Αργεντινή: ποιοι ποντάρουν στην ανάκαμψη
01/08/2014 13:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αργεντινή: ποιοι ποντάρουν στην ανάκαμψη

Πολλά hedge funds στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη της χώρας, γράφουν οι Financial Times...

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο τοποθετούνται στο χρηματιστήριο της Αργεντινής ποντάροντας στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, παρά τη δεύτερη χρεοκοπία μέσα σε 13 χρόνια. Τα hedge funds χτίζουν θέσεις στις ενεργειακές επιχειρήσεις της Αργεντινής, στις τράπεζες και στις τηλεπικοινωνίες σε μία ένδειξη εμπιστοσύνης ότι η διαμάχη μεταξύ του Μπουένος Άιρες και των πιστωτών θα επιλυθεί.

Η Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Αργεντινής σε «επιλεκτική χρεοκοπία» την Τετάρτη, καθώς η χώρα δεν κατάφερε να προχωρήσει στην πληρωμή τόκων 539 εκατ. δολ. Ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισίλοφ δήλωσε πως τα «funds κοράκια» απέρριψαν την ανανεωμένη πρόταση της κυβέρνησης και πως ήταν πλέον «αδύνατον» να πληρωθούν. Η αντίδραση των αγορών στη χρεοκοπία ήταν ήπια, τόσο στην ίδια τη χώρα, όσο και στις αναδυόμενες αγορές ευρύτερα. Οι τιμές των ομολόγων της Αργεντινής -των οποίων οι τόκοι δεν πληρώθηκαν- υποχώρησαν, αλλά δεν έφτασαν στα χαμηλά του 2013 την εποχή του παγκόσμιου sell off στις αναδυόμενες αγορές.

Η μακρά διαμάχη της Αργεντινής με τους πιστωτές της κατέστησε το κόστος ασφάλισης των ομολόγων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας ακριβότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και αυξήθηκε περισσότερο από 11% την τελευταία εβδομάδα. Όμως η DE Shaw, το οικογενειακό γραφείο του Τζορτζ Σόρος, η Third Point και η Renaissance Technologies αγόρασαν τοποθετήσεις σε αργεντίνικες εταιρείες που είναι εισηγμένες στις αμερικανικές αγορές όπως τις πετρελαϊκές YPF και Petrobras Argentina, την πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telecom Argentina και την τράπεζα Banco Frances, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στις επιστολές τους προς τους επενδυτές και τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις.

Οι αναλυτές εξηγούν πώς η περίπλοκη φύση της συγκεκριμένης χρεοκοπίας έχει δημιουργήσει ελπίδες σε ορισμένους επενδυτές ότι μπορεί ακόμη να βρεθεί μία λύση και πως οι ομολογιούχοι ίσως τελικά κερδίσουν εάν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του 2001 και έσυραν τώρα τη χώρα στα δικαστήρια. Ο Νταν Λόεμπ, ο διαχειριστής του αμερικανικού hedge fund των 14 δις δολ. Third Point, ανέφερε σε επιστολή του προς τους επενδυτές αυτόν τον μήνα ότι αγόρασε ποσοστό στην YPF υποστηρίζοντας πως «βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή για τη χώρα». Έγραψε πως εάν η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους holdout επενδυτές «η Αργεντινή θα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας».

Φέτος, ο Michael Novogratz, ο πρόεδρος του hedge fund Fortress Investments, δήλωσε πως η Αργεντινή είναι μία από τις χώρες που «βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση που είναι καλές», συμπληρώνοντας πως η χρεοκοπία μπορεί να αποδειχθεί αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές.

Οι επενδυτές των hedge funds είπαν πως ο διακανονισμός της χώρας με την ισπανική Repsol -της οποίας το ποσοστό στην YPF κρατικοποιήθηκε το 2012- δημιούργησε νέο ενδιαφέρον από τα hedge funds τα οποία εκτιμούν πλέον ότι η Αργεντινή θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους διεθνείς επενδυτές. «Ένας αριθμός funds παίζουν το στοίχημα της εξομάλυνσης από τότε που έγινε ο διακανονισμός για την ΥΡF» δήλωσε και ο Alper Ince, γενικός διευθυντής της Paamco και επενδυτής 9 δις δολ. σε hedge funds.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/b02b0524-18ca-11e4-933e-00144feabdc0.html#axzz397Fsiovq

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.