#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/03/2012 10:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του ΙράνΟι πρόσφατες αλλαγές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό του Ιράν, καθιστούν πλέον απίθανη μια στρατιωτική επέμβαση εναντίον του από πλευράς ΗΠΑ και Ισραήλ. Η θέση του δεύτερου απέναντι στο Ιράν είναι μια θέση διεθνούς απομόνωσης.

Από την εποχή του 1979 έχουμε να δούμε τόση ένταση μεταξύ Αμερικής και Ιράν. Η τότε κρίση των ομήρων, την οποία χειρίστηκε με αποτυχία ο πρόεδρος Κάρτερ, είχε να κάνει με παρασκηνιακές κόντρες του Ayatollah Khomeini και των Μουλάδων εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης του Mehdi Bazargan, που ήθελε να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις της χώρας του με τον έξω κόσμο.

Η τότε κρίση ενίσχυσε τους σκληροπυρηνικούς και αποξένωσε τους κοσμικούς που είχαν στηρίξει την επανάσταση. Το Ιράν δεν διαθέτει πολιτικά κόμματα, οπότε όλες οι πολιτικές τριβές και κόντρες, παρουσιάζονται ως παιχνίδια ισχύος και επιρροής μεταξύ διάφορων ρευμάτων και τάσεων μέσα στην ηγετική ομάδα.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε αρκετά τέτοια «παιχνίδια» μεταξύ δυο μετώπων, ένα που στηρίζει τον πρόεδρο Αhmadinejad, και ένα άλλο, αποτελούμενο από κληρικούς, που υποστηρίζει τον υπέρτατο ηγέτη Ayatollah Khamanei.

Οι τελευταίες εκλογές έδωσαν το προβάδισμα στους κληρικούς. Ο Ahmadinejad, η θητεία του οποίου τελειώνει σε λίγο, μάλλον θα αντικατασταθεί. Το Ιράν οδεύει προς περισσότερο αυταρχισμό, αντί του λαϊκισμού που κυριαρχεί τελευταία. Ο δε Khamanei εκπροσωπεί το πνεύμα της ισλαμικής επανάστασης, και είναι από τους βασικούς υπέρμαχους της απόκτησης πυρηνικών δυνατοτήτων. Διαθέτει  την εξουσία, και την απαραίτητη ισχύ, ώστε να ξεκινήσει σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Δύση αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Khamanei είναι σήμερα ο πιο ισχυρός άνδρας της χώρας. Διατηρεί το αξίωμα του υπέρτατου ηγέτη από το 1989, και αποτελεί το σύμβολο της επανάστασης.

Η νεοεκλεγείσα εθνική συνέλευση θα του δώσει ακόμη περισσότερη εξουσία, και στο μέλλον η θέση του προέδρου μάλλον θα αποδυναμωθεί, με την εκτελεστική και δικαστική εξουσία στα χέρια του υπέρτατου ηγέτη. Υπάρχουν φήμες που θέλουν τον Khamanei να προετοιμάζει για διάδοχό του τον γιο του Mojtaba.

Όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα, οι νέες ανακατατάξεις θα διευκολύνουν τις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Η νίκη του απολυταρχικού Khamanei επί του λαϊκιστή Ahmadinejad σηματοδοτεί ένα πιο προβλέψιμο και πιο σταθερό Ιράν. Αυτό είναι καλό για την Δύση, και για το Ισραήλ.

Από την άλλη, το Ισραήλ έχει απομονωθεί, εξαιτίας του ζήλου του να επιτεθεί στην Τεχεράνη. Ο Netanyahu προσπαθεί να μας πείσει ότι κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο. Θεωρεί ως ιερή  υποχρέωση του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του εναντίον των ιρανικών πυρηνικών βλέψεων. Ο πρόεδρος Ομπάμα όμως, συνεχίζει να πιστεύει την δύναμη των διαπραγματεύσεων. Το μήνυμα του Λευκού Οίκου είναι ξεκάθαρο: Αν επιτεθεί το Ισραήλ, θα το κάνει από μόνο του. Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετέχουν.

Στο Ισραήλ, μια πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας Ha’aretz, δείχνει πως ο λαός της χώρας δεν εμπιστεύεται τον πολεμοκάπηλο πρωθυπουργό του. Το 58% δεν επιθυμεί επίθεση εναντίον του Ιράν, χωρίς την αμερικανική στρατιωτική και διπλωματική στήριξη.

Έτσι, παρά την εμμονή των διεθνών ΜΜΕ να παρουσιάζουν τον πόλεμο με το Ιράν ως αναπόφευκτο, η αλήθεια είναι ότι η θέση του Ισραήλ είναι αυτή της διεθνούς (και εσωτερικής) απομόνωσης.

geopoliticalmonitor.com

Απόδοση: S.A.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 16/03/2012 11:52:28

  Δεν βλέπω να την βγάζουν καθαρή για πολύ καιρό ακόμη Περσία και Συρία και μαζί τους και ο υπόλοιπος κόσμος. Μακάρι να βγω ψεύτης

 2. Tassos avatar
  Tassos 16/03/2012 12:23:15

  Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι όταν πάει να πέσει η τιμή του πετρελαίου κάτι κάνει το Ιράν, ανεβαίνει η τιμή και τρίβουν τα χέρια τους πετρελαιάδες και μουλάδες.

 3. franc avatar
  franc 16/03/2012 12:41:57

  Οσο η απειλή και μόνον αποδίδει στους Αμερικανούς τα επιδιωκόμενα, ο πόλεμος δεν θα τους είναι χρήσιμος.

 4. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 16/03/2012 13:12:27

  Αυτό είναι σίγουρο

 5. S.P. avatar
  S.P. 16/03/2012 13:35:42

  Το άρθρο δεν έχει επιχειρήματα για να στηρίξει τον τίτλο του. Εκφράζει ευσεβείς πόθους ορισμένων κύκλων που εκπροσωπεί ο γράφων.
  Δεν κατάλαβα γιατί ο Νετανιάχου είναι πολεμοκάπηλος, επειδή προσπαθεί να προστατεύσει την χώρα του από βέβαιο πυρηνικό κτύπημα της ιρανικής ηγεσίας - αν προλάβει να αποκτήσει πυρηνικά, όπως άλλωστε έχει η ίδια διακηρύξει σαφώς;

 6. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 14:37:27

  Πάντως αν είναι να γίνει επίθεση ,να είστε βέβαιοι πως θα γίνει όταν στα media κυκλοφορεί πως "Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επίθεσης "!

  Δεν είναι αμερικανάκια οι Ισραηλινοί να πάνε όταν τους περιμένουν!

  Το μόνο που μπορεί να παίξει ρόλο είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ. Αλλα μάλλον οι Ισραηλινοί θα επιτεθούν και οι Αμερικάνοι θα... "καταδικάσουν" την επίθεση, τρίβοντας τα χέρια!

  Μου θυμίζει τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου , όπου ο Κόδριγκτον είχε διαταγές να καταστρέψει τον Τουρκικό στόλο...και μετά να ζητήσει συγνώμη!

  • S.P. avatar
   S.P. @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 14:54:57

   Συμφωνώ απόλυτα.
   Το παράδειγμα με τον Κόδριγκτον πολύ ωραίο. Τότε που οι Βρετανοί ήθελαν ένα κράτος φιλικό προς αυτούς στον δρόμο για τις Ινδίες. Και έτσι μας βοήθησαν να φτιάξουμε ελεύθερο κράτος την στιγμή που η επανάσταση του 21 είχε σβήσει.

 7. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 16:30:35

  "Go in , my dear Ted , and sink the bloody Turks!"

  Αυτή ήταν η προφορική διαταγή που είχε ο Κόδριγκτον απο τον μετέπειτα βασιλιά της Αγγλίας Γουλιέλμο IV ,που τότε ήταν Ναύαρχος.

  Μετά ,για να προστατεύσουν τη σχέση τους με την Πύλη ,έκαναν δήθεν πως τον επέκριναν. Η σχετικές επιστολές που ανταλάσσουν ο Κοδριγκτον με το Βρετανικό Ναυαρχείο είναι διασκεδαστικές , καθώς ,ιδίως ο Κόδριγκτον , κάνει πραγματικά πλάκα σχετικά με την δήθεν...καταδίκη του!

  • S.P. avatar
   S.P. @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 19:03:03

   Θα ήθελα ειλικρινώς να μου συστήσετε κανένα βιβλίο σχετικά με το θέμα στα αγγλικά, στα ελληνικά (αν υπάρχει) ή στα γερμανικά.

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ S.P. 16/03/2012 19:10:20

    Δυστυχώς δε θυμάμαι απ'εξω ονόματα ,πάνε χρόνια , και τώρα είμαι και "εκτός έδρας" ,θα το έχω όμως υποψη μου.

    • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
     ΣΤΕΛΙΟΣ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 19:55:44

     Κάτι θυμήθηκα (άτιμο Αλσχαιμερ!) ,υπάρχει η κλασσική ιστορία του Βρετανικού Ναυτικού της περιόδου εκείνης του Wiliam James, είναι πολύτομο έργο αλλα σε ένα τόμο υπάρχει ειδική αναφορά στο Ναβαρίνο.

     Επίσης για τη Ναυμαχία του Ναυρίνου έχει γραψει βιβλίο και ο "δικός μας" Chris Goodwouse, νομίζω τη δεκαετία του εξήντα.

     Δε θα μου κάνει έκπληξη να μήν υπάρχει στα Ελληνικά (εμάς μας ενδιαφέρουν μόνο τα απομνημονεύματα της Τζούλιας!)
     στα αγγλικά θα το βρείς πιστεύω.

     Του James εννοείται μόνο στα αγγλικά.

     • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
      ΣΤΕΛΙΟΣ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 20:09:19

      Υ.Γ του James ,επειδη είναι συγχρονος των γεγονότων ,η ιστορία είναι η "επίσημη". (όχι παρασκήνιο). Συνιστώ του του Goodwouse

     • S.P. avatar
      S.P. @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 23:29:26

      Ευχαριστώ θερμά. θα τα βρώ! Ας είνα κ καλά το Internet και τα antiquarian bookshops .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.