Βενεζουέλα: Επάγγελμα… «περιμένω στην ουρά»
16/01/2015 16:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βενεζουέλα: Επάγγελμα… «περιμένω στην ουρά»

Οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά και οι ουρές των καταναλωτών που ελπίζουν ότι θα ψωνίσουν έχουν γεννήσει ένα νέο επάγγελμα στη Βενεζουέλα: το να περιμένεις στην ουρά για να αγοράσεις πράγματα για κάποιον άλλον.

«Κάθε μέρα, πρέπει να σηκωθώ στις δύο το πρωί και να τηλεφωνήσω σε φίλους για να μάθω πού πωλούνται πράγματα ή τί πράγματα πωλούνται» λέει η 22χρονη μητέρα Κρίσμπελ Βιγιαροέλ, η οποία ζει στο Καράκας. Βγάζει τα προς το ζην περιμένοντας στην ουρά για να αγοράσει πράγματα που πωλεί στη συνέχεια στους πελάτες που την πληρώνουν για το χρόνο που ξοδεύει περιμένοντας. «Έτσι περνάω τη μέρα μου. Από την πρώτη ουρά συνήθως ξεμπλέκω κατά τις 10 το πρωί και στη συνέχεια μπορεί να πάω και σε μια δεύτερη για να δω τί πουλάνε. Στο ένα μαγαζί μπορεί να αγοράσω γάλα, ζάχαρη ή καφέ και σε ένα άλλο αλεύρι, ρύζι, πάνες ή σαμπουάν».

Πελάτες της Βιγιαροέλ είναι οι οικογένειες που δεν έχουν το χρόνο ή πραγματικά την ανάγκη να περιμένουν στην ουρά –επιχειρηματίες που έχουν τη δική τους ζωή και τα χρήματα για να πληρώσουν κάποιον για να κάνει αυτό το πράγμα. Αρκετοί ιδιοκτήτες εστιατορίων στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχουν εργαζόμενους η μόνη δουλειά των οποίων είναι να περιμένουν στην ουρά στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα για να αγοράσουν τρόφιμα για το μενού.

Στη Βενεζουέλα υπάρχουν ελλείψεις σχεδόν στο ένα τρίτο όλων των βασικών εμπορευμάτων, ο πληθωρισμός διογκώθηκε στο 64 τοις εκατό το 2014, ενώ η ύφεση προκλήθηκε εν μέρει από την έλλειψη του σκληρού νομίσματος που περιορίζει τις εισαγωγές βασικών αγαθών. Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται σε «οικονομικό πόλεμο» που προκλήθηκε από την αντιπολίτευση και από ανθρώπους των επιχειρήσεων που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνησή του.

Αλλά πολλοί οικονομολόγοι λένε πως το οικονομικό μοντέλο που κληρονόμησε ο Μαδούρο από τον προκάτοχό του, Ούγκο Τσάβες, με τον έλεγχο του νομίσματος και των τιμών, είναι μια αποτυχία και τονίζουν την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο ως κύρια πηγή εσόδων.

Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση με τις ελλείψεις αγαθών έχει ενταθεί και η κυβέρνηση διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να επιβλέπουν τα κρατικά και ιδιωτικά σούπερ μάρκετ.

Για τη Βενεζουέλα, όπου το 96 τοις εκατό των ξένων νομισμάτων της προέρχεται από το πετρέλαιο, το 2015 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, με δεδομένη την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Πολλοί θεωρούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Η Βιγιαροέλ πάντως βγάζει μεταξύ 600 και 1.200 μπολιβάρ ανά …"περίμενε", (δηλαδή 3,6 έως 7.1 δολάρια στη μαύρη ισοτιμία της αγοράς). Αυτό σημαίνει ότι κερδίζει τουλάχιστον 13.200 μπολιβάρ το μήνα (περίπου 80 δολάρια) από τη μεταπώληση πραγμάτων στους πελάτες της. Είναι ένας μισθός που ξεπερνά αυτόν πολλών καθηγητών πανεπιστημίου! Η δουλειά, βέβαια, έχει και τις δυσκολίες της, καθώς έχει δύο μικρά παιδιά, τα οποία μερικές φορές αναγκάζεται να πάρει μαζί της στα καταστήματα. «Κανείς δεν μου παραχωρεί τη σειρά του. Πρέπει να περιμένω και αυτό είναι δύσκολο, διότι τα παιδιά είναι ανήσυχα και κουράζομαι», λέει. Έτσι, μερικές φορές διαπραγματεύεται άτυπα με άλλους πωλητές. Τους πληρώνει για να την αφήνουν να περνά στην ουρά και τους πουλά τη λεία της γιατί, όπως λέει η ίδια, «όλα έχουν μια τιμή».

Επιπλέον, το να περιμένεις στην ουρά τη νύχτα είναι επικίνδυνο σε ένα κράτος που μαστίζεται από την εγκληματικότητα, με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο (58 ανά 100.000 κατοίκους), σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Η Κρίσμπελ επιμένει ότι δεν παραβιάζει το νόμο. «Εάν επιλυθεί το πρόβλημα με τις ουρές, θα πρέπει να βρω άλλη δουλειά» λέει.

au.finance.yahoo.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. 18/01/2015 13:51:48

    Αν αυτούς τους φέρεις στην Ελλάδα να ζήσουν όπως ο μέσος Έλληνας αυτή τη στιγμή θα νομίζουν ότι ήρθαν στον παράδεισο. Και θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ δοξάζοντας το Θεό. Ενώ εμείς καταριόμαστε για το παραμικρό τη στιγμή που δεν έχουν περάσει 3 χρόνια από την τυπική και ευτυχώς μη πρακτική χρεωκοπία μας που οφείλεται σε μεγάλο μέρος στα 30 χρόνια ύπνωσης του λαού που τον μπούκωναν με δανεικά και δεν σκεπτόταν τις επόμενες γενιές. Και η άγνοια ΔΕΝ δικαιολογείται αφού τα επίσημα οικονομικά στοιχεία του κράτους έδειχναν από χρόνια που πάει το πράγμα και ιδίως μετά την ολυμπιάδα που φορτωθήκαμε σκανδαλωδώς στην πλάτη μας. Έχουμε γίνει ένας άδικος και αμετανόητος λαός που θέλει να διορθώσει το λάθος εκλογής του ΓΑΠ με το μεγαλύτερο της εκλογής του Τσίπρα...

  2. airman avatar
    airman 18/01/2015 14:32:20

    Τελευταία ο Αλέξης μάλλον έχει ξεχάσει τη Βενεζουέλα. Σήμερα σε τηλεοπτικό πάνελ τη θυμήθηκε υποψήφιος βουλευτής του, ειδικός περί υδρογονανθράκων, ο οποίος όταν κλήθηκε να πάρει θέση για τις συμβάσεις παραχώρησης οικοπέδων έρευνας και εξόρυξης που έχουν ήδη υπογραφεί, είπε ότι αυτές θα επανεξετασθούν στο πρότυπο συμβάσεων άλλων χωρών όπως π.χ. η Βενεζουέλα. Στις συμβάσεις αυτού του είδους ίσως κατά πληροφορίες του να τα πηγαίνουν καλά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.