#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/03/2011 18:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυξάνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ΦουκουσίμαΗ τιμή του ραδιενεργού ιωδίου που μετρήθηκε στη θάλασσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, είναι 1.250 φορές πάνω από το φυσιολογικό, όπως ανακοίνωσε  η υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, Tokyo Electric Power Co. (Tepco).

Την Τρίτη, η τιμή του ιωδίου-131 η οποία είχε ανιχνευθεί βρισκόταν σε επίπεδο 126 φορές υψηλότερο του νομίμως επιτρεπόμενου στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (αριθμός 1).

Οι δημόσιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν επίσης την ενίσχυση των ελέγχων για την μόλυνση λαχανικών, φρούτων, θαλασσινών και ψαριών κατά μήκος των ακτών.

Η κατάσταση στον πληγέντα από τον σεισμό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, δεν επιδεινώνεται, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 700 μηχανικοί εργάζονται με βάρδιες για τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας των αντιδραστήρων του σταθμού και έχει σημειωθεί πρόοδος στην εργασία για την επαναλειτουργία των αντλιών νερού για την ψύξη των πυρηνικών τους καυσίμων. Δύο από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού θεωρούνται τώρα ασφαλείς, αλλά η κατάσταση των άλλων τεσσάρων εξακολουθεί να είναι ασταθής και περιστασιακά υπάρχει εκπομπή ατμού και καπνού.  Ωστόσο η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι έχει σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία και η πίεση σε όλους τους αντιδραστήρες του σταθμού.

Παράλληλα, οι Ιαπωνικές αρχές εντόπισαν οκτώ ραδιενεργές ουσίες σε στάσιμο νερό σε υπόγειο τμήματος του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με ανάλυση της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.
Τα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν στο νερό στο τμήμα 1 του εργοστασίου ήταν αυτά του καισίου 137, ενός ραδιενεργού ισοτόπου που είχε απελευθερωθεί στο περιβάλλον και μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986. Καταγράφηκε σε επίπεδο 1,8 εκατ. μπεκερέλ. Το καίσιο 137, αντίθετα με το ραδιενεργό ιώδιο, έχει σχετικά μακρά ημιζωή, 30,2 ετών. Δημιουργείται στην διάρκεια της πυρηνικής σχάσης.  Στο νερό περιέχονταν επίσης τα ισότοπα του καισίου 134 και 136 καθώς και ιώδιο-131.

Η εταιρία Tokyo Electric Power Co. (Tepco), η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, δεσμεύθηκε να απολυμάνει το νερό το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες. Τρεις εργαζόμενοι που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις λειτουργίες ψύξης του αντιδραστήρα αριθμός 3 εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που ήταν 10.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο, ανέφερε η Tepco.

Τα επίπεδα αυτά αφήνουν να διαφανεί ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιά και να έχουν διαρρεύσει ραδιενεργές ουσίες, τόνισε  εκπρόσωπος της εταιρίας σε συνέντευξη Τύπου.

Εν τω μεταξύ, δεκαεπτά εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν υποστεί μόλυνση από ραδιενέργεια μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου και το επακόλουθο τσουνάμι, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo  Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει μόνο όσους έχουν εκτεθεί σε πάνω από 100 μιλισίβερτ ραδιενέργειας, που είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο έκθεσης για τους εργαζόμενους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις κατ' έτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κάποιος avatar
    Κάποιος 26/03/2011 21:42:27

    Godzilla (2011)
    Drama | Horror

    A nuclear accident at Fukushima nuclear power plant in Japan results in the creation of a seemingly unstoppable, dinosaur-like beast.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.