#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/11/2012 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν Πρόεδρος του Ισραήλ...Το New Statesman μας θυμίζει ότι ακριβώς 60 χρόνια πριν προσφέρθηκε στον Άλμπερτ Αϊνστάιν η Προεδρία του Ισραήλ, την οποία αρνήθηκε. Και, υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων, το περιοδικό αναρωτιέται τί ρότα θα είχε πάρει η ιστορία αν ο Αϊνστάιν αποδεχόταν την πρόσκληση...

Σας παραθέτουμε το ιστορικό ντοκουμέντο μεταφρασμένο: 

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

WASHINGTON, D.C.

17 Νοεμβρίου, 1952

Αγαπητέ καθηγητά Αϊνστάιν:

Ο κομιστής της επιστολής αυτής είναι ο κ. David Goitein της Ιερουσαλήμ, ο οποίος υπηρετεί ως υπουργός στην Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον. Σας μεταφέρει την ερώτηση που μου ζήτησε ο πρωθυπουργός Μπεν Γκουριόν να σας μεταφέρω, δηλαδή, εάν θα αποδεχόσασταν την προεδρία του Ισραήλ, στην περίπτωση που αυτή σας προσφερόταν μετά από ψηφοφορία της Κνεσέτ. Τυχόν αποδοχή θα προϋπέθετε την μετακίνηση στο Ισραήλ και τη λήψη της ιδιότητας του πολίτη. Ο Πρωθυπουργός με διαβεβαιώνει ότι σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση και ο λαός της, που έχουν πλήρη επίγνωση της υπέρτατης σημασίας των κόπων σας, θα σας παρείχε πλήρεις εγκαταστάσεις και την ελευθερία να συνεχίσετε την μεγάλη επιστημονική εργασία σας

Ο κ. Goitein θα είναι σε θέση να σας δώσει όλες τις πληροφορίες που μπορεί να επιθυμήσετε σχετικά με τις λεπτομέρειες του αιτήματος του πρωθυπουργού.

Όποια κι αν είναι η απόφασή σας, θα σας είμαι βαθιά ευγνώμων για την ευκαιρία να μιλήσω μαζί σας και πάλι αύριο ή μεθαύριο σε χώρο βολικό για εσάς. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες που μου εκφράσατε το απόγευμα. Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε κι αν είναι η απάντησή σας, θα ήθελα να κατανοήσετε ότι το αίτημα του πρωθυπουργού ενσαρκώνει τον ύψιστο σεβασμό που μπορεί ο Εβραϊκός λαός να έχει για οποιοδήποτε από τα τέκνα του. Σε αυτό το στοιχείο προσωπικής εκτίμησης προσθέτουμε την αίσθηση ότι το Ισραήλ είναι ένα μικρό κράτος στις φυσικές διαστάσεις του, αλλά μπορεί να υψωθεί στο επίπεδο του μεγαλείου, στο μέτρο που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των πιο υψηλών πνευματικών παραδόσεων που ο εβραϊκός λαός έχει δημιουργήσει με τα καλύτερα μυαλά και τις καρδιές του τόσο στην αρχαιότητα όσο και στην σύγχρονη εποχή. Ο πρώτος Πρόεδρός μας, όπως γνωρίζετε, μας δίδαξε να βλέπουμε το πεπρωμένο μας σε αυτές τις μεγάλες προοπτικές, όπως εσείς ο ίδιος συχνά μας παροτρύνετε να κάνουμε.

Ως εκ τούτου, ανεξάρτητα από την απάντησή σας στο ερώτημα αυτό, ελπίζω ότι θα σκεφτείτε γενναιόδωρα εκείνους που το έχουν ζητήσει, και θα επαινέσετε τους υψηλούς σκοπούς και τα κίνητρα που τους οδήγησαν να σκεφτούν εσάς σε αυτήν την κρίσιμη ώρα της ιστορίας του λαού μας.

Με εγκάρδιες προσωπικές ευχές,

Abba Eban

Απάντηση του Αϊνστάιν:

Καθηγητής Albert Einstein

Princeton, N.J.

Είμαι βαθιά συγκινημένος από την προσφορά του κράτους του Ισραήλ, και ταυτόχρονα λυπημένος και ντροπιασμένος που δεν μπορώ να την αποδεχθώ. Σε όλην η ζωή μου έχω ασχοληθεί με αντικειμενικά θέματα, και ως εκ τούτου μου λείπει τόσο η φυσική ικανότητα όσο και η εμπειρία για να αντιμετωπίσω σωστά τους ανθρώπους και την άσκηση επίσημων καθηκόντων. Ως εκ τούτου θα ήμουν και ένας ακατάλληλος υποψήφιος για αυτό το υψηλό έργο, ακόμα και όταν τα γηρατειά μου δεν παρενέβαιναν με τις δυνάμεις μου όσο σήμερα [...] Με στενοχωρούν ακόμα περισσότερο αυτά τα γεγονότα, επειδή η σχέση μου με τον εβραϊκό λαό έχει γίνει ο ισχυρότερος ανθρώπινος δεσμός μου από τότε που έλαβε γνώση της επισφαλούς καταστάσεώς μας ανάμεσα στα έθνη του κόσμου.

(Απόδοση: Σωτήρης Μητραλέξης)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σταύρος avatar
  Σταύρος 20/11/2012 12:47:06

  "...στο μέτρο που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των πιο υψηλών πνευματικών παραδόσεων που ο εβραϊκός λαός έχει δημιουργήσει με τα καλύτερα μυαλά και τις καρδιές του τόσο στην αρχαιότητα όσο και στην σύγχρονη εποχή..."

  Υψηλών πνευματικών παραδόσεων που ακριβώς;
  Στις Επιστήμες, Πρακτικές και Θεωρητικές;
  Στην Λογοτεχνία;
  Στον Γραπτό Λόγο;
  Στον Πολιτισμό εν γένει;
  ΠΟΥ;;;

  • Chris Theocharis avatar
   Chris Theocharis @ Σταύρος 20/11/2012 13:56:52

   Να σου χαρίσω μερικά ονόματα, έτσι για να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου...

   Yehudi Menuhin (βιολονίστας)
   George Gershwin (συνθέτης)
   Bob Dylan (χωρίς σχόλιο)
   Barbara Streisand (τραγουδίστρια)
   Paul Newman (ηθοποιός)
   Niels Bohr (Φυσικός, Νόμπελ)
   Fritz Haber (Χημικός, Νόμπελ)
   Steven Spielberg (Σκηνοθέτης)
   Roman Polanski (Σκηνοθέτης)
   Frida Kahlo (Ζωγράφος)
   Camille Pissarro (Ζωγράφος)
   Marc Chagall (Ζωγράφος)

   Αν θες κι άλλα ονόματα, στη διάθεσή σου...

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Σταύρος 20/11/2012 14:19:02

   Στη σύγχρονη εποχή ,έχει μιά βάση. Αλλα στην στην Αρχαιότητα????!!!!???

   "πως να βόσκετε τις κατσίκες"

   "πως να ξεγελάσετε ένα μακάκα Φαραώ"!

   "πως να πουλήστε μιά εβραϊκή αίρεση ώστε να γίνει παγκόσμια θρησκεία" (...)

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ΣΤΕΛΙΟΣ 21/11/2012 02:14:53

    Εγινε ή οχι παγκοσμια θρησκεια που εστειλε στα αζητητα ολες τις παλιες θρησκειες κατακτωντας ειρηνικα αλλους λαους και επικρατωντας μεσω αυτων προκαλωντας κομπλεξ σε πολλους και διαφορους που ειναι ευδιακριτο;

    • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
     ΣΤΕΛΙΟΣ @ ψυχραιμια 21/11/2012 10:21:24

     Και το Ισλάμ έγινε παγκόσμια θρησκεία , μήπως αυτό κάνει τη σαρία "χαρακτηριστικό παράδειγμα των πιο υψηλών πνευματικών παραδόσεων"?

 2. Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
  Κάνω ότι δεν βλέπω 20/11/2012 13:51:56

  Σταύρο, συγγνώμη αλλά τα αλλεπάλληλα ερωτήματά σου δείχνουν απλώς ότι δεν σκαμπάζεις γρυ. Πας καλά; Ο μουσικός Mendelsohn-Bartholdy τι ήταν; Γνωρίζεις ότι ο Καρλ Μαρξ εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη σχέση Δημόκριτου και Επικούρου; Άντε ξεστραβωθείτε όλοι.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Κάνω ότι δεν βλέπω 20/11/2012 15:21:48

   Σίγουρα δεν πάω καλά όταν κλωτσάω την εβραίϊκη σφηκοφωλιά αλλά, θα ήθελα περισσότερα ονόματα κι επιτεύγματα "από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή"!
   Ας πούμε, από την εποχή των πλάνητων τσομπάνηδων έως και την αντιγραφή(;) του Καραθεοδωρή.

   Μόνο για τα ονόματα και το έργο των Αρχαίων αλλά και σύγχρονων Ελλήνων, θέλει κάποιος 5 μεροκάματα μόνο για να τα γράψει.
   Για γράψε εσύ μερικά λεπτά εβραϊκού πολιτισμού κι επιστήμης!

   • Q-Nihilism avatar
    Q-Nihilism @ Σταύρος 20/11/2012 16:32:22

    Ποια αντιγραφή του Καραθεοδωρή ρε μεγάλε. Διαβάστε κανένα βιβλίο πέρα από Λιακόπουλο. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Καραθεοδωρή με τις σαχλαμάρες που γράφετε όλοι εσείς που δεν έχετε ιδέα για το έργο και την προσφορά του.

    • Σταύρος avatar
     Σταύρος @ Q-Nihilism 20/11/2012 19:16:57

     Εσύ αυτό κατάλαβες από τις ερωτήσεις μου;
     Μόνο το "τυράκι"!
     Από έναν μαθηματικό νιχιλιστή δεν θα περίμενα τίποτα καλύτερο.

     μην ρίξεις την μπάλα στην κερκίδα. μερικά παραδείγματα αρχαίων εβραίων φιλοσόφων θέλω αν σου βρίσκονται εύκαιρα!

   • DebbyTant avatar
    DebbyTant @ Σταύρος 20/11/2012 17:27:29

    Κυριε Σταυρο τοτε παλια τσοπαναραιοι ηταν. Ακομη και εδω. Οσο για το πνευματικο εργο ουτε ολοι οι ιουδαιοι ειναι ικανοι ουτε ολοι οι ελληνες. Η γενικευση δεν ισχυει.

    • Σταύρος avatar
     Σταύρος @ DebbyTant 20/11/2012 19:23:06

     ΚΑΙ οι 'Ελληνες, debutant, ασκούσαν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου.
     Είχαν όμως αναμεσώ τους τον Αισχύλο, τον Όμηρο, τον Δράκοντα, τον Φειδία και άλλους ων ουκ έτσι αριθμός.
     Οι... απέναντι, είχαν κάτι;
     Ιστορικά αποδεδειγμένο;

     Κάποιον σαν τον Φλάβιο Ιωσήφ για παράδειγμα ίσως;
     Τον οποίον Ιώσηπο(!), τον είχαν στο φτύσιμο οι Ρωμαίοι!!!

     • diman avatar
      diman @ Σταύρος 20/11/2012 21:26:41

      Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.
      Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.
      Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. Κανένας
      από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ' αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
      Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα
      Friedrich Nietzsche

     • Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
      Κάνω ότι δεν βλέπω @ Σταύρος 21/11/2012 00:14:52

      Ρε Σταύρο, μήπως έχεις πάρει πρέφα κάτι Φοίνικες, που απ' τον 8ο αι. π.Χ. όργωναν τη Μεσόγειο ως δαιμόνιοι έμποροι, επινόησαν μία αλφαβητική γραφή, της οποίας τα στοιχεία ο Ηρόδοτος τα ονομάζει φοινικήια και ύστερα τα δανείστηκαν οι Έλληνες και έτσι έχουμε το ελληνικό αλφάβητο με σημιτικά ονόματα γραμμάτων όπως το άλεφ και το μπετ; Λέω μήπως; Μα τι μισαλλόδοξες θέσεις είναι αυτές!

     • Σταύρος avatar
      Σταύρος @ Κάνω ότι δεν βλέπω 21/11/2012 00:35:45

      Παραδείγματα "αρχαίου πολιτισμού" όμως δεν αναφέρεις και με στεναχωρείς!

      Αφού η Ελληνική είναι παράγωγη της Σανσκριτικής(!;) γλώσσας γιατί άραγε να δανειστήκαμε το ΑΛΕΦ και το ΜΠΕΤ μόνο, από τους Φοίνικες;
      Το οποίων το "αλφάβητο" ήταν συμφωνικό και ουχί φωνηεντικό!
      Α-ΛΕΦ ονόμαζαν το βόδι αλλά το Α(λφα) είναι η αφεντομουτσουνάρα του βοδιού τ'ανάσκελα!
      Ακόμα από εκεί που προέρχονταν οι "Φοίνικες" Κρήτες Μινωήτες ζούσαν. άντε να ήταν λίγο μπασταρδεμένοι, άντε και να πίστευαν στον Μαμωνά!
      Κρήτες!
      Αλλιώς και ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΙ!

     • Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
      Κάνω ότι δεν βλέπω @ Σταύρος 21/11/2012 10:42:05

      Να λοιπόν που αν είσαι Κρητικός είσαι πρώτος ξάδελφος αυτών που βρίζεις. Τι φωνασκείς; Μόνος σου το γράφεις.

 3. alpha avatar
  alpha 20/11/2012 14:43:30

  Αν ο Αινστάιν ήταν Πρόεδρος του Ισραήλ , δεν θα είχαμε σήμερα την κρίση. Ο καπιταλισμός δεν θα είχε μετατραπεί σε καζίνο όπου το εικονικό χρήμα του πλανήτη θα έφτανε τα 4 τετράκις εκατομμύρια δολλάρια ενώ το πραγματικό είναι μόλις 60 τρίς το χρόνο. Ο Αρης θα ήταν κανονική αποκία με τακτική συγκοινωνιακή σύνδεση και η Αφροδίτη θα προχωρούσε στην γεωποίησή της (Terraformation) Στην Ευρώπη (δορυφόρο του Δία) θα είχε ανακαλυφθεί θαλάσσια ζωή κάτω απ' τους πάγους και εν γένει το ανθρώπινο είδος θα προχωρούσε χρησιμοπποιώντας πλέον ως βασικό καύσιμο την ενέργεια απο πυρηνική σύντηξη, στον πλήρη εποικισμό του ηλιακού μας συστήματος, βασισμένο σε ένα ενιαίο κράτος της γής ομόσπονδο και διοικούμενο με απλή αναλογική από μιά κεντρική κυβέρνηση στην οποία θα υπήρχαν 6 απόλυτα ισότιμοι γενικοί σύμβουλοι αντιπροσωπεύοντας τις 6 ηπείρους της γης...
  Τό πετρέλαιο και τα επιβλαβή παρελκόμενά του θα αποτελούσε θλιβερή ανάμνηση πιά, καθώς και οι τελευταίοι πόλεμοι στον πλανήτη, που εξακολουθούν να υπάρχουν για χάρη του.
  Δεν θα είχαν εξαλειφθεί οι κοινωνικές ανισότητες αλλα θα είχαν σταματήσει οι θάνατοι απο πείνα και έλλειψη φαρμάκων...

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 20/11/2012 15:33:15

  "Αϊνστάιν και ατομική βόμβα
  (πηγή: HistoryReport.gr, πηγή Eθνος 20.2.1997 τελευταία επεξεργασία 1.2.2009)

  Ο αγώνας δρόμου για την ατομική βόμβα και ο Αϊνστάιν

  Παρακολουθούσε μια τον εξηντάρη επιστήμονα που αγόρευε συνεπαρμένος και μια τον συνεργάτη του που χαμογελούσε θριαμβευτικά και κουνούσε επιδοκιμαστικά το κεφάλι του. Δεν καταλάβαινε τίποτα. Στο μυαλό του στριφογύριζαν οι εικόνες από διάφορα μεσαιωνικά βασανιστήρια και προσπαθούσε να φανταστεί ποιο από αυτά θα διάλεγε για να εκδικηθεί εκείνους που τον είχαν πείσει να δεχτεί τον Γερμανοεβραίο φυσικομαθηματικό σε ακρόαση.

  «Με παρακολουθείτε, κύριε πρόεδρε;».

  Τινάχτηκε στην πολυθρόνα του και δικαιολογήθηκε:
  «Προσπαθώ, κύριε καθηγητά. Προσπαθώ».

  Ο επιστήμονας επιχείρησε να τα κάνει πιο λιανά:
  «Είναι απλό, κύριε πρόεδρε. Αν εξαφανιστεί ένα γραμμάριο από οποιοδήποτε υλικό, θα προκληθεί ενέργεια ίση με 25.000.000 κιλοβατώρια. Αυτό, για παράδειγμα, γίνεται με τη διείσδυση ενός γρήγορου νετρονίου στον πυρήνα ενός ατόμου του ουρανίου 235. Έτσι, διαταράσσεται η ισορροπία στον πυρήνα, ο οποίος χωρίζεται σε δύο μέρη με συνολική μάζα μικρότερη από την αρχική. Η μάζα που λείπει, έχει μεταβληθεί σε τρομακτική ενέργεια. Μαζί της έχουν απελευθερωθεί και δυο τρία νετρόνια που κατευθύνονται σε άλλους πυρήνες, τους διασπούν και πάει λέγοντας, δημιουργώντας τις λεγόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις».

  Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούσβελτ, ανακάθισε πελαγωμένος.
  «Και λοιπόν;», αναρωτήθηκε μεγαλόφωνα.

  Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε συνηθίσει να μην τον καταλαβαίνουν. Εξήγησε:
  «Έχει αποδειχτεί πως τα άτομα του ουρανίου 235 και του πλουτωνίου έχουν την ιδιότητα να διασπώνται αυτόματα, όταν η μάζα τους γίνει μεγαλύτερη από ένα όριο που ονομάζουμε κρίσιμο. Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να βάλουμε σε μια θήκη δυο μάζες μικρότερες από το κρίσιμο όριο και να τις συνενώσουμε την κατάλληλη στιγμή σχηματίζοντας μια νέα μάζα μεγαλύτερη από το κρίσιμο όριο. Θα αποκτήσουμε την ατομική βόμβα».

  Ναι, τώρα το πράγμα αποκτούσε κάποιο ενδιαφέρον.
  «Μου μιλάτε για κάποιο νέο όπλο;».

  Τα μάτια του Αϊνστάιν έλαμψαν. Επιτέλους. Ο ακροατής του είχε αρχίσει να μπαίνει στο νόημα.
  «Δεν πρόκειται για κάποιο νέο όπλο αλλά για ΤΟ όπλο», είπε με έμφαση: «Η ατομική βόμβα θα προκαλέσει έκρηξη ίση με αυτήν που μπορούν να πετύχουν 200.000 τόνοι νιτρογλυκερίνης. Αρκεί να πέσει μία στο Βερολίνο για να τελειώσει ο πόλεμος».

  Ο πρόεδρος Ρούσβελτ δεν είχε αναστολές.
  «Φτιάξτε την», είπε και διέταξε τον συνεργάτη του να φροντίσει, ώστε ο επιστήμονας να έχει ό,τι ζητήσει.

  Η γερμανοεβραϊκή οικογένεια Αϊνστάιν ζούσε στην Ουλμ, μια πόλη πάνω στον Δούναβη, στην περιοχή της Βυρτεμβέργης κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία και την Ελβετία. Εκεί, γεννήθηκε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στις 14 Μαρτίου του 1879. Πήγε σχολείο στο Μόναχο, όπου ο δάσκαλος των μαθηματικών τον άφησε στην ίδια τάξη συνιστώντας να παρατήσει τα γράμματα και να μάθει καμιά τέχνη. Ευτυχώς για την ανθρωπότητα, η οικογένεια μετακόμισε στην Ιταλία κι ο Άλμπερτ στην Ελβετία όπου τέλειωσε το γυμνάσιο. Μπήκε στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, σπούδασε φυσικομαθηματικά, πήρε πτυχίο το 1902 και διδακτορικό δίπλωμα το 1905, σε ηλικία 26 χρόνων. Τότε ήταν που δημοσίευσε το πρώτο μέρος της θεωρίας της σχετικότητας.

  Στα 1909, εκλέχτηκε έκτακτος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, το 1911 τακτικός στο γερμανικό πανεπιστήμιο της Πράγας και το 1912 καθηγητής στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Τον επόμενο χρόνο, έγινε μέλος της Ακαδημίας της Πρωσίας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου έμεινε σχεδόν είκοσι χρόνια. Στο διάστημα αυτό, η φήμη του μεγάλωνε όλο και πιο πολύ. Στα 1915, ανακοίνωσε το δεύτερο μέρος της θεωρίας της σχετικότητας και στα 1921 τιμήθηκε με το βραβείο νόμπελ.

  Τα σύννεφα του ναζισμού είχαν αρχίσει να σκιάζουν τον γερμανικό ορίζοντα σαν ακόμα μακρινή απειλή για τους Εβραίους, όταν το 1932 ο Αϊνστάιν προσκλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από εκεί, έστειλε στο Βερολίνο την παραίτησή του. Δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια, πήρε την αμερικανική υπηκοότητα (1940) κι έγινε καθηγητής του Πρίνστον. Ήταν υπέρμαχος της πνευματικής ελευθερίας αλλά και βαθιά ποτισμένος με τις σιωνιστικές ιδέες. Η απαλλαγή της ανθρωπότητας από τον Χίτλερ και τον ναζισμό τον απασχολούσε ιδιαίτερα. Στα 1941, μπόρεσε να δει τον πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ και να του προτείνει να κατασκευάσουν την ατομική βόμβα, χρησιμοποιώντας την πυρηνική ενέργεια κατά των Γερμανών. Ο Ρούσβελτ δέχτηκε κι ο Αϊνστάιν άρχισε να εργάζεται σε ένα μυστικό εργαστήριο.

  Τον Μάρτιο του 1942, ένα μικρό καράβι έπλεε στη Βόρεια Θάλασσα με κατεύθυνση από την κατεχόμενη Νορβηγία προς τη Σκοτία. Οι αγγλικές υπηρεσίες το εντόπισαν και κινητοποιήθηκαν, επειδή φοβήθηκαν απόπειρα διείσδυσης κατασκόπων. Όμως, το μικρό πλοίο είχε ένα μόνο επιβάτη: Τον Έινερ Σκίναρλαντ, Νορβηγό αντιστασιακό. Ερχόταν να ειδοποιήσει ότι 160 χλμ. δυτικά από την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, στην πόλη Βέρμοκ, οι Γερμανοί έβαλαν μπροστά ένα εργοστάσιο με σκοπό να παράγουν «βαρύ νερό».

  Η είδηση αναστάτωσε Λονδίνο και Ουάσινγκτον, καθώς ήδη γνώριζαν πως η παραγωγή του μια μόνο χρησιμότητα μπορούσε να έχει εκείνη τη στιγμή: Την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Αν οι Γερμανοί κατάφερναν κάτι τέτοιο, η νίκη θα ήταν δική τους. Ο Αϊνστάιν, που ρωτήθηκε, ύψωσε τα χέρια. Αν οι ναζί βρίσκονταν στο σημείο να παράγουν βαρύ νερό, σήμαινε ότι προηγούνταν από τους Αμερικανούς, που ακόμα βρίσκονταν μακριά από το στόχο τους. Ένας διπλός αγώνας δρόμου ξεκίνησε με στόχο την επίσπευση των ερευνών από τη μια και την καταστροφή του γερμανικού εργοστασίου από την άλλη.

  Οχτώ μέρες αργότερα, ο Σκίναρλαντ περνούσε πάλι στην πατρίδα του για να ετοιμάσει το έδαφος σε μια αεροπορική επίθεση κατά του Βέρμοκ. Η επίθεση απέτυχε. Το Νοέμβριο του 1942, μια ομάδα 36 Άγγλων κομάντος αποβιβάστηκε στη Νορβηγία με αποστολή να καταστρέψει το εργοστάσιο. Κι αυτή η αποστολή απέτυχε. Στις 28 Φεβρουαρίου 1943, μια νορβηγική αντιστασιακή ομάδα επανέλαβε το εγχείρημα αλλά δεν κατάφερε τίποτα. Αλώβητο το εργοστάσιο συνέχιζε να δουλεύει. Στις 16 Νοεμβρίου 1943, μια γιγάντια αμερικανική επιχείρηση με 158 βομβαρδιστικά αεροπλάνα χτύπησε το Βέρμοκ. Επτά πατώματα κάτω από τη γη, το εργοστάσιο συνέχιζε να λειτουργεί. Στις αρχές του 1944, το βαρύ νερό ήταν έτοιμο.

  Το μοιραίο λάθος οι Γερμανοί το έκαναν στις 20 Φεβρουαρίου 1944. Την ημέρα εκείνη, φόρτωσαν όλο το στοκ του πολύτιμου υλικού σε ένα οχηματαγωγό που είχε προορισμό τη Γερμανία. Πίστευαν ότι οι σύμμαχοι δεν θα φαντάζονταν πως ήταν δυνατόν όλο το απόθεμα σε βαρύ νερό να ταξιδεύει με ένα επιβατικό φέρι. Κι ότι, εν πάση περιπτώσει, δε θα διακινδύνευαν τη ζωή των αθώων επιβατών με κάποιο σαμποτάζ. Διαψεύστηκαν σε όλα. Μια αντιστασιακή ομάδα Νορβηγών κατάφερε να κολλήσει βόμβες στα ύφαλα του πλοίου. Το φέρι μποτ τινάχτηκε στον αέρα και βυθίστηκε, παρασύροντας ολόκληρο το πολύτιμο φορτίο του στο βυθό και λύνοντας το πρόβλημα για τους συμμάχους.

  Ο Αϊνστάιν δε χρειαζόταν πια να βιάζεται. Ο Ρούσβελτ πέθανε στις 12 Απριλίου 1945 κι ο Χίτλερ αυτοκτόνησε στις 30 του ίδιου μήνα χωρίς να δουν έτοιμη την ατομική βόμβα. Ο Αϊνστάιν έζησε να δει τον Χάρι Τρούμαν να τη χρησιμοποιεί στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Πέθανε στη Νέα Υερσέη των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 18 Απριλίου 1955, σε ηλικία 76 χρόνων."

  "Αν διεξαχθεί τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο τέταρτος θα γίνει με ρόπαλα."
  "H απελευθέρωση της ατομικής ενέργειας άλλαξε τα πάντα εκτός από τον τρόπο σκέψης μας και η λύση αυτού του προβλήματος βρίσκεται στη «καρδιά» της ανθρωπότητας. Αν το ήξερα, θα γινόμουν ρολογάς." ~Αλβέρτος Αϊνστάιν

  • Medman avatar
   Medman @ η Dimi 20/11/2012 17:19:11

   thank you for this!

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Medman 20/11/2012 18:35:14

    Most welcome!

 5. kimon avatar
  kimon 20/11/2012 17:00:32

  Η συμβολή των Εβραίων στον σύγχρονο πνευματικό και τεχνολογικό πολιτισμό είναι ανεκτίμητη. Σε πρόσφατη ομιλία του σε διεθνές συνέδριο στο Ισραήλ, ο πρόεδρος Peres, είπε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων αερίου στην Θάλασσα, είναι μήπως ο μελλοντικός πλούτος εξασθένισει το πνευματικό, επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο του Εβραϊκού λαού. Η σύγκριση των λόγων του, με αντίστοιχους «αριστερούς» Έλληνες πολιτικούς σχετικά με τον ορυκτό πλούτο, και η στάση των Ισραηλινών απέναντι στην γνώση, την επιστημονική έρευνα και την τεχνολογία, δείχνει και την ποιότητα του πολιτικού συστήματος και των ανθρώπων στο Ισραήλ.

  • alpha avatar
   alpha @ kimon 20/11/2012 18:47:25

   Και ο χριστός και ο Αινστάιν Ισραηλίτες ήταν. Και οι δύο φτωχοί την ύλην, αλλα πάμπλουτοι το πνεύμα. Και μείς ,τα πρώτα τους ξαδέρφια είμαστε.(για να μην πω αδέλφια). Γι αυτό έχουμε τον Πλάτωνα και τον Καραθεοδωρή που δίδαξαν αμφότεροι τους δύο μεγάλους δικούς τους...

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ alpha 20/11/2012 21:35:24

    Αγνοούσα ότι οι κορυφαίοι Πλάτωνας και Καραθεοδωρής αμφότεροι δίδαξαν Χριστό και Αϊνστάιν. Για σένα η 3λεπτη και κάτι ταινία, με τίτλο «Μία Μοναχική Ζωή» http://play.simpletruths.com/movie/one-solitary-life/

    • αιας1 avatar
     αιας1 @ η Dimi 20/11/2012 22:40:26

     Πολυ αγαπητή Dimi, Σ' ευχαριστώ θερμά για το πανέμορφο βιντεάκι σου. Η παρουσία σου στο Antinews αφήνει μια αύρα παραμυθίας και γαλήνης μέσα στην απίστευτη τρικυμία που περνάμε...
     Δυστυχώς στα σχόλιά μας είμαστε βιαστικοί και δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες.
     Βεβαίως όταν λέω ότι ο Πλάτων "δίδαξε" τον Χριστό,
     ενοώ αυτό που πολλοί έγκυροι αναλυτές αναφέρουν οτι κατα την εξαφάνισή του στην έρημο ως έφηβος ο Ιησούς συναντήθηκε με "μύστες" τόσο της Ινδουιστικής κοσμοθεωρίας όσο και με φιλοσόφους- φορείς των Προσωκρατικών -Σωκρατικών και Πυθαγορείων θεωριών αποκορύφωμα και καταστάλαγμα των οποίων αποτελεί η φιλοσοφία του Πλάτωνα.Γι αυτό και όταν επέστρεψε εξέπλητε τους Εβραίους Ιερείς με το βάθος και την ουσία των γνώσεών του. Μπορούμε λοιπόν έμμεσα να θεωρήσουμε οτι ο Ιησούς διδάχτηκε τον Πλατωνισμό και αυτό είναι εμφανές στην δική του φιλοσοφίαμε τις ένοιες περί πνεύματος και αρετής. Δεν συνάντησε βέβαια δια ζώσης τον Σωκράτη ή τον Πάτωνα...
     Ο Καραθεοδωρή σαφέστατα ήταν ενας από τους τρείς μεγαλύτερους μαθηματικούς στον κόσμο σύγχρονος του Αινστάιν, χωρίς την συμβολή των οποίων δεν θα είχε ποτέ κατορθώσει να διατυπώσει την θεωρία της Σχετικότητας και να φτάσει στις φοβερές εξισώσεις του για την ταύτιση ύλης και ενέργειας. (οι άλλοι δύο ήταν ο Ρίμαν και ο Μινκόφσκι) . Η αλληλογραφία Καραθεοδωρή-Αινστάιν που διασώθηκε αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της σχέσης δάσκαλου-μαθητή.
     Μην ξεχνάμε οτι ο Αινστάιν ήταν καθαρά φυσικός , χωρίς σπουδαία γνώση των μαθηματικών...

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ αιας1 21/11/2012 01:44:13

      αιας1 Ευχαριστώ πολύ για τα ζεστά λόγια και την ενημέρωση. Οι φυλές Antinews.gr είναι υπέροχα μοναδικές!

 6. αιας1 avatar
  αιας1 21/11/2012 10:09:07

  Σταύρο, μη θυμώνεις.
  Πολλοί απο εμάς κατέχουμε μεταπτυχιακούς τίτλους.
  Ομως οι γονείς μας ήταν αγράμματοι ή του Δημοτικού.
  Ετσι έγινε και με τους Φοίνικες-Χετταίους που έπαιξαν το ρόλο του γονέα για να έλθουν " τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι" οι Μινωίτες, οι Κυκλαδίτες και τελικά οι Ελληνες και να σπείρουν το φως του πνεύματος στην αιωνιότητα...Γι' αυτό εγώ επιμένω, όπως και ο Georges Moustaki
  http://www.youtube.com/watch?v=6atanozd-c0 στη στενή συγγένεια που μας συνδέει με τους Ισραηλίτες χωρίς αυτό να σημαίνει οτι αθωώνω την εξωνημένη κυβέρνησή τους για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που κάνει εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα επιχειρώντας την απόλυτη γενοκτονία τους...
  Καμμία σχέση ο Λαός του Ισραήλ με αυτή την κυβέρνηση, παρ' ολο που η προπαγάνδα παρασύρει όπως παντού πολλούς ανθρώπους...

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ αιας1 21/11/2012 13:12:25

   Ναι και το ονοματεπώνυμο του Όμηρου ήταν Ομέρ Βρυώνης.

   Άλλοι ισχυρίζονται ότι είμαστε ως Έλληνες παρακλάδι της "ινδοευρωπαϊκής φυλής".
   Εσύ μου λές ότι έλκουμε τουλάχιστον την πολιτιστική μας καταγωγή από τους Χεταίους και τους Φοίνικες(;).

   Από ΟΛΟΥΣ αυτούς δηλαδή μόνο εμείς ήμαστε οι έξυπνοι της φυλής. Αυτοί οι οποίοι διέπρεψαν στον πολιτισμό και τα γράμματα και τις τέχνες κλπ.
   Αυτοί που παρέμειναν πίσω ή τράβηξαν γι' αλλού τους πιάσαμε κορόϊδα και για πολλούς ακόμα αιώνες ήταν στουρνάρια κι "έτρωγαν βελανίδια"!

   Επειδή βαριέμαι κι έχω και πολλές δουλειές να κάνω, ονόματα δεν υπάρχουν!
   Αν υπήρχαν θα ξεκόρφιαζαν.
   σαν την Στέηζαντ και τον Σπήλμπεργκ!

   Εις το επανασχολιάζειν!

 7. Γιάννης avatar
  Γιάννης 21/11/2012 10:30:29

  Οι πάμπολλοι Εβραίοι άνθρωποι των τεχνών και των επιστημών προέρχονται από τα κράτη τής Ευρώπης και της Β. Αμερικής και πρέπει να τους αποδίδουμε την εθνικότητα που έχουν - Αμερικανοί, Βρεττανοί, Γάλλοι κλπ. Η προσωπική τους πρόοδος και πνευματική ανάπτυξη δεν οφείλεται στη θρησκεία τους, ούτε στην κατά πολλούς αβέβαιη εθνοτική καταγωγή, αλλά στο γεγονός ότι οι Εβραίοι, λόγω οικονομικής επιφάνειας, αποτελούν τμήμα τής καλοζωισμένης αστικής τάξης τού Δυτικού Κόσμου.

  Οι αρχαίοι Εβραίοι δεν παρήγαγαν πολιτισμό. Δεν έχουν να μας δείξουν ούτε θέατρο, ούτε φιλοσοφία, ούτε αρχιτεκτονική, ούτε λογοτεχνία. Αυτό που προσέφεραν στην ανθρωπότητα, όμως, είναι η εσωτερίκευση τής ηθικής. Οι Εβραίοι ποτέ δεν απεικόνισαν τον Θεό σαν κάτι έξω από αυτούς γιατί ο Θεός, η πηγή της ηθικής, είναι πανταχού παρών. 'Ετσι, όταν ένας Εβραίος διέπραττε ένα αδίκημα δεν τό'σκαγε από την πόλη στην οποία έμεν για να μην τον αντιληφθούν οι επιχώριοι θεοί, αλλά βίωνε με συντριβή τις τύψεις τής συνείδησής του.

  Γι'αυτό ο Θεός διάλεξε τους Εβραίους και τους ανέθεσε την ιστορική τους αποστολή να είναι ο λαός μέσω του οποίου θα ενσαρκωνόταν ο Μεσσίας. Επειδή πρώτοι αυτοί εσωτερίκευσαν έναν ηθικό κώδικα ζωής.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Γιάννης 21/11/2012 12:41:08

   Ναι κάθονταν, όσο έκατσαν και οι Γεφυραίοι.

   Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.
   Τότε δεν επαίρονταν λόγω του θεού των.
   Σήμερα, μάλλον άλλαξαν θεό, γιατί όλο στο καύχημα είναι για τα επιτεύγματά των.
   Μέχρι σκηνοθέτες και ηθοποιούς μου παραθέτει ο αγαπητός Chris ως προσφορά στον Παγκόσμιο Πολιτισμό!
   Από την πολύ εσωτερικότητα, είπαν να ξεδώσουν λιγάκι, ε;

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/11/2012 10:53:23

  Τέρριμπλ εντ τράτζικ, μαζί και ταυτοχρόνως..
  טרגי

 9. kimon avatar
  kimon 21/11/2012 11:43:49

  Μερικά πρόσφατα Nobel στις θετικές επιστήμες από το Ισραήλ,

  Professors Avram Hershko and Aaron Ciechanover of the Faculty of Medicine, Technical University of Haifa,
  received the 2004 Nobel Prize in Chemistry for their discovery of the
  crucial role of ubiquitin in the process of protein breakdown in cells.
  Professors Uri Sivan, Erez Braun and Yoav Eichen have used DNA strands to
  assemble a conductive wire 1,000 times thinner than a human hair.
  Professor Dan Shechtman of the Materials Engineering Faculty received the 2011

  Nobel Prize in Chemistry for his discovery of Quasiperiodic Crystals – a new class of
  materials.
  http://bifd2013.technion.ac.il/

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ kimon 21/11/2012 12:03:59

   Μπορείς να σταματήσεις με τη νομπελολογία;
   Υπάρχουν κυκλώματα στον χώρο τής επιστήμης και των τεχνών, τα οποία ελέγχονται από συγκεκριμένες μαφίες. Για κάθε βραβείο Νόμπελ υπάρχουν 50 επιστήμονες που θα δικαιούνταν μια ανώτατη διάκριση και δεν τη λαμβάνουν ποτέ, ακριβώς εξαιτίας κάποιων κυκλωμάτων.

 10. DebbyTant avatar
  DebbyTant 21/11/2012 18:50:38

  Αν ηταν προεδρος του ισραηλ ο αινσταιν θαχε παντρευτει την Μονροε και θαχαν κανει παιδια που θαχαν την δικη της ευφυια και τη δικη του ομορφια. Γιαυτο τ'απεφυγε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.