#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/09/2011 08:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αρνητική για την Άγκυρα η σύγκριση δυνάμεων με το ΙσραήλΗ κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, και την οποία συνεχώς δυναμιτίζει με τις «εμπρηστικές» του δηλώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν, έχει στρατηγικό… βάθος. Η Αγκυρα προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει στο Τελ Αβίβ να εκμεταλλευτεί μονομερώς τους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ οι Ισραηλινοί δεν φαίνεται να συγκινούνται από τις απειλές και είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν μαζί με την Κύπρο κανονικά τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους.

Η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη, που αρκετοί στην Τουρκία κάνουν ακόμη και συσχετισμό στρατιωτικών δυνάμεων, επιχειρώντας καταγραφή πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση με τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ. Το συμπέρασμα που προκύπτει, δείχνει σαφή υπεροχή του Ισραήλ. Ισως γι’ αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν σηκώνει φραστικά τους τόνους της αντιπαράθεσης (το έκανε με αφορμή τις επισκέψεις του σε Αίγυπτο, Τυνησία και Λιβύη) χωρίς όμως να μιλάει συγκεκριμένα, ενώ το Τέλ Αβίβ διατηρεί ήπια συμπεριφορά, χωρίς ωστόσο να κάνει βήμα πίσω απ’ αυτά που έχει εξαγγείλει. Στα μέσα της εβδομάδας μάλιστα προχώρησε σε αεροναυτική άσκηση, ζητώντας άδεια να στείλει τα αεροσκάφη του εντός του FIR Λευκωσίας. Τα ισραηλινά μαχητικά πέταξαν εντός της περιοχής, όπου σύντομα θα ξεκινήσουν οι έρευνες για φυσικό αέριο με την Κύπρο. Την ίδια στιγμή, πλοία της Αγκυρας έκαναν επιχειρησιακή εκπαίδευση ανατολικά της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα έπρεπε να αισθάνεται κυρίαρχη χώρα σε μια πιθανή σύγκρουση με το Ισραήλ. Η αναλογία ανθρώπινου δυναμικού είναι σχεδόν 3 προς 1 υπέρ της Αγκυρας. Το θέμα όμως είναι πως μια αναμέτρηση με το Τελ Αβίβ δεν θα διεξαχθεί στο έδαφος, αλλά στη θάλασσα και τον αέρα. Και εκεί η Τουρκία υστερεί. Στη θάλασσα όχι αριθμητικά (έχει πολλά πλοία πρώτης γραμμής, όπως φρεγάτες και υποβρύχια), αλλά από πλευράς ισχύος πυρός. Τα λίγα πλοία που διαθέτει το εβραϊκό κράτος είναι υπερεξοπλισμένα, με τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και πυραύλους οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν από μεγάλη απόσταση τουρκικά πολεμικά πλοία. Στον αέρα ούτε λόγος. Οπως δήλωσε ο Μπέτζαμιν Νετανιάχου, είναι το πιο «δυνατό χέρι του Ισραήλ».

Περισσότερα από 450 μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ είναι «τρίτης γενιάς», F-16 και F-15. Σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που έχει στο οπλοστάσιό της η Τουρκία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι Ισραηλινοί με την αμυντική τεχνολογία που έχουν αναπτύξει έκαναν «πατέντες» στα μαχητικά τους, δίδοντας ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες στα αεροσκάφη τόσο με συστήματα αποτροπής όσο και με όπλα. Ελληνική στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι τα αμερικανικά F-16 που διαθέτει το Ισραήλ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτά άλλης χώρας στον κόσμο. Οι δε πιλότοι είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Επίσης, το Τελ Αβίβ υπερτερεί της Αγκυρας σημαντικά σε αεροσκάφη ηλεκτρονικής αναγνώρισης και γενικά διαχείρισης των πληροφοριών, όπως και στην αντιαεροπορική άμυνα. Οι πύραυλοι που έχει, μπορούν να «αναχαιτίσουν» και να καταστρέψουν στόχους σε απόσταση ακόμη και 300 χιλιομέτρων.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι η διαρροή πληροφοριών περί αλλαγής στο σύστημα IFF των αεροσκαφών, προκειμένου τα ισραηλινά μαχητικά να μην αναγνωρίζονται από τα ραντάρ ως «φίλια» αλλά ως «εχθρικά». Στο θεωρητικό σενάριο μιας σύγκρουσης των δύο χωρών, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποτιμούν και τον κίνδυνο παρέμβασης των Ισραηλινών σε κρίσιμα οπλικά συστήματα της χώρας, εκτιμώντας ότι έχουν αυτή τη δυνατότητα, λόγω της μακράς αμυντικής συνεργασίας τους. Συγκεκριμένα, η κυβερνητική εφημερίδα «Ταράφ» εκτιμά πως οι Ισραηλινοί μπορούν να αχρηστεύσουν οπλικά συστήματα, τα οποία είτε προμηθεύτηκε η Τουρκία από το Ισραήλ είτε εκσυγχρόνισε με τη βοήθειά του, με παρέμβαση στα ηλεκτρονικά. Η τουρκική εφημερίδα, δε, κάνει λόγο για αδυναμία προάσπισης αυτών των οπλικών συστημάτων.

Οι συμφωνίες στον αμυντικό τομέα που υπέγραψαν οι δύο χώρες και υλοποίησαν τα τελευταία χρόνια, εικάζεται ότι ξεπερνούν τα 4,5 δισ. δολάρια. Οι Τούρκοι εκσυγχρόνισαν αριθμό μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-4 σε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρία Elbit-IAI. Τα Φάντομ μάλιστα παραδόθηκαν πριν από πέντε χρόνια και το πρόγραμμα κόστισε 1 δισ. δολάρια. Συνεπώς, τα ηλεκτρονικά τους συστήματα είναι «ανοιχτό βιβλίο» για τους Ισραηλινούς. Οπως αυτά των αρμάτων μάχης Μ-60 και των ελικοπτέρων που χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις και που οι Τούρκοι ανέθεσαν σε εταιρίες του Ισραήλ.

 

Οι στρατιωτικές δυνάμεις Τουρκίας και Ισραήλ

 
Τουρκία
Ισραήλ


Στρατιωτικό προσωπικό
612.000
228.000


Αρματα μάχης
4.503 εκ των οποίων τα 695 Leopard και 1.300 σε αποθήκευση
3.501 εκ των οποίων τα 1.525 Merkava


Τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης
250
408


Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης
650
-


Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού
3.643
10.200


Πυροβολικό
7.450 εκ των οποίων 84 πολλαπλοί εκτοξευτές
5.432 εκ των οποίων 224 πολλαπλοί εκτοξευτές


Επιθετικά ελικόπτερα
37 Cobra
81 (33 Cobra και 48 Apache)


Μεταφορικά ελικόπτερα
222
220


Υποβρύχια
14
3


Φρεγάτες
17
-


Κορβέτες
6
3


Πυραυλάκατοι
26
10


Περιπολικά σκάφη
20
44


Πλοία ναρκοπολέμου
19
-


Αποβατικά σκάφη
46
1


Βοηθητικά πλοία
49
3


Αεροπορία Ναυτικού
7 αεροσκάφη και 21 ελικόπτερα
2 αεροσκάφη και 26 ελικόπτερα


Μαχητικά αεροσκάφη
426 εκ των οποίων τα 243 «τρίτης γενιάς» F-16
510 εκ των οποίων τα 450 «τρίτης γενιάς» F-16 και F-15


Αεροσκάφη ειδικής χρήσεως (ηλεκτρονικής αναγνώρισης και ιπτάμενα τάνκερ)
11
30


Εκπαιδευτικά αεροσκάφη
198
37


Αντιαεροπορικά
Μικρής εμβέλειας
Συστοιχίες PatriotΤύπος της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Saint avatar
  The Saint 18/09/2011 08:31:00

  Είναι πάντως εντυπωσιακός, αν δεί κανείς τα παραπάνω νούμερα, και τα συσχετίσει με τον πληθυσμό κάθε χώρας, ο στρατιωτικός εξοπλισμός του Ισραήλ.
  Γι'αυτό φαντάζομαι στρατολογούνται και οι γυναίκες... Γιά να καλύψουν το ...backoffice (πλύσιμο, ράψιμο, αγγαρείες σε καλλιόπη και μαγειρεία...) :D :D :D

  Χωρίς πλάκα τώρα, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συμβαίνει και εδώ, γιά να καλύπτεται σε σημαντικό βαθμό το όποιο ποσοτικό χάντικαπ με τη.. γείτονα χώρα. (Και γιά να πήζει το μυαλό τους λίγο πιό γρήγορα...) :D :D

  • tpe avatar
   tpe @ The Saint 18/09/2011 11:27:46

   Εγώ πάντως δεν θα ήθελα να είμαι πιλότος και να έχω στην ουρά μου μια Ισραηλίτισα... Απ' όσο καταλαβαίνω, οι γυναίκες είναι μάχιμες, όχι backoffice...

   • ΑΡΚΑΣ avatar
    ΑΡΚΑΣ @ tpe 18/09/2011 16:45:36

    + πολλα δις

 2. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 18/09/2011 09:30:59

  Ούτε στο στρατό ξηράς είναι ισχυρότερη από το Ισραήλ η Τουρκία. Και η παράθεση αριθμών δεν λέει τίποτε. Απολύτως τίποτε. Το ότι έχω τόσα άρματα, αυτό δεν λέει τίποτε. Σημασία έχει τι άρματα έχεις, ποιο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης, ποια η οργάνωση και εξετάζοντας και πολλούς άλλους παράγοντες, εξάγεται το ισοδύναμο ισχύος κάθε άρματος και παρά πέρα η μαχητική ισχύς κάθε σχηματισμού.

  Κάποια λοιπόν στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον για τον Ισραηλινό στρατό είναι τα ακόλουθα:
  1) Η Θητεία είναι τριετής για τους άνδρες και διετής για τις γυναίκες.
  2) Η στράτευση γίνεται αμέσως μετά το λύκειο και αφορά όλους. Εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες για λόγους καθαρά θρησκευτικής συνείδησης (ορθόδοξοι Εβραίοι)
  3) Όλοι οι πολίτες ανήκουν στην εφεδρεία η οποία μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα
  4) Η εκπαίδευση είναι απαιτητική και σκληρή για όλους
  5) Δεν πετάνε εύκολα κανένα υλικό με το πρόσχημα ότι έχει λήξει η επιχειρησιακή ζωή του. Και έτσι τροποποιούν και αξιοποιούν παλαιά άρματα, ακόμα και συλληφθέντα του 1973 για άλλες χρήσεις, πχ ως Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) με ισχυρή θωράκιση.
  6) Ο Ισραηλινός στρατός δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην επιβιωσιμότητα των μονάδων, των διαφόρων μέσων και κυρίως στη προστασία του προσωπικού τους. Ουσιαστικά δεν αποδέχονται τις αδικαιολόγητες απώλειες.
  7) Δεν διαθέτουν καθόλου ΤΟΜΑ, (εμείς έχουμε τρελαθεί να αποκτήσουμε), παρά μόνο ΤΟΜΠ με πολύ ισχυρή θωράκιση.

  Στην οργάνωσή του περιλαμβάνει τρεις μεγάλες Διοικήσεις, αντίστοιχες ΣΣ (Βόρεια, Κεντρική, Νότια) που διαθέτουν περίπου:
  • ΤΘ Ταξιαρχίες: 21
  • Μ/Κ Ταξιαρχίες: 16
  • Ταξιαρχίες ΠΖ : 13
  • Ταξιαρχίες Αλεξ: 3

  Αυτή τη δύναμη 3 ή 4 χώρες τη διαθέτουν παγκοσμίως και οπωσδήποτε όχι η Τουρκία. Για σύγκριση ο ΕΣ διαθέτει:
  ΤΘ Ταξιαρχίες : 4
  Μ/Κ Ταξιαρχίες: 7

  Αλλά δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει ποιο είναι το Ισραήλ και τι θα κάνει αυτό με τη Τουρκία και να παρακαλάμε να «καθαρίσουν» για μας οι Ισραηλινοί. «Εμμέσως πλην σαφώς!!!»
  Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει ποιοι είμαστε εμείς και τι κάνουμε για την ασφάλεια της πατρίδας μας και για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Αρματιστής 18/09/2011 10:49:51

   Εξαιρετικά χρήσιμη η σύγκρισή σου Αρματιστή. Λησμόνησες όμως τον πιο σημαντικό παράγοντα που διακρίνει το Ισραήλ από εμάς. Την εθνική παιδεία και τις ικανές ηγεσίες, εν εντιθέσει με μας εδω που μας "πλάκωσε σε όλα τα επίπεδα η παγκοσμιοποιημένη μισελληνική αλητεία και ο υφέρπων ραγιαδισμός της αλλοτριωμένης πλην ελληνώνυμης αλήτ. Χρείαν έχομεν ΗΓΕΣΙΑΣ και ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

   • Κεφαλλονίτης avatar
    Κεφαλλονίτης @ Νίκος Αργεάδης 18/09/2011 11:15:48

    Σε βρίσκω πολύ σωστό Αργεάδη, (το Άργος μου θύμισες).
    Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι στούς σημερινούς πολέμους «αστραπή» κανένα ρόλο δεν παίζει το πλήθος του στρατού των εμπόλεμων. Όλα τα λεφτά είναι οι μυστικές υπηρεσίες και ο «ηλεκτρονικός πόλεμος». Όποιος μπορεί να παίζει με τις συχνότητες είναι ο νικητής.
    Όποιος λοιπόν βοηθιέται από τους ελέγχοντες τις εκπομπές ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων δεν έχει ανάγκη από μέγεθος πολεμικής μηχανής. Με πολύ λίγα πράγματα κάνει τη δουλειά του και τον λένε και ήρωα.
    Η εποχή της ξιφολόγχης και του ΑΕΡΑ έχει περάσει προ πολλού.
    Τώρα τα πράγματα είναι «πολιτισμένα»!

    • Nikolas avatar
     Nikolas @ Κεφαλλονίτης 18/09/2011 19:22:38

     Καλά τα ηλεκτρονικά αλλά τη μάχη την κερδίζει η μπότα του φαντάρου...

  • Ιωάννης ο Μεσσήνιος avatar
   Ιωάννης ο Μεσσήνιος @ Αρματιστής 18/09/2011 11:31:30

   Αγαπητε φιλε συμφωνώ μαζι σου αλλά δεν πρόκειται η Τουρκία να αντιπαρατεθεί με το Ισραήλ, Τουρκοι μπορεί να 'ναι ανόητοι δεν είναι. Θα χτυπήσουν το αδυνατο μέρος αυτής τής Ιστορίας π.χ. θα κάνουν έρευνα σε ΑΟΖ Ελληνική, και θα δούμε τότε αν θα ξανάχουμε ΙΜΙΑ η όχι...... Μη στοιχηματίσεις πάντως οτι ΙΜΙΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΟΝΤΑΙ γιατι..... θα το βάλουμε το στοιχημα οι δυό μας.

   • ΣΤΕΦΑΝΟΣ avatar
    ΣΤΕΦΑΝΟΣ @ Ιωάννης ο Μεσσήνιος 18/09/2011 17:22:56

    Συμφωνώ 100%. Στον αδύναμο κρίκο θα σταθούν και εμάς θα εκβιάσουν. Αν θυμάσαι η Κύπρος έχει λάβει σαφή υποστήριξη ΚΑΙ από Ισραήλ ΚΑΙ από Ρωσία γιατί καθόρισε ΑΟΖ. Εμείς;
    Τι κρίμα που αναβλήθηκε και το ταξείδι του Γιωργάκη στις Η.Π.Α. Δεν θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Ερντογάν και να παρακαλέσει για δήλωση -έστω- αποκλιμάκωσης. Δεν ντρεπόμαστε καθόλου λέω εγώ: τώρα που φεύγει το παιδί του βάζουμε δύσκολα στο κεφάλι του....

    ΣΤΕΦΑΝΟΣ
    ΚΕΡΚΥΡΑ

  • tpe avatar
   tpe @ Αρματιστής 18/09/2011 12:03:06

   Η σημαντικότερη παράμετρος διαφοράς ανάμεσα στον Ισραηλινό στρατό και εμάς, είναι η εκπαίδευση.
   Η δική μας εκπαίδευση περιορίζεται στα 3 πιο σημαντικά όπλα μας: Σκούπα/μάπα/χορτοκοπτικό. Ενίοτε, και στο ρολό και πινέλο.

   Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι πήγαμε στρατό εδώ, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ tpe 18/09/2011 12:42:10

    Για να κάνεις εκπαίδευση χρειάζεται να έχεις στρατιώτες. Μιλώ από προσωπική πείρα. Και εγώ από διοικητής Ίλης μέχρι διοικητής Επιλαρχίας, διέθετα στρατιώτες. Την πρώτη μου Ίλη (17 άρματα), την ανέλαβα όταν ήμουν ανθυπίλαρχος, σε ηλικία 24 ετών. Στον Έβρο, δίπλα στο ποτάμι. Την εποχή της κρίσης. Και πάντοτε κάναμε εκπαίδευση επειδή είχαμε στρατιώτες. Και για να το καταλάβεις... Αν μια μονάδα έχει 300 στρατιώτες, διαθέσιμους για εκπαίδευση δεν μπορεί να έχει περισσότερους από 100 καθημερινά. Έτσι είναι τα πράγματα, επειδή η μονάδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και έχει καθημερινές υποχρεώσεις, ζωτικές για τη λειτουργία της. (άδειες, απεσπασμένους, ασθενείς, φυλάκια, σκοπιές, δρομολόγια, συντήρηση των μέσων στις ομάδες και τους ουλαμούς συντήρησης, μαγειρεία, εστιατόρια, γραφείς, ΚΨΜ, καθαριότητες και πολλά άλλα. Και τη Καλλιόπη όπως γράφεις. Τις σκ....τρυπες κάποιοι πρέπει να τις καθαρίσουν... Εκτός αν θέλεις να συνοδεύουν τα μωρά και οι μαμάδες τους.... Και όταν μια μονάδα διαθέτει 80 κληρωτούς, τι εκπαίδευση θέλεις να κάνει;

    Και για να έχεις στρατιώτες, πρέπει να έχεις θητεία. Οι Ισραηλινοί έχουν θητεία τριών χρόνων.... Και κάθε χρόνο καλούνται για εκπαίδευση εφεδρείας. Οι περισσότερες από τις Ταξιαρχίες που απαρίθμησα παραπάνω, είναι στις αποθήκες και επιστρατεύονται αν χρειαστεί. Επιστρατεύουν 7 ΤΘ Μεραρχίες Χ 3 = 21 Ταξιαρχίες.

    Δεν χρειάζεται να γίνουμε Ισραηλινοί, αλλά εκπαίδευση με θητεία 9 μηνών δεν μπορεί να γίνει. Καθαρά λόγια.

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Αρματιστής 18/09/2011 13:26:38

     +10000

    • klinexman avatar
     klinexman @ Αρματιστής 18/09/2011 13:51:45

     Πολύ σωστά φίλε! Και πρέπει όλοι να απαιτήσουμε να μπει ξανά ο Σταυρός στα σήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και να απαγορεύεται να γίνονται αξιωματικοί αλλοδαποί. Και αυτό δεν ειναι για θρησκεύτικους λόγους η καθαρά εθνικιστικούς. Είναι γιατί όπως το Ισραήλ κάνει τα πάντα να θωρακίσει και να περισώσει την πολιτιστική του κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, έτσι πρέπει και η Ελλάδα να κάνει το ίδιο γιατί από εδώ ξεκίνησε ο πολιτισμός του Δυτικού Κόσμου. Είναι απαράδεκτο να γίνονται αξιωματικοί Μουσουλμάνοι και άλλοι που δεν έχουν καμία πολιτισμική σχέση και βαθειά γνώση της Ελληνικης ιστοριας και αγώνων σαν έθνος και βρίσκονται μονο στην Ελλάδα για 5 χρόνια: αν πρέπει να εμπλακούμε με τη Τουρκία, νομίζετε ότι θα υπερασπίσουν τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας όταν η Τουρκία εμφανίζεται τώρα σαν προστάτης όλων των Μουσουλμάνων της Ευρώπης?

    • ΑΡΚΑΣ avatar
     ΑΡΚΑΣ @ Αρματιστής 18/09/2011 16:52:52

     Κύριε, τα σέβη μου. Ίσως είμαι ο μοναδικός Έλληνας που άφησα την καριέρα μου - πρότι απόλυτα δικαιολογημένος - και υπηρέτησα στο Τεχνικό Σώμα κανονική θητεία. Πιστέψτε με δεν το μετάνιωσα καθόλου. Ήταν τρομερή εμπειρία.

 3. ΝΙΚΟΛΑΟΥ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΟΥ 18/09/2011 10:39:39

  MHN ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ .
  ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΤΟΥΣ
  ΚΑΙ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΔΕΝ ΚΟΛΩΝΕΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

 4. ΝΙΚΟΛΑΟΥ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΟΥ 18/09/2011 10:57:27

  Είναι ένα θέμα στο οποίο το Ισραήλ είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, αφού μέχρι σήμερα αρνείται επισήμως ότι κατέχει πυρηνικά όπλα, έστω και αν είναι βέβαιο ότι έχει κατασκευάσει περί τις 180-220 πυρηνικές κεφαλές για χρήση από βαλλιστικά βλήματα και μαχητικά αεροσκάφη, πιθανόν και από βλήματα cruise που έχουν τοποθετηθεί σε τροποποιημένα υποβρύχια "Dolphin" γερμανικής ναυπήγησης της TKMS. Οι πρώτες δοκιμές πιστεύεται ότι έγιναν το Μάιο του 2000 στον Ινδικό Ωκεανό. Οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στις δοκιμές αυτές αναφέρεται ότι έχουν ακτίνα δράσης 900 ναυτικά μίλια και έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές βάρους 200Kg με 6Kg πλουτώνιου.
  Στα τέλη της δεκαετίας του '90 το Ισραήλ κατασκεύασε σε Γερμανικά ναυπηγεία 3 νέα ντηζελοκίνητα υποβρύχια τύπου Dolphin, εκτοπίσματος 1.700 tn τα οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνται ως πλατφόρμες εκτόξευσης πυρηνικών όπλων. Το γεγονός αυτό δίνει μια επιπλέον στρατηγική διάσταση στο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, δημιουργώντας ένα κρυφό χαρτί, ένα φορέα πυρηνικών όπλων ο οποίος δεν είναι δυνατό να εξουδετερωθεί με πρώτο πλήγμα.

 5. ΝΙΚΟΛΑΟΥ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΟΥ 18/09/2011 11:03:32

  Η πρώτη, το 1967 όταν οι 2 ατομικές βόμβες που πιστεύεται ότι το Ισραήλ είχε διαθέσιμες την εποχή, οπλίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου των 6 ημερών. Μια πιο ακραία εκδοχή αναφέρει ότι οι βόμβες όχι απλώς οπλίστηκαν, αλλά και φορτώθηκαν σε αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν. Ο δεύτερος συναγερμός ήταν κατά την περίοδο του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, το 1973, όταν συναρμολογήθηκαν εσπευσμένα 13 βόμβες 20 κιλοτόνων.
  Οι Ισραηλινοί προχώρησαν σε αυτή την κίνηση και φρόντισαν μάλιστα να διαρρεύσει, σε μια προσπάθεια αφενός να πιέσουν τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αποστολή στρατιωτικού υλικού ώστε το Ισραήλ να μπορέσει να επικρατήσει με συμβατικά μέσα, και αφετέρου να αναγκάσουν τη Σοβιετική Ένωση να συστήσει αυτοσυγκράτηση στους αντιπάλους του Ισραήλ. Ουσιαστικά πέτυχαν το στόχο τους και στις δύο περιπτώσεις. Τέλος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις τέθηκαν σε πυρηνικό συναγερμό και κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου και χρειάστηκε ιδιαίτερη πίεση εκ μέρους των ΗΠΑ για την αποφυγή επίθεσης κατά του Ιράκ.

 6. klinexman avatar
  klinexman 18/09/2011 13:36:36

  Yπολογίστε τις δυνάμεις του Ισραηλ επί 4 γιατί με όποιον και αν εμπλακεί το Ισραήλ, θα έρθει η "μαμά" Αμερική με τελευταία στατιωτική τεχνολογία και θα το υπερασπιστεί σα να είναι η 51η πολιτεία της! Αυτό φυσικά τώρα μας συμφέρει γιατί ότι τολμήσει η Τουρκία εναντίον Κύπρου και Ισραήλ, θα έιναι οι Αμερικανοί στη Σούδα και θα τους κόψουν το λαιμό (για να μη πω κάτι άλλο).

 7. The Saint avatar
  The Saint 18/09/2011 14:11:19

  Συγγνώμη, διαθέτει το Ισραήλ πυρηνικούς αντιδραστήρες? Πυρηνική ενέργεια γενικότερα?
  Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες ρωτώ, γιατί έχω την αίσθηση ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη πυρηνικού αντιδραστήρα γιά τη δημιουργία αντίστοιχων όπλων.
  Εάν όχι, Απο ποιούς προμηθεύτικε τεχνολογία και υλικό?
  Θα μου πείτε τώρα "τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμύδια" ε;

  • The Saint avatar
   The Saint @ The Saint 18/09/2011 14:13:06

   "προμηθεύτηκε", "κεραμίδια"

  • Barbarian avatar
   Barbarian @ The Saint 18/09/2011 20:55:49

   Υπάρχει το συγκρότημα της Ντιμόνα.

 8. Ελλην avatar
  Ελλην 18/09/2011 14:14:09

  ξεχάσατε τον παράγοντα ηγεσία. και το ισραηλ εχει ηγέτες. και η κατάσταση επιστράτευσης που ουσιαστικά υπάρχει σ αυτό το κράτος το κάνει να έχει έμπειρο στρατό και στρατιώτες, που δεν θα τρομάξουν μόλις δοθεί το σύνθημα. ενώ εμείς παρ όλους τους λεονταρισμούς που διαβάζω και ακούω απο ελληναραδες είναι για γέλια. απλα θα παρακαλούσα αν δοθεί εδώ κάποια εντολή για ...επίθεση ΚΛΕΊΣΤΕ ΌΛΑ ΤΑ ΣΟΎΠΕΡ ΜΆΡΚΕΤ. καταλαβαίνετε τι εννοώ και μην αρχίσει καποιος να μου φωνάζει. θα ήθελα αν μπορούσε ο φίλος που έβαλε τον συγκριτικό πίνακα με τουρκιά - ισραηλ να έβαζε και της Ελλάδας.

  • Nikolas avatar
   Nikolas @ Ελλην 18/09/2011 19:33:13

   Φίλε μου έχεις δίκιο, σε περίπτωση επιστράτευσης εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα φύγω. Μην βιαστείς να με πεις ριψασπίδα αλλά πρόσεξε την προσωπική μου ιστορία. Υπηρέτησα στο ΣΥΠ το 1994, από όπου πέρασα δεν συνάντησα κανένα αξιωματικό ή υπαξιωματικό με ούμπαλα εκτός από το διοικητή μιας από τις μονάδες που πέρασα, έναν καραβανά που βρέθηκε το 74 στην Κύπρο... Όλοι οι υπόλοιποι ήταν για κλάματα. Ακόμη χειρότερη ήταν η τότε πολιτική ηγεσία...

   • μεταρρυθμιστής avatar
    μεταρρυθμιστής @ Nikolas 18/09/2011 22:38:25

    Καλά στο ΣΥΠ που πήγες ( με μέσον υποθέτω; ) τί περίμενες να δεις; Τον Ράμπο;

 9. Lewnidas avatar
  Lewnidas 18/09/2011 14:42:34

  den paei etsi!
  o stratos den 8a pai3ei rolo se auto to epeisodio.
  8a einai aeronautiko epeisodio. oi israilites exoun ton aera, oi moggoloi thn 8alassa kai kyriws ta upobryxia. ta krhsima systhmata einai oi harpoon kai gabriel pou exou n oi ebraioi kyriws oi ari8moi tous kai oi ekdoshs tous. dysthxws den exoun anaoty3h anti upobroxiako e3oplismo exoun mono ta 3 dolphin kai oti mporoun na kanoun ta Saar 5

 10. Nikolas avatar
  Nikolas 18/09/2011 19:25:02

  Κινδυνεύουμε από αφελληνισμό, ευτυχώς που τελευταία υπάρχει τάση αναστροφής του φαινομένου, πιστεύω πως σύντομα θα υπάρξει η ΕΘΝΙΚΗ αναγέννηση...

 11. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 18/09/2011 23:50:18

  Για δεκαετίες "έκλεβε" τεχνολογία των δυτικών και "παρακολουθούσε την πρόοδο τους σε αυτό το ζήτημα, τη μεγάλη ώθηση όμως την έδωσε η συνεργασία με το καθεστώς απαρτχάϊντ (ανίερη συμμαχία, Ισραήλ με ρατσιστικό κράτος!). Με τη δική του συνεργασία έγινε η πρώτη πυρηνική δοκιμή στον ινδικό ωκεανό, πέρα από τη Ν.Αφρική.
  Αυτά λέει η φιλολογία, τώρα ότι θες πιστεύεις.

 12. Dimitris avatar
  Dimitris 19/09/2011 09:31:35

  Το πρόβλημα του Ισραήλ είναι το Ναυτικό (εδώ περιμένει βοήθεια από τον αμερικάνικο στόλο , όχι από τον δικό μας) ! Το αντισταθμίζει με την πανίσχυρη αεροπορία του . Διαθέτει πυρηνικά και δύο "μαύρα σμήνη"(το κάθε σμήνος 6 F4E φέρει πυρηνικές βόμβες και είναι πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας από το 1982) . Έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια προσομοίωση πλήγματος όχι μόνο για το Ιράν αλλά και για την Τουρκία . Την τελευταία φορά με την συμμετοχή και της δικής μας αεροπορίας λόγω της γνώσης της με τους "φίλους" και "γείτονες" , ενώ έχει προμηθευτεί πλήθος βίντεο από αερομαχίες μας για να διαβάσει της τακτικές των Τούρκων . Γνωστή η δήλωση του Α.Τ.Α του Ισραήλ πριν λίγους μήνες : "Αν οι Έλληνες πιλότοι διέθεταν τα μέσα της δικής μας αεροπορίας , θα είχαν κάψει την Τουρκία σε 24 ώρες" .

 13. τρ. γαντ. avatar
  τρ. γαντ. 19/09/2011 12:10:13

  είναι απλά τα πράγματα...
  κανένας δεν θα ήθελε ένα ποδοπατημένο Ισραήλ , γιατί θα έπαιρναν αέρα οι φανατικοί μουσουλμάνοι , από την άλλη μια τουρκιά διαμελισμένη σε ευρωπαϊκά ελεγχόμενη δημοκρατία δυτικού τύπου και σε αμερικανικά ελεγχόμενη δημοκρατία αραβικού τύπου, θα ήταν ότι καλλίτερο για τον πλανήτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.