#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/09/2013 06:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απειλούνται με οικονομικό μπλακάουτ οι ΗΠΑ;

Η επερχόμενη οικονομική κρίση μπορεί να είναι και η χειρότερη, υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές.Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η Αμερική έχει βρεθεί ξανά και ξανά στο χείλος της δημοσιονομικής καταστροφής από ένα δυσλειτουργικό Κογκρέσο, με ευτυχή κατάληξη μέχρι τώρα. Αυτή τη φορά, η τύχη της Αμερικής μπορεί να τελειώσει. Το Κογκρέσο επιστρέφει αυτή την εβδομάδα στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο επί του προϋπολογισμού. Από τις 30 Σεπτεμβρίου, οι βουλευτές πρέπει να περάσουν ένα νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Και περίπου στις 15 Οκτώβρη, το Κογκρέσο αντιμετωπίζει μια προθεσμία για την άρση του ορίου δανεισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Με μόλις δύο εβδομάδες μέχρι τη μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης και ένα μήνα έως ότου οι ΗΠΑ χάσουν την ικανότητα να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες διαφορές από ποτέ και αυτή τη φορά οι ηγέτες τους μπορεί να είναι ανίκανοι να αποτρέψουν την καταστροφή.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής θα κάνουν την πρώτη κίνηση το πρωί της Τετάρτης, όταν θα συναντηθούν στα έγκατα του Καπιτωλίου για να επαναδιατυπώσουν το σχέδιό τους. Ενώ οι συνεργάτες του GOP στη Βουλή προειδοποιούν ότι δεν έχουν λάβει οριστικές αποφάσεις, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να ανταποκριθούν στα αιτήματα των απλών βουλευτών τους, ανακοινώνοντας μια ψηφοφορία σο τέλος της εβδομάδας για ένα προσωρινό νομοσχέδιο που θα σταματήσει τη χρηματοδότηση του νόμου για την Υγεία του προέδρου Ομπάμα.
Δεν είναι κανένα σπουδαίο σχέδιο. Ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα διαπραγματευτούν το νομοθετικό επίτευγμα που φέρει την υπογραφή του Ομπάμα. Δεδομένου ότι το μέτρο αυτό δεν μπορεί να περάσει μέσα από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία, η απόφαση θα αναγκάσει τα δύο σώματα να στέλνουν τις προτάσεις πέρα-δώθε, καθώς ο χρόνος θα πιέζει. «Θα γίνει μάχη» προβλέπει ο Steny Hoyer, ο Νο 2 Δημοκρατικός της Βουλής. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν οδηγήσει σε τέλμα τη Βουλή και στο παρελθόν. Από τότε που κέρδισαν τον έλεγχο της Βουλής το 2010, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν παρεμποδίσει το σύνολο ή μέρος του Obamacare περισσότερες από 40 φορές. Αλλά θέλουν να το ξανακάνουν. Περίπου 60 μέλη υπέγραψαν ένα ψήφισμα που δημιούργησε ο Tom Graves, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση για το επόμενο οικονομικό έτος, ενώ θα καθυστερήσει και θα εμποδίσει την χρηματοδότηση στη μεταρρύθμιση της Υγείας μέχρι το 2015.
Η ίδια ομάδα είχε μπλοκάρει μια πρόταση από τη Βουλή του ηγέτη της πλειοψηφίας Eric Cantor, που θα παρείχε προσωρινή χρηματοδότηση σε κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά επέτρεψε στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία να απομακρύνει μία διάταξη που θα εμπόδιζε την χρηματοδότηση του Obamacare. Όταν οι βουλευτές του Tea Party χλεύασαν το τέχνασμα, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή αναγκάστηκαν να ακυρώσουν μια προγραμματισμένη ψηφοφορία σχετικά με το σχέδιο. Την Τρίτη, τα μέλη άρχισαν να μαθαίνουν ότι ο εκπρόσωπος της Βουλής John Boehner θα ψήφιζε ένα νομοσχέδιο που εμποδίζει τη χρηματοδότηση του Obamacare, σε μια προσωρινή λύση που θα χρηματοδοτούσε την κυβέρνηση σε επίπεδα που καθορίζονται από τις περικοπές που τέθηκαν σε ισχύ από το οικονομικό έτος 2013. Η κίνηση αυτή θα είναι μια νίκη για την παράταξη του Tea Party του οποίου ο μοναδικός στόχος είναι η μείωση των δαπανών, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος.
Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι θα κάνει η Γερουσία. «Δεν θα τους αφήσουμε να κρατήσουν όμηρο το  Obamacare στην συνεχιζόμενη ψηφοφορία ή το ανώτατο όριο του χρέους» δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Harry Reid, κάτι που υποστηρίζουν και άλλοι Δημοκρατικοί εδώ και μήνες. Μια ομάδα των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών υποψηφίων για την προεδρία Ted Cruz και Marco Rubio, πιέζει επίσης για την καταστροφή του Obamacare. Αλλά πολλοί συντηρητικοί λένε ότι ο στόχος δεν είναι μόνο μια φαντασίωση, αλλά και μια πολιτική καμικάζι.

Γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής να περάσουν ένα συμβολικό μέτρο τόσο αργά στο παιχνίδι; Συνεργάτες των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να περάσει αυτή τη στιγμή. Η διάταξη της μη χρηματοδότησης δίνει χώρο στον Boehner με τους συντηρητικούς, μεταθέτει το βάρος στους γερουσιαστές που θεωρούν ότι είναι ένας ανέφικτος στόχος και, ίσως, αναγκάζουν τη Γερουσία να μοιραστεί την ευθύνη σε περίπτωση αδιεξόδου. Οι Δημοκρατικοί της Βουλής λένε ότι έχουν μιλήσει ελάχιστα με τους ομολόγους τους στο GOP, καθώς περιμένουν την ομάδα του Boehner να καθορίσει τον τρόπο που θα προχωρήσουν.
Για το λόγο αυτό είναι δύσκολο να διακρίνουμε το φινάλε. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής πλαισιώνουν την πρωτοβουλία ως μια προσφορά που ξεκινά έναν αγώνα πινγκ – πονγκ. «Αν υποθέσουμε ότι δεν θα πετύχουμε εκεί, νομίζω ότι θα προσεγγίσουμε το σχέδιο Β, το οποίο είναι να συνδέσουμε μια καθυστέρηση του Obamacare με το ανώτατο όριο του χρέους», λέει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής John Fleming. Όπως πολλοί Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής, ο Fleming πιστεύει ότι οι ηγέτες του GOP θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή εάν ασχοληθούν με το όριο του χρέους, παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι οι οικονομικές συνέπειες της χρεοκοπίας θα είναι καταστροφικές. Και όπως και αρκετές δεκάδες άλλοι συντηρητικοί, ο Fleming είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τη χρεοκοπία αν ο Ομπάμα δεν συναινέσει με τις απαιτήσεις του GOP.
Και ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ζητούν περισσότερα λύτρα από ποτέ, οι Δημοκρατικοί φαίνεται λιγότερο πιθανό να υποκύψουν από ό,τι στο παρελθόν. «Συμβιβασμός δεν σημαίνει να το κάνουμε με τον τρόπο τους» δήλωσε ο Hoyer.  Οι Δημοκρατικοί πιέζουν για να χαλαρώσουν οι περικοπές δέσμευση, στο πλαίσιο της λεγόμενης συνεχούς ψηφοφορίας που κάνει το Κογκρέσο να λειτουργεί ελλείψει μιας λειτουργικής διαδικασίας πιστώσεων.

Ένας τρόπος για να συμβιβαστεί το Κογκρέσο θα ήταν να περάσει ένα σαφές, προσωρινό νομοσχέδιο χρηματοδότησης στα σημερινά προδιαγραφόμενα επίπεδα, που θα δίνει περισσότερο χρόνο στους διαπραγματευτές για να επεξεργαστούν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Αλλά ο Hoyer δήλωσε ότι θα καταψηφίσει κάτι τέτοιο. «Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια άλλη περίοδο» δήλωσε ο Ομπάμα αυτή την εβδομάδα, «όπου μια κομματική φατρία υπόσχεται οικονομικό χάος, αν δεν λάβει το 100% όσων θέλει». Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλης το κάνουν αυτό επί τρία χρόνια. Αυτή τη φορά μπορεί τελικά να μην επιτευχθεί ένας έσχατος συμβιβασμός.

http://swampland.time.com/2013/09/18/the-final-showdown-why-the-coming-budget-crisis-may-be-the-worst/

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 19/09/2013 06:40:04

  Οι Αμερικάνοι δεν είναι που πριν από 2-3 χρόνια είχαν ψηφίσει να ανεβάσουν το πιστωτικό όριο της χώρας τους και να μη χρεοκοπήσουν παρά το ότι το χρέος τους έχει πια φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη;
  Όποιος έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι δεν παθαίνει οικονομικά μπλακάουτ.

  • leak avatar
   leak @ Στέργιος 19/09/2013 12:20:29

   σωστός

 2. Zame avatar
  Zame 19/09/2013 12:03:10

  πνευματικό ίσως αλλά οικονομικό χλωμό
  αφου τρώει όσο θέλει..
  τόσο πού στο τέλος το πιθανότερο είναι να έχει "δυσπεψία & καούρες"

 3. nikos avatar
  nikos 19/09/2013 12:27:51

  As χρεοκοπήσουν τί μάς νοίαζει.............τά τρία τελευταία χρόνια φοράω ΕΚΙΝ
  στό τζόκινγκ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.