#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2010 13:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από σήμερα ισχύουν οι νέες κυρώσεις της ΕΕ, εναντίον του ΙράνΟι αυστηρές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, που αποφάσισε η ΕΕ, αρχίζουν να ισχύουν από σήμερα. Οι κυρώσεις αυτές στοχεύουν εκεί που το Ιράν πονάει περισσότερο: στη βιομηχανία πετρελαίου του. Το πετρέλαιο αποτελεί το 80% των ιρανικών εξαγωγών, και τα μισά από τα συνολικά έσοδα της χώρας προέρχονται από αυτό.

Οι Ιρανοί είναι από καιρό μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως οι ανάγκες εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων και η προοπτική μείωσης της παραγωγής, μπορεί να επηρεάσουν ένα καθεστώς που έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα ισχυρότερα της Μέσης Ανατολής.

Τα νέα μέτρα εναντίον του, από πλευράς ΕΕ,  είναι τα τρίτα σε μια  σειρά κυρώσεων που έχουν ήδη  επιβάλλει ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ.

Πόσο ισχυρή είναι η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν;

Η παραγωγή πέφτει εξαιτίας της παλαιότητας των  πετρελαιοπηγών. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει πως η ιρανική παραγωγή θα πέσει κατά 18% έως το 2015. Αν και το Ιράν είναι μεγάλος εξαγωγέας, στερείται διυλιστηρίων, με αποτέλεσμα να εισάγει το 30-40% της βενζίνης του. Κάτι που το κάνει ευάλωτο σε μέτρα όπως αυτά που αποφάσισε η ΕΕ. Πάντως η Τεχεράνη αγωνίζεται σκληρά προκειμένου να μειώσει τις εισαγωγές, και πέρσι κατάφερε μια μείωση της τάξης του 8%.

Θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα εναντίον του;

Στις αρχές του Ιουλίου, ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε νόμο με τον οποίο τιμωρούνται όποιες εταιρίες επενδύουν στον ιρανικό τομέα ενέργειας, εξάγουν διυλισμένα προϊόντα στο Ιράν, ή του παρέχουν υπηρεσίες και τεχνολογία που έχει να κάνει με τη διύλιση. Ο νόμος απαγορεύει επίσης σε εταιρίες που συναλλάσσονται με ιρανικές επιχειρήσεις, να έχουν πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ΕΕ αποφάσισε δικά της μέτρα, απαγορεύοντας επενδύσεις, τεχνική βοήθεια, μεταφορά τεχνογνωσίας, υπηρεσιών και εξοπλισμού στο Ιράν. Μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκές εταιρίες πετρελαίου έπαιζαν βασικό ρόλο στη μεταφορά τεχνολογίας στο Ιράν. Αυτό μάλλον τελειώνει από σήμερα.

Πολλές μεγάλες εταιρίες πετρελαίου έχουν ήδη αποχωρήσει από το Ιράν, οπότε η επίπτωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων θα εστιάσει κυρίως στις μικρότερες εταιρίες που διατηρούν εν ζωή την ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία. Η απαγόρευση επενδύσεων θα πλήξει τη Τεχεράνη, που χρειάζεται επειγόντως ανανέωση εξοπλισμού κλπ. Όπως λένε οι ειδικοί: «Θα είναι πολύ δύσκολο για τους Ιρανούς να διατηρήσουν τη τρέχουσα παραγωγή χωρίς εισροή ξένων κεφαλαίων…».  Άλλοι όμως θεωρούν πως το κενό θα καλυφτεί από Κινέζους επενδυτές. «Πολλά από αυτά που χρειάζεται η Τεχεράνη, οι Κινέζοι είναι διατεθειμένοι να τα προσφέρουν».

Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC, το Ιράν μπορεί και ασκεί μεγάλη επιρροή, η οποία όμως συνεχώς φθίνει. Η Σαουδική Αραβία διαθέτει πλέον τεράστιες δυνατότητες και αποθέματα, έτσι ώστε το Ιράν να μη μπορεί να χειραγωγήσει τη προσφορά και τις τιμές, όπως μπορούσε πριν κάποια χρόνια.

Όσον αφορά στην εξωτερική του πολιτική, οι διεθνείς αναλυτές πιστεύουν πως ακόμη και αν μειωθούν τα έσοδα του Ιράν, η χώρα θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο που επέλεξε ως περιφερειακός «τσαμπουκάς» που χρηματοδοτεί οργανώσεις όπως τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Εντάσεις όμως ενδέχεται να δημιουργηθούν, καθώς μπαίνει πλέον και το Ιράκ στη λέσχη των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα αντιδράσει η Τεχεράνη αν το Ιράκ την ξεπεράσει σε παραγωγή. Μια πιθανότητα είναι «αύξηση των τριβών μεταξύ ενός επιθετικού Ιράν και ενός νέου διεκδικητικού Ιράκ σε πλαίσια όπου το Ιράν έχει αποδείξει πως δεν διστάζει να δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα ή να λειτουργεί προβοκατόρικα στην ευρύτερη περιοχή». Ενδεχόμενο συγκρούσεων υπάρχει επίσης αναφορικά με τις πηγές πετρελαίου και αερίου που το Ιράν μοιράζεται με το Ιράκ και το Κατάρ.

Όσο όμως η τιμή του πετρελαίου παραμένει σχετικά υψηλή, ούτε οι κυρώσεις ούτε η αυξημένη ιρακινή παραγωγή, θα προκαλέσουν δραματικές αλλαγές στο Ιράν. Όπως λένε οι αναλυτές: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη πως πρόκειται για ένα κράτος που έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν, και που κατάφερε να τις ξεπεράσει. Αυτό που μπορεί να επιφέρει κάποιες αλλαγές, είναι η εσωτερική του δυναμική και μόνο».

The Christian Science Monitor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 28/07/2010 16:12:35

  Να δούμε και το διαφορετικό Ιράν:

  http://folk.uib.no/raz041/My%20beautiful.htm

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Γιάννης Σ. 28/07/2010 21:03:47

   πανέμορφες εικόνες, νάσαι καλά

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.