει. Η γερμανική ΕΟΝ μόλις έκανε ολικό abort υδρογονανθράκων.

    • ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ. avatar
     ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ. @ Uncle Stgm 06/12/2014 09:25:00

     Θείε, πολύ σοφή η ανάλυσή σου. Εμένα η απορία μου είναι πως, αφού όντως υπάρχει κοινότατο Γαλλο-Γερμανο-Αγγλο-Ρωσικό συμφέρον και αφού η βασική ιδέα του Ντε Γγώλλ για τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτιών της Ευρώπης είναι μια ΕΕ απο τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια με βασικό δηλαδή πυλώνα την Ρωσία και αφού η Ρωσία έχει υποβάλλει και τυπικά αίτηση ένταξής της στην ΕΕ, γιατί και μέχρι πότε οι Γαλλο-Γερμανο-Αγγλοι θα αρνούνται την ένταξή της ενώ δέχονται την Τουρκία?

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ. 06/12/2014 18:03:57

      Πότε η Ρωσία έχει υποβάλλει αίτηση ένταξής της στην ΕΕ; Αλήθεια; Μου διέφυγε; Η Ρωσία είναι "αυτοκρατορία" ως προς το μέγεθος. Οσο η ΕΕ ολόκληρη, σχεδόν. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει μέλος μιας ένωσης χωρών που τέινει να γίνει όχι βέβαια κράτος ομοσπονδιακό, αλλά ομοσπονδιακή ένωση (π.χ, η παλιά ΕΣΣΔ ήταν συνταγματικά ομοσπονδιακή ένωση κρατών). Είναι πολύ δύσκολο να γίνει η Ρωσία μέλος της ΕΕ, απλά και μόνον λόγω του βάρους της. Θα έχει όμως πάντα την ευκαιρία να αποκτήσει μια στενή ειδική σχέση, ως μέλος της πολιτισμικής κοινότητας της Ευρωπαικής Δύσης και ως βασικό στοιχείο του Ευρσασιατικού οικονομικού χώρου (π.χ. ενέργεια, πρώτες υλες, αερο- και διαστημική τεχνολογία, γεωργία, τεχνολογία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και γενικά διακρατικό εμπόριο κεφαλαιουχικών αγαθών).

     • KM avatar
      KM @ Uncle Stgm 07/12/2014 07:34:59

      Η Ρωσία ΔΕΝ είναι «μέλος της πολιτισμικής κοινότητας της Ευρωπαικής Δύσης». Οι απαρχές της Ευρωπαϊκής Δύσης ανάγονται στην συνειδητή και απόλυτη εναντίωση προς την πολιτισμική κοινότητα της οποίας η Ρωσία είναι μέλος. Η Γερμανία σου έχει όμως την ευκαιρία να αποκτήσει μια στενή ειδική σχέση μαζί της, ως δευτερεύον στοιχείο του Ευρασιατικού οικονομικού χώρου. Αρκεί να βάλει μυαλό. Προσωπικά ελπιζω να μη βάλει, για να ξεμπερδεύουμε με δαύτη μια και καλή.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ KM 09/12/2014 02:36:53

      Θά ε΄χεις κάποτε την ευκαιρία να το πείς στον τσάρο Μέγα Πέτρο ότι οι Ρώσοι δεν μετέχουν στο Δυτικό Πολιτισμό. Ειναι και σωματώδης Και θα πέσουν κάτι σβουριχτές σφαλιάρες τότε, που θα επέμβει ο άλλος Πέτρος, ο άγιος με τα κλειδιά, για να γλυτώσεις τα κατάγματα.

     • KM avatar
      KM @ Uncle Stgm 09/12/2014 03:38:09

      Ο τσάρος Πέτρος ήταν εκδυτικιστής - κάτι σαν τους Βαυαρούς του Όθωνα. «Μέγας» ονομάστηκε από τις ελίτ εκείνες που αλληθώριζαν προς τη Δύση. Κατά τα άλλα πολέμησε την Ορθόδοξη Εκκλησία και περιφρόνησε τις παραδόσεις και τους θεσμούς του λαού του. Έχεις χάσει επεισόδια όμως γιατί πλέον στη Ρωσία δεν θεωρείται και τόσο «Μέγας». Μάλιστα χρεώνεται με την εισαγωγή πολλών νοσηρών καταστάσεων που εκδηλώθηκαν αργότερα με την Οκτωβριανή επανάσταση και την υποδούλωση της Ρωσίας σε μια δυτικοφερμένη και εχθρική προς την ταυτότητά τους ιδεολογία. Μακάρι κάποτε και στη χώρα μας να αποκαθηλώσουμε εκείνους τους άνωθεν εκδυτικιστές που αντάλλαξαν τα πρωτοτόκια του λαού μας με ένα πιάτο δυτικής φακής.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ KM 09/12/2014 02:56:48

      Ρουμπλιοφ, Μεντελέγιεφ, Λομπατσέφσκι, Πούσκιν, Λέρμοντοφ, Τουργκένιεφ, Γκόγκολ, Τολστόι, Ντοστογιέφσκι, Τσέχωφ, Τσαικόφσκι, Αιζενστάιν, Ταρκόφσκι, Βασίλι Καντίνσκι, Σαγκάλ, Σαχάροφ, αεροδιαστημική, κρυσταλλογραφία, μαθηματικά, χορός, ζωγραφική, Καλάσνικωφ, ποίηση και παραλείπω δεκαδες ανθρώπους, Νόμπελ σε όλους τους τομείς, εφευρέσεις, ανακαλύψεις, καλλιτεχνικά έργα αθάνατα.... Γκαμώ το κέρατό μου.... κατά τα άλλα η Ρωσία δεν ανήκει στην Ευρωπαική πολιτισμική κοινότητα. Έχει πιο πολλά επιτεύγματα σε κάθε τομέα του επιστημονικού, τεχνολογικού και καλλιτεχνικού πολιτισμού η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία;;;; Γκαμώ το κέρατό μου ξανά, σε λίγο θα συζητάμε άν 1 + 1 κάνουν 2 ή σαράντα... αυτό κάνει στο μυαλό η πολλή "ιδεολογία"

     • KM avatar
      KM @ Uncle Stgm 09/12/2014 03:46:17

      Πάλι στρεψοδικείς ευλογημένε; Μόνο οι Δυτικοί έχουν μαθηματικά, χορό, ζωγραφική, όπλα; Ή μόνο αυτοί έχουν «τα καλά»; Ναι, έχει όλα αυτά τα επιτεύγματα η Ρωσία αλλά δεν είναι επιτεύγματα ενός δυτικού πολιτισμού. Ευρωπαϊκός είναι ο πολιτισμός των Ρώσων - δυτικός/δυτικοευρωπαϊκός δεν είναι. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ένας πολιτισμός - υπάρχουν δυο! Ο ένας ανάγει τις ρίζες του στον ελληνορωμαϊκό κόσμο και την Χριστιανική Πίστη (την ορθόδοξη - όχι τις γερμανικές διαστρεβλώσεις αυτής που πρεσβεύουν συχνά το ακριβώς αντίθετο), δια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο δεύτερος ανάγει τις ρίζες του στην Γερμανική ψυχή και στην οριστική απόρριψη του πρώτου, επί Καρλομάγνου.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ KM 09/12/2014 19:28:05

      Ποια γερμανική ψυχή; οι Φράγκοι αφομοιώθηκαν γλωσσικά και πολιτισμικά απο τους Λατίνους και Κελτες και έτσι βγήκε η λατινικότατη France. Ξεγράφεις όλο το ρωμαικό (Ελληνορωμαικό στην πραγματικότητα) προχριστιανικό υπόστρωμα της Ευρώπης... Σαν να μην υπήρξε 5 αιώνες Ρωμαική αυτοκρατορία. Οι εξωευρωπαικοί πολιτισμοί (βλ. Κινέζοι, Ινδοί κοκ) είχαν πολλά επιτεύγματα, κυρίως στον πρακτικό-τεχνικό πολιτισμό, και πολλά άλλα θαυμαστά πράγματα, αλλά ουδέποτε δημιούργησαν δική τους φυσική επιστήμη, ούτε θεωρητικά μαθηματικά, ούτε ζωγραφική με προοπτική, ούτε μοντέρνα ζωγραφική, ούτε συμφωνική μουσική, ούτε όπερα (με εξαίρεση ίσως την παραδοσιακή των Κινέζων που είναι άλλο πράμα), ούτε χορόδραμα, ούτε μυθιστόρημα, ούτε βιολογία, ούτε, ούτε .... Όλα αυτά, που τα έχουν τώρα και αυτοί, και ξεπερνούν εμάς τους Δυτικούς, στηρίχθηκαν στον κλασικό αρχαίο ευρωπαικό πολιτισμό, τον Ελληνικό και Ρωμαικό, που μαζί με τον Χριστιανισμό, έγινε στο Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση η κοινή βάση όλων των εκδοχών αυτού που αποκαλούμε Δυτικός Πολιτισμός. Ορθόδοξος, Καθολικός ή Προτεσταντικός, Βόρειος ή Νότιος, στην παλιά ήπειρο ή στη νέα Αμερική. Αυτό είναι Δύση: Πολιτισμικά αρχίζει απο τον Όμηρο και την Επί του Όρους Ομιλία, πολιτικά απο τον Επιτάφιο του Περικλέους και τον Παύλο (η πρώτη Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων: "οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ") και φθάνειστη Μάγκνα Κάρτα, στο Σύνταγμα της Γαλλικής Επανάστασης, στη λαική κυριαρχία και στο καθολικό δικαίωμα ψήφου.Τίποτε τέτοιο δεν γεννήθηκε έξω απο την ένωση της Ελληνορωμαικής με τη Χριστιανική παράδοση. Σε όλη αυτή την πορεία, το υποθετικό με το οποίο έχεις εμμονή (η "γερμανική ψυχή"), άν και ότι υπόσταση έχει, είναι αμελητέα ποσότητα. Δεν υπάρχει "γερμανική ψυχή" (ούτε "ελληνική" ή "ιταλική" ή "φλαμανδέζικη" ή "λομπαρδέζικη"). Κολλεκτιβιστικές φαντασιώσεις του Σπένγκλερ και ομοιδεατών του ήταν όλα αυτά. Ψυχή έχουν μόνον τα ξεχωριστά ανθρώπινα όντα, ίσως και άλλα ζώα ως άτομα. Το μόνο "συλλογικό" που υπάρχει είναι πραγματικές κοινωνίες, ιστορικά διαμορφωμένες, οι οποίες μεταβαλλονται διαρκώς. Ρευστές και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες. Εκτός απο τις κοινωνίες υπάρχουν επίσης έθνη (από το national όχι το ethnie), δηλαδή imagined communities. Το ότι είναι imagined δεν σημαινει ότι δεν υπάρχουν ή ότι δεν έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τις κοινωνίες. Έχουν και θα έχουν. Αλλά να ξέρουμε γιατί μιλάμε.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 09/12/2014 20:42:10

      Μεγάλο ψέμα: Οι Φράγκοι δεν αφοιμοιώθηκαν πολιτισμικά από τους λατίνους (μόνο γλωσσικά) και η France (Φραγκιά δηλαδή, από το όνομα της βάρβαρης γερμανικής φυλής - και κακώς και παραπλανητικώς οι Έλληνες την αποκαλούμε «Γαλλία») είναι «λατινικότατη» μεν στη γλώσσα αλλά πολύ γερμανική και ελάχιστα ελληνορωμαϊκή στην κουλτούρα. Το δε ρωμαϊκό υπόστρωμα της Δυτικής Ευρώπης, δεν ήταν «προχριστιανικό» όπως λες αλλά χριστιανικότατο και Ορθόδοξο. Μη Ορθόδοξο (και ελάχιστα χριστιανικό) είναι το φραγκικό-γερμανικό υπέρστρωμα που το καταπλάκωσε και σχεδόν το αφάνισε. Δεν αφανίζω εγώ λοιπόν το ρωμαϊκό παρελθόν της Δυτικής Ευρώπης - το αφάνισαν οι Γερμανοί (εκτός από όσα στοιχεία διακρίνονται ακόμα). Η Δυτική Ευρώπη βίωσε χιλιετές απαρτχάιντ και η βιολογική αφομοίωση των Γερμανών αγάδων από τους υπηκόους τους έγινε μόνο όταν οι ραγιάδες είχαν ήδη αφομοιώσει των «πολιτισμό» των κατακτητών τους σε βαθμό που να ακυρώνει την προγενέστερη ταυτότητά τους. Από εκεί και πέρα, στην κουβέντα που κάνεις για τους εξωευρωπαϊκούς πολιτισμούς, ανακυκλώνεις το ίδιο ψευτοδίλημμα. Ότι δήθεν άν ένας πολιτισμός είναι ευρωπαϊκός τότε είναι δυτικός και αντίστοιχα ότι άν ένας πολιτισμός είναι μη δυτικός, τότε είναι εξωευρωπαϊκός. Όχι λέμε: υπάρχουν δύο διαφορετικοί πολιτισμοί, εξίσου ευρωπαϊκοί και οι δύο αλλά ασύμβατοι μεταξύ σου. Ο ένας είναι ο Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός, στον οποίο ανήκουμε και ο άλλος είναι ο Δυτικός (Καρολίγγειος/Γερμανικός) πολιτισμός, δηλαδή τα καθρεφτάκια που θαυμάζεις, επειδή είχαν το πάνω χέρι πολιτικά επί αιώνες. Ο δικός μας ο Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός, ούτε δυτικός είναι, ούτέ έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνος. (Και ούτε εσύ είσαι δυτικός, είσαι ένας θλιβερός assimilado που έχει ανάγκη τους Δυτικούς.) Το ότι οι Δυτικές ελίτ αρέσκονταν να υποστηρίζουν ότι οι βάσεις του πολιτισμού τους ανάγονται στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη είναι άλλο θέμα. (Βασικά, ότι πήραν από εκεί, πολλούς αιώνες αφότου υπήρχαν ήδη ως Δυτικοί, με όλα τα βασικά χαρακτηριστικά τους το διέστρεψαν και το αλλοίωσαν στα μέτρα τους.) Ύστερα, για την Γερμανική ψυχή, όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά για τί μιλάω και την ύπαρξή της την έχουμε νιώσει στο πετσί μας. Συνέχισε να κάνεις το κορόιδο ότι δεν καταλαβαίνεις. Οι υπόλοιποι, ξέρουμε για τί μιλάμε.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 09/12/2014 20:48:43

      Τώρα μου λές ότι οι Γάλλοι δεν είναι Γάλλοι, αλλά ....Γερμανοί. Τόσοι πόλεμοι τζάμπα, τόσο αίμα τζάμπα χύθηκε. Ή ήταν εμφύλιοι και θρησκευτικοί, σαν τον Τριακονταετή εμφύλιο στην (ανύπαρκτη τότε) φευδαρχικά διεσπασμένη Γερμανία. Τζάμπα και η νύχτα του αγιου Βαρθολομαίου, τζάμπα τους σφάξανε τους ("λουθηρόψυχους") Ουγενότους...

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ KM 09/12/2014 19:47:42

      Είχε και ο Τόμας Μαν στα νιάτα του την άποψη ότι δήθεν "άλλο Δύση (δηλαδή κυρίως Αγγλο-γαλλία) άλλο Γερμανία". Βλ. "Αναμνήσεις ενός απολιτικού". Αλλά όταν μετά η χώρα του έφαγε το δηλητήριο με τις χούφτες το 1932 και ο ίδιος αναγκάστηκε να γίνει πρόσφυγας για να σώσει το κεφάλι του και των παιδιων του, μετάνοιωσε πικρά που το έγραψε αυτό. Κι έγινε ένας τυπικός αλλά και μαχητικός δυτικός δημοκράτης, αγγλοπρεπέστατος και γαλλοπρεπέστατος - όχι κομμουνιστής όπως ο αδελφός του Χάινριχ, αλλά ούτε και αντικομμουνιστής. Όλοι αυτοί οι κολλεκτιβιστές-εθνικιστές αλλά αντικομμουνιστές Γερμανοί διανοητές του 20ού αιώνα, απο τον Σπένγκλερ μέχρι τον Καρλ Σμιτ και τον Χάιντεγκερ ήταν η απόλυτη άρνηση του γερμανικού Διαφωτισμού της πρώτης ώρας, του Κάντ, του Σίλλερ και του Γκαίτε... Το αξιοπερίεργο είναι, ότι ποικίλοι σημερινοί εθνικισμοί, ακόμη και όσοι δηλώνουν φανατικά αντιγερμανικοί, από τους Γάλλους Λεπενικούς μέχρι τους πιστούς του Ντούγκιν στη Ρωσία, δανείζονται τα ιδεολογικά εργαλεία τους από αυτούς ακριβώς τους σκληρούς κολλεκτιβιστές Γερμανούς που πίστευαν ότι ένα έθνος μπορεί να έχει "ψυχή". Πραγματικά παράξενο και ανορθολογικό. Παραξενο είναι βέβαια, και το ότι βρίσκω ενδιαφέρουσα αυτή τη συζήτηση, παρά το βρισίδι της αρκούδας που έφαγα...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 09/12/2014 20:57:03

      Και θα συνεχίσεις να τρώς, όσο διακονείς τα γερμανικά συμφέροντα. Αυτά με τον Τόμας Μαν που γράφεις δεν με αφορούν, είναι εσωτερικά ζητήματα των Δυτικών μεταξύ τους (Άγγλοι με Γερμανούς). ΥΓ: Οι αρχαίοι Βρεττανοί (πριν τους Βίκιγκ, τους Σάξονες και τους Άγγλους, που ήταν όλοι γερμανοί κατακτητές) είχαν την τύχη να γνωρίσουν και την αρετή να αποδεχθούν τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Σε αντίθεση με τις βαρβαρικές ορδές πέραν του Ρήνου, που τον γνώρισαν και τον απέρριψαν κάθετα και επανειλλημένως. Όμως, μετά από 3 αιώνες ρωμαϊκής παρουσίας, οι ατελείωτες γερμανικές επιδρομές ανάγκασαν τον αυτοκράτορα να αποσύρει οριστικά τις λεγεώνες από το νησί. Σώζονται κάποιες δραματικές επιστολές (την ύπαρξη των οποίων γνωρίζω χάρη σε μια επίσκεψη σε ένα αγγλικό μουσείο, που είχε μια πρόσκαιρη έκθεση σχετική) που οι εκρωμαϊσθέντες Βρεττανοί προύχοντες έστελναν προς την Ρωμαϊκή ηγεσία: Πού πάτε και μας αφήνετε ανυπεράσπιστούς; Οι βάρβαροι μας πετάνε στη θάλασσα! Η θάλασσα μας πετάει στους βάρβαρους! Δεν εισακούστηκαν. Μέσα σε 50 χρόνια είχε σβήσει κάθε ίχνος πολιτισμού. Και μετά τα βιβλία (στα ελληνικά!) με τις μινιατούρες και τα εγχάρακτα γυάλινα σκεύη κομψοτεχνήματα, τα αμέσως επόμενα εκθέματα στο μουσείο, σε χρονολογική σειρά όπως παρουσιάζονταν, ήταν τσεκούρια (δυτικά!) και ρόπαλα (επίσης δυτικά!).

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ KM 09/12/2014 03:07:19

      Τι διάολο ήταν αυτοί οι πρόγονοί τους άραγε; Σκανδιναβοί Ρως και Σλάβοι πρώτα ξαδελφάκια Πολωνών, Τσέχων και Σλοβάκων ή μήπως Ιάπωνες Σιντοιστές και Κινέζοι σαολίν; Μάλλον Κορεάτισσα θα ήταν η πρώτη τους βασίλισσα και αγία η Όλγα (Χέλγκα για το σκανδιναβικό της οίκο). Λάθος την θεωρούσαν Βαράγγισα οι Βυζαντινοί, βικιγκ αρχόντισσα οι Φράγκοι ...

     • KM avatar
      KM @ Uncle Stgm 09/12/2014 03:51:50

      Άλλο ευρωπαίος, άλλο δυτικός, όπως εξηγώ και παραπάνω. Τώρα την καταγωγή γιατί την μπλέκεις δεν μπορώ να καταλάβω. Σίγουρα, στην περίπτωση μερικών τσάρων, ότι είχαν προτεστάντισσες μανάδες και μεγάλωσαν με γερμανίδες νταντάδες δεν τους έκανε καλό - και το πλήρωσε ο λαός τους. Από 'κει και πέρα, ο Ρωσικός λαός έχει σλαβική κυρίως καταγωγή, καμπόση ταταρική και πολλές άλλες μακρινές «προσμίξεις». Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμπλέκεις την καταγωγή και τί υποτίθεται ότι θες να αποδείξεις - το οποίο μάλιστα να αντιτίθεται σε κάτι που έγραψα. Για πολιτισμό μιλάμε.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ KM 09/12/2014 18:53:58

      Που να μου παρει ο διάολος το τσέρατο: Δεν ήταν προτεστάντισες οι μαμάδες των πρώτων ηγεμόνων και τσάρων της δυναστείας του Ρούρικ (δηλ. μέχρι τον Ιβάν τον Τρομερό), τον Θώρ και τον Οντίν λάτρευαν. "Άγριες" Βίκιγκ ήταν. Η ίδρυση του μεσαιωνικού Ρωσικού κράτους έχει απίστευτες αναλογίες με του Γαλλικού, του Αγγλικού και του Βουλγαρικού. Οι Ρως ήταν σκανδιναβοί, ενώθηκαν με τους αυτόχθονες Σλάβους και η ένωση αυτή έφτιαξε το Ρωσικό λαό, τον Ουκρανικό και τον Λευκορώσικο. Οι σκανδιναβοί έδωσαν στο κράτος το όνομά του και την γαλαζοαίματη αριστοκρατία του, επικράτησε όμως η σλαβική γλώσσα και ο πολιτισμός των αυτοχθόνων, που ήταν πολιτισμικά ανώτεροι απο τους Βίκιγκ (όπως ακριβώς επικράτησαν τα λατινογενή Γαλλικά στους "γερμανογενείς" Φράγκους, τα σλάβικα στους τουρκόφωνους Πρωτοβουλγαρους και τα αγγλοσαξωνικά στους Νορμανδούς κατακτητές της Βρετανίας). Όλα τα παραδοσιαικά (μη Βιβλικά) ονόματα Ρώσων είναι απολύτως σκανδιναβικής προέλευσης. Οι μισοί πρίγκηπες του Δανικού βασιλαίου έχουν το όνομα Βάλντεμαρ=Βλαδίμηρος, οι 3 σκανδιναβικές χώρες είναι γεμάτες Ίνγκβαρ ή Ίγκμαρ = Ιγκόρ και Χέλγκα = Όλγα. Με τους Μογγόλους και Τάταρους που ήρθαν μετά, ελάχιστα αναμίχθηκαν οι Ρώσοι. Οι Τάταροι (κυρίως μουσουλμάνοι) έμειναν απολύτως συμπαγείς στην Ταταρία (ομόσπονδη δημοκρατία με πρωτεύουσα το Καζάν) και στην Κριμαία, ελάχιστη επιμειξία είχαν με χριστιανούς. Η Άννα Αχμάτοβα που είχε εν μέρει και ταταρική καταγωγή, ήταν "σαν τη μύγα μες το γάλα" - άν και πολιτισμικά καμμία σχέση. Με τους Πολωνούς, Λιθουανούς κτλ ειχαν επιμειξία, και πολιτιστική αλληλεπίδραση. Ο "υψηλός" Ρωσικός πολιτισμός (και των αδελφών τους Ουκρανών και Λευκορώσων), διαχρονικά, άν εξαιρέσεις την Ορθοδοξία, είναι χαρακτηριστικά Βορειοευρωπαικός και έχει εκλεκτική συγγένεια με τον σκανδιναβικό (και πολύ πιο μακρινή με τον Γερμανικό). Σ΄αυτό διαφέρει απο τα πρώτα ξαδέλφια των Ρώσων, τους κεντροευρωπαίους Πολωνούς, Τσέχους και Σλοβάκους. Διάβασε Ντοστογιέφσκι και Κιρκεγκωρ, Τολστόι και Ίψεν, Τσέχωφ και Στρίντμπεργκ, δες Ταρκόφσκι και Μπέργκμαν, άκου μουσική Τσαικόφσκι και του Νορβηγού Έντβαρντ Γκριγκ και θα μείνεις έκπληκτος από το πόσο κοινό είναι το πολιτισμικό τους κλίμα. Άν οι Ρώσοι δεν είναι "Δύση", τότε όλος ο Ευρωπαικός Βορράς δεν είναι "ευρωπαική Δύση" αλλά κάτι άλλο, έτσι το δέχομαι.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 09/12/2014 20:18:46

      Κόψε τις τσαχπινιές. Διαστρεβλώνεις τα ιστορικά γεγονότα και/ή ψεύδεσαι για να βγάλεις αυτό που θες. Κάτσε να σε περιλάβω λοιπόν: Μίλησα για προτεστάντισσες μανάδες και γιαγιάδες γιατί μίλησες για τον Πέτρο (τον ψευτο-Μέγα). Προφανώς αναφερόμουν σε πλησιέστερους χρονικά αιώνες, οπότε και συντελέστηκε το κακό του βίαιου άνωθεν εκδυτικισμού. Επί Ρουρικιδών δεν υπήρχαν τέτοια φαινόμενα. Από εκεί και πέρα όντως ο Ρούρικ ήταν Βάραγγος (δηλαδή είδος Γερμανού) ή κατά μια άλλη πιθανή εκδοχή (λόγω ενδείξεων DNA) εκσκανδιναβισμένος Φινλανδός, όμως: 1) Ο διάδοχός του απαρνήθηκε τα είδωλα και ασπάστηκε την ορθόδοξη Πίστη (που είναι το καλύτερο εμβόλιο κατά της Κτηνωδίας) και όχι μόνο αυτό αλλά την μετέδωσε και στην Ρωσικό λαό. Αντιθέτως στη Δύση, οι διάφοροι Γερμανοί αγάδες (Γότθοι, Φράγκοι, Σουηβοί κλπ) μίαναν την Πίστη με στοιχεία Γερμανικής κτηνωδίας ούτως ώστε να συνεχίσουν να λατρέυουν δικής τους κατασκευής είδωλα (δηλαδή τον Θεό των Παπικών αρχικά και τον Θεό των Λουθηρανών, των καλβινιστών και λοιπών Προτεσταντών αργότερα) που ταίριαζαν στην Κτηνωδία της Γερμανικής ψυχής. 2) Οι Βάραγγοι που ήρθαν μαζί με τον Ρούρικ, ήταν ολογαριθμότατοι και σε 3-4 γενιές εξαφανίστηκε τελείως κάθε ίχνος τους. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που έγινε στην Δυτική Ευρώπη, όπου υπήρξε χιλιετές «απαρτχάιντ» και οι πολιτισμοί των βαρβάρων κατακτητών και των Ρωμαϊκής συνείδησης γηγενών παρέμειναν διακριτοί (όπως και οι αντίστοιχες πληθυσμιακές ομάδες). Σε λίγες δεκαετίες δεν υπήρχε πια κανένα σκανδιναυικό όνομα στη Ρωσία - αντιθέτως, στην Ισπανία το πιο συνηθισμένο επίθετο σήμερα είναι Ροντρίγκεθ, που μεταφράζεται «Ρουρικίδης»!. 3) Οι Βάραγγοι του Ρούρικ προσεκλήθησαν από τους ίδιους τους Σλάβους πρωτο-Ρώσους να τους κυβερνήσουν. Δηλαδή «προσελήφθησαν» σαν να λέμε (και αυτό εκξηγεί και γιατί ήταν τόσο λίγοι). Αντιθέτως, στη Δύση επιβλήθηκαν ως βάρβαροι κατακτητές (και χρειαζόταν μεγαλύτεροι αριθμοί για να σταθεί η βίαια κατοχή). Για τους Τάταρους, κάνεις μεγάλο λάθος και υπήρξε αρκετή επιμειξία με τους Ρώσους και επιβεβαιώνεται και από αναλύσεις DNA επί των σημερινών Ρώσων. Όμως το θέμα μας δεν είναι η καταγωγή καθεαυτήν αλλά η πολιτιστική επιρροή. Ο Ρωσικός πολιτισμός λοιπόν βασίζεται σε τρία κύρια θεμέλια: την Σλαβική ρίζα που εκδηλώνεται στη γλώσσα και στην ψυχοσύνθεση, την Ελληνιστική/Ανατολικορωμαϊκή επιρροή («Βυζαντινή») που εκδηλώνεται στο αξιακό και πνευματικό υπόβαθρο και την Ταταρική (που επηρρέασε τον τρόπο πολιτικής οργάνωσης και τον τρόπο που κάνουν μπίζνες οι Ρώσοι). Από εκεί και πέρα, αυτά που λες για τους Πολωνούς και Λιθουανούς κλπ είναι ψευδοεπιχείρημα, γιατί αυτές ήταν σχέσεις συγγένειας με αδελφικούς, Ορθόδοξους και μη δυτικούς λαούς, πριν αυτοί προσβληθούν από το Γερμανικό δηλητήριο (με όχημα την πολιτική επικυριαρχία και την θρησκεία) και μεταλλαχθούν σε Δυτικούς. Έπαθαν δηλαδή οι Πολωνοί, Μοραβοί κλπ το αντίστοιχο αυτού που έπαθαν στη Δύση οι, αρχικώς Ρωμαϊκής συνείδησης, γηγενείς πληθυσμοί (Ιταλοί, Κέλτες, Ίβηρες). Όμως, άν ξύσεις την Δυτική/Γερμανική σαπίλα από την επιφάνεια, βρίσκεις ακόμα και στον Ιταλό στοιχεία της Ελληνορωμαϊκής του παράδοσης, που τον συνδέουν μαζί μας. Έτσι και μεταξύ Ρώσων και Πολωνών. Τώρα για το πώς κρίνεις εσύ το «πολιτιστικό κλίμα» των Ρώσων και άν το βρίσκεις βορειοευωπαϊκό, θα έλεγα ότι είναι υποκειμενικές σου κρίσεις και ότι με τα γερμανικά σου γυαλιά, αυτό μπορείς να δεις. (Θα βάλω την σχετική δλληνική παροιμία σε χωριστό σχόλιο). Όμως, αφού κατάφερες να βγάλεις ακόμα και τον Ντοστογιέφσκι «Δυτικό», έχω να πώ ότι έχεις μεγάλο πρόβλημα!

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 09/12/2014 21:02:52

      Διάβασες ποτέ τον (προτεστάντη Δανό) Κιρκεγκωρ; Διάβασες ποτέ Στρίντμπεργκ; Άν ναί (το πιστεύω), ειλικρινά, διαφέρουν πολύ (και δεν τους αξιολογώ ιεραρχικά, όλοι είναι μεγλαλοι στο είδος τους) απο τους Ντοστογιέφσκι και Τσέχωφ, αντίστοιχα; Μεγάλο λάθος να θεωρείς τους Σκανδιναβούς πολιτιστικά "Γερμανούς" απλά και μόνον λόγω της απόμακρης συγγένειας των γλωσσών Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας με τα Γερμανικά και Αγγλικά (αγγλογερμανική ομάδα ινδοευρωπαικών γλωσσών). Αν ήταν έτσι, οι Άγγλοι και Ολλαδοί (λόγω Σαξωνικής συμβολής στην καταγωγή και γλώσσα) θα ήταν πιο Γερμανοί από τους ...Γερμανούς (που έχουν έντονη σλαβική επιμειξία, ενώ οι Σάξωνες δεν είχαν). Μεγάλο λάθος επίσης να παραβλέπεις το εν μέρει Σλαβικό υπόστρωμα (καταγωγής αλλά και πολιτισμικό) που συνυπάρχει στους σημερινούς κατοίκους της Γερμανίας. Μπερλίν είναι λέξη σλαβική. Επίσης, οι Φινλανδοί είναι εξίσου Σκανδιναβοί πολιτισμικά εδώ και πολούς αιώνες. Πολιτισμικά ελάχιστα διαφέρουν απο τους Σουηδούς και Νορβηγούς, άν και η γλώσσα τους είναι εντελώς διαφορετική και δεν ανήκει στην αγγλογερμανική ομάδα γλωσσών.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 09/12/2014 21:20:00

      Δεν είπα ότι οι Σκανδιναβοί είναι το ίδιο ακριβώς με τους Γερμανούς του «Deutschland». Είπα ότι είναι συγγενείς πολιτισμικά και από κοινή γερμανική ρίζα. Δηλαδή: Δυτικοί*. Ασύμβατος δηλαδή πολιτισμός με τον δικό μας, ευρωπαϊκότατο και μη Δυτικό πολιτισμό. * Και μάλιστα πρωτογενώς, όχι μέσω κατάκτησης και καταπίεσης, όπως πχ οι Ιταλοί που διασώζουν δείγματα του αρχικού τους ελληνορωμαϊκού πολιτισμού.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ ΚΜ 09/12/2014 21:45:17

      Ξεχνατε κυριοι οτι το Γ' Ραιχ φιλοδοξουσε να συγκεντρωσει υπο την σκεπη του ολους τους Νορντικ ητοι Αγγλοσαξωνες, Ολλανδους, Δανους, Σουηδους, Νορβηγους, Ισλανδους. Φλαμανδους, Ελβετους, Γαλλους και Ιταλους απο τις βορειες περιοχες; Ξεχνατε κυριοι οτι οι αμερικανοι ρατσιστες θεωρουν ως whites τους Αμερικανους των αποιων η καταγωγη προερχεται απο τους παραπανω λαους ; Ξεχνατε κυριοι οτι απο το 1900 περιπου μεχρι το 1940 οι Ελληνες δεν θεωρουντο Λευκοι στις ΗΠΑ και ηταν θυματα διακρισεων;

     • karenin avatar
      karenin @ Uncle Stgm 09/12/2014 22:12:41

      Θείε, επειδή έχω ζήσει απο τα μέσα πολλα χρόνια αυτές τις χωρες, το μενταλιτέτ και τα χούγια των ρώσων δεν έχουν ΄τιποτα μα τίποτα το κοινό με αυτό των Σκανδιναυών η των Βορειων. Απεχουν πολυ και δεν συναντουνται πουθενά. Ο αυτοκαταστροφικός έξω καρδια, απειθαρχος Ιβαν, δεν έχει τίποτα κοινό με τον μελαχολικό εσωστρεφή ορθολογιστή Γιόχαν.

     • MCA avatar
      MCA @ karenin 09/12/2014 22:40:44

      Γι αυτό ο Πούτιν είναι ότι καλύτερο μπορούσε να τύχει στους Ρώσους . Θα είχαν βαρέσει διάλυση χωρίς αυτόν. Απορώ τι θα συμβεί στην Ρωσία, όταν αποβιώσει.

     • Bixiou avatar
      Bixiou @ Uncle Stgm 09/12/2014 20:50:26

      Απο αυτα που γραφετε φαινεται οτι δεν εχετε ζησει ποτε στη Ρωσια. Μπορει να εχετε ταξιδεψει εκει για τουριστικους η επαγγελματικους λογους. αλλα δεν εχετε ζησει ποτε σαν κατοικος της Ρωσιας. Εκτος αν υπηρξατε καποτε μελος καποιας νομενκλατουρας οποτε ζουσατε σε αλλο πλανητη, οχι στη Ρωσια. Διαχρονικα οι ρωσικες ελιτ ηταν ξεκομμενες απο τον λαο. Ξαναδιαβαστε το Πολεμος και Ειρηνη του Τολστοι που περιγραφει θαυμασια και με λεπτη ειρωνεια πως η ελιτ της εποχης πιθηκιζε τον δυτικο τροπο ζωης και μιλουσε γαλλικα. Ο Ντοστογιεφσκυ δυτικος; οι Ρωσοι αναχωρητες δυτικοι; Καντε μια βολτα σε ρωσικο χωριο εξω απο το τουριστικο circuit και θα δειτε ακομα την ιδια λασπη, αυτη που ματαια προσπαθησε ο Πετρος να εξαφανισει. Οι Τευτονες ιπποτες. ο Ναπολεων και ο Χιτλερ εκαναν και αυτοι το ιδιο λαθος. Νομισαν οτι οι Ρωσοι ηταν δυτικοι και σκεπτονταν και αντιδρουσαν "δυτικα". Ειδαμε τα αποτελεσματα αυτης της πλανης. Φοβαμαι οτι και οι σημερινοι δυτικοι ιθυνοντες κινδυνευουν να πεσουν στο ιδιο λαθος. Η Ρωσια εχει την δικη της ψυχη και δεν εχει να ζηλεωει τιποτε απο κανενα.

     • ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ. avatar
      ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ. @ Uncle Stgm 09/12/2014 22:07:17

      Eχεις δίκιο θείε. Για να ακριβολογούμε, δεν είναι ακριβώς αίτηση ένταξης στην ΕΕ, αλλά περίπου... Με παρέσυρε ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος που μπορείς να δείς στο link: http://www.defence-point.gr/news/?p=52780 Εκείνος που είναι φανατικός οπαδός της ένταξης της Ρωσίας είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και εγώ βεβαίως, που πιστεύω οτι η Ρωσία είναι πολύ πιο Δυτικοευρωπαική απο την Ελλάδα...

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Uncle Stgm 06/12/2014 14:13:39

     Θείε, έχεις βαθιά γνώση της Ιστορίας.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Μανιάτης 06/12/2014 15:55:30

      Μετάφραση: είσαι κι εσύ εξίσου γερμανόψυχος με μένα.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/12/2014 14:38:22

  H Ρωσία δεν θέλει να μπει στην ΕΕ.Την ΕΕ την έφτιαξαν παλιές ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχασαν την αυτοκρατορία τους και η ηττημένη Γερμανία.Οι Ρώσοι θέλουν να είναι αυτόνομος παγκόσμιος πόλος και όχι να υπαχθούν στην ΕΕ. Κατά τα λοιπά Θείε το fracking δεν είναι κοίτασμα αλλά τεχνολογία.Και η τεχνολογία έχει την ιδιότητα να βελτιώνεται,το κόστος έχει πέσει σε πολλά πηγάδια κάτω από 50 δολ το βαρέλι.Θα μου πεις στη Σαουδική Αραβία είναι 2 δολ.Ναι αλλά δεν έχει αυτό σημασία αλλά ποια είναι η ελάχιστη τιμή για να συντηρηθεί το κοινωνικό κράτος του ταχύτατα εκεί αυξανόμενου πληθυσμού,οι χρηματοδοτήσεις μουτζαχεντίν και άλλες δραστηριότητες του ευαγούς αυτού κράτους.Θα δούμε ποιος θα κάνει πίσω πρώτος.

 8. Zugzwang avatar
  Zugzwang 06/12/2014 21:58:54

  Aναφερομαι σε καποια σχολια που διαβαζουμε πιο παναω. Η στρατιωτικη ηττα της Γερμανιας στον Β' Παγκοσμιο Πολεμο δεν οφειλεται τοσο στην αποβαση των Αγγλοσαξωνων στην Νορμανδια (αυτη ηρθε αργα) αλλα κυριως στο Σταλινγκραντ και στα 20 εκ, νεκρων της Σοβιετικης. Ενωσης. Κυριως Ρωσων, Λευκορωσων και Ουκρανων που στον πατριωτισμο τους ειχε κανει εκκληση ο Σταλιν ( Mεγαλος Πατριωτικος Πολεμος) και που στα εδαφη τους "ελαμψε" η φοβερη γερμανικη θηριωδια. Οι μπιζνες μεταξυ επιχειρημaτιων αντιπαλων κρατων δεν εμποδισαν ποτε τους πολεμους. Αποδειξη η δικη των Γερμανων βιομηχανων στην Νυρεμβεργη οπου εφανη οτι στις πολεμικες βιομηχανιες της Γερμανιας δεν υπηρχαν μονο γερμανικα συμφεροντα... Οι Ελληνες μαυρογοριτες της Κατοχης οχι μονο δεν εξαφανισθηκαν αλλα εζησαν αυτοι καλα και εμεις χειροτερα. Να μην αναφερουμε τωρα γνωστα ονοματα. Καποιοι απο αυτους εχουν και απογονους που μας "περιποιουνται" και σημερα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.