#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/01/2013 15:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυξάνεται η παγκόσμια ανεργίαΤο «φράγμα» των 199 εκατομμυρίων που υπάρχει από το 2009 αναμένεται να περάσει φέτος η παγκόσμια ανεργία, σύμφωνα με την νέα, ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Το 2013 οι  άνεργοι στον κόσμο θα ξεπεράσουν τους 202 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΔΟΕ, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει μια «μέτρια ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγής» τα δύο επόμενα χρόνια, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι θα αυξηθεί και πάλι και ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο θα αυξηθεί κατά 5,1 εκατομμύρια το 2013. Η άνοδος της ανεργίας θα συνεχιστεί και το 2014, φτάνοντας τους 205 εκατομμύρια ανέργους.

Το 2012, η ανεργία σημείωσε άνοδο «αφήνοντας 197 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς απασχόληση», δηλαδή 4 εκατομμύρια περισσότερους απ' ότι το 2011 (193 εκατ.). «Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα 28 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στην ανεργία σε σχέση με το 2007. Δηλαδή 28 εκατομμύρια άνεργοι περισσότεροι σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ, εκτιμώντας ότι οι προοπτικές «δεν είναι καλές».

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, οι νέοι πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία, καθώς «73,8 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι σ' όλο τον κόσμο και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πιθανόν να σπρώξει άλλο μισό εκατομμύριο νέους στην ανεργία ως το 2014», όπως αναφέρει η οργάνωση.

Το 2012, το ποσοστό της ανεργίας των νέων είχε σκαρφαλώσει στο 12,6% και το 2017 αναμένεται ότι θα φτάσει το 12,9%. Η κρίση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου φαινομένου, αυτού των νέων που γνωρίζουν τη μακροχρόνια ανεργία «ήδη με την είσοδό τους στην αγορά εργασίας», μια κατάσταση πρωτοφανής.

Σήμερα 35% των άνεργων νέων είναι χωρίς απασχόληση εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 28,5% το 2007. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας και «δεν βρίσκονται ούτε σε δουλειά, ούτε στην ανεργία, ούτε στο σχολείο, ούτε σε επαγγελματική εκπαίδευση».

Οι ειδικοί της ΔΟΕ τονίζουν ότι απαιτούνται άμεσες μεταρρυθμίσεις και ειδικά στον τραπεζικό τομέα, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να παρέχουν ευκολότερα δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

dw.de

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 22/01/2013 17:34:40

  Πού να δείτε πόσο αυξάνεται το παγκόσμιο χρέος...
  Κοντεύει στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
  Μόνο το κρατικό.
  Ενδιαφέρον?

  Όλα βαίνουν καλά, και κατά το Λοβέρδο μια καλή παγκοσμιοποίηση χρειάζεται, γιατι αυτή του πατέρα Μπούς δεν είναι πολύ αποτελεσματική

 2. Zame avatar
  Zame 22/01/2013 17:46:29

  ΟΧΙ που θα μπορουσε να κανει κατι αλλο...(με τα μυαλα που κουβαλανε)
  & Nατος πάλι ο Τραπεζικός τομέας..πού θέλει να ξανα-"ΔΑΓΚΩΣΕΙ" όσους απέμειναν..
  ΕΚΤΟΣ και ΑΝ αυτά τα εκατομμύρια ανέργων είναι το
  "παραπανίσιο λίπος που πρέπει να καει"..
  σε αυτήν την αλαζόνα ξέφρενη & (πολύ φοβάμαι)
  ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ πορεία..κλπ

 3. Σκαρλάτος Νικόλαος avatar
  Σκαρλάτος Νικόλαος 23/01/2013 10:20:56

  Δυστυχώς η παγκόσμια ανεργία σήμερα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της προπολεμικής συγκυρίας, η οποία σύμφωνα με το Γάλλο κοινωνιολόγο Gaston Bouthoul, καθηγητή της Σχολής Ανωτάτων Κοινωνικών Σπουδών και Αντιπροέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας της Γαλλίας (Πραγματεία περί πολεμολογίας-Κοινωνιολογία των πολέμων), διακρίνεται απο την αφθονία αγαθών, την αδυναμία κατανάλωσης τους, την αυξημένη ανεργία, την κερδοσκοπία και τη χρυσοφιλία. Ας μην εθελοτυφλούμε, διότι ο πόλεμος είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο ως τέτοιο είναι και επαναλαμβανόμενο. Ήδη όλος ο κόσμος αρχίζει σταδιακά να εισέρχεται στον κύκλο της λιτότητας, ο οποίος χαρακτηρίζει τις τρεις πολεμικές συγκυρίες (προπολεμική- πολεμική και επανορθώσεως). Ο άκρατος και αχαλίνωτος καπιταλισμός οδήγησε και κατά τον προηγούμενο αιώνα τον πλανήτη σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Ας μη ξεχνάμε ότι στο τέλος του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα δεν φαντάζονταν κανένας την έκρηξη των δύο παγκοσμίων πολέμων. Η επιβολή απο το 1816, υπό των αναδειχθέντων μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους Άγγλων κοσμοκρατόρων του κανόνα του χρυσού και η ύπαρξη μεγάλων αυτοκρατοριών είχε δημιουργήσει την αντίληψη ότι ο πόλεμος είχε απομακρυνθεί και η παγκοσμιοποίηση επικράτησε σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι σήμερα. Ο άκρατος όμως και ανεξέλεγκτος καπιταλισμός, τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, η ανεργία και η αντικατάσταση του δόγματος της πολιτικής οικονομίας απο το δόγμα της οικονομικής στρατηγικής, διατάραξαν την παγκόσμια ισορροπία, οδήγησαν τα κράτη στον έντονο ανταγωνισμό και τον απομονωτισμό, που επανέφερε τον κύκλο της λιτότητας, τις κοινωνικές αναστατώσεις και τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Σ' αυτό βέβαια συνετέλεσε και η επιδίωξη εξασφάλισης της αυτάρκειας των αποθεμάτων πετρελαίου μετά την είσοδο των μηχανών εσωτερικής καύσης. Μετά την επανάσταση του 1917 στη Ρωσία με διακηρύξεις περί διεθνισμού και την επικράτηση εθνικο-σοσιαλιστικών συστημάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οδηγήθηκαν τα κράτη και πάλι στον απομονωτισμό και σ' ένα έντονο οικονομικό ανταγωνισμό, ο οποίος μετά κρίση του 1929 ανάγκασε και τις ΗΠΑ ν' ακολουθήσουν αντίστοιχες πολιτικές, που ενεθάρρυναν την έκρηξη του Β΄Παγκοσμίου πολέμου και την επιβολή της σημερινής τάξης στον πλανήτη. Η οικονομική κρίση του 1930 και η ανεργία ήταν τα κοινωνικά δεδομένα της επικράτησης των εθνικοσοσιαλιστικών συστημάτων, που οδήγησαν τον κόσμο στο Β΄παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος βέβαια, όπως και ο πρώτος, ήταν και πόλεμος εξασφάλισης της αυτάρκειας και πόλεμος διεξόδου, που είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση του πλούτου προς τις ΗΠΑ. "Ερευνήστε προς τα που μετακινήθηκε ο πλούτος, συμβουλεύουν οι μελετητές του πολεμικού φαινομένου, για να καταλάβετε ποιός τον υπέθαλψε και ποιός τον προκάλεσε". Άλλωστε και ο Πλάτων το ισχυρίζονταν αυτό απο την αρχαιότητα. Η ανεργία πάντως συνεχίζει ν' αποτελεί τη βόμβα, που πυροδοτεί τον κύκλο της λιτότητας. Ένας στρατιώτης 'ελεγε ο Χίτλερ στοιχίζει λιγότερο απο έναν άνεργο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.