#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/12/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Βέτο» από ΔΝΤ για τη λιτότητα στην ΙρλανδίαΜετά την κόντρα Ε.Ε.-ΔΝΤ γύρω από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, που κατέληξε στο γνωστό συμβιβασμό του Eurogroup, το Ταμείο εκφράζει τώρα τη διαφωνία του με την παρατεταμένη λιτότητα στην Ιρλανδία, ζητώντας να της δοθεί ανάσα ως το 2015, προκειμένου να ανακάμψει. Συμπτωματικά (;) την ίδια στιγμή η «Wall Street Journal» προειδοποιεί πως η λιτότητα και η ύφεση στην Ελλάδα διαλύουν τον κοινωνικό ιστό, οδηγώντας εξ αντικείμενου τη χώρα στην κατάρρευση και επαναφέροντας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, τόνισε σε ανακοίνωσή του πως η Ιρλανδία δεν πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να πετύχει τους στόχους μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, αν η ανάπτυξη το 2013 είναι χαμηλότερη του αναμενομένου.  Ήδη το ΔΝΤ προβλέπει επιβράδυνση της ιρλανδικής ανάπτυξης στο 1,1% το 2013 και στο 2,2% το 2014, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη τη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 122% τη χρονιά που έρχεται.

Με εμφανή πρόθεση να στηρίξει την ιρλανδική οικονομία και όχι να τη στραγγαλίσει, το νούμερο 2 της Κριστίν Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι το Δουβλίνο έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής όλους τους στόχους του προγράμματος σταθεροποίησης και εφάρμοσε με συνέπεια το Μνημόνιο του 2010. Βάσει αυτού του σκεπτικού, το ΔΝΤ συμφώνησε να εκταμιεύσει τη Δευτέρα την δόση 1,2 δισ. ευρώ προς την Ιρλανδία. Έτσι το Δουβλίνο έχει ήδη εισπράξει τα 19 από τα 22 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ και φέτος ανακοίνωσε τον έκτο συνεχόμενο προϋπολογισμό λιτότητας, με στόχο να προχωρήσει σε προσαρμογές 3,5 δισ. ευρώ μέσα από επώδυνες αυξήσεις φόρων και μειώσεις δημοσίων δαπανών. Όμως ο κ. Λίπτον προέβλεψε πως η Ιρλανδία θα πετύχει εύκολα το φετινό στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 8,6%, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο β’ μισό του έτους κι επομένως δεν πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας στη χώρα ως το 2015.

Γύρω από την Ιρλανδία σοβεί ανοιχτή κόντρα του ΔΝΤ με την ΕΚΤ, αφού το ίδρυμα του κ. Μάριο Ντράγκι υπερασπίστηκε τα μέτρα λιτότητας και αμφισβήτησε τις προβλέψεις του Ταμείου. Ακόμη η ΕΚΤ αρνήθηκε τις επιπτώσεις της λιτότητας στον οικονομικό κύκλο και στην ύφεση,  διαφωνώντας ότι αυτοί οι «δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές» οδηγούν τα προγράμματα προσαρμογής σε αποτυχία.

Στο μεταξύ η «Wall Street Journal» επισημαίνει πως η Ελλάδα διανύει το δυσκολότερο χειμώνα μετά το Μνημόνιο και η ελληνική οικογένεια βρίσκεται στα όρια της αντοχής της. «Οι πιέσεις σε μια κοινωνία 11 εκατομμυρίων εκ των οποίων δουλεύουν μόνο τα 3,7 εκατομμύρια δοκιμάζουν την πολιτική σταθερότητα της χώρας , ενώ είναι διάχυτος ο φόβος ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να καταρρεύσει το 2013, επαναφέροντας το φάσμα της χρεοκοπίας», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, παρουσιάζοντας παραδείγματα ελληνικών οικογενειών που αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες.

Πλώρη για την προεδρία της Κομισιόν βάζει η Μέρκελ

«Αυτοκράτειρα» της Ενωμένης Ευρώπης ονειρεύεται να γίνει σύντομα η Ανγκελα Μέρκελ, όπως αποκαλύπτει η χθεσινή «Handelsblatt»!

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ γράφει πως η καγκελάριος βάζει πλώρη για «υψηλό πολιτικό αξίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», μετά τη διαφαινόμενη εκλογική της νίκη τον Σεπτέμβριο του 2013. Συγκεκριμένα, κύκλοι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος τη θέλουν να διαδέχεται τον Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2014. Προϊδεάζοντας την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, η «Handelsblatt» διαπιστώνει «πόση εντύπωση προκαλεί η ακρίβεια με την οποία ενημερώνεται η κ. Μέρκελ για όλα τα ζητήματα της Ε.Ε.», εκτιμώντας πως ενδεχόμενη ανάρρησή της στην προεδρία της Κομισιόν θα αποτελούσε ένδειξη ότι η Ευρώπη παίρνει σοβαρά τον εαυτό της».

Τα προσωπικά σχέδια της Μέρκελ εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του Βερολίνου για την πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ε.Ε., που περιλαμβάνουν την προώθηση του γερμανόφιλου Ολλανδoύ υπουργού Οικονομικών, Γέρουν Ντέισελμπλουμ, στο τιμόνι του Eurogroup.

Στην ετήσια συνέντευξη προς τους ξένους ανταποκριτές, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι αυτή την εποχή «σκέφτεται την Ελλάδα όσο ποτέ στη ζωή της», αλλά την απασχολούν εξίσου η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία, αφού «όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα». Προειδοποίησε ακόμη πως η αποκατάσταση των δομικών σφαλμάτων της ΟΝΕ θα διαρκέσει χρόνια και ανέδειξε στόχο για τα επόμενα 10-20 χρόνια τη μετατροπή της Ε.Ε. σε ενιαία αγορά εργασίας, που θα απαιτήσει την εκμάθηση ξένων γλωσσών και τη μεταρρύθμιση των εθνικών κοινωνικών συστημάτων.

Πιέσεις να σταματήσει η έρευνα για την Deutsche Bank

Την ίδια στιγμή ένα ακόμη σκάνδαλο κλονίζει την εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Deutsche Bank, που κατηγορήθηκε από τους «Financial Times» ότι απέκρυψε ζημιές 12 δισ. ευρώ το 2008-2009, για να μην περιπέσει σε κρατική διάσωση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Γιούγκεν Φίτσεν, έγινε στόχος σφοδρών διακομματικών επικρίσεων επειδή αποκαλύφθηκε ότι τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Εσσης, Φόλκερ Μπουφιέ, και τον πίεσε να σταματήσει την αστυνομική έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής γύρω από την εξαγορά ρύπων. Από το κύκλωμα πλούτισαν παράνομα αρκετά στελέχη της τράπεζας και 4 εξ αυτών προφυλακίστηκαν.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Εσσης,  Γιοργκ Ούβε Χαν, τόνισε πως η Γερμανία είναι κράτος δικαίου και η Deutsche Bank «δεν είναι κράτος εν κράτει». Μετά την κατακραυγή ο Φίτσεν ομολόγησε πως ήταν λάθος του να παρέμβει στον πρωθυπουργό του κρατιδίου και υποσχέθηκε η DB να ελέγξει το παρελθόν της. Ο υπαινιγμός αφορούσε τη συμμετοχή της DB στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου (libor) και την ανάμιξή της σε αμφίβολης νομιμότητας σχήματα τοξικών παραγώγων, όπως αυτά που αφορούν το swap χρέους 1,7 δισ. ευρώ στο δήμο του Μιλάνου, υπόθεση για την οποία αναμένεται σήμερα η δικαστική απόφαση.

Γιάννης Παπαδάτος, στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αριων avatar
  αριων 19/12/2012 09:23:09

  To ΔΝΤ που είναι ο κατασκευαστής των μνημονίων άρχισε να ανησυχεί μήπως από τα πολλά βασανιστήρια οι κρατούμενοι τα τινάξουν και αναγκαστούν οι Τραπεζίτες να σταματήσουν το άρμεγμα...

 2. Μακεδόνας avatar
  Μακεδόνας 19/12/2012 12:54:09

  «Βέτο» από ΔΝΤ για τη λιτότητα στην Ιρλανδία.Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη λιτότητα σε ευρωπαικό επίπεδο ή είναι όνειρο αυτό που ζούμε;;;;Ακριβοπληρωμένοι χαρτογιακάδες είναι όλοι αυτοί του ΔΝΤ και της ΕΕ, που δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους, και λένε κάθε τόσο μια βλακεία .Μου θυμίζουν τον Κρίτωνα του ΠΑΣΟΚ που ανησύχησε για τα θαλάσσια κήτη του Ιονίου που μπορεί να κινδυνεύουν από τις έρευνες για το φυσικό αέριο!!!

 3. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 19/12/2012 18:33:31

  Η Ιρλανδια ειναι σημαντικο οικονομικο κεντρο της Ευρωπης, υπαρχει ανησυχια απο τωρα, γιατι προλαβαινουν - δεν προλαβαινουν να βαλουν τα προβατα παλι στο μαντρι μεχρι τον Απριλη 2016 για τις επομενες εκλογες.

  Οι Ιρλανδικες φωνες που λενε οτι αυτοι δεν φταινε σε τιποτα για τα λαθη των τραπεζων που δραστηριοποιουνται στην χωρα τους πληθαινουν. Ο Ιρλανδος που ειδε το χρεος της χωρας του απο το 25% μεσα σε 3 χρονια να εκτοξευετε στο 106,4% και το δημοσιονομικο τους πλεονασμα του 2,9% να γινετε ελλειμμα 30,9% και μετα να πρεπει αυτος να τα πληρωσει ολα και να σωσει τους banksters αλλα και να τους αφησει ξανα την διοικηση των τραπεζων, ε, οσο να 'ναι, εχει αρχισει και τα παιρνει, ακομη κι αν η λιτοτητα που εχει εφαρμοστει εκει ειναι χαδι μπροστα σε αυτην πχ. της Ισπανιας, ποσο μαλλον δηλαδη απο αυτη της Ελλαδος...

  • αρίων-alpha avatar
   αρίων-alpha @ Φοιτητης 19/12/2012 19:33:51

   Μην ανησυχείς φίλε φοιτητή, εμείς θα "τα πάρουμε" μία και καλή την άνοιξη με τα εκκαθαριστικά. Ας έρθουν και δώ μετά να πάρουν απαλλοτριωμένα σπίτια. Οι μολότωφ θα πάνε σύννεφο και το κίνημα των μπάχαλων στα απαλλοτριωμένα θα δικαιωθεί πλήρως...
   Φαντάζεσαι πόσο ασφαλείς θα νοιώθουν οι νέοι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.