#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/11/2012 19:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Αν θέλετε να σώσετε την Ελλάδα, σταματήστε να την δανείζετε»

 Η Ελλάδα θα έχει πραγματικά σωθεί μόνο όταν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της χωρίς επιπρόσθετο δανεισμό. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι διεθνείς πιστωτές να σταματήσουν τον δανεισμό της με παράλληλη διαγραφή του χρέους της χώρας, τόσο από τον επίσημο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Η δε ανταγωνιστικότητα της χώρας πρέπει να ενισχυθεί σε τέτοιο σημείο που θα δίνει ώθηση στις εξαγωγές. Αυτά υποστηρίζει ο γνωστός οικονομολόγος Κλάους Ανταμ, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Mannheim, σε άρθρο του στο Bloomberg. Όπως λέει, η χρεοκοπία της Ελλάδας με ταυτόχρονη έξοδό της από το ευρώ, θα μπορούσε να πετύχει όλους αυτούς τους στόχους σχεδόν άμεσα. Τονίζει, βέβαια, ότι η προσαρμογή θα είναι σκληρή και θα επικρατεί αναταραχή για αρκετούς μήνες, αλλά στο τέλος θα υπάρχει προσαρμογή.

Ο Άνταμ θεωρεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί πλήρως και στο τέλος του τρέχοντος έτους η οικονομία της Ελλάδας θα έχει συρρικνωθεί περίπου κατά το ένα πέμπτο σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, ενώ η κυβέρνηση της χώρας προβλέπει περαιτέρω ύφεση 4,5% το 2013. Για ακόμα μια φορά τα μεγέθη αποδεικνύονται απαισιόδοξα και περιγράφουν μια ζοφερή πραγματικότητα.  «Ο συνεχής δανεισμός συχνά παραβλέπεται στις συζητήσεις για το πώς να σώσουν την Ελλάδα και αυτό δείχνει ότι η προσπάθεια να αποφευχθεί η προεπιλογή είναι καταδικασμένη» σημειώνει.

Όπως αναφέρει επίσης, αυτή η κατάρρευση εξηγεί τα δράμα της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο σκληρό προϋπολογισμό που περιέχει δεκάδες μέτρα εν μέσω βαθιάς ύφεσης, την ώρα που οι διεθνείς πιστωτές εξετάζουν την εκταμίευση ή μη της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλίσουν για άλλους λίγους μήνες την επιβίωση της χώρας εντός ευρωζώνης. Δεδομένης όμως αυτής της απελπιστικής κατάστασης, είναι πράγματι άξιο απορίας το πως η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με αυτούς τους φρενήρεις ρυθμούς. Η απάντηση, κατά τον Άνταμ, βρίσκεται στο ότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι σοβαρά δυσλειτουργικό.

bloomberg.com

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αβαρία avatar
  αβαρία 06/11/2012 20:39:08

  Στην ουσία έχει δίκιο ο καθηγητής. Και δεν είναι ο πρώτος που το λέει: "διαγραφή του χρέους της χώρας, τόσο από τον επίσημο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα".
  Oχι μόνο απο την ΕΚΤ που δεν φταίει,(και το ΔΝΤ θέλει να της φορτώσει τα χρέη οπου δημιούργησαν οι Υπερτράπεζες), αλλα απο τον ιδιωτικό τομέα που φταίει πολύ για τον υπέρμετρο δανεισμό της Ελλάδος (Οταν χρωστας πάνω απο 1.000.000 ευρώ στη τράπεζα φταίει η τράπεζα όχι εσύ που δέχτηκες το δάνειο που σου προσέφερε ξέροντας οτι δε θα μπορέσεις ποτέ να ξοφλήσεις..)
  Συμπληρώνει επίσης πολύ σωστά οτι :
  "Η δε ανταγωνιστικότητα της χώρας πρέπει να ενισχυθεί σε τέτοιο σημείο που θα δίνει ώθηση στις εξαγωγές" Aυτό, (νέο σχέδιο Μάρσαλ) θα ήταν και μια ελάχιστη αποζημίωση για τον Ελληνικό λαό για τα μαρτύρια που υπέστη αυτά τα 3 χρόνια και που έσκισαν ακόμα και την καρδιά της Μέρκελ. (Αν και οι 3000 νεκροί δεν ξεπληρώνονται με οικονομικές ενισχύσεις)...
  Εκεί που κάνει λάθος ο καθηγητής είναι που αναφέρει το "με ταυτόχρονη έξοδό της από το ευρώ". Αυτό όπως απεφάνθησαν ολοι οι ειδικοί θα κατέστρεφε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Εξ άλλου αν διαγραφεί το χρέους της χώρας, τόσο από τον επίσημο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα δεν θα υπάρχει κανένας λόγος εξόδου μας απο το Ευρώ αφού θα είμαστε πιό ξεχρέωτοι κι απο την Γερμανία.
  Στην χρεωκοπημένη Ισλανδία ήδη οι πάσης φύσεως επενδυτές σπεύδουν αφού ακόμα και η Fitch την αναβάθμισαν στην κατηγορία 'επενδύστε' αφού είναι πλέον η μόνη ξεχρέωτη χώρα της Ευρώπης που ετοιμάζεται οσονούπω να μπεί στην ΕΕ...

 2. mx avatar
  mx 06/11/2012 20:46:39

  "Δεδομένης όμως αυτής της απελπιστικής κατάστασης, είναι πράγματι άξιο απορίας το πως η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με αυτούς τους φρενήρεις ρυθμούς. Η απάντηση, κατά τον Άνταμ, βρίσκεται στο ότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι σοβαρά δυσλειτουργικό."  άμα μαθαίναμε πόσα δις είναι πληρωμές εκτός προυπολογισμού καλά θα ήτανε...

 3. mx avatar
  mx 06/11/2012 20:48:07

  Τη μεγάλη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης αναλύει η Nomura, χαρακτηρίζοντας βάσιμο το σενάριο εξόδου της Ελλάδας, δεδομένης της μείωσης της έκθεσης σε ελληνικό χρέος, κυρίως των τραπεζών.
  Η συζήτηση για τη διάσπαση της ευρωζώνης εξελίσσεται διαρκώς, σύμφωνα με τη Nomura. Την Άνοιξη του 2012, η πολιτική ένταση στην Ελλάδα είχε πυροδοτήσει τη συζήτηση για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το καλοκαίρι, η προσοχή στράφηκε στην Ισπανία και τις χρηματοδοτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Τότε παρενέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι αποκλιμάκωσε την ένταση, μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ).
  Πλέον, η προσοχή στρέφεται στο ενδεχόμενο αποχώρησης ισχυρών χωρών από το ευρώ, όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, σύμφωνα με την ανάλυση του Jens Nordvig, επικεφαλής FX Strategy της Nomura.
  Οι απόψεις σχετικά με τις επιπτώσεις διάλυσης της ευρωζώνης διίστανται και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί.  Παρά τις χρόνιες συζητήσει, μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί, σύμφωνα με τον αναλυτή της Nomura. Παρά το γεγονός ότι κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία, υπάρχει πολλά παραδείγματα νομισματικών ενώσεων που έχουν διασπαστεί, ωστόσο στην πραγματικότητα δε υπάρχει ιστορικό προηγούμενο διάλυσης μια ένωσης τόσο μοναδικής όσο η ευρωζώνη.
  Κι αυτό γιατί τα οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης είναι μεγάλα, ενώ οι αγορές και οι οργανισμοί διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
  Οι χώρες της ευρωζώνης, επίσης, είναι πολύ πλουσιότερες σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν βιώσει μια διάσπαση στο παρελθόν, όπως ια παράδειγμα η Σοβιετική Ένωση.
  Το ευρώ υπηρετεί έναν μοναδικό ρόλο, ως αποθεματικό νόμισμα αλλά και νόμισμα που χρησιμοποιείται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
  Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τη Nomura, έχουν υπάρξει πολλές εκτιμήσεις για το κόστος διάσπασης της ευρωζώνης. Ωστόσο οι συνθήκες αλλάζουν. Στοιχεία τα οποία μπορεί να ίσχυαν στο παρελθόν, πλέον δεν ισχύουν.
  Η ανάλυση ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μια βάση, καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν μειώσει δραματικά την έκθεσή τους στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα, οι τράπεζες της ευρωζώνης.


  Πάντως, οι οικονομολόγοι έχουν πολύ δουλειά ακόμα, καθώς είναι απαραίτητη μια ανάλυση η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα σενάρια διάσπασης της ευρωζώνης ‘έναντι του κόστους της σταδιακής ολοκλήρωσης.

 4. mx avatar
  mx 06/11/2012 20:51:12

  Διαφορετικός, από ότι συνήθως, εμφανίστηκε στην τελευταία παρέμβασή του ο διάσημος Αμερικανός Οικονομολόγος Νοuriel Roubini, γνωστός για τις άκρως δυσοίωνες εκτιμήσεις που διατυπώνει κατά συρροή.
  Για πρώτη φορά ο Roubini παραδέχεται πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τα χρέη της.
  Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός οικονομολόγος έχει εκφράσει πολλάκις την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ.
  "Η Ελλάδα και πιθανότατα η Ιταλία θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσουν τα χρέη τους", ήταν τα ακριβή λόγια του Αμερικανού οικονομολόγου.
  Εστιάζοντας περαιτέρω στην κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, συνέστησε στους επενδυτές πως δεν πρέπει να περιμένουν ιταλικό αίτημα διάσωσης πριν τις εκλογές του 2013.
  Σχολιάζοντας τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα ο ίδιος παραδέχθηκε πως "σήμερα υπάρχει περισσότερη ελπίδα στην Ευρώπη σε σχέση με 6 μήνες νωρίτερα...".
  Κατά τον Roubini, μια σταδιακή υποτίμηση του ευρώ (κατά 20%) θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών χωρών.
  Ο ίδιος ζητά πιο επιθετική δράση από την ΕΚΤ, ενώ παραδέχεται πως η τρέχουσα προσέγγιση για την ανάσχεση της κρίσης δεν έχει αποδώσει καρπούς.
  "Η τραπεζική ένωση και η μεγαλύτερη ενοποίηση επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι αναγκαί βήματα και πρέπει να δρομολογηθούν", πρόσθεσε.
  Εάν Ισπανία και Ιταλία αποχωρήσουν από το ευρώ, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει, προειδοποίησε.

 5. H pena tis logikhs avatar
  H pena tis logikhs 06/11/2012 21:19:25

  Μετά από όλα αυτά που γίνονται παγκοσμίως στα της οικονομίας αναρωτιέμαι τι λόγο ύπαρξης έχει αυτή η κακώς ονομαζόμενη ως επιστήμη, ορθά ας αποκαλείτε ως : η απατεωνιά των οικονομικών ;
  Φανταστείτε να λειτουργούσαν οι γιατροί όπως αυτοί ,ότι πόναγε να το ακρωτηρίαζαν η να του έκαναν ευθανασία !

  • IOKLOS ZARAS avatar
   IOKLOS ZARAS @ H pena tis logikhs 07/11/2012 09:15:49

   ΔΕΝ είναι επιστήμη η οικονομία. Είναι επιστημονικοειδής εμπειροτεχνία. Ομοίως και η νομική η οποία είναι κατώτερη μορφή εμπειροτεχνίας: Είναι επιστημονικοφανής εμπειροτεχνία.
   Και ο λόγος είναι απλός: Για το ίδιο θέμα της οικονομίας ή της νομικής υπάρχουν τόσες "λύσεις" όσοι και οι εκφέροντες άποψη. Αντιθέτως στην Χημεία λχ η δυνατότητα να αξιολογηθεί σωστά ένα φάσμα οδηγεί στην ταυτοποίηση της ίδιας ακριβώς ένωσης από όλους

   • αβαρία avatar
    αβαρία @ IOKLOS ZARAS 07/11/2012 21:26:18

    Γι αυτό οι Γάλλοι όταν λένε επιστήμες εννοούν τις θετικές επιστήμες... Ολες τις άλλες γνώσεις απλά τις αναφέρουν με το όνομά τους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.