#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/11/2012 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αργεντινή: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας χρεοκοπίας;Κίνδυνο νέας χρεοκοπίας της Αργεντινής δημιουργεί η χθεσινή απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, που της επιβάλλει να πληρώσει 1,3 δισ. δολάρια σε hedge funds που είχαν αρνηθεί το κούρεμα των ομολόγων της μετά την αθέτηση του χρέους της το 2001. Η χώρα θα πρέπει να καταβάλλει τα κεφάλαια αυτά το Δεκέμβριο, όταν θα πληρώσει κανονικά και τους ομολογιούχους που είχαν αποδεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους της. Οι Financial Times δικαίως αναρωτιούνται αν αυτό είναι «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας χρεοκοπίας», παραφράζοντας τον τίτλο του γνωστού μυθιστορήματος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Η σκληρή απόφαση είχε φαίνεται να αφήνει ελάχιστα περιθώρια στην Αργεντινή - ειδικά δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι αιτήσεις αναιρέσεως που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα δικαστούν πριν από την 15η Δεκεμβρίου που είναι η προθεσμία για την  πληρωμή.

«Εάν η Αργεντινή δεν υπακούσει και προσπαθήσει να πληρώσει ό,τι χρωστά στους ομολογιούχους χωρίς να πληρώσει τίποτα στους διαδίκους, σε κάποιο στάδιο ο  Griesa (ο δικαστής που έλαβε την απόφαση) θα βάλει εμπάργκο στα κεφάλαια και έτσι όσοι πρέπει να λάβουν χρήματα δεν θα τα λάβουν ούτε με τον σωστό τρόπο ούτε στο σωστό χρόνο - θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η Αργεντινή αθέτησε την υποχρέωσή της », σχολιάζει ο οικονομολόγος Luis Secco. «Το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση της Αργεντινής είναι να καθυστερήσει λίγο. . . Το εφετείο δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την ουσία του θέματος. Ίσως δεν θα υπάρξει μια αθέτηση στις 16 Δεκεμβρίου ή αυτόν τον Δεκέμβριο, αλλά αν συμβούν όλα αυτά θα αθετήσει και πάλι όσα αποφασίστηκαν» προσθέτει.

Η Αργεντινή πιθανώς δεν θα ήθελε τίποτα περισσότερο από το να επιστρέψει ο γεννημένος στο Κάνσας δικαστής Griesa στο σπίτι του, όπως η Ντόροθι στο «Μάγο του Οζ». Θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα προσπαθήσει να πείσει το εφετείο - που τώρα αναθεωρεί αυτόματα την απόφαση του Griesa και στο οποίο η Αργεντινή σχεδιάζει να ασκήσει έφεση τη Δευτέρα - ότι η καλύτερη μορφή της «ίσης μεταχείρισης» που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης θα είναι για το δικαστήριο να διατάξει τους holdouts (εκείνους δηλαδή που αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με καινούργιους και διεκδικούν δικαστικά την πληρωμή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων στο ακέραιο) να έχουν τους ίδιους όρους όπως και στις αναδιαρθρώσει του 2005 και του 2010. Αλλά οποιαδήποτε προσπάθεια να παρακάμψει την απόφαση και να πληρώσει τους ομολογιούχους στην Αργεντινή θα ήταν επικίνδυνη.

Άλλοι διάδικοι που έχουν κερδίσει αποφάσεις εναντίον της Αργεντινής στις ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε παρόμοιες μηνύσεις, σύμφωνα με τον Rudolph Di Massa, επικεφαλής της διεθνούς πρακτικής πτώχευσης στο δικηγορικό γραφείο Duane Morris, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 100 ιταλούς συνταξιούχους που διεκδικούν 150 – 200 εκατ. δολάρια. «Εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα  τα χέρια και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε» σχολιάζει. Μια πιθανότητα είναι να καταθέσει αγωγή, όπως δήλωσε στους Financial Times. Πρόσθεσε επίσης ότι οι διάδικοι ήταν σε επαφή μεταξύ τους και ότι δεν είναι όλοι οι holdouts «γύπες», καθώς η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε ζητήσει να εξαιρεθεί. «Το βρίσκω λίγο υποκριτικό να πούμε ‘δεν συμφωνούμε με το δικαστήριο’… Θέλουν όλοι να υπακούσουν σε αποφάσεις που είναι ευνοϊκές για αυτούς» πρόσθεσε.

Ο αντίκτυπος μιας αθέτησης θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρός για την εύθραυστη δημοσιονομική πολιτική της Αργεντινής - για να μην αναφέρουμε τη διεθνή φήμη της. Η χώρα, μέλος της Ομάδας των 20 ηγετικών εθνών, η οποία ανατριχιάζει σε οτιδήποτε θεωρεί ότι καταπατά την κυριαρχία της, έχει υποσχεθεί, ωστόσο, να μεταφέρει τον αγώνα της σε οποιοδήποτε διεθνές δικαστήριο είναι πρόθυμο να ακούσει.

Ft.com

Πυθία  

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 23/11/2012 15:46:31

  Καλη η Αργεντινη δεν ειχε σωθει επειδη εδειξε ...λεβεντικη σταση και πεταξε εξω το ΔΝΤ και ειναι τωρα περιφανη και εχει ορθοποδησει?? Ψεματα μας λεγανε τοσο καιρο καποια μιντια και καποιοι πολιτικοι...

  • anonymous avatar
   anonymous @ Μικρασιάτης 23/11/2012 16:25:25

   Όταν εγώ έγραφα ότι τρέχουν μια σειρά δικαστικές διαδικασίες κατά της Αργεντινής τις οποίες χάνει σωρηδόν μου έλεγαν ότι χαίρομαι. Δεν χαίρομαι απλά επισημαίνω κάποιους κινδύνους.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ anonymous 23/11/2012 17:54:26

    Απαντάω και στους δυο σας ότι η Αργεντινή έχει χάσει πολλές τέτοιες δίκες από τότε που κήρυξε χρεωκοπία μέχρι σήμερα και καμία δεν την επηρέασε ιδιαίτερα. Κέρδισε και κάποιες. Σήμερα η διεθνής των τραπεζών επιδιώκει μια νέα χρεωκοπία της Αργεντινής, οπότε αυτές οι ειδήσεις παίρνουν υπέρμετρη προβολή από τα εκτός Αργεντινής ΜΜΕ. Αν η Αργεντινή ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο που ακολουθούσε και μετά την κήρυξη χρεωκοπίας, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Μόνον να κατασχέσουν κεφάλαια της Αργετινής που βρίσκονται εκτός Αργεντινής. Μικρό το κακό και έχει συνηθίσει, διότι το έχουν ξανακάνει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια.

  • Μαχαιρι avatar
   Μαχαιρι @ Μικρασιάτης 25/11/2012 14:49:37

   Επι ΔΝΤ ειχε 165% χρεος. Τωρα εχει 44,2%.
   Λιγο πριν φυγει το ΔΝΤ ειχε 2% δημοσιονομικο ελλειμμα, τωρα 0,2% πλεονασμα.
   Επι ΔΝΤ ειχε 500 εκ. $ εμπορικο ελλειμμα, τωρα εχει 2 δις $ πλεονασμα.
   Επι ΔΝΤ ειχε υφεση 17%, τωρα εχει αναπτυξη 5% (εφτασε και 13% το 2010).
   Επι ΔΝΤ, το κατα κεφαλην ΑΕΠ σε PPP ηταν 8.000$, τωρα ειναι 17.674$.
   Επι ΔΝΤ, η ανεργια ηταν 24%, τωρα ειναι 7,6%.
   Επι ΔΝΤ, ο πληθωρισμος ηταν -2% (ακομη και στην Αργεντινη καπως δουλευε η εσωτερικη υποτιμηση), τωρα ειναι +10%.
   Επι ΔΝΤ η εισοδηματικη ανισοτητα (δεικτης GINI) ηταν 53,8, σήμερα είναι 44,5 και συνεχως μειουμενος.
   Απο εποχης ΔΝΤ η μεσαια ταξη ηταν 9,3 εκ. ανθρωποι, τωρα 18,6 εκ.

   Μην υπολογισουμε και G20, φτωχεια, κτλ. Τα μονα προβληματα της Αργεντινης ειναι η διαφθορα και ο πληθωρισμος, ο πρωτος ειναι ενδογενης παραγοντας, δεν βλεπω απο κανενα υποψηφιο αρχηγο να θελει να την πολεμησει, το δευτερο ερχεται απο την επεκτατικη νομισματικη πολιτικη και απο την απροθυμια των Αργεντινων επιχειρηματιων να κρατανε τα κερδη τους και τις καταθεσεις τους σε πεσος (οπου με την πραξη τους επιδεινωνουν την υποτιμηση, ετσι ειναι στα οικονομικα). Σιγουρα πολυ λιγοτερα απο τα δικα μας προβληματα.

 2. Dal avatar
  Dal 23/11/2012 16:18:43

  H Aργεντινή χρεοκόπησε αρχές της νέας χιλιετίας και μέσα σε 8 χρόνια είναι στου G 20. Ας μην το ξεχνάμε. Εμείς με τo Ευρώ από τους G 30 θα πάμε στους G50, άνευ ουδεμίας προοπτικής.

 3. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ 23/11/2012 18:34:18

  Και επειδή έβγαλε μια αμερικάνικων συμφερόντων απόφαση ένας Αμερικάνος δικαστής πρέπει να χρωκοπήσει η Αργεντινή ;

 4. Ιωαννης_Τ avatar
  Ιωαννης_Τ 23/11/2012 19:32:14

  Ολα ειναι στο Αργεντινικο δικαιο. Οτι και να κανουν μα και 1000 δικαστηρια 1000 αποφασεις δεν προκειτε ποτε να παρουν δεκαρα πισω. Ολα ειναι στημενα. Γινεται τρελλος πολεμος εναντια στην Κιρχνερ γιατι βλεπουν οτι η Αργεντινη εχει κερδη και αυτοι ειναι στην απεξω!!! Εμεις βεβαια ειμαστε στο αγγλικο δικαιο. Εμας ανετα μας περνουν και το εσωρουχο μας so to speak!!!

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Ιωαννης_Τ 24/11/2012 09:27:04

   Κάνεις λάθος, ακριβώς το αντίθετο ισχύει, όλα είναι σε αλλοδαπό δίκαιο και κυρίως στο δίκαιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (κάποια και στο αγγλικό δίκαιο). Αυτός είναι ο λόγος που κερδίζουν τις δίκες πολλοί ξένοι κάτοχοι ομολόγων. Τα γύρισε όλα στο αλλοδαπό δίκαιο ο προκάτοχος του Κίρχνερ, ενώ πιο πριν όλα ήταν στο Αργεντίνικο δίκαιο. Μας θυμίζει κάτι αυτό;

   Το βασικό πλεονέκτημα της Αργεντινής είναι ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν τις αποφάσεις εντός της χώρας αυτής, όμως μπορούν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία (και υπάρχουν αρκετά) εκτός της χώρας, στο εξωτερικό. Δεν έχουν μείνει και πολλά για κατάσχεση, αλλά πάντως είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν.

 5. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 23/11/2012 19:43:47

  Μα εδώ τα είχαμε ξαναπεί.

 6. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 23/11/2012 23:18:23

  Μικρό το κακό να μην πλησιάζει επιχειρηματίας;
  Εκτός εάν εχουν σε όλα τα είδη αυτάρκεια

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Μεγάλες στιγμές 24/11/2012 09:22:44

   Δεν ξέρεις τι λες. Από την ώρα που κήρυξε χρεωκοπία, όλοι άρχισαν να τους γλείφουν. Μέχρι τότε τους είχαν του κλώτσου και του μπάτσου, όπως τώρα εμάς.

   Ο μόνος τρόπος για να σε σεβαστούν και να σε υπολογίζουν όταν έχεις τέτοια προβλήματα, είναι να κηρύξεις χρεωκοπία. Τελεία και παύλα. Και τότε είναι που σε "πλησιάζουν" όλοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες και δεν χρειάζεται να τους πλησιάζεις εσύ.

   • coik avatar
    coik @ Διογένης 24/11/2012 16:13:36

    Ερώτηση:
    Η Αργεντινή τι σχέση έχει με την Ελλάδα στα παρακάτω θέματα (πρίν και μετά την χρεωκοπία);
    1. Βασικός Μισθός
    2. Ανταγωνιστικότητα
    3. Εμπορικό Ισοζύγιο
    4. Αυτάρκεια σε είδη διατροφής
    5. Έλλειμμα

    Απάντηση:
    Καμία !!!!!!!!!!!!!!!

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ coik 24/11/2012 18:11:41

     Παραμύθια. Υποτίθεται ότι σε όλα αυτά η Αργεντινή ήταν χειρότερη από την Ελλάδα όσο είχε τη δική της κρίση και τώρα υποτίθεται ότι η Ελλάδα είναι χειρότερη από την Αργεντινή κλπ. Το θέμα είναι, όταν έρθει το πρόβλημα πώς το διαχειρίζεσαι. Η σωστή διαχείριση είναι με κήρυξη χρεωκοπίας. Αλλιώς είσαι στο έλεος των δανειστών.

    • Dal avatar
     Dal @ coik 24/11/2012 23:50:35

     Για να συμμετέχω και εγώ στη συζήτηση

     1.Οι δείκτες τις Αργεντινής την περίοδο της χρεωκοπίας της ήταν περίπου σαν της Ελλάδος σήμερα ήτοι: Χρέος/ΑΕΠ 165%, ανεργία 21%. Εμείς όμως εντός του μνημονίου, ας σημειωθεί.
     2.Μετα το πέρας 8ετίας ,με μέσους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε πραγματικές τιμές 8%, η Αργεντινή είναι μέλος των G20.
     3.H Ελλάδα με το Ευρώ αναμένεται από τους G30 να κατέλθει προς τους G50.
     4.Είναι σε θέση κάποιος να προσδιορίσει πότε το χρέος της Ελλάδος και η ανεργία της θα φτάσει στα σημερινά επίπεδα της Αργεντινής ?. Να μην πω ποιανού Αγίου… , Ποτέ!!! αφού το μέσον χρέος της ΕΖ θα ανέλθει φέτος στο 90%.
     5.Η πρόεδρος της Αργεντινής αμέσως μετά την εισδοχή μας στο μηχανισμό στήριξης μας προέτρεψε να φύγουμε αμέσως. Τι περισσότερο θα είχαμε υποστεί εάν την ακούγαμε?
     6.Με την πολιτική που ακολουθούμε δεν σώζουμε τη χώρα μας .Το γνωρίζουν οι πάντες. Το άπιαστο όραμα του Ευρώ και της Ευρωζώνης προσπαθούμε να διατηρήσουμε, καταστρέφοντας συνειδητά τη χώρα μας.
     Για να τελειώνουμε με αυτή την παραμύθα.

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 23/11/2012 23:35:26

  Σαν να μου μυρίζει βρώμικος πόλεμος κατά της Κίρσνερ...

  • pk avatar
   pk @ ΒΙΣ 24/11/2012 02:12:21

   Μιλάμε για ΤΗΝ πρόεδρο Κίρσνερ, η οποία διαδέχτηκε ΤΟΝ πρόεδρο Κίρσνερ (Α! όλως τυχαίως είναι ο ... σύζυγός της), μόλις έληξε το μέγιστο της επιτρεπόμενης θητείας του, με βάση τους νόμους της Αργεντινής, και τώρα που πλησιάζει η υποχρεωτική λήξη της δικής της θητείας, προσπαθεί να αλλάξει το νόμο και αν μην ισχύει η υποχρεωτική λήξη θητείας;;;;

   ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ να φουσκώνετε τα μυαλά σας από την προπαγάνδα ανθρώπων που ακολουθούν τέτοιες τακτικές....

   Η Αργεντινή χρεοκόπησε και ο κόσμος πέρασε απείρως χειρότερες στιγμές από αυτές που βιώνουμε εμείς σήμερα, παρότι:
   1. Είχε ήδη δικό της νόμισμα
   2. Είχε μεγάλη αυτάρκεια σε πρωτογενείς παραγωγές (κάτι που εμείς ΔΕΝ έχουμε)
   3. Είναι ξανά στα πρόθυρα ΝΕΑΣ χρεοκοπίας, και όχι απλά επειδή βγήκε η συγκεκριμένη απόφαση...

   τα πράγματα είναι ΑΠΛΑ...
   Όταν δανείζεσαι ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ να επιστρέψεις τα δανεικά (+ τους τόκους)...

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ pk 24/11/2012 09:30:41

    Ανοησίες, καθαρές ανοησίες και παραπληροφόρηση. Η κήρυξη της χρεωκοπίας επιδείνωσε προσωρινά τα οικονομικά μεγέθη, αλλά αμέσως μετά, σε μερικούς μήνες μόνον, η Αργεντινή πήρε τα πάνω της και άρχισε να εμφανίζει τεράστια ανάπτυξη και άνοδο του ΑΕΠ, λύνοντας όχι μόνο τα προβλήματα επιβίωσης των κατοίκων, αλλά λύνοντας με τον δικό της τρόπο και προς το συμφέρον της και το πρόβλημα του χρέους, προτείνοντας και πετυχαίνοντας στις περισσότερες περιπτώσεις επωφελείς για την ίδια ανταλλαγές ομολόγων.

    Ασφαλώς και πρέπει να επιστρέψεις τα δανεικά, όταν όμως είσαι κυρίαρχο κράτος πρέπει και μπορείς να το κάνεις με τους δικούς σου όρους. Αρκεί βέβαια να θέλεις και να μην σε τρομοκρατεί η διεθνής των τραπεζών.

    Αυτή θα ήταν και η επωφελέστερη λύση για την Ελλάδα μέχρι τη δραματική βελτίωση που βλέπουμε σήμερα, όμως σήμερα δεν υπάρχει πια λόγος να ανατρέψουμε αυτή τη δραματική βελτίωση που (κακά τα ψέματα) μας πρόσφερε στο πιάτο η παραοικονομία μας.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Διογένης 24/11/2012 19:35:02

     Το σοβαρό θέμα που δεν αγγίζεις στα σχόλιά σου είναι πως ούτε ο προηγούμενος πρόεδρος ούτε η σύζυγός και διάδοχός του κατάφεραν να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά μιας τεράστιας και πλούσιας σε υπέργειο και υπόγειο πλούτο χώρας με εθνικόνόμισμα. Άρα απέτυχαν. Και για αυτό δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους.

 8. DebbyTant avatar
  DebbyTant 24/11/2012 00:56:25

  Εχει πεσει μια δυστυχια παγκοσμια που οχι πολυ μακρια ευτυχης θα νιωθει οποιος δεν ειναι κατεστραμενος κ υπερτατη ηδονη η υπερ αυτου συγκριση με φρικιαστικη δυστυχια των αλλων.
  ...του Δαντη

 9. pipis avatar
  pipis 24/11/2012 02:16:35

  Αυτά να τα δουν κάποιοι έξυπνοι που νομίζουν πως μπορείς να διαγράψεις μονοκοντιλιά όλο το χρέος κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.