#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/05/2013 14:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βενεζουέλα: Η επανάσταση… σε χαρτί υγείαςΑυτές τις μέρες το να είσαι από τη Βενεζουέλα δεν είναι και τόσο… υγιεινό. Η χώρα ξέμεινε από χαρτί υγείας εξαιτίας των ελέγχων τιμών στα προϊόντα πρώτης ανάγκης που κάνει η κυβέρνηση, αλλά και τους συναλλαγματικούς περιορισμούς. Το σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από ταινία του Γούντι Άλεν, σχολιάζει ο Daniel Gross.

Η Βενεζουέλα ξέμεινε από χαρτί υγείας. Για να καταπολεμήσει τη χρόνια έλλειψη, η κυβέρνηση δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα εισάγει τις εξαιρετικά αναγκαίες προμήθειες. Σε μια σκηνή που θυμίζει τις «Μπανάνες» του Γούντι Άλεν, ο υπουργός Εμπορίου Αλεχάντρο Φλέμινγκ διακήρυξε αυτή την εβδομάδα ότι «η επανάσταση θα φέρει στη χώρα το ισοδύναμο των 50 εκατομμυρίων ρολών χαρτιού τουαλέτας».
Πώς μια ολόκληρη χώρα 28 εκατομμυρίων ανθρώπων ξέμεινε από χαρτί υγείας; Δεν θα έπρεπε να συμβεί η ξαφνική έλλειψη του προϊόντος. Παντοπωλεία και λιανοπωλητές ξέρουν πώς να διαχειρίζονται την προσφορά. Όταν τα αποθέματα λιγοστεύουν, παραγγέλνουν περισσότερα. Κι όμως, αυτό συνέβη στη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαντούρο και το καθεστώς του έχουν κατηγορήσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τα μέσα ενημέρωσης ότι πυροδοτούν την «υπερβολική ζήτηση» για χαρτί υγείας. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό το κάνει η οικονομική πολιτική της χώρας. Αν και έχει γίνει οικονομικά δυσκοίλια έπειτα από χρόνια Μπολιβαριανής-σοσιαλιστικής διακυβέρνησης από τον Ούγκο Τσάβες και τον διάδοχό του, Μαντούρο, είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά προηγμένη οικονομία. Χάρη στα τεράστια αποθέματα πετρελαίου, είναι μια πυκνοκατοικημένη χώρα, που καταλαμβάνει την 34η θέση στον κόσμο στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, με ένα κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου στα 13,200 δολάρια. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με της Ρουμανίας ή της Βουλγαρίας, καμία από τις οποίες δεν βίωσε την έλλειψη χαρτιού τουαλέτας.

Αλλά με πολλούς τρόπους, η Βενεζουέλα απλά δεν είναι μια λειτουργική οικονομία. Η οικονομική πολιτική του καθεστώτος Τσάβες θα μπορούσε ευγενικά να χαρακτηρισθεί ανορθόδοξη. Ο Τσάβες συχνά μάλωνε με τους εμπορικούς εταίρους. Σε μια προσπάθεια να σταματήσει η φυγή κεφαλαίων, η Βενεζουέλα θέσπισε και εφάρμοσε αυστηρούς συναλλαγματικούς ελέγχους -που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να χρησιμοποιούν το τοπικό νόμισμα για να αγοράσουν ξένα προϊόντα. Ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπερνά το 20 τοις εκατό. Ακόμη χειρότερα, ως μέρος των προσπαθειών του Τσάβες να βελτιώσει την κατάσταση των φτωχών, στη Βενεζουέλα έχουν επιβληθεί εδώ και χρόνια και επιβάλλονται αυστηροί έλεγχοι τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά -από το μαγειρικό λάδι ως τα προϊόντα από χαρτί.

Ο συνδυασμός του ελέγχου των τιμών και των ελέγχων συναλλάγματος δημιουργεί πρόβλημα. Ενώ μπορεί να είναι καλός για τους καταναλωτές βραχυχρόνια, μπορεί να είναι κακός σε μακροπρόθεσμη βάση. Αν η κυβέρνηση καθορίζει την τιμή σε κάθε αγαθό -παπούτσια, πετρέλαιο, σιτάρι, ή προϊόντα από χαρτί- σε τιμή χαμηλότερη από ό,τι κοστίζει σε κάποιον να το κάνει και να το διανείμει, δεν υπάρχει κίνητρο για να καλύψουν τη ζήτηση οι τοπικοί προμηθευτές. Πείτε πως η πολιτική της κυβέρνησης προβλέπει ότι ένα ρολό χαρτί τουαλέτας πρέπει να κοστίζει 50 σεντς, αλλά οι προμήθειες και η εργασία που χρειάζονται για να δημιουργηθεί ένα ρολό κοστίζουν 52 σεντς. Οι τοπικοί παραγωγοί απλά θα σταματήσουν την παραγωγή, ή θα βρουν τρόπους για να εξάγουν τα προϊόντα τους σε γειτονικές χώρες, όπου θα μπορούν να πετύχουν μια υψηλότερη τιμή, ή να τα πωλούν στη μαύρη αγορά. Το αποτέλεσμα: η έλλειψη για τους οικιακούς καταναλωτές. Στη θεωρία, όταν οι εγχώριοι προμηθευτές μειώσουν τα αποθέματα και την παραγωγή, τα εισαγόμενα προϊόντα θα μπορούσαν να πάρουν τη σκυτάλη. Αλλά οι συναλλαγματικοί έλεγχοι καθιστούν δύσκολο για τις εταιρείες στη Βενεζουέλα να εισάγουν εμπορεύματα ελεύθερα. Δεν χρειάζεται να είσαι θιασώτης της Έιν Ραντ για να καταλάβεις ότι όταν υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου δυνατότητα κέρδους από μία οικονομική δραστηριότητα, η αγορά θα σταματήσει να την παρέχει.

thedailybeast

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 18/05/2013 17:13:36

  ...και ξαφνικα οι πωλησεις εφημεριδων εκτοξευτηκαν!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΝΕΚΚ 18/05/2013 19:22:37

   Παρακινεῖ ἡ Κυβέρνηση τό λαό ,γιά μαζική δίαιτα μᾶλλον...

 2. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 18/05/2013 19:11:49

  Δηλαδή αν εφαρμοστούν και στην Ελλάδα ανώτατες τιμές για να επιτευχθεί η εσωτερική υποτίμηση θα μείνουμε από χαρτί υγείας; Θα κάνω ένα απόθεμα καλού κακού...

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 18/05/2013 20:37:44

  Δέν θά χρειαστεῖ,πρῶτα θά ξεμείνουμε ἀπό φαΐ...

  • kat avatar
   kat @ Κυθήριος 20/05/2013 20:10:27

   Και όποιος δεν τρώει, δεν πάει τουαλέττα...

 4. Ρηνα avatar
  Ρηνα 18/05/2013 20:52:16

  Νατανε μονο το χαρτι που θα ξεμεινουμε....

 5. Μπαρμπαθωμας avatar
  Μπαρμπαθωμας 18/05/2013 23:19:52

  Εμεις με το μνημονιο δεν εχουμε προβλημα χαρτιου υγειας. Καναμε το σκατο μας παξιμαδι!

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 19/05/2013 10:18:07

  Είναι ότι πιο γελοίο έχω ακούσει. Πραγματικό θέμα για κωμωδία. Ούτε η μολδαβία που είναι δύο φορές πιο φτωχή από την βενεζουέλα και 4 φορές πιο φτωχή απο την Ελλάδα, δεν έχει έλλειψη σε χαρτί υγείας. Ούτε αφρικανικές δημοκρατίες με αεπ 1.000 δολλάρια κατακεφαλήν... Πως τα κατάφεραν;

  Έχει γίνει πτώση υπαρκτου σοσιαλισμού, ανατροπες καθεστώτων, αραβικές ανοίξεις με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και ποτέ δεν αναφέρθηκε τέτοια έλλειψη.

 7. MCMLII avatar
  MCMLII 20/05/2013 02:11:04

  Αυτά έχει ο καπιταλισμός και οι κανόνες της αγοράς. Εκεί ψάχνουν στα άδεια ράφια για χαρτί, εδώ μας λείπουν τα φάρμακα επειδή πωλούνται στο εξωτερικό σε καλύτερες τιμές. Μπορεί να κοροϊδεύουμε τη Βενεζουέλα, αλλά κανείς δεν πέθανε από έλλειψη χαρτιού, ενώ από έλλειψη φαρμάκων πολλοί. Πριν κοροϊδέψουμε τους άλλους ας κοιτάμε και λίγο την καμπούρα μας.

  • kat avatar
   kat @ MCMLII 20/05/2013 20:11:34

   Ειμαι απαιτητική που θέλω και φάρμακα και χαρτί?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.