Απόσχιση ψήφισαν οι Καταλανοί
28/09/2015 10:41
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απόσχιση ψήφισαν οι Καταλανοί

Τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα κέρδισαν ισχνή πλειοψηφία των εδρών στις περιφερειακές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, που θεωρούνται ως δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ισπανία. Το αποτέλεσμα προβλέπεται ότι θα εντείνει τις προσπάθειες της Καταλονίας προς την ανεξαρτησία, παρά την έντονη αντίθεση από την κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Οι αυτονομιστές ηγέτες έχουν ορκιστεί να σχηματίσουν μια νέα περιφερειακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Καταλονία στο να γίνει ανεξάρτητο κράτος εντός 18 μηνών.

«Έχουμε μια δημοκρατική εντολή. Κερδίσαμε ενάντια σε όλες τις πιθανότητες» δήλωσε ο Αρτουρ Μας, ηγέτης της Καταλονίας, στους υποστηρικτές του στο κέντρο της Βαρκελώνης το βράδυ της Κυριακής. «Ακριβώς όπως εμείς, ως δημοκράτες, θα είχαμε αποδεχθεί την ήττα, ζητάμε και οι άλλοι να αναγνωρίσουν τη νίκη της Καταλονίας και τη νίκη του ‘Ναι’ υπέρ της ανεξαρτησίας», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, τα αυτονομιστικά κόμματα δεν κατάφεραν να κερδίσουν την πλειοψηφία των ψήφων την Κυριακή και αντιμετωπίζουν σημαντικά νομικά εμπόδια στις αποσχιστικές φιλοδοξίες τους. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε παραβίαση του Συντάγματος θα πρέπει να κατασταλεί από τα δικαστήρια και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αποπομπή καταλανών πολιτικών που είναι υπέρ της απόσχισης. Ο Πάμπλο Κασάδο, εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε την Κυριακή το βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου: «Θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη νομιμότητα και την ενότητα της Ισπανίας». Κάλεσε τον Μας να παραιτηθεί ή να προσπαθήσει να επουλώσει τις διαιρέσεις που είχε δημιουργήσει. «Η απόσχιση προσπάθησε να χωρίσει την Ισπανία, αλλά δεν τα κατάφερε -κατάφερε όμως να διαιρέσει την Καταλονία» υποστήριξε.

Ακόμη και πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής, το θέμα της απόσχισης είχε βυθίσει την Ισπανία στη σοβαρότερη κρίση της από τον Ιούνιο του 2012, όταν ο Ραχόι αναγκάστηκε να διαπραγματευτεί μια τραπεζική διάσωση από την Ευρώπη, εν μέσω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Η αποσχιστική τάση απέκτησε δυναμική τα τελευταία χρόνια, αλλά στις εκλογές της Κυριακής έδειξε επίσης τον μεγάλο βαθμό στον οποίο έχουν διχαστεί οι 7,5 εκατομμύρια πολίτες της Καταλονίας. Έχοντας καταμετρηθεί το 98 τοις εκατό των ψήφων, τα αυτονομιστικά κόμματα είχαν κερδίσει τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες και περίπου 48 τοις εκατό των ψήφων μέσα σε μια προσέλευση ρεκόρ. Το κόμμα «Μαζί για το Ναι» κέρδισε 62 από τις 135 έδρες στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας. Αυτό θα μεταφραστεί σε μια πλειοψηφία, αν οι ηγέτες του «Ναι» μπορέσουν να σχηματίσουν συνασπισμό με το ακροαριστερό αυτονομιστικό κόμμα CUP, το οποίο κέρδισε 10 έδρες την Κυριακή.

Οι περιφερειακές εκλογές έγιναν μόλις δύο μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, οι οποίες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ευρώπη, καθώς θα δείξουν αν θα παραμείνει στην εξουσία ο Ραχόι. Το αριστερό Podemos, ενώ καλεί τους Καταλανούς να παραμείνουν στην Ισπανία, υποστηρίζει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επίσης δεσμευθεί για μια συνταγματική αλλαγή που θα μπορούσε να μετατρέψει την Ισπανία σε ομοσπονδία. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Καταλονίας, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι κέρδισε 11 έδρες, έναντι 19 το 2012, επιτρέποντας στο κόμμα Ciudad να γίνει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της αντι-αποσχιστικής αντιπολίτευσης στο επόμενο Κοινοβούλιο της Καταλονίας. Το κόμμα των «Πολιτών» κέρδισε 25 έδρες την Κυριακή, από τις εννέα το 2012. Η καταλανική εκδοχή του Podemos κέρδισε 11 έδρες την Κυριακή, ενώ οι Σοσιαλιστές ήρθαν στην τρίτη θέση, με 16 έδρες.

nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.