#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/11/2013 07:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βενεζουέλα: Πόσο «επικίνδυνος» είναι ο Μαδούρο;

Ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας βλέπει την «τριλογία του Κακού» να τον απειλεί και φέρεται μάλλον κάπως παρανοϊκά, σχολιάζει ο Boris Munoz.Κατά τους τελευταίους επτά μήνες, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας προσπαθούν να συνηθίσουν έναν Πρόεδρο, τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ξεπερνά τα συνήθη πρότυπα έκπληξης, ακόμα και για μια χώρα που έχει βγάλει τόσο υπερβολικές και χαρισματικές προσωπικότητες, όσο ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες. Τον Απρίλιο, ο Μαδούρο  δήλωσε ότι το πνεύμα του Τσάβες του είχε μιλήσει μέσα από ένα πουλί. Πριν από δύο εβδομάδες, έδειξε φωτογραφίες που ελήφθησαν σε μια σήραγγα του μετρό, όπου υποτίθεται ότι φαινόταν το πρόσωπο του μέντορά του στα βράχια. Ο Μαδούρο έχει πει επίσης διάφορες γλωσσικές ανοησίες, όπως όταν ζήτησε τον πολλαπλασιασμό του πέους και του άρτου (penes y panes) αντί των ψαριών και του άρτου (peces y panes), αλλά τα περισσότερα από τα γλωσσικά ολισθήματά του είναι σχεδόν αδύνατον να μεταφραστούν. Ενώ ο Τσάβες ήταν εριστικός, αλλά διασκεδαστικός, ο διάδοχός του είναι βαρετός και μπερδεμένος. Ο Μαδούρο δεν είναι Τσάβες, λένε όλοι απ’ όποιον χώρο και αν προέρχονται, και οι δημοσκοπήσεις το αποδεικνύουν. Η δημοτικότητα του Τσάβες παραμένει στο εβδομήντα τοις εκατό περίπου, ενώ η αντίστοιχη του Μαδούρο έχει πέσει στο 40,9 τοις εκατό, από 55,2 πριν από έξι μήνες, σύμφωνα με την Datanalisis, μία από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ της κοινότητας στην πολιτεία της Αράγουα, ο Μαδούρο χαρακτήρισε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης –τον Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, ο οποίος ήταν αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές και έλαβε το 49,12 τοις εκατό των ψήφων, τον πολιτικό Λεοπόλδο Λόπες και την βουλευτή Μαρία Κορίνα Ματσάδο- ως η τριλογία του Κακού. Τους αποκάλεσε επίσης «μισθοφόρους» και «φασιστικά παράσιτα». Οι παρόντες χειροκρότησαν.
Στη συνέχεια, στις 30 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι του Καράκας ξύπνησαν και είδαν τους τοίχους στο κέντρο της πόλης και σε άλλες γειτονιές γεμάτους με αφίσες που έγραφαν «Η τριλογία του κακού» και εικόνες των τριών πολιτικών, κατηγορώντας τους για την τρέχουσα κρίση της χώρας: «Κλέβουν την ηλεκτρική σας ενέργεια. Κλέβουν το φαγητό σας. Κλέβουν την ηρεμία σας. Όχι άλλη βία». Η υπουργός Επικοινωνίας και Πληροφοριών, που εμφανίστηκε στην Venezolana de Televisión (VTV) , το κρατικό κανάλι, δεν αρνήθηκε  το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήταν πίσω από τις αφίσες, αλλά υποβάθμισε τη σημασία τους. Περιέγραψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ως «βίαιους στρατιώτες τους μίσους και της πικρίας.... Αυτοί είναι οι φασίστες, όχι οι αφίσες» είπε.
Περιγράφοντας τις τρεις βασικές μορφές της αντιπολίτευσης ως κλέφτες και τρομοκράτες, η κυβέρνηση έχει περάσει την γραμμή που χωρίζει την πολιτική αντιπαράθεση, άσχετα με το πόσο επιθετική είναι, στην ποινικοποίηση της διαφωνίας και της αντιπολίτευσης. Είναι μια πράξη μίσους που προετοιμάζει το έδαφος για επικίνδυνες μέρες στη Βενεζουέλα.

Ο Μαδούρο κρατά μια σκληρή γραμμή κατά των μέσων ενημέρωσης. Στις αρχές του Οκτωβρίου, κατηγόρησε την εφημερίδα «2001» ότι «σαμποτάρει την οικονομία» μετά από έναν τίτλο για την έλλειψη βενζίνης και απείλησε τους διευθυντές της με «αυστηρές κυρώσεις», αποκαλώντας τους «εγκληματίες και ληστές». Την 1η Νοεμβρίου, τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας δέχθηκαν επίθεση και συνελήφθησαν από τη στρατιωτική αστυνομία, ενώ κάλυπταν μια είδηση ​​στο Fuerte Tiuna, μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Καράκας. Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού μυστικών υπηρεσιών, με την επωνυμία Στρατηγικό Κέντρο για την Ασφάλεια και την Προστασία της Πατρίδας (CESPPA), με την εξουσία «να χαρακτηρίζει ως εμπιστευτική, διαβαθμισμένη ή περιορισμένης πρόσβασης οποιαδήποτε πληροφορία, γεγονός, ή περίσταση γίνεται γνωστό στον οργανισμό κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του». Ο Τσάβες ήταν εχθρικός προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποίο ταύτιζε με την «ολιγαρχία» της αντιπολίτευσης, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πίσω από την τρέχουσα επίθεση της κυβέρνησης. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η οικονομία της Βενεζουέλας έχει επιδεινωθεί δραματικά, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο, συναλλαγματικούς ελέγχους που έχουν εκτοξεύσει την τιμή του δολαρίου στη μαύρη αγορά σε πάνω από εννέα φορές από το επίσημο ποσοστό και ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά.

Ο Μαδούρο τυπικά - και πικρά - καταδικάζει τους εχθρούς της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή ενός «οικονομικού πολέμου» με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά οι πιο αξιόπιστες έρευνες τείνουν να δείχνουν ότι η πλειονότητα του πληθυσμού αποδίδει τα προβλήματα της χώρας σε κακοδιαχείριση της κυβέρνησης. Σήμερα, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση της Datanalisis, επτά στους δέκα κατοίκους της Βενεζουέλας αξιολογούν την εθνική κατάσταση ως αρνητική, ενώ πριν από έξι μήνες το ανάλογο ποσοστό ήταν τρεις στους δέκα.
Στις 8 Δεκεμβρίου, η Βενεζουέλα θα διενεργήσει τοπικές εκλογές, τις οποίες η αντιπολίτευση θέλει να μετατρέψει σε δημοψήφισμα σχετικά με την κυβέρνηση του Μαδούρο. Οι τσαβίστας της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο σενάριο. Το 1989, μια οικονομική κρίση μετατράπηκε σε μια βίαιη κοινωνική κρίση. Οι αφίσες με την τριλογία του Κακού φαίνεται να αναζητούν πρόσχημα για να επιβάλλουν περιορισμούς στις πολιτικές ελευθερίες, στο όνομα του εθνικού συμφέροντος – αν και ο Μαδούρο μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένος να δώσει προσοχή  μόνο στα πουλιά.

http://www.newyorker.com/online/blogs/newsdesk/2013/11/chavezs-successor-sees-a-trilogy-of-evil.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tassos avatar
  Tassos 15/11/2013 07:52:38

  Καλά να πάθουν οι Βενεζουελάνοι που πήγαν από τον δικτάτορα στον τρελλάκια. Ας τον λουστούν.

 2. Ραβινος avatar
  Ραβινος 15/11/2013 08:40:57

  Ηδη π Μαδουρο περιεβληθη με εκτακτες εξουσιες απο το ''κοινοβουλιο '' του να κυβερνα επι ενα χρονο με προεδρικα διαταγματα.Τι μνημες ξυπνουν !Τι καμπανες προειδοποιητικες κτυπουν !Μα υπαρχει κι εδω στην Ελλαδα ενα κομμα και ενας πολιτικος αρχηγος ο συριζοσυμφερτος και ο Τσιπραυγητης που ειναι φανεροι θαυμαστες του δικτατορικου αυτου καθεστωτος της Βενεζουελλας με τις δουλικες επισκεψεις & δηλωσεις θαυμασμου του εκει και τις υποσχεσεις τροφοδοσιας της Ελλαδας με πετρελαιο δωρεα του Τσαβες !Ιδου τρανο παραδειγμα του τι μας περιμενει εαν κακη μας ωρα κληθει ο συριζοσυμφερτος να κυβερνησει μιας και βρηκε το μοντελο διακυβερνησης του ο Τσιπραυγητης με τον να θετει βετο σε καθε αποφαση της ΕΕ που απαιτει ομοφωνια εκβιαζοντας παραχωρησεις απο την ΕΕ.Μια σιγουρη συνταγη να μας πεταξουν εξω μια και καλη αναζητωντας μετα μοντελα ζωης με πλιατσικο ,φτωχεια ,πεινα και μιζερια τυπου Βενεζουελλας και Β.Κορεας .Οταν ο μη γενοιτο περασουμε και απο το λουκι της συριζαυγητικης εξουσιας να ξερουμε οτι δεν υπαρχει επιστροφη πλεον για εκει που ειμασταν πριν .Ισως τετοιοι που ειμαστε τετοιοι σατραποηγετισκοι σταλινικης κοπης να μας ταιριαζουν .Ιδωμεν !

  • AntiAnti avatar
   AntiAnti @ Ραβινος 15/11/2013 12:01:20

   Με προεδρικά διατάγματα για ένα χρόνο έ;
   Έχετε ακούσει τίποτα για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τα τελευταία τρία χρόνια σε μια άλλη χώρα πολύ πιο κοντά μας;

  • George avatar
   George @ Ραβινος 15/11/2013 13:33:09

   ...και η Ελλάδα την δεκαετία του 80 δεν ήταν μακριά από την σημερινή Βενεζουέλα. Σχετικό γέλιο έπεφτε παγκόσμια (με τα χρονοντούλαπα της ιστορίας, τον προδότη και συνεργάτη των ναζί αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον τραβεστί διευθυντή του ΑΠΕ, την κατάρριψη των δορυφόρων από το Μαρούδα, την υποσημείωση στα ανακοινωθέντα για την κατάρριψη του κορεατικού τζάμπο, τις δημοτικές αποπυρηνικοποιημένες ζώνες, τους καλούς πυραύλους SS20 και τους κακούς περσινγκ, την ανάγνωση και σχολιασμό της σοφίας της 17 Νοέμβρη, τις απεργίες συμπαράστασης στους Σαντινίστας, τον εθνικό οίστρο για τα εξώγαμα του Ηγέτη και τόσα άλλα) κατάφερε όμως να ξεφύγει. Τώρα αν την έπιασε νοσταλγία είναι άλλο θέμα…

 3. Valter avatar
  Valter 15/11/2013 09:58:30

  Κάπου στο άρθρο έγραφε ότι υπάρχουν ελλείψεις στα καύσιμα?
  Η Βενεζουέλα δεν είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην λατινική Αμερική?
  Είχε δίκιο ο τύπος που είπε πως αν βάλεις μια κεντρική κυβέρνηση να διοικεί την Σαχάρα σε 5 χρονια θα είχαμε ελλείψεις άμμου!

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Valter 15/11/2013 22:55:50

   Σας διαφεύγουν οι ουρές στα πρατήρια πώλησης καυσίμων στο Ιράκ και οι δεκάδες που έχουν χάσει την ζωή των εκεί στην προσπάθειά των να αντλήσουν (δωρεάν) καύσιμα από ανετραπέντα βυτιοφόρα ή αγωγούς με διαρροή λόγω δολιοφθορών, όταν τα καύσιμα ανεφλέγησαν. Τι πολιτικό καθεστώς έχει το Ιράκ; Το ότι το Β. Ιράκ περίπου κολυμπά στο πετρέλαιο και το ότι οι πολίτες του δεν μπορούν να προμηθευθούν φθηνά καύσιμα είναι αποτέλεσμα της επέμβασης (για να το εκμεταλλευθούν) ξένων χωρών με επίσης καθεστώτα διαφορετικά από αυτό που κατακρίνετε.

   Επίσης θυμηθείτε ότι τα γεγονότα στην Αίγυπτο που οδήγησαν στην βολική για (και υποβοηθούμενη από) τους ξένους ανατροπή του καθεστώτος είχαν ως αφορμή την αύξηση τιμής του υγραερίου που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά (μαζί με αυτή των τροφίμων φυσικά).

   Και δεν αναφέρομαι καν στη Νιγηρία. Δυστυχώς η ύπαρξη άφθονων φυσικών πόρων σε μια χώρα δεν σημαίνει αναγκαστικώς βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της καθώς προηγούνται πάντοτε κάποιοι άλλοι ("προστάτες"). Το αυτό πρόκειται να συμβεί φυσικά και με την Ελλάδα όταν αρχίσει να εξάγει από το υπέδαφος...

   Και κάτι τελευταίο: η διαθεσιμότητα εξορύξιμων υγρών καυσίμων δεν συνεπάγεται αυτομάτως διαθεσιμότητα καυσίμων προς κατανάλωση. Στην αλυσίδα μεσολαβεί ο κρίκος διυλιστήρια: ποιος τα λειτουργεί και τα ελέγχει, με ποιες τιμές πωλούν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τι σκληρό συνάλλαγμα εισπράττεται από την εξαγωγή και ποιες οι προτεραιότητες στην ανάλωση αυτού του συναλλάγματος κ.λπ.

   • karasumi avatar
    karasumi @ Αντίθεσις 16/11/2013 23:22:44

    Συμπέρασμα όσων λέτε, πόλεμος, εμφύλιος, αποικιοκρατια και Τσαβισμος οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα...

 4. Hawk avatar
  Hawk 15/11/2013 16:31:09

  Μάλιστα, μάλιστα, χαζούλης, δικτάτορας, ονειροπαρμένος, αγράμματος, παλιοκομμουνιστής και πάει λέγοντας, ήθελα να έβλεπα αν δεν είχε τόσα πετρέλαια η Βενεζουέλα αν θα ασχολιόταν κανένας με τον Μαδούρο ή με την χώρα αυτή.
  Οπως καλή ώρα με την Ελλάδα, έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας με τους διάφορους μνηστήρες που τους έχει πάρει η μυρωδιά, με την γειτονική Βουλγαρία για παράδειγμα δεν βλέπω να νοιάζεται κανένας, γιατί? Τι μυστήρια κρύβει ο κόσμος πατέρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.