31/01/2011 18:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απογοητευτική η "εικόνα" της Ευρώπης στην κρίση της Αιγύπτου

Απαράδεκτη η πολυφωνία και η έλλειψη συντονισμού στις αντιδράσεις της ΕΕ για τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο

Επιτακτική ανάγκη η ενιαία διεθνής έκφραση και παρουσία της ΕυρώπηςΤην ελλιπή, χωρίς συντονισμό και αργή "πολυφωνική" αντίδραση της ΕΕ τόσο στις πρόσφατες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Τυνησία όσο και τα δραματικά γεγονότα στην Αίγυπτο, έθεσε με προφορική ερώτηση στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητώντας να μην επαναληφθεί η απογοητευτική αυτή κατάσταση. "Έτσι, υποσκάπτεται και πλήττεται η διεθνής εικόνα και ο ρόλος της ΕΕ" αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του.

Υπενθυμίζοντας τη στρατηγική σημασία των χωρών αυτών που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι -ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που δημιούργησε τη θεσμική βάση για ισχυρή φωνή της ΕΕ στο διεθνές περιβάλλον- το λιγότερο που θα περίμενε κάθε Ευρωπαίος θα ήταν μια δυναμική, ολοκληρωμένη και κυρίως ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση.

Αντιθέτως, η ΕΕ παρουσιάστηκε ασυντόνιστη: α) αρχικά υπήρξε μια καθυστερημένη, γενικόλογη και ασαφής ως προς τη στόχευσή της τοποθέτηση της Ύπατου Εκπρόσωπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Catherine Ashton, β) 24 ώρες μετά, ακολούθησε μια άλλη, εκτενέστερη και σαφέστερη κοινή τοποθέτηση από τρία κράτη μέλη, και γ) η κοινή αυτή τοποθέτηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας έγινε μόλις δύο μέρες πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, προκαταλαμβάνοντας στην ουσία τις αποφάσεις του και υποβαθμίζοντας κατ' επέκταση το ρόλο του.

"Ο έως τώρα αποσπασματικός τρόπος αντίδρασης της ΕΕ στα πολύ σοβαρά αυτά γεγονότα, μειώνει, αντί να ενισχύει το διεθνές της κύρος και την επιρροή της, σε μια περιοχή άμεσου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Υποτίθεται ότι αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να θεραπεύσουμε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Φαίνεται, όμως, ότι το πρόβλημα συντονισμού και ενιαίας προς τη διεθνή κοινότητα έκφρασης της ΕΕ, δυστυχώς παραμένει. Αυτό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Χρειάζονται άμεσες και αποτελεσματικές διορθωτικές ενέργειες", τόνισε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 31/01/2011 18:55:47

  Ουτοπία!...
  Με 27 υπουργούς εξωτερικών, προέδρους, πρωθυπουργούς και όλο το λεφούσι των... ειδικών, εμμίσθων και αμίσθων, το minimum που χρειάζεται είναι καμιά βδομάδα για ένα κοινό ανακοινωθέν, χωρίς καπελλώματα, όπως ήδη έγινε...
  Και προς το παρόν, και δεν ξέρω για πόσο ακόμη, πρώτα βλέπουμε τι θα πεί ο εκ δυσμών πλανητάρχης και μετά μιλάμε αναλόγως και μείς....

  Χαρίλαος

 2. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 31/01/2011 19:16:44

  Επί πλέον η κυβέρνηση του ισραήλ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος μουμπάρακ!
  Το ίδιο και οι... επενδυτές!

  Τρέμε... μουμπάρακ...

  Χαρίλαος

 3. Orestios avatar
  Orestios 31/01/2011 22:46:31

  Το μπάχαλο της ΕΕ. Μια δυστοπία άξια μόνο για να διαλυθεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.