Αντιμέτωπος με πρόταση μομφής ο Γιούνκερ
19/11/2014 11:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιμέτωπος με πρόταση μομφής ο Γιούνκερ

Μια πρόταση μομφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιμετωπίζει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να χαρακτηριστεί ακατάλληλος για την θέση του ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, λόγω του υποτιθέμενου ρόλου του στη δημιουργία του μεγαλύτερου φορολογικού παραδείσου της Ευρώπης στο Λουξεμβούργο, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργία του.

Την πρόταση υπέβαλε η πολιτική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (Europe of Freedom and Direct Democracy, EFDD), της οποίας προεδρεύει ο ηγέτης του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ. Η πολιτική αυτή ομάδα κατάφερε να συγκεντρώσει τις 76 ψήφους μελών του ΕΚ που απαιτούνταν για την υποβολή της πρότασης μομφής. Την υπέγραψαν σχεδόν όλα τα μέλη της EFDD (τα 44 από τα 48), καθώς και οι ευρωβουλευτές του ευρωφοβικού γαλλικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν και άλλοι ευρωσκεπτικιστές.

«Έλαβα σήμερα μια πρόταση μομφής εναντίον της Επιτροπής η οποία υπεβλήθη από το ένα δέκατο των μελών του κοινοβουλίου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ευρωβουλής, η πρόταση αυτή θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην προσεχή ολομέλεια του σώματος την ερχόμενη εβδομάδα. Η πρόταση πάντως δεν έχει καμιά πιθανότητα να εγκριθεί, αφού οι ευρωσκεπτικιστές στο σύνολό τους δεν διαθέτουν παρά μόλις περίπου 100 έδρες στο σύνολο των 751 ενώ για την έγκρισή της απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αναμένεται ότι θα αποτελέσει «μια άσκηση αυτοδιαφήμισης», σχολίασε μια πηγή στο ΕΚ.

Ακροδεξιοί και ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές συναντήθηκαν την Τρίτη για να συλλέξουν αρκετή υποστήριξη για μια πρόταση μομφής. Το κίνημα των Πέντε Αστέρων του ιταλού, πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο, βρίσκεται πίσω από την απόπειρα εκδίωξης του Γιούνκερ, ισχυριζόμενο ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά το γνωστό σκάνδαλο Luxleaks. Τα έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρονται λεπτομερώς στην κλίμακα των φορολογικών συστημάτων από τις αρχές του Λουξεμβούργου, για πολλές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρείες και τράπεζες. Ο Γιούνκερ ήταν «άμεσα υπεύθυνος» για τις φορολογικές απάτες που γλίτωσαν από τις πολυεθνικές δισεκατομμύρια και στέρησαν από άλλες χώρες της ΕΕ φορολογικά έσοδα, υποστηρίζει το κίνημα, το οποίο στηρίζει και το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ. «Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατείχε το αξίωμα του πρωθυπουργού σε όλη τη διάρκεια της περιόδου των εν λόγω συμφωνιών, τον καθιστά άμεσα υπεύθυνο για τις πολιτικές της φοροαποφυγής», αναφέρει σχετική δήλωση. «Ένα πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία, την εφαρμογή, τη διακυβέρνηση και την παρακολούθηση αυτών των επιθετικών πολιτικών φοροδιαφυγής δεν έχει την αξιοπιστία για να υπηρετήσει τους ευρωπαίους πολίτες ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Την περασμένη εβδομάδα ο Γκρίλο κατήγγειλε τον Γιούνκερ ως κάποιον «που μας λέει τι να κάνουμε, διατηρώντας παράλληλα τα χρήματά του σε ένα φορολογικό παράδεισο». Ο Μάρκο Ζάνι, ένας ευρωβουλευτής των Πέντε Αστέρων, είπε: «Το σκάνδαλο Luxleaks δείχνει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ στην πολιτική ζωή του ενεργούσε πάντα προς όφελος της χώρας του, πίσω από την πλάτη των ευρωπαίων εταίρων του, σε πείσμα της Ένωσης και του κοινοτικού πνεύματος που ελπίζει να εκπροσωπεί».

Οι αρχές του Λουξεμβούργου αρνήθηκαν κάθε κατηγορία. Ο Γιούνκερ υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του επί των ημερών του στην πρωθυπουργία της χώρας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης δεσμεύθηκε να υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι του φαινομένου της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιριών στη σύνοδο κορυφής της G20, η οποία διεξήχθη στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

http://www.theguardian.com/world/2014/nov/18/jean-claude-juncker-luxembourg-tax-haven-attack-eu

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ Σ., avatar
    ΓΙΑΝΝΗΣ Σ., 21/11/2014 19:12:02

    .Για να δούμε, η Ευρωπαική Αριστερά θα προσυπογράψει την πρόταση μομφής κατά του Γιουνκέρ πουν εκείνη είχε ξεκινήσει?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.