Αποστάσεις παίρνει ο Γκιουλ από τον Ερντογάν
20/03/2014 18:38
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποστάσεις παίρνει ο Γκιουλ από τον Ερντογάν

Αμφισβητεί ο Γκιουλ τον κορμό της «συνωμοσιολογικής» επιχειρηματολογίας Ερντογάν – Τριγμοί στο εσωτερικό του κυβερνόντος κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης

Νέες σεισμικές δονήσεις προκαλούν στο τουρκικό πολιτικό σύστημα οι αποστάσεις που ο πρόεδρος Αμπντουλλάχ Γκιουλ φαίνεται ότι προσπαθεί να πάρει από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κυρίως από τον βασικό κορμό της επιχειρηματολογίας που αναπτύσσει ενόψει και των τοπικών εκλογών της 30 Μαρτίου κατακεραυνώνοντας ξένα κέντρα που συνωμοτούν κατά της Τουρκίας, του κόμματός του και του ίδιου. «Δεν δέχομαι τους ισχυρισμούς περί παρέμβασης ξένων δυνάμεων. Δεν τους βρίσκω σωστούς. Δεν πιστεύω στις θεωρίες συνωμοσίας που υποθέτουν ότι κάποιοι θέλουν να καταστρέψουν την Τουρκία» φέρεται να τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Γκιουλ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Δανία.

Ο Γκιουλ φέρεται να συνέχισε το σκεπτικό του, λέγοντας ότι προφανώς η Τουρκία έχει εχθρούς ανά τον κόσμο αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει κάτι. «Ορισμένοι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων μας έδιναν συγχαρητήρια για τη δουλειά μας. Τώρα μας ασκούν κριτική. Γιατί αυτό θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα;» αναρωτήθηκε και ανέβασε περαιτέρω τόνους λέγοντας ότι «αυτού του είδους οι αντιλήψεις και τα σχόλια (περί ξένης συνωμοσίας κλπ) ταιριάζουν μόνο σε ηγεσίες τριτοκοσμικών χωρών». Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι τον θλίβει και τον ίδιο η πολιτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στη χώρα και οι σχετικές εξελίξεις» αλλά συμπλήρωσε με νόημα ότι «όταν ανοίγει μια πληγή το ζήτημα είναι να κλείσει σωστά. Αν δεν κλείσει σωστά μπορεί να μολυνθεί. Το καλύτερο είναι να προσπαθήσεις να μην τραυματιστείς εξαρχής».

Οι επισημάνσεις του Γκιούλ δεν σχολιάστηκαν καθόλου από τον Ερντογάν ή άλλα στελέχη του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εντούτοις, αποτελούν το κεντρικό θέμα συζήτησης στους πολιτικούς κύκλους της χώρας αλλά και σε δημοσιογραφικούς, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που τόσο ξεκάθαρα ο Γκιούλ παίρνει αποστάσεις από κεντρικές πολιτικές επιλογές του Ερντογάν, με τον οποίο αποτελούν συνιδρυτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο Γκιούλ είχε επιμείνει σε χαμηλούς τόνους κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού και είχε εκφράσει δημόσια τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, είχε αποφύγει επισταμένα να συνδέσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με «τρομοκρατικές οργανώσεις», με «ξένο παράγοντα» και άλλα συναφή που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως επιχειρήματα ολοένα περισσότερο, μέχρι που, πλέον, έχουν φτάσει οι θεωρίες συνωμοσίας να αποτελούν τον κεντρικό κορμό της προεκλογικής του εκστρατείας για τις δημοτικές.

Το ότι ο Γκιουλ είχε υπογράψει τα αμφισβητούμενα νομοσχέδια για την επιπλέον αστυνόμευση του διαδικτύου και για τις αλλαγές στο δικαστικό σώμα που εισήγαγαν τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης επί της εκλογής των δικαστών, είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι στην παρούσα φάση τουλάχιστον ο Γκιουλ, που εξαρχής θεωρούνταν πιο «συμβιβαστικός» από τον Ερντογάν, επέλεξε να στηρίξει μέχρι τέλους τον δεύτερο, παρά τις διαφωνίες του. Εντούτοις, οι δηλώσεις αυτές διαφοροποίησης σηματοδοτούν, πιθανότατα, μια στροφή στη στάση του Γκιουλ. Τούρκοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε να οφείλεται στην ολοένα σκληρότερη στάση που υιοθετεί ο Ερντογάν, ο οποίος έφτασε να συνδέσει με την τρομοκρατία τον 15χρονο Μπερκίν, και στην υπερβολική χρήση του επιχειρήματος των ξένων παρεμβάσεων και της συνωμοσιολογίας. Δεν αποκλείεται επίσης ο Γκιουλ να εκφράζει και ένα σημαντικό κομμάτι στελεχών του ίδιου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που έχουν αρχίσει να δυσφορούν με τη συμπεριφορά του Ερντογάν, ο οποίος δεν δίνει λόγο σε κανέναν, επιλέγει μόνος του την ακολουθούμενη τακτική, και τώρα «ξιφουλκεί» με όλους και με όλα ταυτίζοντας εαυτόν με τη χώρα και το κράτος, υιοθετώντας περισσότερο ένα ρόλο «σουλτάνου» και περιθωριοποιώντας το κόμμα.

Ο διχασμός που η στάση και ο λόγος του Ερντογάν έχουν αρχίσει, ήδη, να καλλιεργούν στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας με την παράλληλα σοβαρή υπονόμευση της αξιοπιστίας του συνόλου του πολιτικού συστήματος που έχουν προκαλέσει τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα, ίσως είναι ένας ακόμη λόγος που υποχρέωσε τον Γκιουλ να αρχίσει δυναμικά να παίρνει αποστάσεις. Η συζήτηση στα τουρκικά ΜΜΕ για το πώς θα κυλήσει η σχέση των δύο ισχυρών ανδρών της τουρκικής πολιτικής σκηνής αλλά και του κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης μετά το πέρας των δημοτικών εκλογών και ενώ αμέσως μετά θα αρχίσει η μάχη για τις προεδρικές έχει ήδη αρχίσει.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι το κόμμα του Ερντογάν δεν θα χάσει την πρωτιά στις δημοτικές. Κρίσιμης σημασίας, όμως, θα είναι τα ποσοστά του που θα συγκεντρώσει στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, και εκεί τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν τόσο καλά. Η Σμύρνη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσει στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο διεκδικεί με αξιώσεις και την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Αν αυτές οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, ακόμη και αν το κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης έχει, σε εθνικό επίπεδο, κρατήσει ή και αυξήσει τα ποσοστά του, σίγουρα θα προκληθούν τριγμοί στο εσωτερικό και θα αμφισβητηθούν οι χειρισμοί και οι επιλογές του Ερντογάν.

Μέσα στις αμφισβητήσεις αυτές, δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί και μια ενδεχόμενη διεκδίκηση, εκ μέρους του Γκιουλ, της θέσης του υποψηφίου για την προεδρία, προκειμένου να επικρατήσει ένας πιο συναινετικός και συμφιλιωτικός λόγος. Το γεγονός ότι η επικράτηση της συναίνεσης και του σεβασμού της διαφορετικότητας τίθεται από τον Φετχουλλάχ Γκιουλέν, τον ιεροδιδάσκαλο πρώην σύμμαχο του Ερντογάν, τον οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει φωτογραφίσει ως υπεύθυνο για τη λειτουργία «παράλληλου κράτους» που υπομονεύει την εξουσία του μέσα και από την κατασκευή σκανδάλων, ως προτεραιότητα στις συνεχιζόμενες συνεντεύξεις που δίνει στα τουρκικά ΜΜΕ, ίσως δεν αποτελεί απλώς χρονική σύμπτωση.

Πηγές: Reuters, Hurriyet, Zaman

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.