#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/02/2013 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βενεζουέλα: Ο Τσάβες επέστρεψε, το μέλλον άγνωστοΔέκα εβδομάδες μετά την πτήση στην Κούβα για την τέταρτη εγχείριση για καρκίνο από τον Ιούνιο του 2011, ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες επέστρεψε στη Βενεζουέλα τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Φεβρουαρίου. Αλλά ο τρόπος άφιξής του υπονοεί ότι μάλλον παραμένει πάρα πολύ άρρωστος για να κυβερνήσει. Μόνο οι πολύ κοντινοί βοηθοί του, συμπεριλαμβανομένης μιας ιατρικής ομάδας, ήταν σε ετοιμότητα. Ακόμα και τα ανώτερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και οι ηγέτες του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV) παρέμειναν στο σκοτάδι. Ο πρόεδρος μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο και εγκαταστάθηκε στον καλά φυλασσόμενο ένατο όροφο. Δεν δόθηκαν εικόνες από την επιστροφή του στη δημοσιότητα, αλλά το κόμμα οργάνωσε "αυθόρμητες" εκδηλώσεις χαράς με τους υποστηρικτές του, όταν η είδηση ανακοινώθηκε στο λογαριασμό Twitter του προέδρου.

Επιδείνωση της οικονομίας

Από όταν αναχώρησε από το Καράκας στην Αβάνα στις 10 Δεκεμβρίου, ο Τσάβες, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα του επί 14 χρόνια, δεν εμφανίστηκε και δεν έκανε καμία δήλωση. Σε μια σειρά από ασαφώς διατυπωμένες επίσημες ανακοινώσεις, η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι μια σοβαρή μετεγχειρητική λοίμωξη των πνευμόνων τον άφησε με αναπνευστικές δυσκολίες. Στις 15 Φεβρουαρίου παρουσίασε καθυστερημένα μια «απόδειξη ζωής», με διάφορες φωτογραφίες του με τις κόρες του, κρατώντας ένα φύλλο της κουβανέζικης κυβερνητικής εφημερίδας Granma. Αλλά οι φωτογραφίες εγείρουν περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντούν. Μια συνοδευτική δήλωση ανέφερε ότι  ο Τσάβες είναι μόλις και μετά βίας σε θέση να μιλήσει, εξαιτίας μιας τραχειοτομής.

Παρ 'όλα αυτά, οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επιμένουν ότι ο πρόεδρος έχει τον έλεγχο της διοίκησης. Είπαν, για παράδειγμα, ότι ενέκρινε μια  κατά 32% υποτίμηση του νομίσματος, του μπολίβαρ, που ανακοινώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου, την παραμονή του Καρναβαλιού, όταν οι περισσότεροι κάτοικοι της Βενεζουέλας σκέφτονταν την παραλία. Η επιστροφή του προέδρου εξυπηρετεί, επίσης, την απόσπαση της προσοχής, προσωρινά, από την επιδείνωση της οικονομίας.

Ο Νικολάς Μαδούρο, ο αντιπρόεδρος, διαχειρίζεται όλες τις υποθέσεις διακυβέρνησης της χώρας, αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι αυτός είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος. Η επιστροφή του Τσάβες τουλάχιστον θα καταστήσει περιττή την ανάγκη των υπουργών να κάνουν συχνές επισκέψεις στην Αβάνα για συνεδριάσεις δίπλα στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Οι επισκέψεις τροφοδότησαν τις υποψίες ότι οι οδηγίες μεταδίδονταν μάλλον από τους κομμουνιστές ηγέτες της Κούβας, παρά από τον Τσάβες. Η επάνοδός του διέκοψε τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες για την παρέμβαση στην Κούβα, που διοργανώθηκαν από τους μαθητές έξω από την πρεσβεία του νησιού στο Καράκας.
Αλλά και με άλλους τρόπους η Βενεζουέλα παραμένει στο συνταγματικό κενό που ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου, την ημερομηνία δηλαδή που ο Τσάβες ορκιζόταν για την τέταρτη συνεχόμενη θητεία του, μετά τις εκλογές της 7ης Οκτωβρίου. Το ανώτατο δικαστήριο, το οποίο ο Τσάβες έχει μετατρέψει σε εξάρτημα της εκτελεστικής εξουσίας, έκρινε ότι ως επανεκλεγμένος πρόεδρος θα μπορούσε να ορκιστεί, όταν οι γιατροί του θεωρούσαν ότι μπορεί. Αυξάνοντας τις αμφιβολίες, παρέτεινε επ 'αόριστον τη θητεία του υπάρχοντος υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του  μη εκλεγμένου Μαδούρο, τον οποίο ο Τσάβες έχρισε διάδοχο πριν από την εγχείριση. Έτσι, το δικαστήριο παραμέρισε τις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ανικανότητα του εκλεγμένου προέδρου, όπως το διορισμό ιατρικού συμβουλίου για να κρίνει την ικανότητά του για τη θέση.

Παρ 'όλα αυτά, η επιστροφή του Τσάβες στο Καράκας καθιστά δυνατή την ορκωμοσία του, η οποία είναι πιθανό να γίνει ιδιωτικά με μια αντιπροσωπεία από το δικαστήριο και όχι ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. Αυτό με τη σειρά του θα δώσει συνταγματική νομιμότητα στο ρόλο του Μαδούρο ως αντιπροέδρου (η οποία τεχνικά έληξαν στις 10 Ιανουαρίου). Αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι δε βιάζεται να κάνει αυτό το βήμα, ίσως λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του προέδρου και του γεγονότος ότι δεν μπορεί να μιλήσει. Ο Τσάβες «θα ορκιστεί όταν είναι καλά και υγιής», δήλωσε ο Αριστόβουλο Ιστούρις, ηγετικό στέλεχος του PSUV. Η αντιπολιτευόμενη συμμαχία της Δημοκρατικής Ενότητας αναρωτιέται φωναχτά αν ένας άνθρωπος που δεν είναι αρκετά υγιής για να ορκιστεί μπορεί να θεωρηθεί αρκετά υγιής για να κυβερνήσει τη χώρα.

Λίγοι, αλλά οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του προέδρου, πιστεύουν ότι θα ανακάμψει αρκετά για να εκπληρώσει την εξαετή θητεία του. Ο γαμπρός του Τσάβες, Χόρχε Αρεάθα, ο οποίος είναι επίσης ο υπουργός Επιστήμης, αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα σε «παρηγορητική θεραπεία», υπονοώντας ότι ο πρόεδρος επέστρεψε στην πατρίδα για να πεθάνει.

Νέες εκλογές, το πιθανότερο σενάριο

Ξένοι διπλωμάτες που βρίσκονται κοντά στο καθεστώς αναμένουν νέες προεδρικές εκλογές μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο. Σε αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναμετρηθεί ο Μαδούρο με τον Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος έχασε από τον Τσάβες τον Οκτώβριο. Ο θάνατος του προέδρου, η παραίτησή του ή άλλη «μόνιμη απουσία» θα είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το σύνταγμα, τη διεξαγωγή εκλογών εντός 30 ημερών. Αλλά το ανώτατο δικαστήριο έχει εξειδικευθεί στη δημιουργική ερμηνεία του συντάγματος, έτσι ώστε να ταιριάζει στους σκοπούς της κυβέρνησης.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η υποτίμηση, η οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού (ήδη στο 20% το χρόνο), ήταν ένα σημάδι ότι το καθεστώς είχε αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές. Αντίθετα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της οικονομικής κατάσταση της Βενεζουέλας. Οι αλόγιστες δαπάνες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου και η κακοδιαχείρηση της οικονομίας ώθησαν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8,5% του ΑΕΠ πέρυσι. Πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης έχουν έλλειψη και τα ρευστά διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας έχουν μειωθεί σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην παράνομη μαύρη αγορά, το δολάριο αγοράζει 23 μπολίβαρ, σε σύγκριση με το νέο επίσημο ποσοστό 6,3.

Μια ένδειξη ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν σύντομα είναι ότι οι εφημερίδες της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο Μαδούρο θα νικήσει εύκολα τον Καπρίλες. Ο ίδιος ο Μαδούρο βρίσκεται σε μια ανεπίσημη εκστρατεία εδώ και κάποιο καιρό: κατηγόρησε για την υποτίμηση και τις ελλείψεις την κερδοσκοπία και το σαμποτάζ του ιδιωτικού τομέα της Βενεζουέλας –ή τουλάχιστον ό, τι απέμεινε απ’ αυτόν. Κάποιοι από το συνασπισμό της αντιπολίτευσης θέλουν να παρουσιάσουν τον υποψήφιό τους, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για πρόωρες εκλογές. Αν δεν αναρρώσει θαυματουργά ο Τσάβες, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας μπορεί σύντομα να ξαναπάνε στις κάλπες.

economist

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης 22/02/2013 21:44:57

    Αυτος δεν ηταν που ειχε υποσχεθει πολυ φτηνο Πετρελαιο στη Δουρου και στον Αλ Τσιπρα?? Αν θυμαμαι λαθος διορθωστε με...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.