#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/09/2012 12:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απόφαση για την Ελλάδα τον Οκτώβριο θέλει η Ε.Ε.



Στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι οποίες επισημαίνουν ότι υπέρ της λήψης απόφασης τον Οκτώβριο και όχι τον Νοέμβριο τάσσονται όλοι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών.

Τη λήψη απόφασης τον Νοέμβριο για την Ελλάδα υπό μορφήν «πακέτου» που θα περιλάμβανε επίσης την Ισπανία και την Κύπρο, υποστηρίζει το Βερολίνο για καθαρά εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Θεωρεί ότι με δεδομένη την αρνητική στάση των Γερμανών σε διασώσεις χωρών είναι προτιμότερο για την κυβέρνηση να πάει μια φορά στη Βουλή και για τις τρεις χώρες παρά αυτό να γίνει τρεις φορές.

Άμεση ανάγκη

Η θέση αυτή μπορεί να εξυπηρετεί τη γερμανική κυβέρνηση αλλά δεν βρίσκει σύμφωνο κανέναν, δεδομένου ότι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους τόσο ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, καθώς και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Το επιχείρημα που επικαλούνται είναι ότι δεν είναι ίδιες οι ανάγκες των τριών χωρών και επιπλέον δεν θα είναι ταυτόχρονα έτοιμες.

Όπως επισημαίνουν στην έδρα της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αντιμετωπίζουν σήμερα τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Αντίθετα, η Ισπανία δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα υποβάλει αίτημα για πλήρες πρόγραμμα και Μνημόνιο, δεδομένου ότι η Μαδρίτη πριν το κάνει θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, κάτι που σήμερα δεν το εγγυάται κανένας. Η Κύπρος από την πλευρά της δεν θα είναι έτοιμη πριν το τέλος Οκτωβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι η Λευκωσία θα αποφασίσει τι θέλει γιατί μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει διευκρινιστεί.

Εκείνοι που υποστηρίζουν τη λήψη απόφασης για την Ελλάδα τον Οκτώβριο προβάλλουν και έναν επιπλέον λόγο πέραν της ανάγκης σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Θεωρούν ότι όσο πιο γρήγορα επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα τόσο το καλύτερο για το σύνολο της ευρωζώνης και τις αγορές, οι οποίες ναι μεν εμφανίζονται πιο ήρεμες μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά αρκεί ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα προκειμένου να επιδεινώσει το κλίμα.

Μήνυμα Ρομπέι

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η προχθεσινή δήλωση του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μέσω βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, όπου καλεί τα κράτη μέλη να μη χάσουν την «αίσθηση του επείγοντος», απευθυνόταν κυρίως στη Γερμανία και την κωλυσιεργία του Βερολίνου τόσο στην περίπτωση της τραπεζικής ενοποίησης όσο και στην άμεση επίλυση του ελληνικού ζητήματος. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. έκανε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν γρήγορα γιατί, όπως τονίζει, υπάρχουν ακόμη θέματα προς διευθέτηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Ευρώπη βρίσκεται στο σωστό δρόμο αλλά η εργασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Οι προσπάθειές μας αρχίζουν να αποδίδουν, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

Προπομπός το Eurogroup

Με βάση την ημερήσια διάταξη των εργασιών του Eurogroup που έχει σταλεί στα κράτη μέλη, μια πρώτη συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο με βάση τη μέχρι τώρα αξιολόγηση της Τρόικας θα γίνει αύριο Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης και θα έχει τη μορφή δείπνου. Εκτός του ελληνικού ζητήματος θα εξεταστεί και το θέμα της Ισπανίας, ενώ την επόμενη μέρα θα εξεταστεί η κατάσταση στις άλλες χώρες (Κύπρος, Πορτογαλία, Σλοβενία).

Η πολιτική συζήτηση με βάση την εισήγηση της Ομάδας Εργασίας θα γίνει στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup στις 8 Οκτωβρίου. Στη συνεδρίαση αυτή θα κυριαρχήσει το ελληνικό ζήτημα γιατί η αξιολόγηση της Τρόικας θα έχει ολοκληρωθεί, αναφέρουν στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τόσο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης όσο και το θέμα της επιμήκυνσης, καθώς και τα σενάρια για την κάλυψη του επιπλέον κόστους της στήριξης που θα απαιτηθεί και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το νέο κούρεμα

Θα συζητηθούν τα πάντα, εκτός από το «κούρεμα» του επίσημου τομέα, και ειδικότερα του σκέλους των διμερών δανείων, γιατί καμία κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να επιβαρύνει άμεσα τους φορολογούμενους. Οι λύσεις θα αναζητηθούν μέσω της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και θα περιλαμβάνουν είτε διάθεση των ομολόγων τους στην τιμή που τα αγόρασαν είτε μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους. Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις κοινοτικών αξιωματούχων και Ευρωπαίων ηγετών (Μέρκελ, Ολάντ) με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι είναι πολύ πιθανή η πραγματοποίηση μιας εμβόλιμης συνεδρίασης υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τα ανοικτά θέματα σε σχέση με την Ελλάδα που θα πάνε στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. new age avatar
  new age 26/09/2012 13:02:05

  "Λογικο" είναι η Ε.Ε. να θέλει την απόφαση του Δ.Ν.Τ. πριν τις αμερικανικές εκλογες...
  Μετά το Νοέμβρη ο "λογαριασμός" μπορεί να μείνει μόνο στις ευρωπαϊκες πλάτες...

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 26/09/2012 17:33:53

  Έτσι! Το θέμα τώρα δεν είναι τι θα γίνει. Το πότε και το ποιος θα το φορτωθεί είναι που τους ενδιαφέρει πλέον. Ας πάρουμε κι εμείς λοιπόν τα μέτρα μας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.